Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
    • Kandidatuddannelsesreformen
    • Interessetilkendegivelser til Veluxfondens humanvidenskabelige kernegruppeprogram
    • Regeringens grønne forskningsstrategi og udmøntning af forskningsreserven
  • Nyt fra Camilla
    • Det videre arbejde med Kandidatreformen
    • Hvordan kan I bidrage til opfyldelsen af Rammekontraktens mål 4: Øget læringsudbytte for studerende?
  • Pergola-projektet
  • Allokeringen
  • Nyt forskningscenter på IMT: Center for Maritim and Marin Forskning
  • Nyt fra Center for Daginstitutionsforskning
  • Nye ph.d.-studernede
  • Ph.d-forsvar
  • Personalia
  • IMT arrangementer december
  • EAE december
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev
Nyt fra Anders:
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

I dette nummer af nyhedsbrevet vil jeg komme ind på kandidatuddannelsesreformen, fremsendelse af interessetilkendegivelser til Veluxfondens Humanvidenskabelige Satsning samt regeringens grønne forskningsstrategi og den politiske aftale vedr. udmøntning af forskningsreserven. Ud over disse temaer arbejder vi i forskningsudvalget og institutrådet med at formulere indspil vedr. forfremmelsesprogram og i det lokale arbejdsmiljøudvalg (LAU) og samarbejdsudvalg (LSU) med at give indspil til rektors redegørelse vedr. medbestemmelse og medinddragelse. Det kommer I til at høre mere om senere. 
 

Kandidatuddannelsesreformen

Kandidatuddannelsesreformen er blevet drøftet på møde i RUC’s Advisory Board den 26. oktober 2020, i IMT’s Aftagerpanel den 12. november 2020 samt drøftet og besluttet på RUC’s bestyrelsesmøde, den 19. november 2020. Der har generelt været stor tilslutning til indholdet i kandidatuddannelsesreformen og til beskrivelsen af de 30 uddannelser, der vil indgå i RUC’s fremtidige vifte af kandidatuddannelsesudbud. På aftagerpanelmødet blev der givet en række konstruktive bidrag til det videre arbejde med de enkelte uddannelser. Bestyrelsen gav RUC stor ros for at have taget en så vigtig beslutning. Det blev understreget, at kandidatuddannelsesreformens succes i høj grad vil bero på medarbejdernes fortsatte aktive inddragelse og engagement. Der blev videre peget på, at RUC har en række opgaver i forhold til at sikre overgangsfrekvensen for bacheloruddannelserne, at understøtte de nuværende kandidaters beskæftigelse og at vurdere hvilken betydning, kandidatuddannelsesreformen bør have, i forhold til bacheloruddannelsernes fremtidige struktur og indhold. 
 

Interessetilkendegivelser til Veluxfondens humanvidenskabelige kernegruppeprogram

Instituttet har modtaget tolv interessetilkendegivelser til Veluxfondens kernegruppeprogram vedr. humanvidenskabelig forskning. To af interessetilkendegivelsen kunne ikke gå videre på grund af formelle krav hos Velux. På baggrund af review blev der udvalgt fire interessetilkendegivelser, som har modtaget mundtlig sparring fra reviewpanelet, og som herefter er blevet revideret og fremsendt til Velux. 
 
Det drejer sig om:
  • Charlotte Højholt og Maja Røn-Larsen: Inequality across Social Situations in School and Family – Collaborative Processes in Everyday Life
  • Pernille Juhl & Allan Westerling: (Re)configuration of Parenthood
  • Trine Wulf-Andersen og Mari Holen: Rethinking Self-Harm: Exploring Self and Harm in Self-harming Cultural Practices among Scandinavian Youth
  • Karen Christensen og Rashmi Singla: Migratory Ageing and Well-Being in Denmark
Velux benytter sig af en to-leddet bevillingsprocedure. Først vurderes interessetilkendegivelserne af et internt panel hos Velux. Panelet beslutter, hvilke interessetilkendegivelser, der kan omformuleres til egentlige projektansøgninger. Dernæst udarbejdes ansøgninger, som reviewes af to eksterne forskere. Ansøgere har mulighed for at stille forslag vedr. den ene reviewer, mens Velux udpeger den anden.
 

Regeringens grønne forskningsstrategi og udmøntning af forskningsreserven

Regeringen har vedtaget en grøn forskningsstrategi med fire hovedmissioner og 7 temaer. Missionerne er:
  1. Fangst og lagring eller anvendelse af CO2
  2. Grønne brændstoffer til transport og industri (Power-to-X mv.)
  3. Klima- og miljøvenligt landbrug og fødevareproduktion
  4. Genanvendelse og reduktion af plastik- og tekstilaffald
Håbet er, at effekten vil blive stor i forhold til at nå klimamålene frem mod 2050. Samtidig er der tale om en strategi, som eksplicit prioriterer at understøtte industriens og landbrugets langsigtede eksportmuligheder. Via aftale om udmøntning af forskningsreserven finansieres missionerne med 700 mio. kr. gennem Innovationsfonden. På RUC er der taget initiativ til at undersøge, om vi kan bidrage i forbindelse med ansøgninger i forhold landbrug- og fødevareområdet og i forhold til genanvendelsesområdet. De 7 temaer i strategien finansieres med 469 mio. kr. via et nyt program fra Innovationsfonden om Grøn forskning, innovation og udvikling.
 
