Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     
En teknisk opsætning på ruc.dk forhindrede pludselig mails fra udbyderen af nyhedsbrevs-programmet, som vi bruger til IMT Nyhedsbrev. Derfor modtog du ikke nyhedsbrevet i online version fredag den 29. januar. IT-teknikkere har nu løst problematikken, så hvis du ikke fik læst pdf-versionen af nyhedsbrevet i mandags, genudsendes det nu i en online-version.
God fornøjelse!
 
 
 

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
  • Nyt fra Camilla
    • Navne på de kommende kandidatuddannelser ved IMT
    • Mere fleksible studieordninger
    • DEA-webinar om kvalitetsudvikling af digital undervisning og de studerendes læring
  • Hjemtag eksterne forskningsmidler
  • Covid-19-situationen - Ph.d.-stipendiater
  • Pergolaen - funktionel fornyelse
  • Bygning 7
  • Nyt forskningsprojekt modtager 120.000 euro fra Volkswagen Stiftung
  • 7 nye forskningsprojekter til CeDif
  • CeDif-webinar: hvilken forskning er der brug for på daginstitutionsområdet?
  • Personalia
  • IMT arrangementer februar
  • IMT arrangementer deadlines og tilmelding
  • EAE februar
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev
Nyt fra Anders:
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

I dette nummer af nyhedsbrevet vil jeg introducere Andreas de Neergaard, der fra den 1. februar tiltræder som ny Dekan for Teknologi og Sundhed ved Roskilde Universitet og som Institutleder i Institut for Mennesker og Teknologi.
 
Et enigt ansættelsesudvalg besluttede at ansætte Andreas i stillingen. Medlemmerne af udvalget fra IMT var helt enige om, at han var det bedste valg til posten.
 
Pressefoto: Miklos Szabo
 
Andreas har solid erfaring med national og international forskning, ikke mindst i brede tværfaglige sammenhænge. Han er selv en dygtig forsker og har håndteret funktionen som forskningsleder med stor indsigt i forskningens værdi og impact både samfundsmæssigt og akademisk.
 
Andreas har mangeårig erfaring med uddannelsesledelse inden for tværfaglige og anvendelsesorienterede uddannelser, han har arbejdet med problembaseret, feltbaseret og tværfaglig uddannelse og han har koordineret internationalt tværuniversitært uddannelsessamarbejde, bl.a. i samarbejde med RUC.
 
Som Prodekan for Det Samfundsvidenskabelige fakultet har Andreas gennem de seneste år medvirket i en bred vifte af udviklingsprojekter om bl.a. efter- og videreuddannelse, digitalisering, internationalisering, grøn omstilling, social datavidenskab, pædagogisk understøttelse, VIP karriere og forfremmelseskriterier, administrativ studieunderstøttelse, studieledelse og meget andet.
 
Med sine erfaringer fra både naturvidenskab og samfundsvidenskab har Andres opnået et solidt indblik i betydningen af forskellige undervisnings- og forskningsmæssige traditioner for bl.a. pædagogik og uddannelsestænkning, publiceringspraksis, forskningsmetode og meget andet.
 
Jeg har ikke selv deltaget i ansættelsen af Andreas, men talt med ham om instituttet ved et par lejligheder. Alle fra instituttet, der har mødt ham, udtrykker, at han virker visionær og handlekraftig med sans for det tværfaglige, og at hans hjerte banker for økologisk og social bæredygtighed. Hertil kommer, at han er en dygtig kommunikator, og at han fremstår som et behageligt og empatisk menneske med en høj grad af engagement og entusiasme. Alt i alt er Andreas formodentlig noget af det tætteste, vi kommer på en faglig profil, der spænder over vigtige dimensioner i instituttets tværfaglige komposition og er på linje med den forsknings- og uddannelsesmæssige orientering, vi repræsenterer.
 
Andreas glæder sig til at tiltræde den nye stilling. I den pressemeddelelse, som annoncerede hans ansættelse, udtalte han meget positive forventninger til arbejdet som institutleder: ”IMT rummer tre ting som står mit hjerte nærmest: Læring, social lighed og bæredygtig omstilling. Plus en masse andet. Med kernekompetencer inden for datalogi, psykologi, byer og transport, arbejds- og sundhedssociologi - og i kombination med interventionsforskning - så har IMT helt unikke muligheder for at levere forskning og uddannelser til tidens udfordringer”.
 
Jeg ser meget frem til samarbejdet med Andreas og er ikke i tvivl om, at I alle vil tage godt imod ham. Det giver forudsætninger for, at vi i fællesskab kan bevare og udvikle instituttet som en problemorienteret, tværfaglig og kritisk ramme om forskning og uddannelse. Og ikke mindre vigtigt: for at vi kan styrke det fælles fundament for instituttets mangfoldige aktiviteter, dvs. et trygt, udviklende og gensidigt anerkendende arbejds- og læringsmiljø præget af stærke traditioner for medindflydelse og medinddragelse.
 
Personligt ser jeg frem til at vende tilbage til jobbet som lektor, til forskningen, undervisningen og det daglige kollegiale samarbejde. Jeg vil samtidig skulle varetage en funktion for rektor som særlig rådgiver i bæredygtighedsspørgsmål og vil derved kunne opretholde min kontakt til mange forskellige faglige miljøer på tværs af RUC. Opgaven vil være at rådgive rektor om universitetets arbejde med økologisk og social bæredygtighed relateret til eksternt samarbejde.
 
