Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
    • Sexisme i forskning
    • Kandidatuddannelsesreformen
    • Tidsplan vedr. professoratsplan og tenuretrack
    • Forskningsunderstøttelse
  • Corona-smitte-indsatsen for at hindre smittespredning
  • IMT’s sekretariat arbejder for fuld styrke
  • IT-pakken, hjemmearbejde, stole, m.v. 
  • Administrativ forskningsunderstøttelse – eksterne bevillinger
  • Allokeringsprocessen – frikøb
  • The research project ROROGREEN
  • Personalia
  • Ph.d-forsvar
  • IMT arrangementer oktober
  • Eksterne IMT arrangementer
  • EAE oktober
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

I dette efterårsnummer af instituttets nyhedsbrev vil jeg komme ind på sexisme i dansk forskning, kandidatuddannelsesreformen, tidsplanen vedr. professoratsopslag/ opslag af tenure track og forskningsunderstøttelse. 
 

Sexisme i forskning

Fredag den 9. oktober 2020 bragte Politiken resultatet af en underskriftindsamling vedr. sexistisk adfærd i den akademiske verden. 689 personer har skrevet under på, at de har ”oplevet sexistisk adfærd mod os selv eller andre i den akademiske verden”. De seneste ugers undersøgelser har med tydelighed vist, at sexisme findes overalt i det danske samfund. I Institut for Mennesker og Teknologi har vi taget spørgsmålet om krænkelser og herunder sexistiske krænkelser op i det lokale samarbejdsudvalg og det lokale arbejdsmiljøudvalg, bl.a. på baggrund af arbejdspladsvurderinger (APV). Vi har gennemført et personaleseminar om krænkelser, og vi har orienteret alle om, hvor og til hvem den enkelte åbent eller anonymt kan henvende sig ved oplevelse af krænkelser og sexisme.
 
Udfordringen på området er bl.a., at ulige magt- og afhængighedsforhold kan fremme sexisme, og at de samme forhold kan bevirke, at oplevelser af sexisme ikke kommer frem i lyset.  RUC har vedtaget en politik om krænkende handlinger: ”Roskilde Universitet finder enhver form for krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane uacceptabel, uanset om den foregår mellem medarbejdere, mellem studerende eller mellem medarbejder og studerende”. Erfaringen viser, at personalemøder, dialoger mellem ledelse og tillidsfolk, kommunikation af handlemuligheder til alle medarbejdere samt procedurer for behandling af krænkelsessager er vigtige initiativer, men at de ikke bidrager tilstrækkeligt til, at politikken om krænkende handlinger overholdes fuldt ud. Der er derfor behov for at overveje yderligere virkemidler med henblik på at realisere personalepolitikken på området. I den kommende tid vil spørgsmålet blive taget op til behandling både på universitets- og institutniveau.
 

Kandidatuddannelsesreformen

Efter en intensiv og velkoordineret arbejdsindsats fra involverede VIP og uddannelsessekretariat har IMT fremsendt 12 forslag til nye kandidatuddannelser. Der er lagt vægt på at udarbejde forslag til tværfaglige kandidatuddannelser, som
  1. er økonomisk bæredygtige,
  2. adresserer væsentlige samfundsmæssige udfordringer
  3. møder nutidige og fremtidige behov for akademisk uddannet arbejdskraft. 
Der er desuden lagt vægt på, at instituttets fremtidige kandidatuddannelsesudbud fremstår attraktivt i forhold til konkurrerende uddannelsestilbud ved andre universiteter, og at det bidrager til at øge overgangsfrekvensen fra RUC’s bacheloruddannelser.   
 
I alt 5 af de 12 uddannelsesforslag fra IMT er dimensionerede, men med muligheder for bæredygtigt optag inden for uddannelsernes egne dimensioneringsrammer. 7 af uddannelsesforslagene er ikke dimensionerede. Samlet og realistisk set giver det IMT mulighed for at øge optaget på kandidatuddannelserne fra i dag (2020) 438 studerende til ca. 550 studerende, når reformen træder i kraft.  
 