Aftalen om forskningsreserven prioriterer yderligere to hovedområder, som ligeledes vil blive udmøntet af Innovationsfonden. Det drejer sig om:
  1. Life Science, sundhed og velfærdsteknologi (340 mio. kr.)
  2. Ufordringsdrevet forskning, teknologiske muligheder og innovation (190 mio. kr.)
På begge områder er der formuleret temaer, som IMT potentielt vil kunne bidrage til. Inden for det første område drejer det sig bl.a. om: Gode og relevante forebyggelsestilbud og behandlinger med borgeren i centrum, ny viden om velfærds- og sundheds- og velfærdsteknologi, som kan understøtte et borgernært sundhedsvæsen, udvikling af det digitale sundhedsområdet samt nedbringelse af ulighed i sundhed. Inden for det andet område drejer det sig bl.a. om: Digitaliseringens betydning for mennesker og samfund, etiske og moralske aspekter af den teknologiske udvikling, flere skånsomme arbejdspladser: fysisk, psykisk og kemisk arbejdsmiljø, nye organiserings- og virksomhedsformer som eksempelvis demokratiske eller medarbejderejede virksomheder samt civilsamfundets og frivillighedens samfundsøkonomiske betydning.
 
Det særlige kendetegn ved Innovationsfondens bevillingskriterier er, at forskningen skal skabe samfundsmæssig værdi og/eller økonomisk vækst for offentlige og private virksomheder og/eller aftagere i samfundet, og at den så vidt muligt skal udføres i et samspil mellem forskningsinstitutioner og erhvervsliv. Innovationsfonden vil desuden lægge vægt på, at forskningsprojekter skal være tværfaglige. Dvs. at der ikke blot skal fokuseres på teknologiske muligheder, men f.eks. også på regulering og adfærd.
 
Midlerne fra forskningsreserven udmøntes desuden med 312,9 mio. kr. til den grønne, frie nysgerrighedsdrevne forskning og med 144,5 mio. kr. til et område, som er benævnt ’Et stærkt fundament for forskningen’. Det sidste omfatter to delområder, som har stor relevans for RUC:
  • Pædagogisk forskning rettet mod 0-6 års området: Praksisnær forskning i samarbejde mellem universiteter, professionshøjskoler og institutioner, der skal skabe ny viden og forskningsbasere pædagoguddannelsen. Det vil være et selvstændigt mål at uddanne flere ph.d. (50 mio. kr. om året i fire år)
  • Udvikling af vidensamarbejde i Region Sjælland: Styrke videns- og erhvervsklyngeindsatsen i Region Sjælland samt forsknings- og innovationsmiljøerne på RUC (19,9 mio. kr. til RUC)
Den samlede udmøntning af forskningsreserven udgør 2,7 mia. kr. i 2021 og 2,28 mia. kr. i hvert af årene 2022 til 2024. Det kan rumme håb for RUC, at parterne bag aftalen om forskningsserven konstaterer, at der er behov for fremadrettet at drøfte fordelingen af universiteternes basismidler til forskning. 
 
De bedste hilsner, med ønske om en god jul og et godt nytår 
 
Anders Siig Andersen
Dekan for Teknologi og Sundhed
Leder af Institut for Mennesker og Teknologi
 
 
Nyt fra Camilla:
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

I dette nummer af instituttets nyhedsbrev vil jeg berøre to områder, som vedrører uddannelserne. Dels vil jeg fortælle lidt om proces vedrørende udvikling af kandidatuddannelser og dels fortæller jeg om, hvordan I kan bidrage til, at vi som universitet kan opfylde et mål i RUC’s Rammekontrakt med Ministeriet. 
 

Det videre arbejde med Kandidatreformen

Det kommende udbud af kandidatuddannelser blev besluttet, da RUC’s bestyrelse godkendte universitetsledelsens indstilling om udbud af i alt 30 hele og profilerede uddannelser fra 2022. Nu begynder så udviklingsarbejdet. Tirsdag d. 1. december samledes udpegede tovholdere og arbejdsgrupper til en kick-off med henblik på at komme godt fra start og udbrede viden om rammer og retningslinjer. Ved mødet kunne deltagerne stille spørgsmål til forventede retningslinjer, ændringer i opbygningen af skabelon for studieordninger og deadlines for leverancer i processen. De kendte deadlines og milepæle er:
  • 1. februar: Ansøgning til Styrelsen om navneændring, sammenlægning af uddannelser, hovedområdeindplacering, takstindplacering, dimensionering, censorkorps og retskrav. Ændringer og udarbejdelse af ansøgninger sker i tæt dialog mellem arbejdsgruppe, uddannelsesmedarbejdere ved IMT og US.
  • 1. maj: Fremsendelse af adgangskrav til Uddannelsesguiden. Principper for udarbejdelse af adgangskrav (og retskrav) besluttes af UL 17. december. 
  • 1. august: Endelige studieordninger er godkendt af SN med henblik på offentliggørelse 1. oktober
Skabelonen for studieordninger udvikles og der vil være fokus på kvalificering af uddannelsernes og de enkelte aktiviteters læringsmål, prøveformer og uddannelsernes omkostninger.
 
Foreløbig proces- og tidsplan....
 