Med de bedste hilsner og hjertelig tak for, at jeg har fået lov til at være jeres institutleder
 
”Man kan kun fungere som leder, hvis man anerkendes som leder” 
 
Anders Siig Andersen
 
Institutleder
Institut for Mennesker og Teknologi
 
 
Nyt fra Camilla:
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Navne på de kommende kandidatuddannelser ved IMT

I denne uge er der taget nye skridt i arbejdet med at udvikle de nye kandidatuddannelser. De endelige navne er blevet besluttet og meldt ud. I nogle miljøer har det været en vanskelig opgave at komme frem til et navn, som både giver faglig mening, er mundret og som alle kan identificere sig med. Navnene er følgende: 
  • Kandidatuddannelsen i Arbejdsliv – Cand. Soc 
  • Kandidatuddannelsen i By og Plan – Cand. Soc.
  • Kandidatuddannelsen i Bæredygtig Omstilling (TEKSAM) – Cand. Tech. Soc.
  • Master of Science in Computer Science – Cand. Scient.
  • Kandidatuddannelsen i Digital Transformation – Cand. It.
  • Master of Science in Nordic Urban Planning Studies – Cand. Soc.
  • Master of Science in Social Entrepreneurship and Management – Cand. Soc.
  • Kandidatuddannelsen i Social Intervention – Cand. Soc.
  • Kandidatuddannelsen i Socialpsykologi og Læring – Cand. Mag. 
  • Kandidatuddannelsen i Tværvidenskabelige Sundhedsstudier – Cand. San. 

Mere fleksible studieordninger

Det andet store skridt er, at der nu er udsendt skabeloner for studieordninger og en ny struktur for regulering af uddannelserne. Den nye struktur for regulering af uddannelserne indvarsler en højere grad af fleksibilitet i forhold til at foretage justeringer og ændringer af de enkelte undervisningsaktiviteter i studieordningen, uden at det kræver en omfattende og langvarig studieordningsændring. Der skelnes mellem en ramme-studieordning, som er fast, og aktivitetsbeskrivelser, som vil være mere fleksible, så uddybende beskrivelse af aktivitetens faglige indhold, den endelig fastsættelse af prøvens indhold ifht den overordnede eksamenstypologi og udarbejdelse af vurderingskriterier kan tilpasses af den enkelte underviser og godkendes gennem en ’simpel’ SN-beslutning. Denne fleksibilitet vil gøre det nemmere at foretage tilpasninger som følge af tilbagemeldinger fra studerende eller hvis en aktivitet skifter til en underviser, som har en lidt anden ide til, hvordan en aktivitet udfoldes.
 
Både ramme-studieordningen og aktivitetsbeskrivelserne skal være på plads og endelig godkendt til sommer. Den første væsentlige opgave bliver at få udviklet en ramme-studieordning, som kan sætte retning for den endelige udfoldelse af indholdet, aktiviteterne i uddannelsen. Det indebærer færdiggørelse af formålsbeskrivelsen, beskrivelsen af det væsentligste arbejdsområde, kompetenceprofil og fastlæggelse af de faglige mindstekrav/adgangskrav. Der er tilbud om forskellige typer af understøttelse til arbejdet. Koordinering af behov og ressourcer vil ske i samarbejde mellem tovholdere i arbejdsgrupperne og uddannelsesmedarbejderne.
 
Den anden del af arbejdet handler om at udvikle de enkelte undervisningsaktiviteter. Mange grupper er allerede godt i gang med at danne sig et overblik over aktiviteterne gennem udarbejdelse af kassogrammer. Udviklingen af aktiviteter kan delvist bygge videre på eksisterende aktiviteter, men det er også nødvendigt at udvikle helt nye. En væsentlig opgave er at sikre, at aktiviteterne opfylder de overordnede kompetencemål og at prøvetypen er i overensstemmelse med læringsmålene. Også til dette arbejde vil der være hjælp at hente. Der stilles vejledningsmateriale, webinarer og Q&A’s til rådighed. Uddannelsesmedarbejderne kan hjælpe jer til den rette information og rette ressource. 
 

Omlægning af aktiviteter til online som følge af corona

Vi er igen dette kommende forår ramt af nedlukning og må derfor omlægge alle undervisningsaktiviteter til online. Onsdag d. 20. januar udsendte rektor en mail til alle undervisere og studerende med meddelelsen om, at alt hvad der kan omlægges, skal omlægges gældende hele semesteret. Dog kan aktiviteterne lægges tilbage på campus med min. 2 ugers varsel, hvis det igen bliver muligt at gennemføre aktiviteter på campus. Omlægningen er et stort arbejde og vil vanskeliggøre aktiviteter, som vi finder væsentlige for dialogen med de studerende og sparringen mellem dem. Mange har udtrykt usikkerhed om de mon ved omlægningen var bundet af et bestemt antal timers konfrontation eller forventes at holde lange forelæsninger. Af Hanne’s brev fremgår det, at omlægningen selvfølgelig kræver tilpasninger og nye forventningsafstemninger med de studerende. Forskellige evalueringer og erfaringsudvekslinger har vist, at såvel studerende som undervisere får mest ud af undervisningen, hvis der veksles mellem synkrone (konfrontation) og asynkrone aktiviteter, og at det er væsentligt for de studerende at de får mulighed for at være i dialog med underviseren på den ene eller den anden måde.
 
EAE stiller igen webinarer og gåde råd til rådighed. I kan se udbuddet af webinarer her, ligesom i kan finde adgangen til allerede afholdte webinarer:
 
Link til EAE på study.ruc.dk...
 
Adgangen til studiefaciliteter til optagelse af videoer eksempelvis vil blive udvidet, ligesom adgangen til support udvikles løbende sammen med adgangen til forskellige digitale platforme.

Support kan i finde her...
 
 

DEA-webinar om kvalitetsudvikling af digital undervisning og de studerendes læring

De studerendes trivsel under nedlukning og digital undervisning ligger os alle på sinde. Mange har involveret sig i at udvikle gode aktiviteter til fremme af et godt digitalt studiemiljø, både undervisere, studiemiljøkoordinatorer/-tutorer samt ikke mindst de studerende selv.
 