Rektor har lagt meget stor vægt på, at RUC ikke bør have mere end 30 kandidatuddannelser. På IMT lægger vi vægt på, at RUC etablerer et attraktivt, differentieret og profileret tværfagligt kandidatuddannelsesbud, der giver mulighed for at øge universitetets indtægter. Hvis forestillingen om økonomiske ekspansionsmuligheder inddrages, bliver det præcise antal af uddannelser mindre afgørende.  
 
Kandidatuddannelsesforslagene vil blive behandlet i UDDU og AR og på et to dages seminar i universitetsledelsen den 21. til 22. oktober.  
 

Tidsplan vedr. professoratsplan og tenuretrack

Det er besluttet, at institutternes næste professoratsplaner og implementering af ordningen med tenure track for adjunkter og lektorer først sættes i værk efter 1. februar 2021. Indtil da vil spørgsmålet om formatet for implementering af tenure track blive drøftet indgående i alle universitetets fora. Implementeringen af tenure track og udarbejdelse af ny professoratsplan bliver hermed én af den nye institutleders første opgaver. 
 

Forskningsunderstøttelse

Spørgsmålet om, hvordan institutterne bedst muligt understøtter kvalitet og succesrater i forhold til forskningsansøgninger, er blevet drøftet i RUC’s Dekanforum for Forskning. Baggrunden har bl.a. været, at nogle af de nyere ansøgninger fra RUC har fået ringe review i forskningsrådene. Dette gælder dog ikke ansøgninger fra IMT. Forskningsudvalget ved IMT har på denne baggrund drøftet spørgsmålet om forskningsunderstøttelse og kvalitetssikringsprocedure. Der er enighed om, at der er behov for en mere tydelig beskrivelse og en bedre formidling til VIP af de eksisterende muligheder og vilkår. Til næste møde i instituttets forskningsudvalg vil vi derfor drøfte udkast til en folder, som skal rumme en præcis vejledning til alle VIP, der ønsker at søge eksterne forskningsmidler. Samtidig arbejder instituttets forskningskoordinator på at udarbejde et årshjul vedr. opslag, ansøgningsfrister og interne dead-lines i forhold til de mest relevante fonde. 
 
De bedste hilsner med stor tak for de mange søde mail, jeg har modtaget i anledning af, at jeg stopper som institutleder den 31. januar 2021
 
Anders Siig Andersen
 
Leder af Institut for Mennesker og Teknologi
 
 

Corona-smitte-indsatsen for at hindre smittespredning

Smittetallet er fortsat højt – og stiger for tiden i Europa. I Danmark er det hidtil lykkedes at undgå store nationale stigninger – men antal dagligt smittede ligger på et for høj niveau – og med store lokale variationer. Roskilde Universitet oplyser ugentligt om smittetal og antal isolerede på RUC i nyhedsbrevene, der udsendes hver fredag.  
 
Det er fortsat et meget vigtigt hensyn at hindre smittespredning i samfundet – og i forhold til RUC, at universitetet kan holdes åbent for uddannelser og forskning. Derfor er det vigtigt at være meget opmærksom på myndighedernes og universitetets restriktioner, retningslinjer og vejledninger: RUC’s intranet rummer information til studerende og ansatte herom
 
 
Uddannelses- og forskningsministeriet udsendte 5. oktober reviderede Retningslinjer for en ansvarlig håndtering af COVID-19 på de videre-gående uddannelsesinstitutioner 
 
Der er kun få ændringer i forhold til tidligere – og blandt de helt afgørende vilkår er forsat overholdelse af afstandskrav – herunder skærpede krav i forbindelse med særlig udsathed. Det fremgår ligeledes, at dispensation fra afstandskrav kun kan ske i helt særlige situationer og tilfælde.  
 
Myndighedernes restriktioner er foreløbigt forlænget til 31. oktober 2020.  
 