Alle uddannelsesmiljøer er gået i gang med at drøfte uddannelsernes struktur og indhold. Uddannelserne har meget forskellige forudsætninger og vilkår for arbejdet, ligesom opgaverne er forskellige. Tovholdere og arbejdsgrupper kan disponere over nogle ressourcer, som tildeles efter følgende principper: 
 
X Uddannelse videreføres men skal udvikle ny studieordning 50 timer i alt
Y Uddannelse viderefører en del elementer, men skal også udvikle helt nye samt indgå i samlæsning med andre 100 timer i alt
Z Uddannelse er en kompleks sammenlægning af fag/udd. med nye elementer og samlæsninger med andre 175 timer i alt
Q  Prækvalificering Midler findes særskilt i instituttet
 
(Hvordan tildeling af ressourcer for uddannelserne ved IMT ser ud, kan i se skemaet nedenfor)
 
For uddannelserne er der udpeget en tovholder og nogle ressourcepersoner fra fagmiljøet, som udgør en arbejdsgruppe. Vi lægger stor vægt på at sikre, at udviklingen af uddannelserne sker i et samarbejde mellem det faglige miljø, studienævn, ledelse og administration. Alle har en rolle at spille i arbejdet. Det er væsentligt at understrege, at understøttelsen af de enkelte uddannelsers arbejde vil blive afstemt med uddannelsernes behov.
 
Der udestår fortsat udarbejdelsen af en overordnet procesplan og leveranceplan for det samlede arbejde på RUC. Det indebærer udarbejdelsen af en ny skabelon til studieordninger samt en klarhed over, hvad der fremover skal prioriteres, når vi udvikler uddannelser. Vi kender imidlertid allerede principperne for uddannelsernes struktur samt retningslinjerne for udvikling af tematiserede profiler og faste spor i uddannelserne.
 
Læs mere om uddannelsesstruktur for KA‐uddannelser efter reform...
 

Når vi kender den overordnede plan, vil den lokale plan for arbejdet ved IMT blive justeret. Indtil videre har der været fokus på udarbejdelse af uddannelsernes navne. De er blevet fremsendt til en første drøftelse i UL 10. december. Herefter vil uddannelserne få tilbagemeldinger med henblik på endelig fastlæggelse af navnet efter nytår. UL træffer beslutning om uddannelsernes navne 21. januar.

 
Uddannelser
 
 
Tovholder(e)
 
 
Arbejdsgruppemedlemmer
 
Timer i alt
 
Arbejdsliv
 
 
 
 
 
 
 
Peter Hagedorn-Rasmussen
 
 
 
 
 
 
Steen Baagøe Nielsen
Anette Kamp
Klaus T. Nielsen
Susanne Ekman
Henning Salling-Olesen Sidsel Lond Grosen (til start)
 
100
 
 
Byplanlægning
 
 
 
 
 
 
 
 
Katrine Hartmann-Petersen
Thomas Theis Nielsen 
Jørgen Ole Bærenholdt
 
 
 
 
 
Katrine Hartmann-Petersen
Thomas Theis Nielsen
Jørgen Ole Bærenholdt
Kristian Nagel Delica
Kristine Juul
Mikkel Bille
 
 
175
 
 
Bæredygtig transformation
 
 
 
 
 
 
 
 
Nina Boulus-Rødje
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Magnus Rotvit Perlt Hansen
Henrik Bulskov
Jan Pries-Heje
Mads Høbye
Nicolas Padfield
Benedicte Fleron
Line Reinhardt  
 
 
175
 
 
Computer Science
 
 
 
Henrik Bulskov
 
 
 
Magnus Rotvit Perlt Hansen
Mads Rosendahl
 
100
 
Nordic Urban
Planning Studies
 
 Lasse Martin Koefoed 
 
 
Lasse Martin Koefoed
David Pinder
 
50
 
Social Intervention
 
 
 
 Trine Wulf-Andersen
 
 
 
Jo krøjer
Hanne Warming
(Pernille Juhl)
 
100
 
Social Entrepreneurship and Management
 
 
 Luise Li Langergaard
 
 
 
Lars Fuglsang (ISE)
Margit Neisig (ISE)
Linda Lundgaard Andersen
 
50
 
Socialpsykologi
og Læring
 
 
 
 
Tomas Ellegaard
Thomas Gitz-Johansen
Maja Røn-Larsen
Sofie Pedersen
 
175
 
Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier
 
 
 
Erling Jelsøe
 
 
 
 
Sine Lehn
Nicole Thualagant
og med Mari Holen som tilforordnet
 
100
 
TekSam
 
 
 
 
Bente Kjærgård
Thomas Budde Christensen
 
 
Tobias Pape
Henrik Haugaard
Jens Dorland
Tyge Kjær
 
100
 
 
 
 

Hvordan kan I bidrage til opfyldelsen af Rammekontraktens mål 4: Øget læringsudbytte for studerende?

Roskilde Universitet satte i forbindelse med indgåelsen af den strategiske rammekontrakt i juni 2018 et mål om at øge de studerendes læringsudbytte. Det indgår som en del af Rammekontraktens Mål 4: Øget læringsudbytte for studerende. RUC har med dette mål forpligtiget sig på, at der etableres ”en systematisk praksis, hvor deklarationer af fuldtidsstudier, og dermed forventninger til de studerende, omsættes og ekspliciteres for de studerende i en tydelig forventningsafstemning ved studiestart.” I har alle stiftet bekendtskab med fuldtidsstudiedeklarering af alle uddannelsesaktiviteter, som indebærer at alle aktivitetsansvarlige forpligtes til at udarbejde en oversigt over, hvordan de studerendes arbejdstid i forbindelse med gennemførslen af en aktivitet fremgår af study.ruc.  
 
