Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Nyhedsbrev nr. 17 - maj 2022

Kære læser

 
I Nyhedsbrevet kan du læse om de nyeste tiltag på diplomuddannelsen til turistfører – populært kaldet Turistføreruddannelsen. Efter to års turisme-tørke ser sæsonen atter lys ud for branchen.

I nyhedsbrevet kan du møde de nye guider årgang 2022, se miniportrætter og få indblik i, hvordan de vil bidrage i genstart af turismen. Uddannelsen indgik sidste år et videns partnerskab med sekretariatet for UNESCO Arkitekturhovedstad 2023. I studietiden har de været på forkant og byder allerede nu ind med events i programmet.

Der er informationsmøde den 24. maj på RUC om næste optagelsesrunde med studiestart den 12. august. I nyhedsbrevet kan du opleve en peptalk af Charlotte Emmery før sidste træningstur i bus – og Charlotte står også for informationsmødet.  Som et nyt initiativ kan potentielle guider og andre opleve krydstogtturismen på nærmeste hold på kajen ved en event den 22. maj.

Nyhedsbrevet indeholder følgende overskrifter.
•    Dimission - Turistførere årgang 2022
•    De studerendes afgangsprojekter og guideprofiler
•    Informationsmøde den 24. maj og studiestart
•    Oplev krydstogtturismen på kajen den 22. maj
•    Videns partnerskab med UNESCO Arkitekturhovedstad 2023
 

Dimission - Turistførere årgang 2022

Turistførerne årgang 2022 blev fejret ved dimissionen på RUC den 6. maj. Årgangen tæller ni nye turistførere med arbejdssprogene dansk, engelsk, tysk, italiensk og spansk.
 
Guidernes kernekompetencer er, at de har bred baggrundsviden og -forståelse og behersker de klassiske kommunikations- og guidediscipliner. Det udgør 2/3 af det obligatoriske stof på uddannelsen. Gennem studietiden specialiserer de studerende sig via deres arbejdssprog/målgruppelande og har derudover et valgfri modul samt et afgangsprojekt.
 
Det primære arbejdsmarked ligger i hovedstadsregionen, men de er uddannet til at påtage sig ture i hele Danmark. Mange kombinerer med rejselederjobs og har derfor hele verden, som arbejdsområde.
 
Den samlede liste med kontaktinformationer til de nye turistførere fås ved henvendelse til studiesekretær Ulla Madsen Topp på imt-master@ruc.dk
 
Turistførere årgang 2022 fra venstre Tina Nørregaard, Berit Viuf Christensen, Dorte Lange, Elena Pecci, Liisa Fallesen, Tanya Schlier, Jens Viggo Frahm-Rasmussen, Henriette Berg Hansen og Erik Sørensen Ornebjerghus. Foto: Tine Orth Garn-Larsen

De studerendes afgangsprojekter og guideprofiler

I afgangsprojekterne kan de studerende arbejde med praksisnære problemstillinger, som eksempelvis hvordan man som ny tysktalende turistfører anno 2022 får foden inden for dette specifikke arbejdsmarked?  Det har optaget Liisa Fallesen, som repræsenterer en veletableret gruppe af turistførere: nemlig ”sproglæreren”.
 
De sproglige og interkulturelle kompetencer kan genbruges i turistførererhvervet. Med genopdagelsen af undervisning udendørs under pandemien melder endnu flere turistførere tilbage, at de bliver hyret til undervisning på gymnasier og i folkeskolen.
 
 Liisa Fallesen inddrog sin interesse for vandreture i det valgfri modul og udviklede en tur ved Esrum sø med blik på, hvordan storpolitik kan aflæses i landskabet
Guideprofil
Liisa Fallesen præsenterer sig kort således: Jeg har læst tysk og statskundskab og har blandt andet arbejdet som gymnasielærer, konsulent og projektleder. Jeg har boet i Tyskland i to omgange. Jeg kan sprogkompetence til at kunne guide såvel på tysk og på engelsk ud over dansk.  Med min faglige baggrund holder jeg især af at formidle om aktuelle samfundsforhold og dansk kultur krydret med nedslag i vores fascinerende historie.  Jeg kan godt lide at guide i bus, men guider også gerne til fods og i både by og på land.
 
