Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Andreas' klumme
    • EAE overflyttes til IMT
    • Første tre lektorer onboardet på forfremmelsesprogrammet
    • To nye professrer på IMT
    • Forskningsevaluering
  • Nomineringer til "Det gyldne grupperum" - RUC's undervisningspris
  • What do responsible researchers do? Please take the Re:ERUA survey!
  • IMT kort nyt
    • Lektor Alexandra Jønsson er optaget i Det Unge Akademi
    • Udpegning af nyt medlem af ekspertgruppen for betydningen af køn for læring og udvikling i dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelser
    • News from Center for Maritime and Marine Research (CMMR)
    • Afslutning af forskningsprojektet Normkritisk og normkreativ evalueringskultur i dagtilbud
    • Visiting researcher from Switzerland
  • Dimenssionsfesterne er atter tilbage
  • Ph.d.-forsvar
  • Personalia - nyansættelser
  • IMT arrangementer 
    • Eksterne IMT arrangementer
  • Eksterne RUC arrangementer
    • Call for Contribution to GRASP 2022
  • Nyt fra biblioteket
  • EAE offers - Autumn 2022
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev
Andreas' klumme
 

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Trods sommeren er for døren – eller måske netop derfor – er der stor aktivitet på campus i disse dage – dejligt at se de mange studerende, eksaminatorer, blomster og champagneflasker som fylder gangene og arealerne. Et universitet er nu engang sjovest når det er fuld af mennesker og liv. Mange har også været afsted på konferencer eller kurser de seneste uger, eller selv holdt workshops her. Også en fantastisk del af arbejdslivet, som vi har savnet. Mange af de jeg taler med, føler stadig ikke vi har fundet formen efter corona nedlukningerne, og savner det buzz vi får, at mødes med kollegerne. Jeg håber vi i det kommende år kan sætte fokus på det gode – fysiske – arbejdsmiljø, og hvordan vi får udviklet os til en endnu mere inspirerende og understøttende arbejdsplads.
 

EAE overflyttes til IMT

Universitetsledelsen har efter et længere afdækningsarbejde besluttet at EAE i sin helhed overføres til IMT, med effekt fra 1. september 2022 Den kommende organisering af EAE betyder følgende:
  • Der opslås en teamleder stilling til besættelse snarest. Teamlederen vil være daglig leder af EAE og have ledelse af EAE-TAP medarbejdere.
  • EAE-TAP placeres teknisk set under IMT sekretariatet, men har reference til Teamlederen, og uafhængig ledelse af IMT, jf nedenstående om oprettelsen af en styregruppe.
  • EAE-VIP overgår fuldt til IMT ansættelse, men vil fortsat fortrinsvis være tilknyttet EAE aktiviteter (se senere).
  • EAE har fortsat uafhængig økonomi med fuld råderet over egne ressourcer.
  • Der oprettes en styregruppe bestående af 4 prodekaner, én US teamleder og én forskningsfaglig VIP (endelig sammensætning kan afklares). Styregruppen varetager i samarbejde med EAE teamlederen den strategiske ledelse og udvikling af EAE.
  • Eva Bendix Petersen fokuserer sine ledelsesopgaver på RUC PPL og stopper som EAE leder. I efteråret 2022 starter et fremsynet udviklingsarbejde for den universitets- og læringspædagogiske forskning på Roskilde universitet, og den fremtidige rolle for RUC-PPL. Eva får en væsentlig rolle i dette arbejde.
  • EAE er indtil skiftet d 1 september administrativt ledet af vicedirektør Elisabeth Hvas.
  • De planlagte opgaver og konkrete arbejde i EAE videreføres uden ændringer i efteråret 2022. Den naturlige udvikling af opgaveportefølje og fokus, fortsætter i den fremtidige organisering.
  • EAE-VIP vil fremover hovedsageligt allokeres til EAE aktiviteter, men også andre, ligesom EAE fortsat kan udvikle aktiviteter med brug af VIP fra alle universitetets institutter.  
Ledelsen vil gerne igen betone, at der er stor tilfredshed med EAE’s arbejde og virke, og at der med denne strukturelle ændring ikke lægges op til grundlæggende ændringer i EAE’s fokus. Ligeledes bevares EAE’s uafhængighed af de enkelte institutter – både økonomisk og ledelsesmæssigt. Endelig er der ikke planlagt ændringer i ressourceallokeringen til EAE. Den fysiske placering af EAE er ikke drøftet, i udgangspunktet sker der ikke en fysisk flytning af enheden.  
 