Arbejdet med deklarering af fuldtidsstudier er sket dels i kølvandet på en betydelig politisk interesse for temaet samt som et led i universitetets egen interesse i at øge og understøtte de studerendes læringsudbyttet ud fra en antagelse om, at dette sker ved en forventningsafstemning og indikation af, hvorledes arbejdsindsatsen overordnet set forventes at fordele sig.  
 
Evalueringer og tilbagemeldinger fra studerende gennem Uddannelseszoom (2018-tal) indikerer, at der er sket fremskridt i de studerendes vurdering af deres udbytte af undervisningen. Imidlertid viser tallene også, at RUC ligger lavest i de studerendes egen vurdering af læringsudbyttet. Således er vi ikke i mål.  
 
Hvad kan I som undervisere gøre for at understøtte, at udviklingen fortsat er positiv? Studienævnene er allerede i gang med at styrke kvaliteten af fuldtidsdeklareringerne. I kan som undervisere hjælpe arbejdet på vej ved at eksplicitere, hvad der forventes af den enkelte studerende, når de deltager i den konkrete aktivitet. Det kan indebære, at der afsættes en smule tid indledningsvist til at uddybe, hvorfor deklareringen er udformet som den er, og hvordan de studerende kan indfri forventningerne til dem. I evalueringer bliver de studerende spurgt om de ved, hvad der forventes af dem og deres vurdering af om der er overensstemmelse mellem forventningerne og den undervisning, som finder sted.  
 
Læs instruks her...
 
Med ønsket om en god jul  
 
Camilla
 
 

Pergola-projektet

Som led i udviklingen af RUC’s campus og bygninger har Bygningsstyrelsen besluttet at stille midler til rådighed for funktionel fornyelse af bygningerne i pergolaen – d.v.s. de klassiske RUC-bygninger der er placeret langs pergolaen: bygning 04>11.  
 
Projektet har været i støbeskeen i en kortere årrække og er nu planlagt til at skulle realiseres i årene 2022 og 2023. For IMT’s vedkommende berører projektet særligt bygning 08, 09 og 10, altså de huse, hvor HUMTEK, EAE og DATALOGI/INFORMATIK i dag har til huse.  
 
Projektet er tilrettelagt således, at ISE/SAMBACH’s bygninger renoveres i 2022 medens IMT’s bygninger står for tur i 2023. 2023 bliver således et bygge- og genhusningsår – og de renoverede bygninger planlægges at være klar til forårssemesteret 2024.  
 
Efter en række indledende oplæg og drøftelser stod det klart, at RUC vil få mest værdi ud af projektet, hvis det ikke blot rummer ændrede planløsninger og fornyelse af de teknisk renoverede bygninger – men at bygningerne nytænkes, at bygningerne tænkes i nye helheder, og at flere bygninger forbindes og åbnes mod hinanden.  
 
Der er ved at komme et spændende oplæg ud af de nye overvejelser – som blev beskrevet nærmere på IMT’s frokostmøde fredag 4. december 
 
 

Allokeringen

Arbejdet med planlægning af forårssemesteret følger tidsplanen – og der har nu været holdt planlægningsmøder med alle uddannelser. Det samlede overblik vil foreligge lige før jul – om end vi først kommer helt på plads når semesteret starter og vejledere er tildelt de enkelte projektgrupper.  
 
Timeregnskaber for igangværende og tidligere semestre står helt skarpt – og er udsendt fra imt-allokering@ruc.dk (er du usikker på status: skriv blot til Rebekka Knudsen på denne mail). Øvrige spørgsmål m.v. – kontakt blot Camilla og Hermod (begge). 
 
 
Foto: Niels Hilfling

Nyt forskningscenter på IMT: Center for Maritim and Marin Forskning

On the 19th of October it was decided to create a Center for Maritime and Marine Research at IMT. The Center for Maritime and Marine Research is an interdisciplinary research center focusing on research and solutions for maritime and marine area. The center focusses on ensuring a sustainable, green and innovative maritime and marine area with focus on the following UN sustainable development goals:
  • SDG 8 Decent work and economic growth
  • SDG 9 Industry innovation and infrastructure
  • SDG 13 Climate action
  • SDG 14 Life below water
The center will open in January 2021. Contact person Lector Line Reinhardt.
 
Læs mere pressemeddelsen her...
 
Gå til centerets hjemmeside...
 
 
 Foto: Niels Hilfling

Nyt fra Center for Daginstitutionsforskning

Opdatering fra Centerleder hos CeDif (Annegrethe Ahrenkiel)
Med udgangen af 2020 afslutter flere af CeDifs forskere de forskningsprojekter, der har dannet ramme om arbejdet de sidste 3 år. Center for Daginstitutionsforskning arbejder mod at skabe praksisnær forskning med helhedsblik for den pædagogiske opgave. Projekterne handler om pædagogers arbejde med læring og omsorg, rammer for professionsudvikling og forskellige børns institutionsliv. Vi ser frem mod opstarten af nye forskningsprojekter i januar 2021 med fokus på daginstitutionen som børnemiljø, det sanselige institutionsliv og ulighed og forskellighed i daginstitutionerne.
 
