Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Andreas' klumme
    • Genåbning
    • Kommende arbejde med forskergrupperne
    • Regeringsregionaliseringsplan for uddannelser
  • På vej tilbage til campus
  • Gode råd om dialogen med studerende ved genåbning
  • Studenterrådgivningen samlet nedenstående gode råd og tilbud
  • Opslag
  • Fra sekretariatet - personalia
  • Receptioner og sociale arrangementer
  • Nyt forskningsprojekt: AI-Powered Spatial Databases
  • Mustafa Topal - en af fem finalister i årets ph.d.-cup
  • IMT Arbejdslivsforskere sætter fokus på, hvad der bidrager til et godt arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser
  • Shut up & Write – og andre ideer til strukturerede skrive-events i forskningsgruppen, med kolleger, e.l.
  • Automatisk import af publikationer til Pure
  • IMT arrangementer juni-august
  • Eksterne IMT arrangementer
  • EAE efterår 2021
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev
Andreas' klumme
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

RUC er så småt ved at genåbne, og når man kommer på campus, kan man være så heldig at møde indtil flere grupper af studerende eller medarbejdere – det er dejligt at opleve. Selv har jeg haft i alt 4 arbejdsdage på RUC, så jeg ser frem til at få pakket kasserne ud, og flytte ind på kontoret. Hvis de gode takter fortsætter, kan vi imødese 50% genåbning fra midt i juni, se mere om dette nedenfor i nyhedsbrevet. I den forbindelse drøftede vi forleden i LAU/LSU hvordan ”tilstedeværelsespolitikken” skal være. Vi besluttede følgende – under forudsætning af at den gode udvikling fortsætter:
  • Alle medarbejdere opfordres til at komme på campus i det omfang reglerne tillader det.
  • Frem til semesterstart i september, kan den enkelte medarbejder fortsat selv vælge at arbejde hjemmefra – dette sker af hensyn til medarbejdere med medicinske hensyn.
  • Efter sommerferien starter vi en drøftelse i LAU/LSU om en revideret politik, som beskriver forventninger til tilstedeværelse, mulighed for hjemmearbejde og rammerne for hybrid eller online møder. Ambitionen er at sikre et levende arbejdsmiljø på campus, stillet over for de fordele som begrænset hjemmearbejde og onlinemøder giver for den enkelte i hverdagen.
 
Kommende arbejde med forskergrupperne
Forskergruppelederne og institutledelsen går nu i gang med et udviklingsarbejde, som skal føre til en tydeliggørelse af forskergruppernes funktion og opgaver. Der skal fortsat være plads til diversitet i både størrelse og opgaveløsning forskergrupperne imellem. Vi mødes til et kortere møde d. 18 juni, og igen til en 12-12 workshop i august. Det er tanken dels at udvikle en fælles forståelse af opgaver som skal løses i forskergrupperne, dels at diskutere rammerne for forskningsgruppeledelse, og endelig at inspirere hinanden på tværs, til vellykkede formater for opgaveløsningen. Uden at foregribe arbejdet, kan jeg afsløre at min liste indeholder emner som: vejledning og mentoring af yngre medarbejdere; udvikling og kvalitetssikring af projektansøgninger; forskningsfaglig målsætning og rekrutteringsbehov – herunder metode, kompetence og netværksudvikling for medarbejdere og forskergruppen som helhed; sammenhæng mellem uddannelsesledelse og forskningsledelse etc. Endelig er det ingen hemmelighed, at jeg synes ledelsesspændet er for stort, med 115 MUS samtaler samlet hos institutledelsen. Jeg ser frem til drøftelserne i forskningsudvalget.
 
Regeringsregionaliseringsplan for uddannelser
Fredag d. 28 maj kom regeringens udspil om flere uddannelser ud i landet. Selvom der ikke er nogen konkrete beslutninger vedr. RUC, sådan som for flere andre universiteter, så har vi efterfølgende fået at vide, at udspillet om geografisk dimensionering på op til 10 % også gælder for vores campus, ligesom forslaget om en takstforhøjelse på 5 % for alle uddannelser. Vi er i øjeblikket ved at undersøge de konsekvenser, det evt. vil kunne få i forskellige scenarier, og de muligheder vi har for at RUC’s stærke regionale engagement kan tænkes ind i politikernes planer. På den måde vil vi arbejde for at undgå et pålæg om symbolske udflytninger, der risikerer at spænde ben for kvalitet, valgfrihed og tværfaglighed.
 
Universiteterne har samlet set givet udtryk for, hvor ærgerligt det er, at vi ikke har været inddraget i det oplæg, der foreligger. Fra RUC’s side går vi nu ind og arbejder for, at vi kan videreføre og udvikle vores uddannelsessamarbejde med regionale partnere, så det indtænkes i regeringens planer.
 