Første tre lektorer onboardet på forfremmelsesprogrammet

Rektoratet har sammen med institutlederen identificeret tre lektorer til onboarding på lektor-professor forfremmelsesprogrammet med virkning fra 1 september 2022. Det drejer sig om Pernille Juhl, Mari Holen og Thomas Budde Christensen. Det er mig en stor glæde at vi har haft så stærke kandidater her i første runde. ISE har også udvalgt tre kandidater til forfremmelsesprogrammet. Universitetsledelsen vil nu samle op på erfaringerne fra første ansøgningsrunde, og vurdere hvordan programmet skal videreføres. Det er min klare holdning, at programmet har en funktion og potentiale som et værdifuldt instrument i forhold til rekruttering, fastholdelse og udvikling, og dermed er det også min indstilling at programmet videreføres på IMT, med eventuelle tilpasninger i ansøgningsproceduren.
 

To nye professorer på IMT

I forbindelse med det opslåede klyngeprofessorat i SDI forskergruppen, er det lykkes at rekruttere to meget stærke profiler, som begge ansættes som professorer på IMT fra 1 september 2022. Det drejer sig om Brit Ross Winthereik, der kommer fra en stilling som professor og centerchef på ITU, samt Morten Hertzum, der kommer fra en professorstilling og forskergruppeleder på HUM, KU. Begge har en stærk profil inden for IT og Velfærd. Brit arbejder med digital inklusion, digitalt medborgerskab i DK og EU og digitalisering og bæredygtighed bredt forstået. Morten har især arbejdet med IT og sundhedsystemer, brugerdeltagelse i systemudvikling, evaluering af IT systemer. Begge arbejder med teknologier i krydsfeltet mellem organisationer, sociale og psykologiske dynamikker – dvs lige ned i hjertet af et af IMT’s kerneperspektiver. Det har været muligt at ansætte begge disse stærke profiler, grundet klyngefinansieringen, samt vacancer i BDI forskergruppen.
 

Forskningsevalueringen

Instituttet har nu modtaget al materialet fra de 6 skrivegrupper – og tak for det. I løbet af sommeren læser institutlederen det igennem, og laver første udkast til den samlede rapport, som sendes til kommentering i første halvdel af august. Vi vil gerne allerede nu takke de mange, som har brugt tid og tanker på at udvikle impact-cases, og beskrive forskningsfelterne og deres arbejde.  
 
Tak også til alle som havde mulighed for at deltage i fredagens sommer-seminar – dejligt at få lov til at se hinanden i øjnene og ønske god sommer – og ikke bare i chat-tråden på et teams møde, som vi gjorde sidste år.
 
Vi ses på den anden side, forhåbentlig får alle tid og lejlighed til at koble helt af, inden vi starter vores nye virkelighed med 10 spændende nye kandidatuddannelser på IMT.
 
God sommer  
Andreas
 
 

Nomineringer til "Det gyldne grupperum" - RUC's undervisningspris

Igen i år uddeles RUC’s undervisningspris ”Det Gyldne Grupperum” ved årsfesten d. 16. september 2022. Nu har i mulighed for at nominere jer selv eller jeres kollegaer.  
 
Prisen uddeles til et samlet uddannelsesmiljø eller en gruppe af undervisere, der har gjort en særlig indsats for at styrke og fremme læringsmiljøet/undervisningen for nogle studerende på RUC.
 
Det vigtige er, at indsatsen har styrket RUC’s pædagogiske tilgang og den deltagerstyrede læring. Den deltagerstyrede læring er særligt fremtrædende i det problemorienterede projektarbejde, men også i f.eks. seminarer, laboratorieøvelser, feltarbejde samt kurser, hvor der stræbes efter en høj grad af studenterinvolvering og –styring (fra Grundlagsdokument om RUC’s pædagogiske tilgang). Den kollektive indsats kan handle om planlægning, evaluering, forelæsninger, vejledning, projektorienterede forløb (praktik), eksamen, udvikling af nye undervisningsformer, forsøg eller anvendelse af teknologi og medier, mv.
 