Med den nye pulje fra forskningsreserven har centret nye muligheder for at søge midler til forskning, som er med til at lukke videnshullet på et vigtigt område, der tidligere har været forskningsmæssigt forsømt.
 
Læs CeDifs Nyhedsbrev (november 2020) her ...
 
200 mio. til forskning med fokus på 0-6-årige børn
Politisk aftale om at afsætte midler fra Forskningsreserven udløser 50 mio. årligt i 2021-2024 til at opbygge og styrke den danske pædagogiske forskning rettet mod 0-6-årige børn. "Det er et område, der på trods af dets store samfundsmæssige vigtighed, har været forsømt forskningsmæssigt", udtaler Centerleder Annegrethe Ahrenkiel.
 
Læs mere på RUC's hjemmeside...
 
2020 har budt på mange spændende nyudgivelser i CeDif regi
Antologier, ph.d.-afhandlinger, artikler i toneangivende danske og udenlandske tidsskrifter. Centerets forskere fra DPU og RUC og professionshøjskolerne har også i 2020 leveret en række væsentlige bidrag til forståelse af policy og praksis på daginstitutionsområdet.
 
Læs mere og gå på opdagelse i vores nyudgivelser her...
 
CeDif bidrager til globalt fokus på pædagogernes hverdag under corona-krisen
Lektor og CeDif-forsker Tomas Ellegaard er en del af bestyrelsen i RECE, og medarrangør af webinaret, der afholdes onsdag d. 18/11. Webinaret er en oplagt mulighed for at få nye perspektiver på, hvordan corona og de medfølgende restriktioner har ændret hverdagen for pædagoger verden over. Interesserer du dig for arbejdsliv, pædagogisk praksis eller børns vilkår i globale perspektiver?
 
Så læs mere på vores hjemmeside...
 
Forskningsartikler og bøger er ikke den eneste måde at formidle forskning på. Podcast er et medie, der stormer frem, og her er CeDif forskere også med. Vil du blive klogere på vej til arbejde, på løbeturen eller når du svinger støvsugeren? Så lyt med!
 
Podcast om pædagogers faglighed....
 
Podcast om skoleparathed...
 
Podcast om fantasi og leg...
 
Ny studentermedhjælper hos CeDif
Gro Krøyer Budek er nyansat studentermedhjælper hos CeDif. Hun sidder primært med kommunikationsopgaver. Hun opdaterer CeDifs Facebook -, Twitter -og LinkedIn side. Derudover skriver hun nyheder til nyhedsbrev og hjemmeside. I fremtiden skal Gro også hjælpe til ved planlægning og afvikling af seminarer, møder og receptioner, men grundet Corona og de medfølgende restriktioner og anbefalinger, ligger disse opgave et sted ude i fremtiden.
 
Gro er i gang med en bachelor i Uddannelsesvidenskab på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. Hun har derfor sin daglige gang på DPU i Emdrup. Gro har erfaring fra feltet i praksis gennem arbejde i daginstitution og skole.
 
Gro kan kontaktes på budek@ruc.dk 
 
 

Nye ph.d.-studerende

Frank-Jørgen Vangen
Frank-Jørgen Vangen er ny ph.d.-studerende fra Norge. Han har en uddannelsesbaggrund som siviløkonom (Master in Business and Economics) fra BI Norwegian Business School. Han er også master i yrkespedagogikk fra OsloMet. Frank-Jørgen er tilknyttet Ph.d.-programmet Læring, Arbejdsliv og Social Innovation. Tittelen på hans projekt er «Læring i høyere yrkesfaglig utdanning - som sikrer arbeidslivets framtidige kompetansebehov i møtet med industri 4.0» Prosjektet handler om hvordan det industrielle skiftet er på vei inn i mange bransjer, noe som innebærer at teknologi, digitalisering og kunstig intelligens (ofte omtalt som Industri 4.0) vil endre arbeidsoppgavene i samfunnet. Med dette som bakteppe skal jeg undersøke hvordan læring bør foregå i skolekonteksten innen høyere yrkesfaglig utdanning for å sikre at kompetanse og kvalifiserte yrkesutøvere utvikles i tråd med arbeidslivets behov. I ph.d.- arbeidet er det sentralt å se nærmere på hvilken didaktisk praksis som skal bedrives på den nyetablerte Læringsfabrikken på Raufoss (Learning Factory). Følgende problemstilling er retningsgivende for ph.d.-prosjektet: Hvordan utvikle innhold og arbeidsmåter i høyere yrkesfaglig utdanning for å møte framtidas kompetansebehov i arbeidslivet?    
 
Huan Yang:
Huan Yang – first name Huan – is a new phd student from China arriving in september. She graduated from Hunan Normal University in Changsha, Hunan province and has applied for a study at RUC on recommendation from one of our usual partners at East China Normal University, Shanghai. Her phd project is about the development and pedagogical innovation of vocational schools, and focus in health care education and education for tourism, which are important for the socio-economic development in rural areas in Hunan. In her study she will particularly apply a students perspective, studying students social background, family situation (gender and siblings), their motivation for the education and their ideas for the future. Huan has received a sponsorship for 3 years scholarship from a private company. Henning Salling Olesen will be her provisional supervisor until the design of her project indicates that somebody else take over.
 