For Roskilde Universitet er i denne forbindelse gældende:  
  • Sociale arrangementer (receptioner, cafe/bar-arrangementer, hytteture og lignende) er aflyst indtil videre.
  • Al undervisning gennemføres indtil videre som planlagt, og forskningsaktiviteter kan gennemføres som planlagt. 
  • Student Hub, biblioteket og kantinen vil fortsat holde åbent.
  • Ansatte opfordres til at arbejde hjemmefra i videst muligt omfang. 

 

IMT’s sekretariat arbejder for fuld styrke

Ansatte opfordres til at arbejde hjemme i videst muligt omfang. Derfor vil du opleve, at både sekretariatet – og ledelsen – ofte ikke er i bygning 02 men arbejder hjemmefra. Men der arbejdes for fuld styrke – og du er meget velkommen til at kontakte alle – på mail, telefon, SKYPE – eller andet. Du kan også foreslå et fysisk møde (eller invitere til et TEAMS-møde i kalender), hvis du vurderer, at det er vigtigt for at løse en konkret sag. 
 
 

IT-pakken, hjemmearbejde, stole, m.v.

Hjemmearbejdet vil fortsat være med os i den kommende tid. Hvor længe ved vi ikke – og i hvilket omfang. Men aktuelt er meldingen, at ansatte på både offentlige og private arbejdspladser arbejder hjemmefra i videst mulig omfang.  
 
Der er derfor på RUC truffet beslutning om, at it-hjemmepakken kan bestilles af både TAP og VIP. 
 
IT-pakken rummer skærm, tastatur og head-sæt.  
 
IT-pakken kan bestilles på serviceportalen...
 
Ved bestilling kan oplyses, at der foreligger godkendelse fra Hermod Ringgaard.  
 
I den udstrækning I vurderer, at en kontorstol væsentligt vil kunne forbedre de ergonomiske arbejdsforhold, kan der rettes henvendelse til institutsekretær Liselotte Gregart herom.
 
 

Administrativ forskningsunderstøttelse – eksterne bevillinger

Mange IMT-forskere har netop været i gang med at udforme ansøgninger eller interessetilkendegivelser i forhold til at søge om eksterne forskningsmidler. Der har været meget godt samspil mellem forskere og sekretariater  og i relation til fondsgivere og samarbejdspartnere. 
 
Samarbejdet vedrører forståelse at tilskudsvilkår, indhentning af erklæringer og bekræftelser, budgetter, review, godkendelser, m.v.  
 
Vi vurderer i institutledelsen, at der er meget at vinde ved at styrke dette samarbejde – og på næste møde i instituttets forskningsudvalg vil vi drøfte, hvordan samarbejdet styrkes og kommunikationen forbedres. Procedurerne vedr. review af større forskningsansøgninger vil ligeledes blive tydeliggjort.  
 
Der er en ny folder på vej om dette vigtige arbejde – indtil da: se plancher fra personalemøde i januar 2020 – og procedurer vedr. IMT reviewpanel.
 
 

Allokeringsprocessen – frikøb

Planlægningen af forårssemesteret er i fuld gang – både på de enkelte uddannelser og i instituttets sekretariat, hvor studieledere mødes med Rebekka, Camilla og Hermod i løbet af november. 
 
Deadline for indsendelse af planlægningsskemaer for 2021F var tirsdag 13. oktober. Ved fristens udløb manglede en del besvarelser – så følg venligst op, hvis du endnu ikke har fået indsendt skemaet.  
 
Husk at oplyse om evt. frikøb. Hvis frikøb skal indgå i timebudgettet for 2021F, skal det meldes ind nu.  
 
 
 Foto: Niels Gorm Rytter 

The research project ROROGREEN

ROROGREEN, a project that aims at bringing Denmark a step closer to sustainable Roll-on Roll-off (RoRo) shipping has received funding from the Innovation fund Grand Solutions call. The RoRoGreen project is a collaboration between DTU, SDU and RUC together with DFDS, Kockumation, Taltech, Lorenz technologies and Ange Analytics.
 
The project uses digital innovation to monitor RoRo shipping emissions and optimize the industry's operational and strategic planning. By doing so, we reduce the fuel consumption of the used vessels, which have the highest impact factor on the GHG emissions produced during maritime shipping. The operational efficiency gained by the optimized procedures will lower costs, attract more cargo from road to sea, and indirectly also reduce the emissions of road transport.
 