Brug vedhæftede ansøgningsskema til at nominere og husk at begrunde indstillingen og dokumentere argumentationen for nomineringen.
 
Bedømmelseskriterierne er:
  • I hvor høj grad har indsatsen styrket RUC’s særlige pædagogiske tilgang (som beskrevet i Grundlagsdokumentet) og den deltagerstyrede læring? 
  • På hvilken måde anerkendes kollegialt samspil og fællesskab i udviklingen af indsatsen?
  • På hvilken måde har indsatsen styrket kvaliteten af forskningsbaseret uddannelse/undervisning? Er dette dokumenteret? 
  • I hvilken udstrækning er indsatsen overførbar? Kan ideen i projektet overføres til andre fag, eller er det kun noget, der kan fungere inden for et specifikt fag?  
Bedømmelseskomitéen består af rektor (formand), vicedirektør for RUC Uddannelse og Studerende, vicedirektør for RUC Kommunikation og rektorsekretariat, RUC’s kommunikationschef, leder af EAE og prodekaner.  
 
Prisen på kr. 25.000 kan anvendes frit til videre udvikling, fx fælles skriveophold, studenterhjælp eller studierejse.
 
Nomineringer skal indeholde: Navn på nominerede, forslagsstillers navn, skriftlig begrundelse for nominering, tilhørsforhold til institut(ter) og vedlægges dokumentation.
 
Det er studieledere og fagmiljøer, der kan nominere og selvnominering er også tilladt.
 
Nomineringer sendes til Sara Møller Bjørneboe (stangm@ruc.dk) senest fredag den 26. august 2022 kl. 12.00.   
 
Læs mere om det Gyldne Grupperum her...
 
Ansøgningsskema...
 
Application form...
 
 

IMT kort nyt

Lektor Alexandra Jønsson er optaget i Det Unge Akademi 
 
Det Unge Akademi er en selvstændig enhed under Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og blev oprettet i 2011 som et uafhængig videnskabeligt forum for unge talentfulde forskere inden for alle videnskabsgrene.
 
Hvert år optager Det Unge Akademi nye forskere, der tildeles et femårigt medlemskab, og i år er lektor Alexandra Jønsson fra Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet blevet optaget blandt ni nye medlemmer.
 
”Jeg glæder mig til at møde og blive inspireret af en masse talentfulde og ambitiøse forskere, og bruge tværfagligheden til at få nye perspektiver på min egen forskning. Jeg glæder mig også til at diskutere formidling og forskningspolitik, og sætte fokus på behovet for fri og uafhængig forskning. Derudover håber jeg at bruge mit medlemskab af Det Unge Akademi som rollemodel for andre, der som jeg, kommer fra en arbejderklassebaggrund” siger Alexandra Jønsson.
 
I sin forskning undersøger Alexandra Jønsson ulighed i sundhed fra et tværfagligt og humanistisk perspektiv, blandt andet ved at se på hvordan det at leve med kroniske sygdomme kan opleves forskelligt afhængigt af kulturel og social kontekst og socioøkonomisk position. Gennem antropologiske feltarbejder og mixed-methods viser Alexandra i sin forskning, at det at tilhøre en befolkningsgruppe, der med uddannelsesbaggrund, specifikke sygdomme eller etnicitet har risiko for at være udsat for ulighed i sundhed, præger mødet med sundhedsvæsenet gensidigt.
 
Formålet med Det Unge Akademi er at styrke grundforskning og tværfaglig udveksling og at bygge bro mellem videnskab og samfund ved at give de unge forskere en stemme i offentligheden.
 
Læs mere om Det Unge Akademi her...
 
Medlemmer af Det Unge Akademi 2022...
 
 
 
Udpegning af nyt medlem af ekspertgruppen for betydningen af køn for læring og udvikling i dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelser
Steen Baagøe er blevet udpeget til nedenstående ekspertgruppe, som via høringer, udredninger og kortlægninger henover efterår, vinter og forår 2023 skal ”belyse årsagerne til forskellene mellem drenge og pigers faglige resultater i undervisningssystemet og komme med anbefalinger til, hvordan betydningen af køn kan mindskes i både dagtilbud, folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.”
 