Nina Halberg Nina Halberg er ny ph.d.-studerende og skal tilknyttes forskerprogrammet Sundhed og Samfund og forskningsgruppen Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier. Hun har en kandidatuddannelse i pædagogisk antropologi fra Århus Universitet. Nina Halbergs ph.d.-projekt, Etniske minoritetspatienter i standardiserede forløb, er en etnografisk undersøgelse af mødet mellem etniske minoritetspatienter og sygeplejepersonalet under standardiserede Fast Track indlæggelsesforløb. Ved at undersøge intersektionelle indvirkninger mellem sociale differentieringsformer som følger ’etniske minoritetspatienter’ både ud fra makrostrukturelle -, mesoinstitutionelle- og mikroidentitetsperspektiver, er formålet at analysere, nuancere og nytænke (u)lighed i sundhed blandt etniske minoritetspatienter i en hospitalskontekst.
 
Xiao Li
Xiao Li will work as a new PhD student on the DFF-funded research project Data Management Foundations for Indoor LBS (https://indoorlbs.github.io/). The project is intended to establish general data management foundations concerning space modeling, location-dependent queries, and uncertain location handling for indoor LBS applications. Xiao Li’s PhD work will focus on refinement, querying and analytics of uncertain indoor location data. The PhD study relates to the research areas of database, data mining and machine learning, all within the broad subject of Computer Science. Xiao Li will be affiliated to the research group of PLIS (Programming, Logic and Intelligent Systems) in IMT. He obtained his M.E. degree from Beijing University of Posts and Telecommunications and B.E. degree from Jilin University.  
 
 

Ph.d.-forsvar

4. december kl. 13 i Auditorie 46 (46.1-049): Sofia Esmann Busch forsvarer sin ph.d-afhandling
med titlen "Folkeskolens to danskfag – modersmålsfag og dansk som andetsprog"
Forsvaret livestreames. Link kan indhentes ved at kontakte forskerskolen, forskerskolen@ruc.dk

Som følge af Covid19 restriktioner er der tilmelding til forsvaret her...
 
18. december kl. 13: Emil Pull forsvarer sin ph.d-afhandling
med titlen "The Original Sin"
Forsvaret vil finde sted online på zoom. (Meeting ID: 636 9659 4215, Passcode: 54997)
 
Link til forsvaret..
 
 

Personalia

50 år i staten. Lektor Tyge Kjær METRIK  kunne 1. november 2020 fejre 50 års jubilæum som ansat i staten – heraf mangeårig ansættelse på RUC helt tilbage fra 1972. Vi ser frem til at kunne fejre Tyge, når det igen bliver muligt at afholde jubilæumsreceptioner – og ønsker tillykke og tak for stor indsats på Roskilde Universitet. 
 
Professor i informatik og datalogi udnævnt til ridder af Dannebrogordenen
Jan Pries-Heje modtager Dannebrogordenen for sin mangeårige forskning inden for organisatoriske og ledelsesmæssige aspekter af IT-udvikling og –anvendelse.
 
 
 
 
 
 
Foto: Jaspar Carlberg
Læs mere på RUC's hjemmeside...
 
Vivi Nielsen går på pension pr. 31. december 2020,
men havde dog sidste arbejdsdag mandag d. 30. november pga. restferie m.m.
 
Merete Zacchau fratræder sin stilling pr. 31. december 2020,
men har sidste arbejdsdag onsdag d. 9. december pga. restferie m.m.
 
2 nye studiemiljøtutorer på IMT- kandidat
Den 1. november 2020 er der ansat 2 nye studiemiljøtutorer på IMT. De skal være med til at sikre et godt og attraktivt studiemiljø for danske og internationale studerende, fortrinsvis på kandidatuddannelserne. De 2 nye studiemiljøtutorer vil have kontor i bygning 02. De kan træffes fast hver torsdag fra kl. 13.00-16.00. Kort præsentation af de 2 nye studiemiljøtutorer:
 
Louise Damgaard Nielsen
Mit navn er Louise, jeg er på andet semester på en kombinationskandidat i TekSam – miljøplanlægning og kommunikation og jeg er en af de nye studiemiljøtutorer på IMT.
 
Jeg bor i Korsør med min kæreste, vores lille søn og vores tre katte. Der har vi boet i et års tid, før det boede vi i England.
 
Jeg kommer med en bachelor fra the University of the West of England i Environmental Resource Management. Jeg nød at være en del af det Internationale miljø på UWE og igennem det lærte jeg hvordan et universitetsstudiemiljø også kan se ud. Med en bachelor fra udlandet i bagagen er det super interessant at få lov til at arbejde med studiemiljøet på RUC, jeg glæder mig til at møde og arbejde med jer!
 
Jennifer Christensen
Mit navn er Jennifer og jeg er 26 år. Jer er netop flyttet til København her i sommeren 2020, for at læse kandidaten Social Entrepreneurship and Management på RUC. Jeg har boet de sidste 7 år i Aarhus og har en professionsbachelor i Sport Management. 
 