IMT er desuden direkte berørt af forslaget om oprettelsen af en KADK arkitektur/byplanlægningsuddannelse i Kalundborg. Foreløbig er det regeringens udspil, og der forestår endnu politiske forhandlinger på området. Det er klart, at RUC ikke kan være tilfreds med at der oprettes konkurrerende uddannelsestilbud i regionen, og det er også RUCs position i de kommende diskussioner, som også rummer mulighederne for et evt samarbejde om den konkrete uddannelse.
 
God dag til jer alle. 
 
De bedste hilsner
 
Andreas de Neergaard
 
Dekan - institutleder
Institut for Mennesker og Teknologi
 
 

På vej tilbage til campus

Genåbningen af samfundet er i gang – og dermed muligheden for at vi igen kan komme tilbage til campus. Forudsætninger er Coronapas – eller negativ test (højest 72 timer gammel)  
 
Aktuel status: 
  • Campus er åbent for RUC’s studerende
  • Ph.d.-studerende kan arbejde fra campus – herunder vejledning og deltagelse i seminarer
  • Godkendt undervisning kan gennemføres på campus 
  • Vejledning kan gennemføres på campus
  • Kritiske forskningsaktiviteter (d.v.s. aktiviteter, der ikke kan gennemføres væk fra campus). Forudsætter godkendelse. 
  • 20 % af ansatte (pr. institut) kan herudover komme på campus frem til 14. juni. Herefter 50%. Pladser skal bookes på link udsendt 27. maj – Book din IMT arbejdsplads her...
  • Gæster kan deltage i møder, m.v. – men der skal bookes plads til dem – jf. punktet ovenfor  
Der er endnu ikke fastlagt retningslinjer for – i et vist omfang – at gennemføre aktiviteter med et socialt (ikke fagligt) indhold. Følger snarest.  
 
Vi håber den gode udvikling fortsætter: Når rammen hæves fra 20% til 50% - vil vi sjældent opleve antalsmæssige begrænsninger.  
 
For vores færden på campus gælder naturligvis fortsat, at vi holder fast i de gode vaner: afstand, håndhygiejne, m.v. 
 
 

Gode råd om dialogen med studerende ved genåbning

I det kommende semester forventer vi at kunne gennemføre undervisningen på sædvanlig vis – altså på campus og med fremmøde af både studerende og undervisere. Men hvad er ’sædvanlig’ egentlig og hvordan støtter vi bedst de studerende i at komme tilbage til deres studier på campus? Det var spørgsmål, som IMT’s studiemiljøudvalg fik gode indspil til fra Marie Linde Husby (Studenterrådgivningen).
 
Vi fik disse gode råd og indspil til overvejelse fra hende:
 
One size doesn’t fit all!
De studerende vil reagere forskelligt på tilbagevenden til campus. Nogen med krav om mere styring og fastsættelse af regler, andre med distance og en oplevelse af usikkerhed på egen faglig formåen.
Studerende er bundet sammen af en faglig interesse
De vil ikke nødvendigvis være åben for flere sociale tilbud, som skal vælges til. Anbefalingen er, at der indtænkes sociale og dialogskabende initiativer i allerede eksisterende undervisnings-aktiviteter. På den måde er man ’med’ blot fordi man er der, ikke fordi man aktivt har tilvalgt det.
Snak om hjemsendelse og genåbning skal gentages
Det er vigtigt at man som studerende får flere lejligheder til at tale om, hvordan det går. Studentertutorer og -mentorer kan spille en væsentlig rolle i forhold til at tale om mange måder, man kan være en god studerende på.
 
Undervisere, studiemiljøkoordinatorer, ledelse og studievejledning har altså alle en vigtig rolle i genstarten. Underviserne er den gruppe, der har den største kontaktflade til de studerende, derfor kan bevidstheden om, at de studerende reagerer forskelligt i sig selv være væsentligt. Vi vil arbejde videre med indspillet til at udvide korpset af tutorer og mentorer. Her er vi heldigvis rigtigt godt i gang.
 
Studemiljøudvalgets drøftelse af indspillene fra Studenterrådgivningen konkluderede, at projekt- og gruppedannelsen er er en oplagt aktivitet at benytte som afsæt til at skabe rum for formelle og uformelle samtaler. Hermed opfordrer vi til, at det tænkes ind i planlægning af projekt- og gruppedannelse for det kommende semester.
 
 

Studenterrådgivningen samlet nedenstående gode råd og tilbud

Vi gør hermed alle opmærksom på, at Studenterrådgivningen tilbyder workshops til undervisere om fællesskaber og genstart. Man kan aftale en dato for en gruppe eller tilmelde sig ledige pladser. Se informationer om workshops samt ledige datoer her. For spørgsmål, kan i kontakte Kirsten Habo khabo@ruc.dk 
 
Tilbuddet har afsæt i følgende gode råd til undervisere:
 
1. Gør din undervisning dialogbaseret
Interaktion er en forudsætning for dannelsen af fællesskaber, og det skaber gunstige vilkår for læring. Derfor kan du overveje at nedtone monologisk undervisning til fordel for mere dialogbaserede undervisningsformer. Eller du kan arbejde med at organisere din undervisning på en måde, hvor studiegrupper spiller en central rolle.
 
