Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære læser

Velkommen til CeDifs nyhedsbrev.  
 
Dette nyhedsbrev samler op på året, der snart er gået, og kigger frem mod nye og spændende aktiviteter i Center for Daginstitutionsforskning
 
Coronalnedlukningen i marts vendte også op og ned på hverdagen i CeDif. Forårets mange møder og seminarer blev med et slag aflyst, og derfor har vi lagt ekstra kræfter i at dele viden om ny forskning på Facebook. Det ved vi, at mange har haft glæde af.  
 
Vi har netop ansat en ny kommunikationsmedarbejder, Gro Krøyer Budek, som fremover vil opdatere vores læsere på Facebook - og desuden LinkedIn og Twitter - om udgivelser og aktiviteter i CeDif. Gro vil også puste nyt liv i nyhedsbrevet, der gerne skulle nå jer lidt oftere end hidtil.   
 
Med udgangen af 2020 afslutter flere af CeDifs forskere de forskningsprojekter, der har dannet ramme om arbejdet de sidste 3 år. Projekterne ligger i forlængelse af CeDifs målsætning om at skabe praksisnær forskning med helhedsblik for den pædagogiske opgave. De handler om pædagogernes arbejde med læring og omsorg, rammer for professionsudvikling og børns institutionsliv. For at vide mere om projekterne – se link nedenfor til publikationer og podcasts fra centeret.
 
Til januar 2021 påbegynder forskerne en række nye forskningsprojekter, som alle er delvist finansierede via en tillægsbevilling fra BUPL for perioden 2021-2022. Fokus i de nye projekter er børnemiljø, det sanselige institutionsliv og ulighed og forskellighed i daginstitutionerne. Vi glæder os til at orientere nærmere om dem i kommende nyhedsbreve.    
 
Lige nu er vi meget optaget af de perspektiver, der ligger i de nye midler fra Forskningsreserven. Med flere penge til forskning på daginstitutionsområdet har centret nye muligheder for styrke forskning og  øge samarbejdet om forskningen på et område, der har krav på mere opmærksomhed.  
 
God læselyst.    
 
Annegrethe Ahrenkiel, Centerleder
 

200 mio. til forskning med fokus på 0-6-årige børn

Fra Colourbox
Politisk aftale om at afsætte midler fra Forskningsreserven udløser 50 mio. årligt i 2021-2024 til at opbygge og styrke den danske pædagogiske forskning rettet mod 0-6-årige børn. 
 
"Det er virkelig glædeligt at der nu er afsat midler til forskning på daginstitutionsområdet. Det er et område, der på trods af dets store samfundsmæssige vigtighed, har være forsømt forskningsmæssigt" udtaler Centerleder Annegrethe Ahrenkiel efter pressemødet den 30/10. 
 
De 200 millioner fordelt over 4 år skal bidrage til at alle børn får de bedst mulige betingelser for at klare sig videre frem i livet. Partierne bag aftalen betoner, at midlerne skal gå til forskning, der har praksisnær forankring og at forskningen skal ske i samarbejde mellem universiteter, professionshøjskoler, kommuner, dagtilbud og andre interessenter. 
 
"Vi glæder os til at tage udforingen op og styrke samarbejdet med forskere fra professionshøjskoler, universiteter, kommuner og praksis i udviklingen af ny praksisnær viden med helhedsblik for den pædagogiske opgave" siger Centerleder Annegrethe Ahrenkiel. 
 
Læs mere her
 

2020 har budt på mange spændende nyudgivelser i CeDif regi

Af: Bente Larsen
Antologier, ph.d.-afhandlinger, artikler i toneangivende danske og udenlandske tidsskrifter. Centerets forskere fra DPU, RUC og professionshøjskolerne har også i 2020 leveret en række væsentlige bidrag til forståelsen af policy og praksis på daginstitutionsområdet. 
 
Årets forskningsudgivelser afspejler det frugtbare samarbejde blandt CeDifs forskere i emner som skoleparathed, sproglighed, ulighed og læringsværktøjer. 
 
Artikler og antologier samler resultaterne af flere små forskningsprojekter på tværs af RUC og DPU, støttet af CeDifs bevilling fra BUPL. 
 
Ønsker du at læse mere om CeDif publikationer? På dette link finder du flere informationer samt en oversigt over årets publikationer. 
 

CeDif bidrager til globalt fokus på pædagogernes hverdag under corona-krisen

Illustreret af Anders Tobias Nicolaysen
Lektor og CeDif-forsker Tomas Ellegaard, har sammen med en øvrige bestyrelse i Reconceptualizing Early Childhood Education (RECE) arrangeret et webinar med fokus på corona.
 
Webinaret afholdes onsdag d. 18/11 og er en oplagt mulighed for at få nye perspektiver på, hvordan corona og de medfølgende restriktioner har ændret hverdagen for pædagoger verden over. Interesserer du dig for arbejdsliv, pædagogisk praksis eller børns vilkår i globale perspektiver? Så læs mere på vores hjemmeside, eller tilmeld dig her.
 
Tilmelding
 

CeDif i lyd

Fra colourbox
Forskningsartikler og bøger er ikke den eneste måde at formidle forskning på. Podcast er et medier, der stormer frem, og her er CeDifs forskere også med. Vil du blive klogere på vej til arbejede, på løbeturen eller når du svinger støvsugeren? Så lyt med!
 
 
 
 

CeDif - sammen er vi bedre

Samarbejdet på tværs af institutioner og ønsket om at arbejde praksisnært og helhedsorientert er stærke byggesten, der er brug for i forskningen på området for 0-6-årige. 
 
Center for Daginstitutionsforskning er en født tvær-institutionel organisation. Roskilde universitet udgør sammen med Danmarks Institut for Pædagogik og uddannelse de stiftende parter bag centret. Forskning bliver til i tæt samarbejde mellem forskere fra de to institutioner og med inddragelse af forskere fra professionshøjskolerne. Det har skabt et bredt fundament for forskningen, som også profiterer af at være tværfaglig. 
 
Samarbejde om ph.d.-uddannelser. 
 
Det udstrakte samarbejde med professionshøjskolerne indbefatter samfinansierede ph.d. projekter, der er vigtige og bærende kræfter i frembringelsen af ny viden inden for daginstitutionsforskningen. 
 
Samarbejde med praksis.
 
Centerleder Annegrethe Ahrenkiel fortæller, at man har en tæt relation til praksis, blandt andet gennem feltstudier i daginstitutioner og samarbejde med pædagoger og kommuner om udvikling af praksis. 
 
Vi forpligter os på at formidle ny viden. 
 
Hos CeDif er det vores ambition at formidle den nyeste viden på vores sociale platforme. Vi har under corona-nedlukningen gjort en særlig indsats for at udpege relevante og tilgængelige publikationer, især med henblik på støtte de studerende, der ikke havde adgang til bibliotekerne.
 

Følg CeDif på sociale medier

Center for Daginstitutionsforskning er aktiv på flere sociale medier. Her deler vi nyheder om forskningsudgivelser, aktiviteter og bidrager til debatten på området.  
Følg med på Facebook, Twitter og LinkedIn!
Facebook
Twitter
LinkedIn
 

Kontakt

Hvis du har spørgsmål eller ønsker til opslag på sociale medier, møder og arrangementer er du velkommen til at kontakte os:
 
Kommunikationsmedarbejder
Gro Krøyer Budek
E-mail: budek@ruc.dk
Tlf: 2364 6805
 
Sekretariatsmedarbejder
Bente Larsen
E-mail: belar@ruc.dk