I foråret 2022 har Center for Daginstitutionsforskning besøg at to norske barndomsforskere – Maria Øksnes Professor i pædagogik ved NTNU og Einar Sundsdal Førsteamanuensis ved institut for Pædagogik og Livslang Læring på NTNU.
Begge har de deltaget ved tre interne seminarer, for at skabe mulighed for at dele viden og perspektiver på tværs af lande og institutioner.
Om opholdet skriver de: Hvordan er dette ophold kommet i stand? Hvem havde i kontakt med og hvorfor opstod interessen for at komme til RUC?
RUC er velkjent i Norden – og utenfor – for sitt sterke forskningsmiljø omkring barn og barndom. Vi kjente det som et sted som er nyskapende både metodologisk og teoretisk. RUCs barneforskningsmiljø har slik vi kjenner det ofte en kritisk innfallsvinkel som utfordrer allmenne oppfatninger og det er en kvalitet ved forskning og utvikling vi setter stor pris på. Forskerne ved CeDif har en særlig og uvanlig vilje til å ta barnas perspektiv og et slikt ‘nedenfra’ blikk på samfunn og kultur er alltid utfordrende. Det ønsket vi å lære av. I et av våre forskningsprosjekt ønsket vi å få inn disse kvaliteten. Derfor satte vi stor pris på at Kim Rasmussen takket ja til vår invitasjon om å delta i dette prosjektet som eksternt forskningsmedlem. Da vi fikk ‘sabbatical’ året 2021-2022 var det en fin anledning både til å utvikle dette samarbeidet videre og la seg inspirere av et nytt miljø.
Hvad har i fået ud af forskningsopholdet hos CeDif?
Vi har fått utfordret og utvidet våre perspektiver på forskning med barn. Vi har ikke minst sett verdien av felles faglige interesser der man kan opprettholde den kritiske dialogen over tid, og nytten av ulike faglige perspektiver og bakgrunner i barneforskningen. CeDif har utviklet sin egen identitet og er samtidig åpen for nye impulser. Det er noe å lære av.
Hvad betyder det for jer og jeres forskning at være en del af et nordisk samarbejde om børneforskningen?
Barneforskningen er ikke et stort forskningsfelt, og den kritiske barneforskningen er enda mindre. Den står stadig i fare for å bli marginalisert fordi den faller utenfor tidens krav til nytte og umiddelbare praktisk relevans. Å være del av et forskningssamarbeid er derfor viktig av flere grunner, men ikke minst på den måten som vi har tatt del i her på CeDif: at forskere møtes rundt bordet til felles diskusjoner og analyser, til samtaler og kritikk om og av hverandres forskning. Vi tror det har stor betydning at den nordiske barneforskningen fortsetter å utvikle en kultur der kunnskapen og den kritiske refleksjonen verdsettes og blir gitt rom.
CeDif takker for de mange gode samtaler, nye perspektiver og inspiration.
|