En projektgruppe på Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier har gennemført et projekt om emnet og de har opsummeret deres konklusioner og gode råd i vedhæftede skriv
 
Særligt bed jeg mærke i deres pointe om, at de har behov for adgang til et uformelt rum på lige fod med det formelle digitale undervisningsrum. De foreslår eksempelvis, at også deres pauser skal faciliteres, således at de ved pauser i den digitale undervisning sedes ud i mindre gruppe, så de kan holde pausen sammen! Ved et DEA-webinar d. 22. januar om erfaringer med at gennemføre digital undervisning på en række af landets videregående uddannelsesinstitutioner, kom der lignende pointer og gode forslag frem.
 
En deltager skrev i chatten: ”Det går op for mig at de studerende ikke savner mig – de savner hinanden”
 
Webinaret hed: Fra tilskuersport til deltagersport. Programmet indeholdt tilbagemeldinger fra EVA vedrørende de studerendes oplevelse med online undervisning i foråret 2020, og hvad det har betydet for deres trivsel og læring. Desuden var der oplæg og paneldrøftelser af, om vi mon benytter tiden med såvel online undervisning og fysisk undervisning rigtigt, og hvad vi kan gøre for understøtte den gode udvikling af en undervisningsform, som er kommet for at blive.
 
Nedenfor er der et link til programmet for webinaret. Her kan i også finde et link til en optagelse af webinaret. Jeg kan anbefale at se med. Der er ca. 1 timer og 45 min optagelse. Man kan nemt scrolle i det:
 
Se DEA-webinar her...
 
Man kan i øvrigt finde inspiration her...
 
Sidst men ikke mindst, så arbejder instituttets studiemiljøkoordinatorer og studiemiljøtutorer på højtryk for at understøtte de studerendes trivsel og studiemiljø i denne tid. I kan kontakte Kirsten Habo og Niels-Erik Parbst for yderligere information om, hvad der er i gang -  khabo@ruc.dk  og nparbt@ruc.dk.
 
Bedste hilsner
 
Camilla
 
 

Hjemtag eksterne forskningsmidler

 IMT har i 2020 hvemtaget eksterne bevillinger for ca. 30.4 mio. kr.
 
 
 
 

Covid-19-situationen - Ph.d.-stipendiater

Forlængelser af Ph.d.-stipendier begrundet i nedlukning, m.v.
 
Nedlukningen af samfundet og arbejdspladsen i foråret 2020 samt de efterfølgende restriktioner såvel nationalt som i forhold til udlandsrejser har vanskeliggjort arbejdet for mange Ph.d.- stipendiater.
 
Det blev i foråret muliggjort, at ansættelse som ph.d.-stipendiat kan finde sted i op til 3 måneder ud over den i overenskomsten fastsatte 3-årige stipendieperiode. Der fulgte imidlertid ikke økonomiske midler med – og det blev således overladt til institutionerne selv at tage stilling til evt. forlængelser af ansættelsesperioder og finansieringen heraf.
 
IMT har haft mulighed for at stille kr. 500.000 til rådighed for forlængelse af ansættelser – hvilket modsvarer ca. i alt 13 måneders forlængelse.
 
Ph.d.-ansatte ved IMT fik mulighed for at søge om forlængelse – idet det oplystes, at midlerne var meget begrænsede jf. ovenfor – og at ansøgningerne ville blive vurderet på baggrund af følgende kriterier:
 
Ansøgninger behandles på baggrund af dokumentation af:
  • stærkt begrænset eller ingen adgang til empiri
  • afbrudt udenlandsophold
  • og/eller markant forringede arbejdsforhold knyttet til nedlukningen og arbejde fra hjemmearbejdsplads
Instituttet har kunnet afsætte en begrænset sum af midler til forlængelse og der kan søges om 1 eller 2 måneders lønforlængelse og en nedsættelse af pligttimer ville også kunne indgå. Den økonomiske ramme giver mulighed for samlet at bevilge 10-12 forlængelser af 1 måneds varighed. Der er altså tale om en begrænset ramme og derfor må Ph.D. studerende i samarbejde med deres vejleder omorganisere deres forskningsplaner og design således at de på bedste vis kan gennemføre deres Ph.d i denne ekstraordinære tid.
 
De kriterier for bevilling som Ph.d skolen vil anvende er dybden og omfang af de opsatte kriterier, ligesom et tidsaspekt kan indgå, altså hvor langt den Ph.d studerende er i sit Ph.d forløb
 
24 Ph.d.-stipendiater søgte om forlængelse.
 
13 stipendiater modtog tilsagn om hver 1 måneds forlængelse – idet de angivne kriterier blev lagt til grund for ansøgningernes behandling.
 
 
 
 

Pergolaen - funktionel fornyelse

Punkthusene i pergolaen står overfor funktionel fornyelse. Projektet begynder i pergolaens vestlige ende ved hus 04, 05 og 06 – her starter byggeperioden primo 2022.  
 
Fra primo 2023 bygges i pergolanes vestlige ende – d.v.s. husene 08, 09.2, 10 og 11. Projektet indebærer ikke blot en ændring af bygningernes planløsning og installationer. Men en grundlæggende ændring af pergolaen, som vi kender den. Bygning 04, 05 og 06 forbindes med mellembygninger. Tilsvarende bygningerne 08, 09 og 10. Sammenbygningerne skaber nogle helt nye perspektiver for for bygningernes anvendelse. Således planlægges at DATINF skal råde over 8.2 og 10.2 – og forbindelsesbygningen i 1. sals højde. Det skaber en god sammenhæng i forsknings- og studiemiljøet.  
 
Tilsvarende skal HUMTEK råde over 8.1, 10,1 og 9.2 – i umiddelbar tilknytning til FABLAB i bygning 9.1. 
 
Se skitser over bygningsprojektet...
 