2. Giv plads, så uformelle rum kan opstå
Uformelle møder har stor betydning for de studerendes faglige og sociale integration. En konsekvens af nedlukningen er imidlertid, at næsten alle uformelle rum for social og faglig interaktion har været væk. Det er derfor vigtigt – såvel under nedlukning og i løbet af genåbningen – aktivt at skabe rammer, der understøtter det uformelle.
 
3. Opbyg ligeværdige relationer
De studerende oplever ofte et hierarkisk skel mellem dem selv og deres undervisere. Det kan gøre det svært for studerende at dele spørgsmål og bekymringer – fagligt såvel som trivselsmæssigt. Du kan gøre dig mere tilnærmelig ved at tale med de studerende i øjenhøjde og udtrykke din interesse for deres ve og vel. Dermed viser du, at undervisningsrummet både kan være fagligt givende og samtidig et trygt sted at være.
 
4. Skab åbenhed i undervisningen
Mange unge lever i en perfektheds- eller nulfejlskultur, hvor usikkerhed og selvopfattede svagheder ikke får lov at komme til udtryk. Det kan føre til en oplevelse af ensomhed, selvom de er sammen med andre, og det kan påvirke deres faglige udbytte. En kultur, hvor studerende deler deres produkter og læringsprocesser med hinanden, kan hjælpe dem med at se, at usikkerhed og uperfekthed er okay og helt normalt. Vær opmærksom på, at du også er en rollemodel for de studerende. Hvis du tør lave fejl, smitter det af på dem, hvilket kan styrke et tillidsfuldt og fagligt givende læringsmiljø.
 
5. Del din viden
Det kan føles svært at påtage sig et ansvar for de studerendes trivsel, og det vil være meget forskelligt fra uddannelse til uddannelse og fra fag til fag, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Forsøg derfor – gerne med ledelsens administrative og økonomiske opbakning – at etablere såvel uformelle som formelle rum for vidensdeling med dine kolleger. Ligesom det er tilfældet for de studerende, er fællesskaber også særdeles gunstige for den faglige udvikling og motivation.
 
 

Opslag

Instituttet har en række opslag i proces:  
 
Sundhedsfremme:
  • Professor og Associate Professor of Health and Society  
 
Plan/by:
  • Associate Professor of Sustainable Urban Planning, Policies and Practices  
 
Datalogi:
  • Tenure Track Assistant Professor of Computer Science
  • Studieadjunktur Datalogi/Informatik  
 
Psykologi:
  • Studieadjunktur Psykologi  
TAP:
  • Projektøkonom til instituttets sekretariat
  • Forskningskoordinator til instituttets sekretariat
  • Studentermedhjælpere til instituttets sekretariat 
  • Studiemiljøtutorer (studerende)

 

Fra sekretariatet - personalia

Anne Klysner stopper på RUC med henblik på at gå på efterløn fra 1. juli 2021. Hermed afsluttes næsten 40 års tjeneste i staten – og næsten 38 år på RUC. Vi har holdt et lille ZOOM-arrangement i sekretariatet i forbindelse med Annes sidste arbejdsdag – med forhåbning om at kunne holde en egentlig reception inden sommerferien. Men dette blev desværre ikke muligt – se nedenfor: Receptioner. 
 
Nanna Birch Andersen har opsagt sin stilling som forskningskoordinator med udgangen af maj – for at tiltræde en stilling i forskningsenheden i Hovedstadens Akutberedskab.  
 
Christine Mulvads ansættelse som forskningskoordinator er forlænget til 30. april 2022. Christine varetager pre award opgaver vedr. eksterne forskningsprojekter og indgåelse af samarbejdsaftaler med bevillingsgivere.  
 
Ulla Madsens Topp er ansat i mastersekretariatet pr. 1. juni 2021. Ulla varetager en væsentlig del af opgaverne vedr. masteruddannelsen MPO, sekretariatsopgaverne vedr. Turistføreruddannelsen samt opgaver knyttet til kompetenceprojektet RUC/Region Sjælland i samarbejde med Troels Kure.  
 
Susanne Maria Haraszuk fratræder som studieleder for Turistføreruddannelsen pr. 1. august 2021 – og fortsætter på nedsat tid som underviser frem til 31. marts 2022, hvor hun har besluttet at gå på efterløn.
 
Jane Widtfeldt Meged bliver ny studieleder på Turistføreruddannelsen. 
 
 

Receptioner og sociale arrangementer

Selvom der er nye retningslinjer på vej vedr. sociale arrangementer, er det besluttet at være tilbageholdende med fysiske arrangementer på RUC og IMT.  
 