 
 
News from Center for Maritime and Marine Research (CMMR) 
CMMR has assembled its advisory board, consisting of:  
  • Jenny N. Braat, CEO, Danske Maritime
  • Mads Bentzen Billesø, Head of Innovation and Partnerships, DFDS
  • Ditte Mandøe Andreasen, Head of Programme, Ocean Institute
  • Harilaos N. Psaraftis, Professor, DTU  
The advisory board met at Roskilde University to discuss collaboration opportunities in the maritime and marine industries. 
 
CMMR will strive to
  1. enhance awareness of the maritime and marine industry among RUC students;
  2. promote student-in industry projects on
    1. technology and innovation development projects and
    2. on the sustainable transitions of maritime companies using SDG frameworks;
  3. Identify opportunities for industry-faculty research projects.
 
 
Afslutning af forskningsprojektet Normkritisk og normkreativ evalueringskultur i dagtilbud
Marta Padovan-Özdemir har i samarbejde med lektor Stine Del Pin Hamilton (Pædagoguddannelsen i Viborg, VIA University College) netop afsluttet det BUPL-støttede forskningsprojekt, Normkritisk og normkreativ evalueringskultur i dagtilbud.
 
De har bidraget med podcast, interviews og fem forskningsrapporter, som nu ligger tilgængelige på BUPLs Forskningsunivers
Læs mere...
 
 
 
Visiting researcher from Switzerland
Luca Preite, is a visiting researcher from the School of Education of the University of Applied Sciences Northwestern Switzerland. He is currently doing a scientific exchange from May till the end of August 2022 in the research unit Subject, Technology and Social Practice at the Department of People and Technology at RUC.
 
In his current research project (Keep Pursuing Own Professional Ambitions), funded by the Swiss National Science Foundation, he is analyzing the restricted agency of young adults in the (swiss and danish) education system and the (danish) welfare system from a comparative perspective. In this regard, he is working closely with Sabina Pultz at RUC.
 
In more general terms, Luca Preite’s research focuses on educational trajectories, social inequality and youth cultures from a subject-oriented perspective. In contrast to the dominant vocational education and transition research which primarily looks for reasons for delayed and unsuccessful transitions into vocational education, his work is more concerned with reconstructing how disadvantaged young adults experience and process delays and breaks in their educational and professional trajectories. Therefore, he is investigating how these actors try to pursue own educational and professional aspirations in spite of social inequalities
 
 

Dimenssionsfesterne er atter tilbage

Første gang efter corona var dert muligt at afholde dimission uden at det skulle være online.
 
Den 20. juni var det MPF, som afholdt dimissionsfest. Det blev et par rigtige hyggelige timer i selskab med dimittenderne og deres familier.  
 
Dimittender fra Masteruddannelsen i Projekt- og Forandringsledelse 2022:
Bamidele Perlt, Berit Holst, Bjarne Rasmussen, Casper Steenberg, Charlotte Sørensen, Christian Bindslev, Else Marie Eskelund, Hans-Jørgen Jørgensen, Henrik Tots, Janne Schäfer, Karen Jacobsen, Kurt Frederichsen, Linette Hohlmann, Lisbeth Merethe Nielsen, Pernille Holst, Rasmus Bach, Stine Skipper.
 
Tillykke!
 
 

Ph.d.-forsvar

24. juni - Rebecca Savery Trojaborg forsvarede sin ph.d.-afhandling
med titlen: En pakke, der kan passe? - Forståelser og praktiseringer af behandlingspakker i den ambulante voksenpsykiatri i Danmark
 
 
 
 
 
Læs resumé/ read abstract...
 
 

Personalia - nyansættelser

Aske Thor Basselbjerg Stigemo er ansat som adjunkt i Arjdsliv på PARA-projektet pr. 2. august
 
Benjamin Mahler er ansat som AC med en ekstern bevilling fra Interreg pr. 16. maj
 
Brit Ross Winthereik er ansat som klyngeprofessor i SDI-miljøet pr. 1. september
 
Louise Søgaard Hansen er ansat som adjunkt i Sundhed med afsæt i ekstern bevilling far Diabetes Center i Sjælland pr. 1. september
 
Morten Herzum er ansat som klyngeprofessor i SDI-miljøet pr. 1. september
 
Søren Salling Weber er ansat som Va i LEAP med afsæt i eksterne bevilling  fra PARA projektet pr. 1. maj
 
 

IMT arrangementer

17. august kl. 14-17: Institutdag
 
2. september kl. 14.30-17: Fælles grillarrangement for studerende, Vip'er og Tap'er
 
9. september kl 14.30: Boglancering: Racism in Danish Welfare Work with Refugees – Troubled by Difference, Docility and Dignity 
Marta Padovan-Özdemir er i samarbejde med Trine Øland (KU) netop udkommet med bogen, Racism in Danish Welfare Work with Refugees – Troubled by Difference, Docility and Dignity på Routledge.
 