 
 
 

Bygning 7

Efter at have været ude af drift i en årrække står bygning 7 nu klar som undervisningsbygning i pergolaen. Der er indrettet rummelige og tidssvarende undervisningslokaler og attraktive åbne arealer. En flot gulvbelægning i bambus giver et flot visuelt indtryk, god ergonomi og akustik i bygningen. 
 
Foto: Lotte Green
 
 

Nyt forskningsprojekt modtager 120.000 euro fra Volkswagen Stiftung

Sammen med to kollegaer, Henrik Lebuhn (Humboldt Universitet, Tyskland) og Nir Cohen (Bar Ilan University, Israel) har Tatiana Fogelman modtaget en bevilling på 120.000 Euros fra Volkswagen Stiftung i Tyskland til 18-måneder varigt (03/2021-08/2022) projekt med titlen:   Urban citizenship-making at times of crisis: Building local-level resilience among  migrants in Berlin, Copenhagen and Tel Aviv.   
 
Project description
Taking covid-19-induced crisis as a starting point, the proposed project sets to facilitate the development of a bottom-up capacity for crisis management and resilience in relation to migrants' and minority residents' rights. It does so in a) an empirically informed and b) networked fashion. In relation to the empirical basis (a), the project will systematically map, critically analyze and compare local responses to Covid-19 crisis in three different cities with major migrant/migration-background population - Berlin, Copenhagen and Tel Aviv. Specifically, the project will focus on any municipal migration- and minority-pertaining institutions and urban stakeholders and the extent to which they were (un)able to mobilize to provide city residents who are migrants with necessary services and information and engage them in the crisis governance. With respect to the networked aspect (b), the project seeks to engage with, and analyze the role of urban support networks, which include -- in addition to citizens and denizens -- civic and migrant organizations, charities, neighborhood associations, local universities, city governments and their street-level bureaucracies in each city. Additionally, the project seeks to bring key stakeholders from each city together into an international support network and facilitate a learning environment through an exchange of information and future development of (best) practices.
 
The overall goal of the project is thus to move beyond simply mapping and understanding local coping tactics (see Bærenholdt, 2007) employed by city-scale actors, in order to engage with and service migrants and minorities at times of health crisis. It seeks to initiate urban capacity-building towards resilience, defined as "strength and ability which enables societies to maintain their social and ecological balance", in light of various societal challenges (Fontanari & Kredinger, 2018:14). It focuses on the resilience regarding governmental and crisis- management inclusion of migrant and minority populations, that tend to be amongst the most marginalized resident groups. Unlike ‘regular' urban citizenry, migrant/minority urbanites often lack solidly established communication and/or service provision ties to local governments, making them more prone to negative impacts and consequences in crisis situations, like the current one. Such developments impact in turn negatively back on the broader society, as evident in many places where disregard of migrant and minority populations led to outbreaks of Covid-19 among their communities. Focusing on this population, this project is therefore conceived as a part of a broader societal challenge to enhance urban-scale preparedness for future crises, through institutionally anchoring local-scale capacity for networked strategies. The project is thus both past and future-oriented in that it involves critical social learning from the current crisis in order to build capacities for future urban resilience strategies.
 

7 nye forskningsprojekter til CeDif

Foto: Niels Hilfling
Fra januar 2021 starter syv nye forskningsprojekter, der er fordelt under tre forskningsprogrammer. Forskningsprogrammerne har fokus på temaerne sprog ulighed og æstetiske tilblivelser m.m.
 
De nye forskningsprojekter søsættes med målet om at bidrage med praksisrelevant viden til pædagoger, forældre og pædagoguddannelsen. Forskningsprogrammerne har fokus på forskellige aspekter af børnenes hverdag i daginstitutionen.
 
Læs mere om de nye forskningsprojekter her...
 

CeDif-webinar: hvilken forskning er der brug for på daginstitutionsområdet?

Den 22/1 afholdte Center for Daginstitutionsforskning et webinar med fokus på vidensbehovet på området. Webinaret havde lige under 200 tilmeldte, der sad med bag skærmen og lyttede til tre paneler med forskellig tilknytning til området. Panelerne bestod af pædagoger, undervisere på pædagoguddannelsen, institutionsledere, politikere og medlemmer af BUPL.
 
D. 12/2 afholder vi endnu et webinar med titlen: Hvordan kan forskningsbaseret viden bidrage til at løfte praksis?  
 
Ønsker du at deltage, kan du tilmelde dig og downloade programmet her...
 
 

Personalia

Anne-Mette Ørtz Jensen er ansat som servicemedarbejder i flexjob pr. 1. januar 2021.

Lisa Rahbeck Calundann Jakobsen er ansat som servicemedarbejder i flexjob pr. 1. januar 2021.
 
Charlotte Højholt er ansat som professor L 37 i socialpsykologi pr. 1. februar 2021
 
 

IMT arrangementer februar

29. januar, kl. 12.00-13.00: Afskedsreception med Anders
Med udgangen af januar stopper Anders som dekan på Institut for Mennesker og Teknologi efter 13 år som institutleder på RUC. Anders genoptager herefter livet som fuldtidsforsker og rykker ind i forskningsmiljøet i bygning 3.   Vi tager afsked med Anders som institutleder på IMT’s personalemøde  
 
Mødet indledes med en hilsen fra rektor Hanne Leth Andersen. Herefter er der mulighed for at holde korte taler – hvorefter det er tid for korte indlæg og replikker efter markering i chatten. 
 
Find Teams-link i institutkalenderen.
 
5. februar: Personalemøde -Teams
 
8. februar kl. 16-18: Introduktion til solidaritetsøkonomi: 100 år efter Kropotkin
Gensidig hjælp, solidariske fællesskaber og kooperative samarbejdsformer er centrale elementer i det, der i dag kaldes solidaritetsøkonomi. En af de tidligste teoretikere på området er Pyotr Kropotkin, der døde for 100 år siden i dag.
 