Jeg interesserer mig meget for sport, foreningsliv og miljø og bæredygtighed. Så det bliver nok et af de emner, mine to år i feltet social entreprenørskab på RUC kommer til at omhandle. Min fritid bruger jeg på håndbold, crossfit og arbejder desuden som projektmedarbejder i Dansk cricket Forbund, hvor vi inden for to år vil forsøge at udbrede kendskabet til cricket sporten og skabe et kvindelandshold. Jeg ser frem til at prøve kræfter som studiemiljøtutor her på IMT, og forhåbentlig, kan Louise og jeg bidrage til et endnu bedre studiemiljø for kandidaterne på RUC. 
 
 

IMT arrangementer

MOSPUS seminar i december
Thursday 10 December, 12.15-13.15 Somdeep Sen (RUC) Antagonistic Landscapes  
 
Thursday 17 December, 12.15-13.15 Aske Tybirk Kvist (RUC) Title to be confirmed  
 
(Meeting ID: 621 4833 9682, Passcode: 565260)
 
 

EAE December

EAE, Roskilde University’s Unit for Academic Development (Enheden for Akademisk Efteruddannelse), offers activities related to university teaching, leadership, communication and research tools.
 
EAE Autumn 2020 programme >
EAE offers in December
 
Invitation to CUTL2020 project presentations, 10 Dec. 13:00-16:00 at Zoom
Roskilde University's university teacher training course, CUTL (Certificate of University Teaching and Learning), uses problem-oriented project learning as a core learning activity. During the first year the participants work with self-chosen pedagogical problems in groups. As part of the assessment process, the projects are presented in an open forum where all staff at Roskilde University are invited to participate and to take part in shared discussions and development. Join the session and be provoked and inspired - sign up here: https://events.ruc.dk/eae-cutl-2020-project-presentations-10-dec-2020
 
 

Nye IMT publikationer

 
Article in proceedings  
 
Peer-reviewed  
Andersen, H. H. K. ; Popova, M. ; Sergeevna, T. N. / ИННОВАЦИОННАЯ ПЕДАГОГИКА: ПРОБЛЕМНО-ОРИЕНТИРОВАННОЕ ПРОЕКТНОЕ ОБУЧЕНИЕ В ВЫСШЕМ УЧЕБНОМ ЗАВЕДЕНИИ / World Science: Problems and Innovations: collection of articles XLVII International scientific and practical conference, ICNS, 2020, pp. 145-150  
 
Pedersen, M. ; Christiansen, H. ; Asawi, N. H. / Efficient and Precise Classification of CT Scannings of Renal Tumors Using Convolutional Neural Networks / Foundations of Intelligent Systems: 25th International Symposium, ISMIS 2020, Graz, Austria, September 23-25, 2020, Proceedings, Springer, 2020, pp. 440  
 
Book  
 
Not peer-reviewed  
Sommer, F. M. ; Jensen, C. R. ; Niemeyer, B. ; Zick, S. ; Dreier, J. W. ; Nielsen, L. ; Wiesbach, A. / Arbeitswelten. Lebendswelten: Gespräche mit Jugendlichen am Übergang in den Beruf / 2020  
 
Book chapter  
 
Peer-reviewed  
 
Funch, B. S. / Farvens indre klang / Baron Rosenkrantz: Farvernes mystik, Arken Museum of Art, 2020  
 
Hansen, M. R. P. ; Pries-Heje, J. / A Situational Knowledge Network Nexus Building Approach: Kernel Theory Extensions using Design Science Research / Design Science Research: Cases, Springer, 2020, pp. 261-288, DOI: 10.1007/978-3-030-46781-4_11  
 
Contribution to newspaper - Comment/debate  
 
Blaakilde, A. L. / Det er absurd at fremstille klima- og sexismekampene som generationskonflikter / Information, 22/10/2020  
 
Henningsen, I. B. ; Pedersen, B. M. / Sexarbejderes lidelser forsvinder ikke af at man gør det til et selvstændigt erhverv / Information, 14/11/2019, pp. 15  
 
Jensen, H. T. ; Rasmussen, J. / Forvaltningen af den danske miljølovgivning for industrispildevand lader til at være hullet som en si. / Sjaellandske, 13/10/2020   J
 
ensen, H. T. ; Rasmussen, J. / Hvorfor importeres der forurenet spildevand fra Norge? / Sjaellandske, 18/09/2020  
 
Lund, H. L. ; Hvid, H. / Pensionsdebatten bør også handle om lyst / Politiken, 03/11/2019, pp. Sektion 2, s. 5  
 
Pagh, J. / Forsker: En bolig er ikke en købmandsvare / Altinget, 21/10/2020  
 
Pagh, J. / Hvis fortidens arkitekter var bedre, hvorfor volder deres bygninger så problemer i dag? / Politiken, 17/02/2020  
 
Pagh, J. / Jesper Pagh: København kunne lære af Aarhus – her er det åbenlyst, at developerne bestemmer / Politiken, 30/10/2020  
 
Pedersen, B. M. ; Henningsen, I. B. / Kære Astrid Krag, giv ikke op: Prostitution er ikke et godt erhverv og bliver det aldrig / Politiken, 05/11/2019, pp. Sektion 2, s. 7  
 
Aabro, C. ; Ahrenkiel, A. ; Ellegaard, T. ; Marschall, A. ; Munck, C. ; Nielsen, S. B. ; Prins, K. / En dansk daginstitution er altså ikke et tilfældigt eksperiment / Politiken, 12/11/2019, pp. Sektion 2, s. 9  
 
