Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære Læser

Velkommen til forårets nyhedsbrev, tak for at du læser med! 
 

Ny bevilling til CeDif.

Det er med stor glæde at vi kan annoncere - Center for Daginstitutionsforskning har endnu engang modtaget en bevilling fra BUPL! 
 
Dette betyder, at vi kan fortsætte arbejdet med at forske i daginstitutionsområdet også efter, at den nuværende bevilling udløber med udgangen af 2022. Vi ser frem til at fortsætte arbejdet og fortsat have fokus på praksisnær og praksisrelevant forskning på 0-6 års området, samt fortsat at styrke samarbejdet i CeDif konsortiet.
 

Styrket børnehavepædagogisk tradition – eller mere læring? - Kritiske analyser af den nye læreplan.

Denne nye bog er et produkt af et stort tværinstitutionelt samarbejde med bidrag både fra universiteterne og professionshøjskolerne. 
 
Bogen rummer kritiske analyser af den styrkede pædagogiske læreplan fra 2018. Selvom forløbet mod vedtagelsen af læreplanen skulle afspejlede et ønske om at efterkomme pædagogernes ønsker og forskernes anbefalinger, skete der noget i processen fra Master-Dokumentet til selve den styrkede pædagogiske læreplan, hvor alle de gode takter ikke blev efterlevet – men hvad var det der skete? Og hvad betyder det for læreplanens udformning og de måder hvorpå læreplanen bruges i praksis?  
 
 
Køb bogen her!
 

Besøg fra Norge.

I foråret 2022 har Center for Daginstitutionsforskning besøg at to norske barndomsforskere – Maria Øksnes Professor i pædagogik ved NTNU og Einar Sundsdal Førsteamanuensis ved institut for Pædagogik og Livslang Læring på NTNU.  
 
Begge har de deltaget ved tre interne seminarer, for at skabe mulighed for at dele viden og perspektiver på tværs af lande og institutioner.  
 
Om opholdet skriver de: Hvordan er dette ophold kommet i stand? Hvem havde i kontakt med og hvorfor opstod interessen for at komme til RUC?
RUC er velkjent i Norden – og utenfor – for sitt sterke forskningsmiljø omkring barn og barndom. Vi kjente det som et sted som er nyskapende både metodologisk og teoretisk. RUCs barneforskningsmiljø har slik vi kjenner det ofte en kritisk innfallsvinkel som utfordrer allmenne oppfatninger og det er en kvalitet ved forskning og utvikling vi setter stor pris på. Forskerne ved CeDif har en særlig og uvanlig vilje til å ta barnas perspektiv og et slikt ‘nedenfra’ blikk på samfunn og kultur er alltid utfordrende. Det ønsket vi å lære av. I et av våre forskningsprosjekt ønsket vi å få inn disse kvaliteten. Derfor satte vi stor pris på at Kim Rasmussen takket ja til vår invitasjon om å delta i dette prosjektet som eksternt forskningsmedlem. Da vi fikk ‘sabbatical’ året 2021-2022 var det en fin anledning både til å utvikle dette samarbeidet videre og la seg inspirere av et nytt miljø.   
 
Hvad har i fået ud af forskningsopholdet hos CeDif?
Vi har fått utfordret og utvidet våre perspektiver på forskning med barn. Vi har ikke minst sett verdien av felles faglige interesser der man kan opprettholde den kritiske dialogen over tid, og nytten av ulike faglige perspektiver og bakgrunner i barneforskningen. CeDif har utviklet sin egen identitet og er samtidig åpen for nye impulser. Det er noe å lære av.       
 
Hvad betyder det for jer og jeres forskning at være en del af et nordisk samarbejde om børneforskningen?
Barneforskningen er ikke et stort forskningsfelt, og den kritiske barneforskningen er enda mindre. Den står stadig i fare for å bli marginalisert fordi den faller utenfor tidens krav til nytte og umiddelbare praktisk relevans. Å være del av et forskningssamarbeid er derfor viktig av flere grunner, men ikke minst på den måten som vi har tatt del i her på CeDif: at forskere møtes rundt bordet til felles diskusjoner og analyser, til samtaler og kritikk om og av hverandres forskning. Vi tror det har stor betydning at den nordiske barneforskningen fortsetter å utvikle en kultur der kunnskapen og den kritiske refleksjonen verdsettes og blir gitt rom. 
 