Kom med, når professor i socialt entreprenørskab Lars Hulgaard lægger op til online-debat om Kropotkins relevans for i dag, faciliteret af Bjarke Friborg, der som fagligt aktiv og ansat i en fagforening bl.a. arbejder med nye fællesskaber og gensidig støtte i arbejdslivet. Arrangementet er et samarbejde med SFAH (Selskabet for Arbejderhistorie).
 
Læs mere på Facebook...
 
8.-12. februar:
Bag konferencen står forskningsprojektet Socialt Innovativt Vidensarbejde (SIV) – et tværsektorielt samarbejde, der forsker i tendenser på fremtidens arbejdsmarked. Projektet er støttet af Innovationsfonden.
 
Læs mere og tilmeld dig her...
 
12. februar Cedif-webinar: Hvordan kan forskningsbaseret viden bidrage til at løfte praksis?  
Politikerne har besluttet at afsætte 200 mio. kroner til den pædagogiske forskning i 0-6 års området over de næste 4 år. Center for Daginstitution benytter anledningen til at styrke dialogen med interessenterne på området. På to webinarer beder vi pædagoger, undervisere, daginstitutionsledere, konsulenter, politiske ordførere og andre interessenter stille skarpt på, hvordan forskningsviden bedst kan styrke daglig praksis.
 
Bemærk tilmeldingsfrist 10. februar.
 
Tilmeld dig og download programmet her...
 

IMT arrangementer deadlines og tilmelding

Deadline for abstracts 10. februar til Digital DAN Konference 24.-25. marts
Dansk Aktionsforsknings Netværk inviterer hermed til digital konference om aktionsforskningens rolle i den store omstilling.
Foto: David Clode (Unsplash)
Konferencen er åben for såvel videnskabelige papers og projektpræsentationer i spændingsfeltet mellem forskning og forandring. Velkommen til to dage med eksemplariske inspirationsoplæg fra praksis, internationale keynotes og workshops indenfor temaerne: 
  • Pædagogik, dannelse og læring
  • Arbejdsliv og organisation
  • Natur, miljø og klima
  • Learning from margins
  • Socialt bæredygtig by- og lokalsamfundsudvikling
  • Socialt Entreprenørskab og Solidaritetsøkonomi
  • Aktionsforskningens teori og metodologi
Læs mere og tilmeld dig her...
 
Call for papers 11. februar til CHI online konference 7.-8. maj
Foto: Niels Hilfling
This workshop is dedicated to unpacking these messy challenges and complexities that arise when carrying out ethnographic fieldwork in non-western settings or carrying out fieldwork from a non-western perspective. The two-day workshop including a pre-workshop and post-workshop get-together, aims to provide a forum for researchers as well as practitioners and activists to discuss and reflect challenges in conducting ethnographic fieldwork and applying related methodologies. It is appreciated if contributions share first-hand insights, reflections and experiences focused on authority, bias and immersion in ethnographic fieldwork.Further, contributions with a stronger focus on socio-technical interventions and implementations in the non-western world are welcome as well.  Ultimately, this dialogue should lead to guidelines and approaches to ethnographic fieldwork that could prove more beneficial in politically charged, infrastructural challenged and underfunded regions.
 
We invite anyone interested in participating to submit a two to five-page position paper. Accepted participants will be asked to provide a one-page summary of the position paper as well as a short bio (250-300 words max.), to be shared amongst all other participants. Papers should critically reflect upon the authors’ experiences from the field or research area related to challenges they face while conducting ethnographic field work, with a focus on the areas of authority, bias and immersion. Authors’ prior experience does not have to be specifically concerned with these challenges, but the position papers will be expected to demonstrate how their experience is relevant to the workshop’s topics and can be applied within the workshop’s context.
 
Nina Boulus-Rødje from IMT is one of the workshop organizers.
 
Further information...
 
 

EAE forår 2021

EAE, Roskilde University’s Unit for Academic Development (Enheden for Akademisk Efteruddannelse), offers activities related to university teaching, leadership, communication and research tools.
 
EAE Spring 2021programme >
EAE offers in February
NVivo – basic, 08 Feb. 09:00-12:00 on Zoom
Qualitative data such as interviews transcripts, surveys, video footage, literature are suited for analysis in NVivo. The purpose of this course is to teach the participants how to prepare data for analysis in NVivo followed by an introduction to basic analysis features in NVivo. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-nvivo-basic-08-feb-2021  and sign up no later than 01 Feb.  
 
Digital tools for project supervision, 16 Feb. 13:00-14:30 on Teams
This workshop introduces digital tools to support the supervision of project groups. The tools introduced can be used to support collaboration between the supervisor and the project groups and enable secure file sharing, planning and communication. There is also the option to explore tools that enable transparency and monitoring of the progress of the group work between supervision sessions. Tools for peer feedback targeted towards midterm evaluation, problem field seminar and cluster supervision will be introduced. In addition, there will be the possibility to see product from both educator and student perspectives. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-digital-tools-for-project-supervision-16-feb-2021 and sign up no later than 15 Feb.  
 
Systematic literature search, 17 Feb. 09:00-12:00 on Zoom
In this course the participant learns how to go about a literature search in a methodological way. Among other things, the participant will learn how to apply a search strategy and how to use the right search techniques connected to systematic and methodical literature search. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-systematic-literature-search-17-feb-2021  and sign up no later than 12 Feb.  
 
Moodle workshop, 17 Feb. 13:00-14:30 on Teams
Moodle is the online learning platform at RUC and all courses have an online Moodle room available. The workshop will guide participants to the most important functions, with a focus on collaborative elements on Moodle and support designing or redesigning participants’ Moodle courses. There will be a focus on the participants educational praxis and time will be given for the participants to plan and set up their online Moodle course with support. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-moodle-workshop-17-feb-2021 and sign up no later than 16 Feb.  
 