The project will use advanced technological hardware such as cameras, drones, mobile robots, and sensors, for automated data capturing. The collected data will then be exploited by using artificial intelligence and optimization techniques for the development of decision support tools.
 
Associate professor Line Blander Reinhardt (IMT) is project leader for the RUC part of the project and professor Hua Lu (IMT)  is representing RUC in the Steering Committee. The RUC part of the project will also involve assistant professor Jens Ulrik Hansen (IMT) and a PhD student. 
 
 

Personalia

Signe Skov er ansat pr. 1. oktober som Ph.d.- og forskningskoordinator på IMT. Signe påbegynder arbejdet i IMT’s forskningssekretariat i tæt samarbejde med kollegerne i instituttets administrative forskningsunderstøttelsesgruppe.  
 
Vi ser frem til, at sekretariatet igen er fuldt bemandet både i forhold til Ph.d.-området og den eksternt finansierede forskningsvirksomhed. Der vil snarest blive lavet en oversigt over opgaver, roller og kontaktpunkter i sekretariatet.  
 
Signe kommer fra en stilling som specialkonsulent i EAE – Enheden for Akademisk Efteruddannelse, hvor hun siden 2012 har arbejdet med bl.a. universitetspædagogisk efteruddannelse af undervisere og vejledere; uddannelseskvalitet, reformarbejde og strategi.
 
 

Ph.d.-forsvar

1. oktober kl. 14.30 - Store Auditorium (00.1-009): Mustafa Kemal Topal forsvarer sin ph.d.-afhandling
med titlen "Kvindekrigere i den kurdiske nationalbevægelse PKK: Et kønsreflekteret perspektiv".
 
9. Oktober kl. 13.00 - Kort- og Stensalen (02.1-095): Astrid Kidde Larsen forsvarer sin ph.d-afhandling
med titlen "Samskabelse i daginstitutioner"
 
23. oktober kl. 14.30 - Lille Auditoriun (01.1-028): Cristina Colette Landt forsvarer sin ph.d-afhandling
med titlen: "Forretningsmodeller for biogas: I et cirkulært økonomisk perspektiv"
 
 
 

IMT arrangementer oktober

26.-27. oktober: Ph.d.-kursus: Theorizing in social science studies - Going with your hunch 
Learning objectives:
  • That the participants get a nuanced understanding of the concept of theory/theorizing
  • That the participants are able to express their own individual way of engaging in thinking and theorizing processes (i.e. key activities and the role of inspiration and individual and institutional conditions, )
  • That the participants get feedback on their initial analyses and theorizing attempts and get peers to think along with them.
  • That the participants become confident with their own theorizing processes and trust their own ‘academic’ voice.
The workshop is made in collaboration between Aalborg University and Roskilde University.   The workshop lecturers are Anne Vorre (RUC) and Sabine Madsen (AAU)
 
Further information and sign up...
 
 

Eksterne arrangementer oktober

 
26.-28. oktober på Fróðskaparsetur Føroya (Færøernes Universitet): Ph.d.-kursus: Critical Ethnographic Research in Cultural and Societal Transformations in the Nordic Countries
Through focusing on critical approaches to field work and in dialogue with several cultural and social theoretical approaches, we wish to illustrate how to investigate transformations of social phenomena and ideas in the Nordic welfare states. We focus on changes in everyday lives, in social institutions, relations, knowledge, identities and subject positions, as part of culture and society.
        
Læs mere (pdf-fil)...
 
 

EAE Oktober

EAE, Roskilde University’s Unit for Academic Development (Enheden for Akademisk Efteruddannelse), offers activities related to university teaching, leadership, communication and research tools.
 
EAE Autumn 2020 programme >
EAE offers in October
 
Introduction to Roskilde University’s pedagogical approach, 20 October., 09:30-11:30
This course introduces the 7 underlying principles of Roskilde University’s pedagogical approach: project work, problem orientation, interdisciplinarity; participant control; exemplarity, group work and international insight and vision. The course briefly covers the rationale for each principle and provides examples of how they can play out in both project supervision and course teaching.
 