 
Kunstner, grafisk designer og nu også turistfører
Elena Peccis afgangsprojekt handlede om at kombinere hendes kompetencer som kunstner, grafisk designer og turistfører i en enkelt webside med formålet at placere virksomhed på online markedet, skabe tillid og blive mere konkurrencedygtig. Hun har arbejdet med at genopbygge en brandidentitet, re-designet både logo og hjemmesiden samt udviklet nye koncepter - eksempelvis en eksklusiv tur, som kombinerer klassiske ture med besøg i et atelier, hvor man møder andre danske kunstnere og får indblik i den kunstneriske proces samt kunstnerliv i København.
 
      Elena Pecci guider her på en klassisk tur til Dragør
 
Guideprofil
Elena Pecci er fra Italien og er uddannet i grafisk reklame & fotografi, kommunikation & design og multimediedesign. Hun har også et atelier, hvor hun arbejder som kunstner. Hun driver virksomheden elenart hvor hun udbyder såvel de klassiske ture, som de kreative ture. Her ligger også video, hvor Elena kort præsenterer sig selv og sin virksomhed.
 
Elena har boet i København i ca. 20 år og har i flere år været turleder bl.a. i Scandinavien, Island, Finland, og i de Baltiske lande. Hendes modersmål er Italiensk som også er hendes arbejdssprog og hun vil kunne supplere med spansk, fransk, engelsk og dansk.
 
Afgangsprojekt ”Mølleåen - produktudvikling i netværk”
Tanya Schlier og Erik Ornebjerghus har fælles interesse i møller og fortæller: I vores projekt har vi ønsket at lave en tur, hvor vi formidler bæredygtighed, så det bliver sjovt, spændende og nærværende. Vores valg faldt på en tur, der starter på den historiske Lille Mølle på Christianshavn, fortsætter til Middelgrundens Vindmøller, der betragtes på afstand, og afsluttes i den nye bæredygtige bydel Nordhavn.
 
Gæsten møder på Lille Mølle den historiske ubevidste bæredygtige levevis de møder et Christianshavnerhjem fra 1900-tallets begyndelse, og møllens sprudlende restaurant Lola, der både er økonomisk- og socialbæredygtig. Historien om Middelgrundens vindmøller foldes derefter ud, og det hele afsluttes i bydelen Nordhavn, hvor alt er tilrettelagt efter en bevidsthed om bæredygtighed.
 
Tanya Schlier og Erik Ornebjerghus præsenterer deres projekt ide ved en prøve på RUC.
 
Guideprofiler
 
Tanya Schlier er født og opvokset i Sydafrika, men har de sidste mange år været bosat i Danmark. Mit modersmål er engelsk, som sammen med dansk er mine arbejdssprog.  Med en solid erfaring indenfor rejsebureau, hotel- og krydstogtbranchen vil jeg fortsat gøre mit bedste for altid at skabe en professionel oplevelse for alle gæster. Igennem min guideglæde udstråler jeg, at jeg har noget på hjertet, som jeg gerne vil formidle videre. Ved at bo og rejse i store dele af verdenen har jeg tilegnet mig en international baggrund, menneskekundskab og forståelse for forskellige kulturer.  Lille Møllen fra år 1669, som min familie overtog i år 1916 og indrettede til et unikt Christianshavner hjem med mange hemmelige rum og forunderlige genstande, står mig meget nær. Lille Mølle er nu et interiørmuseum – en unik tidslomme, hvor gæsten kan se og mærke, det levet liv. Den har et skær af mystik – perfekt til en autentisk oplevelse og spændende fortælling.  Jeg ser frem til at, omsætte min nye faglige viden i dansk historie, kultur, arkitektur og bæredygtighed i praksis, så gæstens sanser åbnes op for København og Danmark.
 
Erik Ornebjerghus er andelshaver i Middelgrundens Vindmøllelaug, og møller i møllelauget på Frilandsmuseet i Lyngby. Han er født og opvokset i København, og har i mere end 43 år arbejdet ved København Politi. Han brænder for at fortælle historien om møllerne, men også om København, som han kender som sin egen bukselomme. 
 