Online synchronous teaching, 24 Feb. 14:00-15:00 on Teams
This workshop will introduce digital tools for synchronous online teaching, focusing on how to use Zoom and MS Teams when teaching in the online synchronous mode. Evaluations on online synchronous teaching point to challenges of motivating students. Accordingly, the course will have special focus on how teachers can facilitate the online space and create an environment for dialogue and group work. The course is based on the participants' own teaching practices and courses and time is set aside for design and planning of their own teaching activities. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-online-synchronous-teaching-24-feb-2021 and sign up no later than 23 Feb.  
 
Online asynchronous teaching, 25 Feb. 14:00-15:00 on Teams
Participants will receive an introduction to which learning activities are well suited to asynchronous teaching and what digital tools can be used. Evaluations of online asynchronous teaching point to benefits for student learning from the flexibility of the asynchronous mode and the course will have a special focus on how teachers can support student interaction with asynchronous teaching materials. The course is based on participants' own teaching activities or courses and has a special focus on how to create interaction with asynchronous teaching materials and how to establish asynchronous collaboration. Read more here: https://events.ruc.dk/eae-online-asynchronous-teaching-25-feb-2021 and sign up no later than 24 Feb.
     
 

Nye IMT publikationer

Indberettet og valideret i perioden 20. november 2020 til og med 21. januar 2021
 
Anthology 
 
Peer-reviewed  
Grønmo, S. (ed.) ; Nilsen, A. (ed.) ; Christensen, K. (ed.) / Ulikhet: Sosiologiske perspektiver og analyser / Fagbokforlaget, 2021. RUC
 
Article in proceedings  
 
Peer-reviewed  
Mishra, S. ; Majumdar, R. ; Kothiyal, A. ; Pande, P. ; Warriem, J. M. / ENaCT: An Action-based Framework for the Learning and Analytics of Critical Thinking / Proceedings of the 28th International Conference on Computers in Education, Asia-Pacific Society for Computers in Education, 2020, pp. 144-153.  
 
Book  
 
Not peer-reviewed  
Niemeyer, B. (ed.) ; Jensen, C. R. (ed.) ; Sommer, F. M. (ed.) ; Zick, S. (ed.) ; Dreier, J. ; Nielsen, L. ; Wiesbach, A. / Arbejde - fortællinger om læring i, om og til arbejde: Eleverfaringer fra de forberedende grunduddannelser / Roskilde Universitet, 2020.  
 
Pries-Heje, J. ; Hansen, M. R. P. ; Tchatchoua, N. S. / Design sprint week evaluation / Roskilde University, 2020. 
 
Pries-Heje, J. ; Hansen, M. R. P. ; Tchatchoua, N. S. / RUC Working Paper: How to change household behaviour with Green IT / Roskilde Universitet, 2020.
 
Peer-reviewed  
Sieland, S. S. / Cultures and Materialities of Imagination: New Drug Practices and Engagements in a Digital World / Information Age Publishing, 2020. 
 
Book chapter  
Andersen, H. L. M. ; Holm, J. / Community health: et alternativ til individrettede sundhedsstrategier / Sundhedsfremme i kommuner og lokalsamfund: mellem forskning, planlægning og praksis, Hans Reitzels Forlag, 2020, pp. 77-97.
 
Peer-reviewed  
Andresson, J. ; Mogensen, K. H. / The Ecstatic Pump and the Logic of Pain: Learning Processes and Embodiment in Fitness Culture / Learning Movements: New Perspectives of Movement Education, Routledge, 2020, DOI: https://doi.org/10.4324/9781003142775
 
Christensen, K. ; Wærness, K. / Alderdom og ulikhet / Ulikhet: Sosiologiske perspektiver og analyser, Fagbokforlaget, 2021, pp. 197-219.
 
Egmose, J. / Den økologiske bæredygtigheds sociale klangbund: Perspektiver på menneskelige levesteder / Social Bæredygtighed: Begreb, felt og kritik, Frydenlund Academic, 2020, pp. 181-202. 
 
Fleron, B. ; Hansen, M. R. P. / Mega IT as Public Property: A Call for Innovative Evaluation Methods / In the junction of leadership and innovation, Roskilde Universitetsforlag, 2020, pp. 75-90.
 
Grønmo, S. ; Nilsen, A. ; Christensen, K. / Ulikhet: et samfunnsvitenskapelig tema / Ulikhet: Sosiologiske perspektiver og analyser, Fagbokforlaget, 2021, pp. 11-37.
 
Højholt, C. ; Schraube, E. / 导言: 迈向日常生活的心理学 / 心理学与日常生活, Beijing Normal University Press, 2020, pp. 1-16.
 
Larsen, J. / Marathon mobilities: A Western Tourist Perspective on Japanese Marathons / Understanding Tourism Mobilities in Japan, Routledge, 2020, pp. 124-137.
 
Larsen, J. / Ups and downs with urban cycling / Routledge Handbook of Urban Mobilities, 2020, pp. 127-136.
 
Mardahl-Hansen, T. / At skrive udviklingshistorie sammen / Tværprofessionelt samarbejde om inklusion i skolens læringsfællesskaber, syddansk Universitetsforlag, 2020, pp. 41-58.
 
Mardahl-Hansen, T. ; Tybjerg, G. M. / Tværprofessionelt samarbejde i skolen: Indledning / Tværprofessionelt samarbejde om inklusion i skolens læringsfællesskaber, Syddansk Universitetsforlag, 2020, pp. 9-24.
 
Nielsen, S. B. / Konstruktioner af "naturlighed" i hverdag, videnskab og pædagogisk praksis / Køn, seksualitet og mangfoldighed, Samfundslitteratur, 2020, pp. 26-45.
 