CeDif takker for de mange gode samtaler, nye perspektiver og inspiration. 
 

Træningstonen – Pædagogers svar på diagnosekulturens forståelse af børns udfordringer.

Dette er titlen på en ny artikel af Dil Bach, lektor på DPU. Artiklen undersøger, hvordan læring og skoleforberedelse praktiseres i en almen daginstitutionskontekst, hvor særlige udfordringer karakteriserer flertallet af børnene. Dil introducerer begrebet ’træningstonen’. Et begreb, der skal bidrage til at forstå pædagogernes måde at håndtere tidens diagnosekulturelle forståelse af børns udfordringer.  
 
Artiklen er udgivet i Dansk pædagogisk Tidsskrift.
Læs artiklen her!
 

Ny centerkoordinator.

CeDif har i midten af marts fået en ny centerkoordinator.  
 
Kære alle.
Jeg er enormt glad for at få lov til at være en del af CeDif og jeg er taknemmelig for den varme velkomst. Jeg er nyuddannet fra RUC (cand.soc. i Internationale Udviklingsstudier og Kultur- og Sprogmødestudier), og har bl.a. erfaringer fra frivilligt arbejde på RUC og studenterstillinger i Dansk Flygtningehjælp.
 
I min rolle som centerkoordinator understøtter jeg bl.a. centrets ledelse og koordinationsgruppe, og hjælper med planlægningen og afviklingen af arrangementer i CeDifs regi.
 
Jeg ser frem til det videre arbejde med CeDif og glæder mig til at møde dem af jer, som jeg ikke har hilst på endnu.
 
I er altid velkommen til at skrive eller ringe til mig, hvis I har forespørgsler angående centret.
E-mail: annschr@ruc.dk eller cedif@ruc.dk Tlf.: +45 46743738    
Mange hilsner, Anne-Sophie Schröder – centerkoordinator.
 

Nordisk Netværksmøde.

Den 14. og 15. marts blev der afholdt Nordisk Netværks møde på Absalon i Roskilde. Det var glædeligt endnu engang at kunne mødes fysisk til to spændende dage med oplæg, diskussioner og samtaler på tværs af lande og institutioner. Hos CeDif er vi glade for at kunne deltage og støtte op om samarbejdet mellem de nordiske lande. Vi ser frem til næste netværksmøde, der efter planen afholdes i Finland og endnu flere spændende diskussioner og muligheder for samarbejde på tværs.
 

Jan Kampmann taler ved International Play Association konference.

Center forsker Jan Kampmann taler ved konference om Leg. Konferencen afholdes af International Play Association i Danmark i samarbejde Pædagoguddannelsen på Københavns professionshøjskole. Formålet er at skabe forståelse for betydningen af den frie, selvstyrende leg, og for hvad voksnes rolle for legen bør og kan være.   
 
Konferencen bliver afholdt den 16. maj på Campus Carlsberg og er interessant for alle, der er interesserede i leg.
Tilmeld dig her!
 

Center for Daginstitutionsforskning – hvad bringer de næste måneder.

Centrets forskere befinder sig i den afsluttende del af denne bevillingsperiodes forskningsprojekter. De er i gang med at analysere, skrive og finpudse deres arbejde. Følg med på Facebook og LinkedIn, hvor vi formilder forskningen når den bliver udgivet.  
 
Vi ser frem mod efteråret, hvor vi endnu engang afholder årskonference. Mere information vil følge når tema og lokation er på plads.  
 
Derudover ser vi frem til snart at kunne introducere vores nye hjemmeside, der skal bidrage til centrets forskningsformidling og vil gøre det nemmere at finde information om centret, centrets forskere, centrets forskning og om de områder, hvor Center for Daginstitutionsforskning bidrager med vigtig forskning, der styrker og nuancere viden om børn, pædagoger og forældre og deres hverdag i kontekst af daginstitutionen.
 

Tema - omsorg.

Omsorg er et tema, der optager flere forskere hos Center for Daginstitutionsforskning. Vi har samlet en række udgivelser, der har omsorg i daginstitutionskonteksten som omdrejningspunkt. Læs med og bliv klogere på emnet.
 
Omsorgsøjeblikke i Vuggestuen
Childcare in uncaring times
Omsorg - den primære opgave i vuggestuen
 

Følg CeDif på sociale medier

Facebook
LinkedIn
Twitter