Informationsmøde den 24. maj og studiestart 2022

Mange guider kan identificere sig med udsagnet: 'Born to be guide'. Fællesnævnerne for uddannelsens studerende er typisk en iboende lyst til selv at rejse, gå på opdagelse og lære om nye steder og levemåder.
 
Kender du personer, som kan nikke genkendende til overstående, så holder vi informationsmøde om næste optag den 24. maj kl. 15:30-17:30. Tilmeld dig her Alle er velkomne til mødet, hvor du får et konkret indblik i uddannelsens indhold og opbygning samt arbejdsmarkedet for de uddannede guider. På hjemmesiden kan du se flere eksempler på, hvordan turistførerne bruger den i praksis. Du møder også Charlotte Emmery, som er den gennemgående underviser i den praktiske træning.
 
Charlotte Emmery giver her en pep-talk før sidste træningstur i bus. Se den her
De formelle adgangskrav til en diplomuddannelse: mindst en kort videregående uddannelse og to års relevant erhvervserfaring.  Det skal kombineres med det reelle krav til praksis: fortælleglæde.
Uddannelsen bliver udbudt på fuldtid over et år og på deltid over to år.  
 
Ansøgningsfristen er 15. juni 2022. Studiestart er den 12. august. Læs mere på hjemmesiden
 
På uddannelsens facebook-side ”diplomuddannelsetilturistfoerer” er der flere og aktuelle eksempler på, hvordan turistførere bruger uddannelsen i praksis.  
 

Oplev krydstogtturismen på kajen den 22. maj

Foto: Paul F. Hartvigson.
 
Søndag 22.5. er der tre store skibe i havnen og og aktivitet på flere sprog omkring i byen. Vi ser særlig krydstogtsturismen folde sig ud mellem Langeliniekaj og Nyhavn, hvor man finder nogle af de mest ikoniske turistsites i København. Deltagerne kan høre nogle af de historier der knytter sig til den Lille Havfrue, Gefionspringvandet og Amalienborg, og se turisterne agerer i området. Guiden forklarer logistikken med skibe og busser, og giver clues til turisternes adfærd. Vi har særligt fokus på turistførernes nuancerede arbejde med at styre grupper, skabe flow og med at gøre de spredte oplevelser til en samlet fortælling.
 
Det er en undersøgelses- og studietur, som gennemføres for Turistføreruddannelsen på RUC. Derfor er der gratis deltagelse for personer, der overvejer at søge ind på uddannelsen og derfor gerne vide mere om branchen. Man er også velkommen, hvis man han anden interesse i turistfænomenet. Turleder er historiker, geograf og turistfører Paul Hartvigson Han underviser på Turistføreruddannelsen og driver også firmaet byvandring.nu
 
Du kan læse baggrundsartikel om krydstogsturismen i København
 
Mødested 22.5. kl. 10.00. Østerport Station i stationshallen. Turen varer 2,5 timer og slutter med en opsamling efter vagtskiftet på Amalienborg.
 
 

Videns partnerskab med UNESCO Arkitekturhovedstad 2023

København er udnævnt til UNESCO Arkitekturhovedstad 2023. Uddannelsen indgik sidste år et  videnspartnerskab for sekretariatet for denne globale event. Det har udmøntet sig i oplæg på RUC fra programleder Kristine Mundgård Pedersen i februar 2022 og efterfølgende en heldagsstudietur med oplæg fra Københavns stadsarkitekt Camilla van Deurs og studiebesøg i Klimakvarteret på Østerbro og i Nordhavn. Medlemmer fra Turistførerforeningen var inviteret med til oplægget på Rådhuset.
 
Allerede nu har flere grupper fra uddannelsen budt ind med events til programmet for 2023 og herunder ovennævnte kunstnerture ved Elena Pecci og mølleture ved Tanya Schiler/Erik Ornebjerghus. En andet koncept er en intimkoncert hjemme hos en operasanger.
 
UNESCO-eventen er lanceret med temaet ”Copenhagen in Commom”. Samarbejder med Roskilde Universitet/uddannelsen er omtalt i eventens nyhedsbrev den 23. februar 2023.