Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Nyhedsbrev nr. 14 - april 2021

Kære læser

 
I Nyhedsbrevet kan du læse om de nyeste tiltag på diplomuddannelsen til turistfører – populært kaldet Turistføreruddannelsen – og om aktuel turismeforskning i tilknytning til professionen.
 
MENS VI VENTER PÅ GENÅBNINGEN af hele samfundet så har vi på uddannelsen haft ret travlt med studieaktiviteterne online. Helt aktuelt kan vi nu også gennemføre den praktiske træning i bus og på slentreture – og snart også på museerne. Vi har dog måttet forlænge forårssemestret en måned og slutter derfor forårssemestret ultimo maj med turistførere anno 2021 frem for primo maj.
 
Covid-19  sætter sig aftryk såvel på formatet som på indholdet i studieaktiviteterne.
 
Til online-undervisningen har vi haft et studio til rådighed på RUC, hvor vi har kunnet invitere gæster fysisk, mens de studerende deltog virtuelt.  Andre studieaktiviteter er blevet afviklet fra undervisernes hjemmearbejdspladser. Vi har fortsat kunnet gennemføre aktiviteter i det 1-årige udviklingsprojekt, som er støttet af Fonden for Entreprenørskab, og sætter fokus på omstilling til bæredygtig turismeudvikling i lyset af Coronakrisen. Deltagerne i projektet er aktører fra branchen, studerende, forskere og undervisere. Omstillingsprocessen er højt på dagsordenen i hele samfundet og helt konkret skal uddannelsens studerende være rustet til indgå proaktiv i den nye virkelighed for turismen.
 
I dette nyhedsbrev kan du læse om udviklingsprojektet og eksempler på de studerendes projekter i de de valgfri moduler, inden for innovation og iværksætteri. De studerende afgangsprojekter bliver taget op i det kommende nyhedsbrev, når de nye turistførere skal præsenteres.
  • Omstilling til bæredygtig turismeudvikling
  • De studerendes projektideer i de valgfri moduler
  • Materialer fra de fem workshops
  • Nye publikationer - 2021
  • Informationsmøder og studiestart 2021
Branchedagen, hvor de studerende møder repræsentanter fra uddannelsens Advisory Board, blev i år afviklet virtuelt (16.03.21) med udvalgte og Corona-testede gæster i et studio på RUC: Incoming (DMC) og Turistførerforeningen (TFF).  Foto: Susanne Haraszuk.
 
 

Omstilling til bæredygtig turismeudvikling

På det globale plan samler FNs verdensorganisation for Turisme (UNWTO) viden og udstikker anbefalinger til, hvordan turismen kan blive genopbygget i et bæredygtigt udviklingsperspektiv. Det formidles via en række webinars, som man kan melde sig til via linket her
 
Covid-19 har accelereret nogle af de trends, som markedet kendte til i forvejen, såsom digitaliseringen, (gen)opdagelsen af naturen og især den bynære naturturisme. Andre trends er niche turisme, luksus turisme og skræddersyende oplevelser også af de klassiske produkter. UNWTO’s anbefalinger går især på at forstå markedet og kunne handle hurtigt for at genskabe tillid og stimulere efterspørgslen, udvikle digitale færdigheder og efteruddannelser, samarbejde i partnerskaber samt sætte bæredygtighed central såvel lokalt som nationalt.
 
UNWTO’s materialer er blevet indarbejdet på uddannelsen i det 1-årige udviklingsprojekt ”Omstilling til bæredygtig turismeudvikling i lyset af Coronakrisen”, hvor vi afholder fem workshops på tværs af studerende, undervisere/forskere og lokale aktører fra branchen. Formatet på hver workshop er en god blanding af faglige oplæg, en oplevelsesdel samt videndeling med aktiv deltagelse. Vi har et særligt fokus på samarbejde i partnerskaber og bæredygtig turismeudvikling lokalt, fordi turistførerne netop kan spille en aktiv rolle i lokale partnerskaber – både i udviklingen og i gennemførelsen af lokalt forankrede turprodukter.  
 
Workshop nr. 2 foregik i på Café Knarr på Vikingeskibsmuseet i Roskilde med oplæg fra de store lokale attraktioner. Foto: Sofie Cold-Ravnkilde.
I afsnittet ”Materialer fra de fem workshops” i dette nyhedsbrev har vi en oversigt med temaer og links til materialer/videoer i de fem workshops. Projektet er støttet af Fonden for Entreprenørskab. Projektet er forankret i uddannelsens to valgfri moduler ”Innovativ tur- og oplevelsesdesign” ”Entreprenørskab inden for tur- og oplevelsesdesign” og her derfor en betydning for, hvilke temaer de studerende vælger at arbejde innovativt med.
 