Derfor udsættes bl.a. afskedsreceptionerne for Randi Kaas, Liselotte Gregart og Anne Klysner til august.  
 
Ligeledes aflyses instituttets sommerfest i juni.  
 
Vi vender tilbage med konkrete datoer for arrangementerne
 
 

Nyt forskningsprojekt: AI-Powered Spatial Databases

Hua Lu's project AI-Powered Spatial Databases is approved by Independent Research Fund Denmark, DFF, with a grant of 6.131,457 D.kr. (July 1, 2021 to December 31, 2024)
 
Abstract of the project:
Today’s spatial databases are becoming increasingly inefficient because they rely on spatial indexes that cannot cope with massive volumes, heterogeneity and dynamics of big spatial data. To battle these challenges, the project exploits AI techniques to empower spatial databases. It aims to create AI models called learned indexes that capture the relationship between spatial data characteristics and their storage positions in the database. The project will also investigate how to update such learned indexes for dynamic spatial data, and how to support efficient spatial queries using such learned indexes. With these innovations, we will build an AI model-based prototype spatial database system that is expected to significantly outperform existing systems.
 
 
Illustration: Sarya Topal
 

Mustafa Topal var en af fem finalister i årets ph.d.-cup

Mustafa Topal var indstillet som en af fem finalister til årets ph.d.cup for sin ph.d.-afhandling Kvindekrigere i den kurdiske nationalbevægelse PKK: Et kønsreflekteret perspektiv.
 
Denne etnografisk baserede og teoretisk informerede afhandlings overordnede ærinde er at skabe en bredere forståelse af de kurdiske kvindekrigeres motiver for at deltage i PKK og i partiets politisk-militante kampe. Herunder dels at undersøge, hvilken rolle kvindernes engagement i PKK spiller for subversion af de lokale kønsnormer, og dels at kigge på, hvilken rolle materialitet spiller, når køn konstitueres på ny. Mustafa K. Topal har produceret et opfattende og rigt empirisk materiale, som hovedsagelig består af deltagerobservationer blandt kurdiske kvindekrigere i Nordirak og Nordsyrien og interviews med kvindekrigere og udvalgte nøgleinformanter fra PKK. Dette empiriske materiale søges analyseret ud fra et poststrukturalistisk, postkolonialt og ny-materialistisk kønsblik for dermed at kunne begribe de kurdiske kvindekrigeres personlige og kollektive, identitetsmæssige forandringsprocesser. Samlet set er der tale om et højaktuelt, teoretisk kritisk og empirisk velunderbygget forskningsbidrag, der beriger feltet om kvindekrigere gennem en bred kønsreflekteret analyse med et transnationalt perspektiv.
 
Afhandlingen viser, at kurdiske kvinder tilslutter sig den nationale oprørsbevægelse PKK for at udvide deres egne handlemuligheder, idet kvinderne har en oplevelse af, at de opnår en frihed, både som kurdere og kvinder, ved at være kvindekrigere. Afhandlingen viser også, at kvindernes valg om at gå ind i PKK sker efter lange og grundige overvejelser, og at den på ingen måde er tilfældigt Afhandlingen opfordrer derfor til, at man fremover i stedet for alene at have fokus på kvinders valg og bevæggrunde holder et åbent fokus på, hvad kvinderne ser i bevægelser som PKK, og hvordan deres valg skaber mening for dem, således at deres narrativer respekteres som kilde til information.
 
Læs artikel på DR's hjemmeside...
 
 

IMT Arbejdslivsforskere sætter fokus på, hvad der bidrager til et godt arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser

En ny rapport sætter fokus på de regionalt ansattes psykosociale arbejdsmiljø inden for fem udvalgte fokusområder. Bag rapporten står forskere fra Arbejdsliv på IMT i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet. Rapporten lægger op til samarbejde med arbejdspladser om videre udvikling af viden med henblik på at bidrage til et godt psykosocialt arbejdsmiljø.  
 
Forskningsprojektet ”Psykosocialt Arbejdsmiljø på Regionale Arbejdspladser” er blevet til på initiativ fra Forhandlingsfællesskabet og Danske Regioner. Formålet er at øge viden om indsatser, der har en positiv effekt på arbejdsmiljøet på de regionale arbejdspladser. Projektet har været i gang siden december 2019, og nu er projektets forskere fra Roskilde Universitet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Københavns Universitet klar til at dele ud af viden fra projektets indledende kortlægningsfase. Forskere fra Center for Arbejdslivsforskning ved Roskilde Universitet har bidraget til den nye rapport. 
 
Positiv påvirkning af det psykosociale arbejdsmiljø
Forskerne fra Center for Arbejdslivsforskning fra Roskilde Universitet har indgået i arbejdet med forskningsprojektets kortlægningsfase. De har bl.a.  gennemført en række interviews og workshopper med arbejdsmiljøprofessionelle og praktikere på regionale arbejdspladser. Forskningsprojektet bygger videre på forskningsprojektet ’Ekspertrådgivning og inspiration’, som er et andet samarbejde med de regionale parter. I det projekt samarbejder bl.a. forskere fra Roskilde Universitet med regionale arbejdspladser, som ønsker at forbedre det psykiske arbejdsmiljø.  
 