Introduction to project supervision 20 October, 12:30-15:30 This course introduces principles for good supervision practice in accordance with Roskilde University’s pedagogical approach. Focus will be on the different roles of the project supervision (substantive expert, process facilitator, product supervisor, and assessor) and what they entail in practice. Central techniques are introduced including: clarifying expectations, scaffolding and feedback-for-learning. The group exam and the supervisor’s role as examiner will be briefly discussed.
 
NVivo – basic, 22 October, 09:00-12:00 Qualitative data such as interviews transcripts, surveys, video footage, literature are suited for analysis in NVivo. The purpose of this course is to teach the participants how to prepare data for analysis in NVivo followed by an introduction to basic analysis features in NVivo.
 
NVivo - advanced, 28 Oct. 12:00-14:00 Qualitative data like interview prints, video/audio recordings and literature reviews can be analyzed with the NVivo software. The purpose of this workshop is to allow the participants to work with their own materials. Instructors will assist with guidance and support.
 
 
 

Nye IMT publikationer

Antologi/bog - peer review
Christensen, A. T. B., (2020): Min tid er min tid: Folkeskolelæreres tidsmiljø livshistorisk og aktuelt. Forlaget: Unge Pædagoger. 201 s.  
 
Giles, J., (2020): The Way of Awareness in Daoist Philosophy. St Petersberg, Florida, USA: Three Pines Press. 205 s. More information >  
 
Pries-Heje, J., ( 2020): Agile projekter. Samfundslitteratur. 159 s.  
 
Hansen, M. R. P. & Pries-Heje, J. (red.)(2020): At the junction of project leadership and innovation Roskilde Universitetsforlag. 130 s.
 
Bidrag til antologi - peer review
Andersen, L. L. & Hulgård, L., (2020): Socialøkonomi og solidaritetsøkonomi som bæredygtige velfærdsarenaer. I: Li Langergaard, L. & Dupret, K. (red.): Social bæredygtighed: - begreb, felt og kritik. Frederiksberg: Frydenlund Academic, s. 203-228  
 
Hansen, M. R. P. & Pries-Heje, J., (2020): A Situational Knowledge Network Nexus Building Approach: Kernel Theory Extensions using Design Science Research. I: Vom Brocke, J., Maedche, A. & Hevner, A. (red.): Design Science Research Cases. Springer, 31 s.    
 
Krøjer, J., (2020): Social bæredygtighed i velfærdsstaten og i velfærdsinstitutionelt omsorgsarbejde. I Dupret, K. & Li Langergaard, L. (red.): Social bæredygtighed: Begreb, felt og kritik. Frederiksberg: Frydenlund Academic, s. 70-88 19 s. (Menneskelig udvikling, deltagelse og social forandring, Bind 3).  
 
Pries-Heje, J., Johansen, J. & Jakobsen, P. M., (2020): Project Portfolio Improvability: Measuring expected value against predicted success in order to decide and improve the project portfolio. I: Hansen, M. R. P. & Pries-Heje, J. (red.): At the junction of project leadership and innovation. Roskilde Universitetsforlag, s. 113-130  
 
Schraube, E. & Marvakis, A., (2020): Wie verändert die Digitalisierung die Praxis des Lernens und der alltäglichen Lebensführung? I: Jochum, G., Jurczyk, K., Voß, G. G. & Weihrich, M. (red.): Transformationen alltäglicher Lebensführung: Konzeptionelle und zeitdiagnostische Fragen. München: Juventa Verlag, s. 282-301  
 
Bidrag til tidsskrift - peer review
Aamann, I. C. & Olesen, B. R., (2020): Marginalized citizens experiences of middle class moral judgements in communication with their GPs.  I: Socialmedicinsk Tidskrift. Volume 3, nr. 97, s. 433-444 12 s.  
 