Workshop nr. 3, der foregik i videncenter C4 i Hillerød, havde natur- og kulturlandskabet som tema Det blev starten på et tættere samarbejde med Visitnordsjælland, idet medarbejder Anne-Marie von Vultejus blev inviteret til at holde et oplæg på uddannelsen om den regionale turismeudvikling. Studerende og turistførere deltog senere i Visitnordsjælland’s workshop, hvor de kunne møde de regionale turistvirksomheder med henblik på et muligt samarbejde.
 

De studerendes projektideer i de valgfri moduler

Uddannelsen to valgfri moduler bliver afviklet fra ultimo januar til medio marts. Modulerne er åbne for eksterne deltagere. Modulerne kombinerer teori og praksis ved at de studerende afprøver innovation som metode og mindset, via en selvvalgt case – i grupper eller alene. I forløbet bliver casen præsenteret i ”Løvens hule” over for et panel repræsentanter fra branchen.  I år foregik dette virtuelt med enkelte løver i et studio og øvrige deltager online.
 
 
En studerende præsenterer på storskærm sit koncept over for løverne Mette Thornval (Københavnerture) og Sacha Simon Nielsen (DMC). Jørn P. Madsen (Madsen Tourguide) og Dorte Kiilerich (Living Concepts ApS) er to andre løver. Foto: Susanne Haraszuk
 
Koncepterne i Nordsjælland bød på  ”Naturen som scene for storpolitik” med afsæt i Esrum Kloster og Grib Skov, Gin-ture og ”Cykelture med bobler og smagen af Danmark”. Andre arbejdede med busture i Sydsjælland, studieture til Økosamfund og Kierkegaard med drinks. Togture, velfærdsforhold i lokalsamfundet og digitale kulturmøder mellem japanere og danskere var øvrige temaer.  Nedenfor præsenterer to grupper studerende hver deres koncepter: ”Stay” og ”500 år hollandsk udtræk af jorden i St. Magleby”.
 

STAY

 
Af Berit Viuf og Jens Frahm-Rasmussen  
 
Vi arbejder begge i forvejen med formidling af faglige emner, og ønskede at udvikle byvandringer/aktiviteter, der kan dække behov hos erhvervslivet og som kan supplere vores arbejde med traditionel turisme. 
 
I vores Innovationsmodul udviklede vi projekt ”Stay”, der skal hjælpe expats igennem nogle af de vanskeligheder, der kan være for at falde til i den danske kultur.
 
Vi har sammensat fire forløb, som vi udbyder fra efteråret, hvor vi bruger vores tidligere erfaringer sammen med metoder fra guidefaget. 
 
Et vigtigt element har været at skære klasseundervisning ned til et minimum, og i stedet tage ud i byrummet, og bruge det som afsæt til at fortælle om danskerne og guide folk frem mod at få et optimalt arbejds- og fritidsliv i Danmark.
 
Vores opgave er ikke at være praktisk hjælp, og holde expats i hånden, når de flytter til landet. Vi giver hjælp til selvhjælp, ved at give tilflyttere og deres familier bud på, hvor de selv kan gå hen for at opdyrke netværk og forstå, hvad det er for et land, de er kommet til. Vi håber, at alle får nogle gode og sjove oplevelser i Kbh og på Sjælland.
 
Testtur ”Stay” med målgruppe. Foto: Berit Viuf

500 år hollandsk udtræk af jorden i St. Magleby

Af Susanne Staal og Helle Mortensen
Danskere er glade for mad, vi mødes over mad og hygger og Danmark er kendt, som et gourmetmad land. Vores turkoncept skulle handle om mad. Gerne en by/egnstur med servering egnsret til afslutning på turen.
 
Vores fælles interesse for Dragør/Store Magleby, madkultur og Det hollandske jubilæum fik os godt i gang. Amagermuseet, som er en overset perle, gav os de ydre rammer for en anderledes tur.  Inspirationen kom undervejs, hvor besøg på ruten og samtaler med lokale inspiratorer hjalp processen. Vi endte med et turkoncept, der kan videreudvikles i mange varianter: hestevogn, gartneribesøg etc.
 
Vores koncept tager afsæt i de faglige oplæg, hvor Dorte Killerich (Living Concepts) påpeger det vigtige i at tage udgangspunkt i egne ressourcer og begejstring for det, man sætter i gang. Et oplæg omkring LEAN-modellen stiller spørgsmål til værdi, behov, marked og om målgruppe? Oplevelses- og trendforskerne henviser til, at forbrugerne netop i vores tid har brug for personlig involvering, nydelse, glæde, tilfredshed og adspredelse.
 