I den kommende tid vil Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Roskilde Universitet i samarbejde med arbejdspladserne udvikle og afprøve fleksible guidelines. På sigt vil de fleksible guidelines kunne bidrage til at understøtte arbejdet med det psykosociale arbejdsmiljø på de regionale arbejdspladser.
 
Læs mere på projektets hjemmeside...
 
Læs artiklen om rapporten i RUCs nyheder...
 
Læs hele rapporten, hør podcast og find flere oplysninger om projektet her...
 
Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte Peter Hagedorn-Rasmussen (peterhag@ruc.dk), som koordinerer projektet på RUC.
 
 

Shut up & Write – og andre ideer til strukturerede skrive-events i forskningsgruppen, med kolleger, e.l.

v./ Signe Skov
 
Det kan være svært at finde koncentreret tid til at skrive i en travl hverdag. At arrangere nogle fælles skrive-events med kolleger løser ikke problemet med mangel på tid, men det har mindst tre fordele:
  1. Det motiverer at skrive samtidig med andre
  2. Det understøtter disciplin omkring skrivningen
  3. Det synliggør skrivning som en central del af ens arbejdsliv.
Her finder du seks nemme og fleksible forslag til hvordan du sammen med kolleger kan etablere nogle strukturerede skrivefællesskaber i hverdagen – fysiske eller online – uden et omfattende koordineringsarbejde og uden urealistiske forventninger til deltagelse. Ideerne er i oprindelig kommunikeret til instituttets ph.d.-studerende i ph.d.-skoleregi, men de har relevans for alle VIP’ere.
 
Læs mere...
 
 
Et historisk foto anno 2021: Guider med mundbind
Foto: Paul Hartvigson

Nye guider anno 2021

v./ Susanne Harraszuk
 
Guider med mundbind, lukkede museer og ingen udenlandske turister. AK og Ve skulle man måske mene!! Der er nu lys forude for årets nye turistførere, som har brugt studietiden på at omstille sig til den nye virkelighed: Turismen skal nemlig genstartes fra nulpunktet og det skal ske i et bæredygtigt perspektiv.   
 
Her er de uddannede guider på forkant og kan spille en aktiv rolle heri. Det budskab tog Danmark Rejsebureau Forening  (DRF) op i deres nyhedsbrev forleden.  Artiklen kan læses her og må gerne udbredes i nye kredse.  (Turistfører og guide i Danmark – DRF (travelassoc.dk).
 
Vi holder informationsmøde om næste optag torsdag den 10. juni online kl. 15-17. Se linket på uddannelsens hjemmeside
 
Uddannelsen har nu også en FB-side, som kan følges ”Diplomuddannelsen til turistfører”.  
Uddannelsens nyhedsbrev er også lige på trapperne.
 
 

Automatisk import af publikationer til Pure

Roskilde Universitetsbibliotek har arbejdet på at fremtidssikre universitetets brug af Pure, samt ensrette vores praksis med de andre danske universiteter. Dette betyder bl.a., at vi fra og med sommeren 2021 begynder at importere RUC’s publikationer fra Scopus databasen ind i Pure.
 
En delmængde af alle forskeres publikationer vil derfor komme ind på de enkelte forskningsprofiler automatisk. Der er primært tale om flg. typer:
  • Artikler i udvalgte peer reviewede tidsskrifter
  • Konferencebidrag i udvalgte peer reviewede proceedings
  • Forskningsbaserede bøger udgivet af visse forlag (primært udenlandske)
  • Forskningsbaserede bogbidrag iflg. samme kriterier som bøger
Biblioteket sørger for, at disse publikationer bliver korrekt registeret i RUC’s Pure. Fremover vil forskerne derfor kun skulle inddatere publikationer, der ikke kan indhentes på denne måde.  
 
Biblioteket vil til et kommende personalemøde komme og fortælle om det nye workflow, og hvad det betyder for jeres arbejde i Pure.  
 
Med venlig hilsen Pure Teamet på Roskilde Universitetsbibliotek, rucforsk@ruc.dk
   
Læs mere...
 
 

IMT arrangementer juni- august

16-20 August: IMT-International PhD summer School - Methodological Issues
This year’s summer school will focus on methodological issues informed by theory. The ambition is to present and discuss research approaches in which we seek transparency and critical reflections on methods, methodology and how these choices form our analysis, representations, and texts. Such activities might include issues of subjectivity and discourses, learning and societal contexts that help us reframe and rethink qualitative research in learning, health, cultural activities, and participation in civil society, work life, social innovation, and families. The Summer School will also address basic questions of theory and epistemology and stimulate discussion of the role of researchers and their engagement in issues of societal importance – and how this might influence our research.   The summer school is open for all PhD students.
 
