Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Nyhedsbrev nr. 16 - november 2021

Kære læser

Den 1. august i år har vi haft lederskifte, og jeg er trådt til som uddannelsesleder på Turistføreruddannelsen. Susanne Haraszuk trapper ned på vej til efterløn, men er stadig knyttet til uddannelsen bl.a. som modulansvarlig for Ob2 her i efteråret og det valgfri modul i foråret 2022. Det er derfor tid til en kort refleksion over uddannelsen, som nu har ligget på RUC i over 30 år. Meget har forandret sig ikke mindst i turismeerhvervet, og vi har efter bedste evne tilpasset uddannelsen tidens krav om fleksibilitet, innovation, og senest bæredygtighed og entreprenørskab.

Kernen i uddannelsen er dog stadig den samme, som for 30 år siden - og også før end da. Turistførere bliver først og fremmest klædt på med god og grundig viden om Danmark, dansk historie og kultur og de lærer at blive professionelle formidlere på et højt niveau for udenlandske som indenlandske gæster, hvorfor modulerne knyttet til disse kompetencer til dags dato stadig udgør den langt størstedelen af uddannelsen, og det vil ikke blive ændret.

I skivende stund må vi konstatere at Covid-19 nok er den enkeltfaktor der har farvet uddannelsen såvel som erhvervet mest, og det er små årgange vi sender ud i disse år. Turismen er dog så småt begyndt at vende tilbage, og det samme er optimistismen, ikke mindst efter at have hørt hvordan årgang 2021 har tacklet deres første sæson. Deres historier viser at uddannelsen understøtter et bredt spektrum af kompetencer, der kan bruges både til de ”traditionelle” formidlingsopgaver, men også nye typer jobs i oplevelsesindustrien, vi end ikke havde tænkt på.

Turistføreruddannelsen har altid haft tæt kontakt med branchen, og det lønner sig, for det er i samspil med turistførerne, turismeindustrien og kulturinstitutionerne, at vi finder den formular, der holder uddannelsen relevant.

Jane Widtfeldt Meged
Lektor, ph.d. Uddannelsesleder     
 
 
Nyhedsbrevet indeholder følgende overskrifter:
  • Dialogmøde med turistførere årgang 2021
  • Virtuelle ture for japanske gæster
  • Innovativ tur- og oplevelsesdesign – et enkeltmodul
  • Informationsmøde den 30. november på RUC.
 
 
 

Dialogmøde med turistførere årgang 2021

Traditionen tro har vi haft vi dialogmøde med årets nye turistførere årgang 2021, for at høre hvordan deres første sæson er gået og hvad kan vi lære af det på Turistføreruddannelsen. I en tid hvor de mere traditionelle turistførerjob er få og små især for nyuddannede, var det opløftende at høre hvordan de havde fundet nye veje. Alle fra årgangen er aktive i branchen - også de to, der ikke deltog i dialogmødet.
 
 
En trio årgang 2021 fra venstre Annabel Voller, Lisa Tomlinson og Vibeke Dahl Andersen arbejdede sammen i afgangsprojektet. De har geografisk set arbejdet ret forskellige steder i Danmark i løbet af sommeren. Foto: Susanne Haraszuk
 
Vibeke Dahl Andersen havde arbejdet som ranger på Møn. Med citat fra netavisen Vordingborg er en Møn rangers primære opgaver: Servicering af vores sommergæster og Mønboere. -Guide, vejvise og vejlede Camønogængere og de mange gæster i købstaden Stege. - Supervisere det gode liv på havne og strande, opsamle affald og guide om god adfærd. - At være ambassadør for både Biosfære og Dark Sky og skal formidle naturhensyn.

Lisa Tomlinson har arbejdet som rejseleder med danske grupper for Vitus Rejser særligt i Sønderjylland og Lisa supplerer nu med et erhvervskørekort, så hun kan guide rundt i minibusser. Annabel Voller udvikler på sin virksomhed Biking People med cykeltursprodukter for udenlandske turister i hele Danmark og har indgået nye partnerskaber med bl.a. Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Annabel har samtidig arbejdet som havneguide på kanalrundfarten.