Aamann, I. C. ; Dybbroe, B. / Forskerklummen: Tidlig palliation skal ikke kun være et gode for de ressource­stærke / Altinget, 31/10/2019   Contribution to newspaper - Feature article  
 
Ahrenkiel, A. ; Holm, L. / Politikernes argument om, at ’nogle børn er to år bagud, når de starter i skole’, bygger på en diskutabel rapport / Information, 10/08/2019, pp. Sektion 1, s. 18  
 
Contribution to newspaper - Newspaper article  
Chimirri, N. A. / Digitalising daycare institutions and the development of young children’s digital literacy / London School of Economics and Political Science * Health and Social Care. Working Paper Series in Health Policy and Economics, 18/12/2019  
 
Kristensen, N. H. ; Clausen, A. ; Hansen, S. R. / Massivt madspild: Nyt forskningsprojekt skal komme problemet til livs / Videnskab.dk, 11/10/2020  
 
Journal article  
 
Not peer-reviewed  
 
Brodersen, M. ; Saaby Bach, S. ; Ellegaard, T. / I skammekrogen: om skam i opdragelse og undervisning / Dansk Paedagogisk Tidsskrift, 2020, vol. 2020, no. 03, pp. 5-10  
 
Leonardsen, Ø. / Når den grønne omstilling kan skabe liv i et gammelt arbejderkvarter / Futuriblerne, 2019, pp. 64-69  
 
Peer-reviewed  
 
Akasaka, F. ; Yasuoka, M. ; Nakatani, M. ; Kimura, A. ; Ihara, M. / Patterns for Living Lab Practice: Describing Key Know-How to Promote Service Co-Creation with Users / International Journal of Automation Technology, 2020, vol. 14, no. 5, pp. 769-778, DOI: 10.20965/ijat.2020.p0769  
 
Bille, M. / Dans la lumière des foyers bédouins / Anthropologie et Societes, 2020, vol. 44, no. 1  
 
Christensen, T. B. ; Hauggaard-Nielsen, H. / Circular Economy: Practices, knowledgebases and novelty / Journal of Transdisciplinary Environmental Studies, 2020, vol. 18, no. 1, pp. 2-16  
 
Ellegaard, T. ; Kryger, N. / Changing the framing of play in times of increased emphasis on readiness / International Journal of Early Years Education, 2020, vol. 28, no. 3, pp. 218-231, DOI: https://doi.org/10.1080/09669760.2020.1803047  
 
Hansen, A. V. ; Hansen, M. P. ; Krogh, A. H. / Muligheder og dilemmaer i forskningssamarbejder mellem undervisere og studerende / Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 2020, vol. 16, no. 29, pp. 2-13  
 
Holm, L. ; Eilenberg, L. Ø. ; Ahrenkiel, A. / Det upåagtede børnesprog: En kvantitativ og kvalitativ analyse og diskussion af peer talk i en daginstitution / Viden om Literacy, 2020, vol. 28, pp. 6-12  
 
Jia, B. ; Fagerholt, K. ; Reinhardt, L. ; Rytter, N. G. / Stowage Planning with Optimal Ballast Water / Lecture Notes in Computer Science, 2020, vol. 12433, pp. 84-100  
 
Padfield, T. ; Padfield, N. ; Sang-Hoon Lee, D. ; Thøgersen, A. ; Valbjørn Nielsen, A. ; Krarup Andersen, C. ; Scharff, M. / Back protection of canvas paintings / Heritage Science, 2020, vol. 8  
 
Pedersen, M. ; Andersen, M. B. ; Christiansen, H. ; Asawi, N. H. / Classification of renal tumour using convolutional neural networks to detect oncocytoma / European Journal of Radiology, 2020, vol. 133, no. 109343, DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejrad.2020.109343  
 
Waleng, S. ; Nissen, M. / Der Sinn der Sache: eine immanente Kritik des pragmatischen Umgangs mit Motivation / Forum Kritische Psychologie - Neue Folge, 2020, vol. SPEZIAL, no. "Ask them why", pp. 83-101  
 
Aamann, I. C. / Neoliberalism, healthism and moral judgements: a psychosocial approach to class / Journal of Psycho-Social Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 319-332, DOI: 10.1332/147867320X15985349320779  
 
Net publication - Internet publication  
 
Not peer-reviewed  
 
Schwabe, S. ; Bille, M. / Nye perspektiver på visibilitet i offentlige rum / Spaces of Danish Welfare (KADK), 2020  
 
Peer-reviewed  
 
Schwabe, S. / Atmospheres of change / Allegra Lab, 2020  
 
Paper  
 
Peer-reviewed  
 
Pultz, S. ; Dupret, K. / Pushing and pulling: the micropolitics of virtual communication tools: Exploring emotional labour in a digital context in an agile IT company / 2020  
 
Ph.D. thesis  
Larsen, A. K. / Samskabelse i daginstitutioner / Roskilde Universitet, 2020  
 
Working paper  
 
Not peer-reviewed  
 
Pultz, S. ; Dupret, K. / A  systematic review of risk and protective factors associated with flexibility: Working Paper Series –Socially Innovative Knowledge Work / 2020  
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: Torsdag d. 22. oktober 2020
Udkommer: Fredag d. 6. november 2020