You can read more and sign up here...
 
Flyer...
 

Eksterne arrangementer juni-august

 
 
23-27 August, Como, Italy: Fifth International Summer School on Computer Supported Cooperative Work 
The CSCW Summer School provides young researchers (PhD or post-doc) with the opportunity to deepen their understanding of CSCW as a research field and community. The interaction among the participants (both teachers and students) will promote the generation of new ideas and their confrontation with the experiences they have acquired in their field research.  
 
Aims and scope
After the introduction of the acronym CSCW (Computer Supported Cooperative Work) in the late 1980’ the themes connected with the understanding of collaborative work practices and the design of artefacts supporting collaboration have become pervasive in many scientific, business and social discourses. The domains in which CSCW can inform sociotechnical design are constantly growing and changing. This asks for a continuous elaboration of the theoretical foundations of the underpinning disciplines through a reflection on the outcomes of the field studies, on the methods applied in the social and technological investigations and on the impact of the technologies on practices they are made part of. The combination of these perspectives should be the patrimony of any researcher who wants to grasp the complex and subtle issues that are involved in the CSCW research area.
 
Chairs:
  • Antonella di Angeli (Free University of Bozen-Bolzano - Italy)
  • Claus Bossen (Aarhus University – Denmark)
  • Nina Boulus-Rødje (Roskilde University – Denmark)
Bemærk: Tilmeldingsfrist 14.juni
 
Further information...
 
 

EAE efterår 2021

Enheden for Akademisk Efteruddannelse, EAE, er nu klar med program for efteråret 2021  (der kan skiftes semester i toppen af siden). 
 
Se efterårsprogrammet her...
 
EAE udbyder kurser til VIP indenfor universitetspædagogik, herunder digital understøttelse af undervisning, ledelse, formidling og forskningsredskaber. I efteråret udbydes:  
 
Universitetspædagogik
  • Introduktion til Roskilde Universitets pædagogiske tilgang
  • Introduktion til projektvejledning
  • Aligning expectations in project supervision (nyt)
  • PPL i kursusundervisning (nyt)
  • Specialevejledning
  • Kollegial intervision for erfarne undervisere (nyt)  
Digital understøttelse af undervisning
  • Moodle workshop
  • Digital tools for project supervision
  • Dynamic lectures using digital tools
  • Blended learning (nyt)
  • Flipped classroom (nyt)
  • Using peer feedback to enhance student engagement
  • Digitale tirsdage (nyt) – fra aug. er digipæd’erne Thomas Køier og Nynne Bruun Pedersen fra EAE hver tirsdag 10:00-11:00 værter for et åbent forum hvor RUC-undervisere kan inspirere, sparre og diskutere med hinanden og digipæd’erne om potentialer i digitalt understøttet læring.  
Ledelse
  • Projektledelse for forskere  
Formidling
  • Medietræning: TV og radio
  • Krop og stemme i mundlig formidling
  • How to give a great scientific talk (nyt) 
Forskningsredskaber
  • Writing retreat for researchers
  • Introduction to research integrity and research ethics
  • Research data management and the FAIR principles in Open Science
  • Systematic literature search
  • NVivo basic
  • NVivo advanced
  • Introduction to Data Science in Python
  • Introduction to Data science in R  
Og som sædvanlig stiller EAE også et vist antal timer til rådighed til rekvirerede aktiviteter fra institutter, uddannelsesmiljøer og forskningsgrupper.   Som en ny form for efteruddannelse har EAE også lanceret EAE-blog som bringer indlæg cirka hver 14. dag til inspiration, refleksion og videndeling på tværs af RUC
 
Følg EAE-bloggen her...
 
Onlinekonference: The 7th International Academics Identities Conference, 21.-23. juni.
EAE er vært for konferencen, som har overskriften: The Meaningful University: Exploring Contemporary Complexities and Challenges - and working towards what matters. Der vil være bade synkrone keynotes og asynkrone symposier og roundtable-sessions. Omkring 100 forskere fra hele verden deltager.  
 
EAE on-campus-kurser i august
På grund covid-restriktionerne har vi måtte udskyde to on-campus-kurser til august - der er stadigt ledige pladser:  
 
Medietræning: TV og radio, 12. august 
Forskere bliver ofte kontaktet af tv og radio for at kommentere dagsaktuelle sager. Formålet med dette kursus er at give forskere en solid forståelse af ekspert- og kommentatorrollen i tv og radio og motivere dem til at kaste sig ud i forskningsformidlingsopgaven, der som bekendt er en obligatorisk del af forskerlivet. Kurset skal gøre kursusdeltagerne bevidste om forskeren som (journalistisk) kilde samt styrke kvalificere dem til at analysere og forstå deres egne forsknings potentiale ift. mediebilledet. Kursusdeltagerne vil også lære af andre forskeres erfaringer og vil kunne træne deres forskningsformidling i samspil med en journalist.
 