Henrik Gutte Koch har sit eget firma Havneguiden https://www.gutte.dk og sejler gæster rundt i Københavns havn i en hollandsk turbåd. Trine Harvøe arbejder på Vikingeskibsmuseet, som salgsansvarlig for grupper, B2B & Events, og her bruges uddannelsen både til at udvikle produkter, men også til at selv at guide ture.

Endelig har Aya Sawahiro, der arbejdede med virtuelle ture i hendes diplomprojekt, benyttet Coronasituationen til at opdyrke det japanske marked netop gennem virtuelle ture - læs mere under næste overskrift.  

Dialogmødet blev afsluttet med en workshop, hvor stemmecoach og turistfører Pia Gruwier Larsen (årgang 2020) førte de studerende og årgang 2021 gennem to timers stemmetræning.
 
 
”Stemmen på redskab for turistførere” var titlen på workshoppen for studerende og årgang 2021 på dialogmødet. Stemmecoach og turistfører Pia Gruwier Larsen (i midten) stod for oplæg og øvelser til at udvikle guidernes personlige færdigheder. Foto: Susanne Haraszuk
 

Virtuelle ture for japanske gæster

Turistfører Aya Sawahiro arbejdede i studietiden med virtuelle ture på to niveauer. I det valgfri modul ”Innovativ tur- og oplevelsesdesign” udviklede Aya et koncept målrettet japanske gæster. I afgangsprojektet analyserede Aya sammen med en anden studerende eksempler på virtuelle ture og fik aktuel viden om både produktudbud og markedet.

På dialogmødet kunne Aya fortælle, at hendes koncept nu bliver realiseret og følger op med denne kommentar:

”Jeg har haft 2 virtuelle ture siden jeg blev færdig på RUC. På den ene tur samarbejdede jeg med en guide i Island og en kulturformidler i Tokyo. Vi viste mange billeder og fortalte om turistattraktioner, liv og kultur i Island og Danmark til vores publikum i Japan.

På den anden tur samarbejdede jeg med et turistbureau i Tokyo. Jeg havde filmet mange turistattraktioner i København i forvejen og vi viste dem over zoom. Jeg guidede mens filmen blev vist og på den måde guidede jeg "LIVE" for publikum i Japan. Billetterne var solgt inden turene hos turudbyderne. Vi trak lod blandt publikum til sidst og de 2 heldige vindere fik et postkort eller en mulepose fra Irma :-)”

 
 
  Præsentation af Aya Sawahiro’s virtuelle tur på japansk
 
I nyhedsbrevene fra april og juni 2021 er flere eksempler på, hvad de studerende arbejder med i de valgfri moduler og i afgangsprojekterne. Læs mere her 
 
 

Informationsmøde den 30. november på RUC

Vi inviterer til informationsmøde om ”Innovativ tur og oplevelsesdesign” på RUC tirsdag den 30. november kl. 16-17:30. Alle er velkomne.
 
Læs mere om informationsmødet på hjemmesiden www.ruc.dk/turist  og se undervisningsdatoer, mål og indhold på study.ruc.dk/diplom
 
Optagelseskravene til et enkeltfag er de samme, som til diplomuddannelser generelt, dvs. uddannelsesmæssigt mindst en kort videregående uddannelse samt to års relevant erhvervsfaring.
 
Diplomuddannelser er voksenuddannelser på bachelorniveau. Modulet er på 5 ECTS point, som svarer til en arbejdsindsats på 125 timer fordelt over hele perioden. Aktiviteterne består af faglige oplæg med forberedelse, studieture, vejledning og arbejde med egen case som skal præsenteres for branchen i ”løvens hule”. Modulet afslutter med en mundtlig prøve ud fra en synopsis om egen case.
 
Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte modulansvarlig Susanne Haraszuk på susanhar@ruc.dk, telefon 4674 2148 – eller mastersekretariat på imt-master@ruc.dk.