Christensen, A. T. B. & Kristiansen, M. H., (2020): Jeg ser det som et ekstra job, jeg har.  I: Dansk Pædagogisk Tidsskrift.. Volume 2020, nr. 1  
 
Freudendal-Pedersen, M., Hartmann-Petersen, K., Friis, F., Lindberg, M. R. & Grindsted, T. S., (2020): Sustainable mobility in the mobile risk society: Designing innovative mobility solutions in Copenhagen. I :Sustainability. Volume 12(17), nr. 7218  
 
Gitz-Johansen, T., (2020): The White and the Black Magician: The Light and the Dark side of Spirit. I: Jung Journal. Volume 14, issue 3, s. 233-250 16 s.  
 
Gitz-Johansen, T., (2020): Jung and the Spirit: A review of Jung’s discussions of the phenomenon of spirit I: Journal of Analytical Psychology. Vol 65, nr. 4, s. 653-671 19 s.  
 
Padfield, T., Padfield, N., Sang-Hoon Lee, D., Thøgersen, A., Valbjørn Nielsen, A., Krarup Andersen, C. & Scharff, M., (2020): Back protection of canvas paintings. I: Heritage Science volume 8, article number 96
 
Bidrag til tidsskrift/avis - formidling
Dupret, K., (2020): Fremtidens arbejde kalder på ny teknologi-socialitet I: HR chefen : tidsskrift om personaleledelse. Volume 20, nr. 4, s. 18-21 4 s.  
 
Frank, S. & Waleng, S., (2020) Interview mit Fernando González Rey. I: Forum Kritische Psychologie - Neue Folge. SPEZIAL ”Ask them why”, s. 171-181
 
Bidrag til tidsskrift – redaktionelt
Liveng, A., Thualagant, N., Costenius, C. & Kokko, S., (2020): Addressing sustainable health promotion in theory and practice: Nordic contexts - Nordic perspectives.  I : Socialmedisinsk Tidskrift. Volume 97, Issue 3, s. 364-372 8 s.
 
Konferencebidrag i proceedings- peer review
Gallagher, J. P. & Glück, R., (2020): An Experiment Combining Specialization with Abstract Interpretation. I: Fribourg, L. & Heizmann, M : Proceedings of VPT/HCVS@ETAPS 2020: 8th International Workshop on Verification and Program Transformation and 7th Workshop on Horn Clauses for Verification and Synthesis. EPTCS, Bind 320. s. 155-158  
 
Gallagher, J. P., Hermenegildo, M. V., Kafle, B., Klemen, M., López-García, P. & Morales, J. F., (2020): From Big-Step to Small-Step Semantics and Back with Interpreter Specialisation. I: Fribourg, L. & Heizmann, M. (red.): Proceedings of VPT/HCVS@ETAPS 2020: 8th International Workshop on Verification and Program Transformation and 7th Workshop on Horn Clauses for Verification and Synthesis. EPTCS, Bind 320. s. 50-64  
 
Pries-Heje, J., Johansen, J. & Korsaa, M., (2020): A Cognitive Map of Maturity. Symptom-Based Improvement Recommendations. I: Yilmaz, M., Niemann, J., Clarke, P. & Messnarz, R. (red.).: Systems, Software and Services Process Improvement: 27th European Conference, EuroSPI 2020, Düsseldorf, Germany, September 9–11, 2020, Proceedings. Springer, s. 447-461  
 
Singla, R. & Ganapathy-Coleman, H., (2020): Intermarried Couples, Transnationalism, and Racial Dynamics in Denmark & Canada. I: Safdar, S., Kwantes, C. & Friedlmeier, W. (red): Wiser World With Multiculturalism: Proceedings of the 24th International Congress of IACCP Guelph, Canada, July 1 to 5, 2018. IACCP, s. 1-20 .  
 
Konferencebidrag - peer review
Acton, R., (2020): Transcending qualification: Working with diffraction to explore the plural pedagogic effects of inquiry learning in a Danish university. Konference: NERA 2020: Rethinking the futures of education in the Nordic countries  
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: Torsdag d. 22. oktober 2020
Udkommer: Fredag d. 6. november 2020