Krop og stemme i mundtlig formidling, 19. august
På kurset har vi fokus på hvordan stemme, kropssprog, åndedræt og troværdighed hænger sammen, og hvordan man bedst kommunikerer i forhold til forskellige situationer og forskellige målgrupper. Deltagerne får også konkrete redskaber til at håndtere præstationspres og nervøsitet, så de bliver mere sikre når de formidler. Deltagerne introduceres til enkle brugbare øvelser for stemme og kropssprog, og vi arbejder med professionelt at opnå levende, troværdig, engagerende stemmebrug og kropssprog.
 
Har I spørgsmål eller kommentarer, hører vi som altid meget gerne fra jer.
 
 

Nye IMT publikationer

Indberettet og valideret i perioden 9. april - 28. maj
 
Article in proceedings 
Peer-reviewed  
Blackburn, P. R. ; Braüner, T. ; Kofod, J. L. / A Note on Hybrid Modal Logic with Propositional Quantiers (Work in Progress) / Proceedings of 9th Indian Conference on Logic and its Applications, The Association for Logic in India, 2021, pp. 34-39. 
 
Braüner, T. ; Ghosh, A. ; Ghosh, S. / Understanding responses of individuals with ASD in syllogistic and decision-making tasks: A formal study / Software Engineering and Formal Methods. SEFM 2020 Collocated Workshops: ASYDE, CIFMA, and CoSim-CPS, Amsterdam, The Netherlands, September 14–15, 2020, Revised Selected Papers, Springer, 2021, pp. 118-128, DOI: 10.1007/978-3-030-67220-1_10. RUC 
 
Carstensen, P. H. ; Vinter, O. / Expanding the Tactical Level in ISO/IEC 33014 to Deal with a Broader Set of Change Initiatives / Systems, Software and Services Process Improvement - 27th European Conference, EuroSPI 2020, Proceedings, Springer, 2020, pp. 17-29, DOI: 10.1007/978-3-030-56441-4_2. 
 
Hertzum, M. ; Simonsen, J. / How come nothing changed?: Reflections on the fasting-time project / Digital Personalized Health and Medicine - Proceedings of MIE 2020, IOS Press, 2020, pp. 971-975, DOI: 10.3233/SHTI200306. 
 
Li, L. ; Cheema, M. A. ; Ali, M. E. ; Lu, H. ; Taniar, D. / Continuously Monitoring Alternative Shortest Paths on Road Networks / Proceedings of the VLDB Endowment, Association for Computing Machinery, 2020, pp. 2243-2255.
 
Li, P. ; Lu, H. ; Zheng, Q. ; Yang, L. ; Pan, G. / LISA: A Learned Index Structure for Spatial Data / SIGMOD' 20: Proceedings of the 2020 International Conference on Management of Data, SIGMOD Conference 2020, online conference [Portland, OR, USA], June 14-19, 2020, Association for Computing Machinery, 2020, pp. 2119-2133, DOI: 10.1145/3318464.3389703.
 
Liu, T. ; Li, H. ; Lu, H. ; Cheema, M. A. ; Shou, L. / Indoor Spatial Queries: Modeling, Indexing, and Processing / Advances in Database Technology: EDBT 2021. 24th International Conferenceon Extending Database Technology. Nicosia, Cyprus, March 23–26, 2021. Proceedings, OpenProceedings.org, 2021, pp. 181-192, DOI: 10.5441/002/edbt.2021.17.
 
Yasuoka, M. / Living lab for designing behavior a-change / CEUR Workshop Proceedings, CEUR-WS.org, 2020.
 
Book
Peer-reviewed  
Jacobsen, B. / Kierkegaard: Hverdagslivets psykolog / Hans Reitzels Forlag, 2021.   
 
Niemeyer-Jensen, B. ; Jensen, C. R. ; Sommer, F. M. ; Zick, S. / På vej: Fortællinger om mobilitet, læring og livshistorie / Frydenlund Academic, 2021.
 
Book chapter 
Peer-reviewed  
Funch, B. S. / Kunstnerisk inspiration: Et pust fra det ukendte / Følg sporet: Kritiske studier i videnskabsteori og psykologi, Novus forlag, 2021, pp. 189-198.
 
Højholt, C. / 情境不平等与儿童生活行为的冲突性     夏洛特·霍霍尔特 / 心理学与日常生活, Beijing Normal University Press, 2020, pp. 173 - 210. 
 
Jensen, H. T. (ed.) / Kolding, Samfund og erhverv / Trap Danmark: Vejen, Kolding, Haderslev, Trap Danmark, 2021, pp. 180-194.
 
Jensen, H. T. (ed.) / Sønderborg, Samfund og erhverv / Trap Danmark: Tønder, Aabenraa, Sønderborg, 2021, pp. 332-343. 
 