Turen skulle både være underholdende og være en udviklende oplevelse. Den skal være personligt meningsfuldt. I en tid med masser af muligheder, men mangel på tid og energi til selv at finde på.  Vi har derfor udviklet et turkoncept, der er oplevelsesrig, nærværende og som via os som guider, lokale oplevelsesaktører samt lidt overraskelser undervejs, skulle gøre turen til en mindeværdig oplevelse med en god personlig relation til gæsterne og os.
 
Foto: aftale med Amager Museum
 

Materialer fra de fem workshops

Fonden for Entreprenørskab lægger vægt på, at udviklingsprojekterne også bliver formidlet. Derfor bringer vi nedenfor en kronologisk oversigt med de fem workshops og eksempler på typer af materialer. Til de to første workshops udarbejdede vi korte videoer som dokumentation af processen med indtryk, udtryk og aftryk. En del materialer består af de mundtlige & skriftlige præsentationer, der anvendes i undervisningen. Derudover kommer hele netværksdelen, som afføder nye aktiviteter og partnerskaber. Det er uddannelsens samarbejde med Visitnordsjælland et eksempel på ved at en workshop nr. 3 bliver fulgt op af en ny workshop i Visitnordsjællands regi.  
 
Udviklingsprojektet bliver afrapporteret samlet til Fonden for Entreprenørskab i juni 2021. 
  • Workshop nr. 1 (27.08.21) på RUC i det nye Open Entrepreneurship Lab. Fokus på en bydel: Trekroner. Link. I E2020:En bydel -Trekroner -RUC
  • Workshop nr. 2 (29.09.21) på Café Knarr/Roskilde havn. Fokus på en destination: Fjordlandet. En destination -Fjordlandet
  • Workshop nr. 3 (28.10.21) i erhvervshuset C4 i Hillerød. Fokus på kombinationen natur- og kulturformidling. Cases Parforcejagtlandskabet og Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Oplæg v. bl.a. turismeforsker Jane W. Meged/RUC  Janes oplæg i C4 okt. 2020 og sitemanager Jesper Munk Andersen, Parforcejagtlandskabet.
  • Workshop nr. 4 (12.02.21). Her er tale om et dobbeltevent, hvor Visitnordsjælland holder oplæg på uddannelsens valgfri moduler, som optakt til en Guide workshop, som Visitnordsjælland står for (04.03.21). Den har fokus på samarbejdet mellem guider og de regionale turistvirksomheder – såvel ”de røde” (= turistførerne) og ”de grønne” (natur- og kulturformidlere uddannet på Skovskolen).
  • Workshop nr. 5 (22.04.21) i samarbejde med miljøplanlæggeruddannelsen TEKSAM på RUC. Fokus  op omstillingsprocessen til bæredygtig turismeudvikling og den nye mærkningsordning GREEN STAY indenfor Campingområdet.
 

Nye publikationer 2021

Turismeforsker lektor Jane W. Meged, som også er faglig koordinator og underviser på Turistføreruddannelsen, har i 2021 og siden nyhedsbrevet i november 2020 siden fået udgivet nedenstående to publikationer:
 
 
 

Informationsmøder og studiestart 2021

Mange guider kan identificere sig med udsagnet: 'Born to be guide'. Fællesnævnerne for uddannelsens studerende er typisk en iboende lyst til selv at rejse, gå på opdagelse og lære om nye steder og levemåder. Via Turistføreruddannelsen opnår deltagere de personlige professionelle kompetencer til at skabe oplevelser og formidle danske samfundsforhold, kunst og kultur for udenlandske og danske grupper.
 
Kan du nikke genkendende til overstående, så holder vi informationsmøder om næste optag både den 20. maj og den 10. juni 2021. Det foregår begge gange online kl. 15-17.  På møderne får du konkret indblik i uddannelsens indhold og opbygning samt arbejdsmarkedet for de uddannede guider. Tilmelding sker på uddannelsens hjemmeside, hvor du også kan læse mere om uddannelsen og se eksempler på, hvordan turistførerne bruger den i praksis.
 
Læs mere på hjemmesiden Diplomuddannelsen til turistfører
 
Ansøgningsfristen er 15. juni 2021. Studiestart er den 13. august. Adgangskravene til en diplomuddannelse: mindst en kort videregående uddannelse og to års relevant erhvervserfaring.  Kontakt uddannelsesleder Susanne Haraszuk for nærmere information på susanhar@ruc.dk, tlf. 4674 2148 eller mobil 2120 4630.