Nielsen, S. B. ; Hansen, G. R. ; Erlandson Pedersen, A. / Indledning: Vidensbasering og refleksion i pædagogisk arbejde med køn, seksualitet og mangfoldighed / Køn, seksualitet og mangfoldighed, Samfundslitteratur, 2020, pp. 7-25.
 
Pultz, S. ; Sharone, O. / The intimate dance of networking: A Comparative Study of the Emotional Labor of Young American and Danish Jobseekers / Professional Work: Knowledge, Power and Social Inequalities, Emerald Group Publishing, 2020, pp. 33-58, DOI: 10.1108/S0277-283320200000034006
 
Schraube, E. ; Marvakis, A. / 冻结流动性: 数字技术与学生的学习和日常生活行为的转型 / 心理学与日常生活, Beijing Normal University Press, 2020, pp. 246-270.
 
Sieland, S. S. ; Chimirri, N. A. / The Imaginative in the Concrete: How Action is Premised on Emerging Hopes and Potentiality / From Dream to Action: Imagination and (Im)Possible Futures, Information Age Publishing, 2021, pp. 3-24.
 
Topal, M. K. / New Arrangements of Embodiment, Materiality, Love and Gender in the Kurdistan Workers’ Party / Entanglements and Weavings: Diffractive Approaches to Gender and Love, 2020, pp. 220.
 
Westerling, A. ; Baagøe Nielsen, S. / Familieliv mellem demokratisering, individualisering og nye samfundsmæssige forpligtelser / Køn, seksualitet og mangfoldighed, Samfundslitteratur, 2020, pp. 111-132.
 
Comment/debate  
 
Not peer-reviewed  
Christensen, K. ; Skjoldager Jørgensen, H. ; Ørgaard, B. / 'Man har søsat et tankskib, uden at sætte kursen': Om barrierer og muligheder for et ligeværdigt samarbejde om recovery i psykiatrien mellem sygeplejersker og mentorer / Psykiatrisk Sygepleje, 2020, vol. 27, no. 3, pp. 20-23.
 
Pagh, J. / Bedst og værst 2020 / Arkitekten, 2020, vol. 122, no. 10, pp. 35.
 
Conference abstract for conference  
 
Not peer-reviewed  
Thomsen, T. P. / Phytoextraction and thermal biomass processing: A multi-purpose approach to empower the circular bioeconomy? / 2020.
 
Peer-reviewed  
Morgen, M. / Learning, Emancipation and The Societal Unconscious in Occupational Rehabilitation / 2020.
 
Contribution to newspaper
 
Comment/debate  
Pedersen, B. M. / Børn, der skifter personnummer, bliver bare tvunget ned i en ny snærende kønsbås / Information, 08/09/2020. RUC
 
Feature article  
Delica, K. N. ; Schultz Larsen, T. / Er ghettolisten en syg liste eller udtryk for et sygt samfund? / Jyllands-Posten, 15/12/2020.
 
Newspaper article  
Jensen, E. S. ; Hauggaard-Nielsen, H. / Professorer: Klimarådet overser potentialet i kvælstofbindende afgrøder / Altinget | Fødevarer, 30/10/2020.
 
Jensen, H. T. / Ukendt spildevand fra Nordsøen / Sjaellandske, 25/11/2020.  
 
Journal article  
 
Not peer-reviewed  
Fioravanti, F. (ed.) ; Gallagher, J. P. (ed.) ; Proietti, M. (ed.) / Preface / Fundamenta Informaticae, 2020, vol. 173, no. 4, pp. i-ii, DOI: 10.3233/FI-2020-1923
 
Gallagher, J. P. (ed.) ; Sulzmann, M. (ed.) / Preface / Science of Computer Programming, 2020, vol. 202, DOI: 10.1016/j.scico.2020.102577
 
Pultz, S. ; Dupret, K. / A systematic review of risk and protective factors associated with temporal, spatial and occupational flexibility among knowledge workers today / Working Paper Series – Socially Innovative Knowledge Work, 2020, vol. 2020, no. September.
 
Yasuoka, M. / 北欧のキャッシュレスの現状 / Monthly shiho-shoshi, 2020, no. 585, pp. 26-38, DOI: 10.11501/2844725
 
Barrett, B. A. ; Bruun, B. ; Kristensen, D. B. ; Madsen, M. M. ; Møhl, P. ; Wagner Sørensen, B. / Tekno-sociale sammenfiltringer: Redaktionelt forord / Tidsskriftet Antropologi, 2020, vol. 81, no. 1, pp. 3-5. RUC
 
Peer-reviewed  
Akselvoll, M. Ø. ; Ellegaard, T. / Nye reproduktionsstrategier i middelklassen? / Dansk Paedagogisk Tidsskrift, 2020, vol. 2020, no. 4.
 
Bille, M. ; Thelle, M. / Byen, Smitten og den delelige krop / Jordens Folk, 2020, vol. 56, no. 2, pp. 6-16. 
 
Christiansen, H. ; Lindelof, A. M. / Robots on stage / EAI Endorsed Transactions on Creative Technologies, 2020, vol. 7, no. 25, DOI: 10.4108/eai.18-12-2020.167657
 
Delica, K. N. / Linking Critical Social Innovation and Health Promotion: Reflections on a Project Working With Young Marginalized Mothers in the Outskirts of Denmark / Socialmedicinsk Tidskrift, 2020, vol. 97, no. 3, pp. 478-487.
 
Galløe, L. R. ; Krøjer, J. / Folkeskolens følelsesmæssige sortbørs / Dansk Paedagogisk Tidsskrift, 2020, vol. 2020, no. 3, pp. 98-116.
 