Jensen, H. T. (ed.) / Trap Danmark bind 16: Haderslev, Samfund og erhverv / Trap Danmark: Vejen, Kolding, Haderslev, Trap Danmark, 2021, pp. 290-301. 
 
Jensen, H. T. (ed.) / Tønder, Samfund og erhverv / Trap Danmark: Tønder, Aabenraa, Sønderborg, 2021, pp. 110-120. 
 
Jensen, H. T. (ed.) / Vejen, samfund og erhverv / Trap Danmark: Vejen, Kolding, Haderslev, Trap Danmark, 2021, pp. 76-84.
 
Jensen, H. T. (ed.) / Aabenraa, Samfund og erhverv / Trap Danmark: Tønder, Aabenraa, Sønderborg, Trap Danmark, 2021, pp. 216-229. RUC Research Portal link   Pull, E. / A landscape of post-gentrification?: A renovation case in Sweden / Housing Displacement: Conceptual and Methodological Issue, Taylor & Francis, 2020, pp. 53-66, DOI: 10.4324/9780429427046-4.
 
Not peer-reviewed
Christensen, T. B. ; Bech, L. ; Vestrup, A. ; Hattesen, A. ; Nielsen, S. H. ; Sørensen, T. J. / Kommunernes rolle i den cirkulære omstilling: Erfaringer og resultater fra kommuner i Region Hovedstaden / Kommunernes rolle i den cirkulære omstilling: Erfaringer og resultater fra kommuner i Region Hovedstaden, Roskilde Universitet, 2021.
 
Journal article  
Peer-reviewed  
Arndt, S. ; Smith, K. ; Urban, M. ; Ellegaard, T. ; Swadener, B. B. ; Murray, C. / Reconceptualising and (re)forming early childhood professional identities: Ongoing transnational policy discussions / Policy Futures in Education, 2021, vol. 19, no. 4, pp. 406-423, DOI: 10.1177/1478210320976015.
 
Axel, E. / Distributing resources in a construction project: Conflictual co-operation about a common cause and its theoretical implications / Theory & Psychology, 2020, vol. 30, no. 3, pp. 329-348, DOI: 10.1177/0959354320919501.
 
Bille, M. ; Simonsen, K. / Atmospheric Practices: On Affecting and Being Affected / Space & Culture, 2021, vol. 24, no. 2, pp. 295-309, DOI: 10.1177/1206331218819711.
 
Canger, T. ; Krøjer, J. ; Padovan-Özdemir, M. / Tillid og mistillid i velfærdsprofessionelle relationer / Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2021, vol. 2021, no. 1, pp. 5-9.
 
Christensen, T. B. / Towards a circular economy in cities: Exploring local modes of gove
 
Droutsas, I. ; Challinor, A. J. ; Arnold, S. R. ; Mikkelsen, T. N. ; Hansen, E. M. Ø. / A new model of ozone stress in wheat including grain yield loss and plant acclimation to the pollutant / European Journal of Agronomy, 2020, vol. 120, DOI: 10.1016/j.eja.2020.126125
 
Krøjer, J. / Sabotagen af Sutteelefanten: Om mistillid til pædagogers viden i daginstitutioner / Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2021, vol. 2021, no. 1
 
Sarauw, L. L. / The Reversed Causalities of Doctoral Training on Research Integrity: A Case Study from a Medical Faculty in Denmark / Journal of Academic Ethics, 2021, vol. 19, no. 1, pp. 71-93, DOI: 10.1007/s10805-020-09388-9
 
Stigemo, A. T. B. / "Nu er det bare et arbejde": bindinger på arbejdstiden og faglige selvforståelser under pres / Uddannelseshistorie, 2020, vol. 54, pp. 116-135. RUC Research Portal link   Sørensen, B. / Powerhouse british isles / International Journal of Energy Technology and Policy, 2020, vol. 16, no. 2, pp. 160-173, DOI: 10.1504/IJETP.2020.105508
 
Aabro, C. / Juggling, ‘reading’ and everyday magic: ECEC professionalism as acts of balancing unintended consequences / Policy Futures in Education, 2020, vol. 18, no. 6, pp. 757-771, DOI: 10.1177/1478210320922081
 
Aare, A. K. ; Egmose, J. ; Lund, S. ; Hauggaard-Nielsen, H. / Opportunitiess in diversified farming and the use of agroecological  and barrierprinciples in the Global North: The experiences of Danish biodynamic farmers / Agroecology and Sustainable Food Systems, 2021, vol. 45, no. 3, pp. 390-416, DOI: 10.1080/21683565.2020.1822980

Not peer-reviewed
Strand, J. ; Feld, L. ; Sick, C. ; Christensen, T. B. ; Syberg, K. / Marint affald på kysterne i Roskilde Fjord / Vand & Jord, 2019, vol. 26, no. 4, pp. 132-135
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: mandag d. 9. august 2021
Udkommer: fredag d. 20. august 2021