Gitz-Johansen, T. / Childcare in uncaring times: emotional processes in a nursery and their political context / Journal of Psycho-Social Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 263-276, DOI: 10.1332/147867320X15986395984087
 
Gitz-Johansen, T. / Fantasi og psykologisk vækst: Et psykodynamisk perspektiv på fantasiens betydning for børn og unge / Unge Paedagoger, 2020, vol. 2020, no. 4, pp. 40-49. 
 
Jensen, C. R. ; Langergaard, L. L. / The Returning Butterflies: Social Entrepreneurs and Sustainability in Eco-tourism / Forskning og Forandring, 2020, vol. 3, no. 2, pp. 6-26, DOI: 10.23865/fof.v3.2404
 
Lundgaard Andersen, L. / Social innovation in welfare practices: identification, idealization and shame / Journal of Psycho-Social Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 235, DOI: 10.1332/147867320X15986395241531
 
Lundgaard Andersen, L. (ed.) ; Dybbroe, B. (ed.) / Editorial. Psychosocial approaches to neoliberal policies, institutional settings and welfare practices / Journal of Psycho-Social Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 225, DOI: 10.1332/147867320X15982855867251
 
Lybæk, R. ; Christensen, T. B. ; Thomsen, T. P. / Enhancing Policies for Deployment of Industrial Symbiosis: What Are the Obstacles, Drivers and Future Way Forward? / Journal of Cleaner Production, 2021, vol. 280, no. 2, DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124351
 
Lybæk, R. ; Kjær, T. ; Hauggaard-Nielsen, H. / Can the Area of Organically Cultivated Arable Land Increase When Utilizing Perennial Grasses as Feedstock for Biogas Production? / GMSARN International Journal, 2020, vol. 14, no. 4, pp. 178-184.
 
Marvakis, A. ; Schraube, E. / Wider das halbierte Lernen / Forum Kritische Psychologie - Neue Folge, 2020, no. 2, pp. 131-148.
 
Morgen, M. / Unemployment and learning: the depoliticisation and taboos of work(lessness) / Journal of Psycho-Social Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 287-301.
 
Pande, P. ; Thit, A. ; Sørensen, A. E. ; Mojsoska, B. ; Møller, M. E. ; Jepsen, P. M. / Longitudinal Effectiveness of Immersive VR Simulations and their Video Playbacks for Undergraduate Learning: Lessons from a media comparison study / Research in Learning Technology, 2021, vol. 2021, no. 29, DOI: http://dx.doi.org/10.25304/rlt.v29.2482
 
Pultz, S. ; Goldfinger, E. / Being wrong the right way: A multiple case study of three transmasculine persons’ experience with the Danish health system / Theory & Psychology, 2020, vol. 30, no. 4, pp. 567–587, DOI: 10.1177/0959354320914956
 
Pultz, S. ; Teasdale, T. W. ; Christensen, K. B. / Contextualized attribution: How young unemployed people blame themselves and the system and the relationship between blame and subjective well-being / Nordic Psychology, 2020, vol. 72, no. 2, pp. 146-167, DOI: 10.1080/19012276.2019.1667857
 
Sørensen, F. ; Bærenholdt, J. O. ; Greve, K. A. G. M. / Circular economy tourist practices / Current Issues in Tourism, 2020, vol. 23, no. 22, pp. 2762-2765, DOI: 10.1080/13683500.2019.1706456
 
Thelle, M. ; Bille, M. / Urban Porosity and material contamination: From cholera to COVID-19 in Copenhagen / Journal for the History of Environment and Society, 2020, vol. 5, pp. 171-180, DOI: 10.1484/J.JHES.5.122473
 
Wulf-Andersen, T. Ø. ; Larsen, L. / Students, psychosocial problems and shame in neoliberal higher education / Journal of Psychosocial Studies, 2020, vol. 13, no. 3, pp. 303-317, DOI: 10.1332/147867320X15986395598815
 
Yasuoka, M. / デンマーク政府におけるアジャイル開発手法の活用 / Journal of Administration & Information Systems, 2020, vol. 56, no. 6, pp. 41-47
 
Aare, A. K. ; Cooreman, H. ; Garayoa, C. V. ; Arrieta, E. S. ; Bellostas, N. ; Marchand, F. ; Hauggaard-Nielsen, H. / Methodological Reflections on Monitoring Interactive Knowledge Creation during Farming Demonstrations by Means of Surveys and Observations / Sustainability, 2020, vol. 12, no. 5739, DOI: 10.3390/su12145739
 
Paper  
 
Peer-reviewed  
Andreasen, T. ; Bulskov, H. ; Nilsson, J. F. / A Natural Logic System for Large Knowledge Bases / 2020.
 
Kirkeby, M. H. / Probabilistic Output Analyses for Deterministic Programs: Reusing Existing Non-probabilistic Analyses / 2020, DOI: 10.4204/EPTCS.312.4. RUC 
 
Kirkeby, M. H. ; Glück, R. / Inversion Framework: Reasoning about Inversion by Conditional Term Rewriting Systems / 2020, DOI: 10.1145/3414080.3414089
 
Kirkeby, M. H. ; Glück, R. / Semi-inversion of Conditional Constructor Term Rewriting Systems / 2020, DOI: 10.1007/978-3-030-45260-5_15.
 
Report  
 
Not peer-reviewed  
Mogensen, K. H. / Nabo: unges oplevelser af social inklusion i Danmark / Nordic Council of Ministers, 2020, DOI: 10.6027/temanord2020-531
 
Peer-reviewed  
Dimitrievski, I. ; Hansen, S. R. ; Jönsson, H. ; Basu, P. ; Kristensen, N. H. / Audit Tool for Education and Research: Inventory of the skills needed for a transition to more sustainable agriculture, forestry and associated bio-value chains / Roskilde Universitet, 2020.
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: Onsdag 27. februar 2021
Udkommer: Fredag d. 5. marts 2021