Bogen tager fat på den sejlivede myte om velfærdsarbejdets raceneutrale universalisme, hvilket har gjort det svært at tale om racisme og racialisering i det velmenende velfærdsarbejde med flygtninge og indvandrere i Danmark. Med rekursive historisk-sociologiske analyser af velfærdsarbejderes standardfortællinger om deres arbejde med flygtninge fra slutningen af 1970erne til midten af 2010erne i Denmark afdækker forfatterne racismens subtile fremtrædelsesformer i den gode sags tjeneste. Det er bogens pointe, at racismen i dansk velfærdsarbejde med flygtninge har sin rod i modernitetens og kolonialismens grundforståelser af udvikling, menneske, samfund og professionalisme, hvilket forhindrer velfærdsarbejdets universelle realisering.
 
Institut for Mennesker og teknologi samt Center for køn, magt og mangfoldighed (CKMM) inviterer til bogreception i forbindelse udgivelse af bogen, hvor Julia Suarez-Krabbe vil kommentere og diskutere bogen med forfatterne.
 
Alle er vel mødt – og tag gerne studerende med! 
Tilmeld dig her...
 
 
Eksterne IMT arrangementer
17-19 August: RE:MIGRATION - New perspectives on movement, research, and society
The 21st Nordic Migration Research (NMR) conference will take place in-person at the University of Copenhagen. RUC/ IMT is one of the co-organizers.    
 
Organizing committee:
  • Tamirace Fakhoury, University of Aalborg  
  • Marianne Qvortrup Fibiger, Aarhus University  
  • Martin Bak Jørgensen, University of Aalborg  
  • Mikkel Rytter, Aarhus University  
  • Rashmi Singla, Roskilde University  
  • Zachary Whyte, University of Copenhagen
Further information...
 
 
 
Eksterne RUC arrangementer
 
 
Call for Contribution to GRASP 2022  
Deadline for submitting your abstract is August 28th
We invite you to submit your abstract for GRASP Festival 2022 As part of the programme, Roskilde University is facilitating a series of panel sessions, with the aim of gathering new perspectives and knowledge on current issues within sustainable development. We invite researchers, as well as students and practitioners, to share everything from practice-based knowledge to high-level theoretical and philosophical reflections. To ensure that the presentations complement, support and challenge each other in the best possible way, the presentations will be curated through the following thematics:  
  • Thursday: Engagement in sustainable community practices, city development etc., locally and globally.
  • Friday: Nature and biodiversity for transitions toward more sustainable and circular ways of using our resources in art, activism, culture, gastronomy etc.
  • Saturday: Opening up for new generations by listening to new voices and perspectives within sustainable transitions 
GRASP is a knowledge festival in Roskilde and takes place October 6-8th 2022.  You can read more about the festival and buy tickets via graspfestival.dk. Here you will also find the programme as it gradually will be announced throughout the summer.
 
Find further information and submit your abstract here...
 
 
 
Nyt fra biblioteket
Løbende e-ressourcer
Tidsskrifter, databaser og nyhedssites foreslået af bibliotekets brugere indkøbes hvert år efter en fast struktur. Processen indeholder samtidig en vurdering af den nuværende portefølje med henblik på eventuelle opsigelser. Vurderingen indeholder analyser baseret på forbrug dvs. antal downloadede artikler, holdt op imod pris, forventet brug og hensyn til overholdelse af budget.
 
I år er følgende titler foreslået tilkøbt/opsagt per januar 2023:  
 
Tilkøbes for hele RUC
Ugebrevet A4
Nordisk Arkitekturforskning / Nordic Journal of Architectural Research  

Opsiges for hele RUC
NNMarkedsdata
Cryoletters
Cognitive Linguistics
Journal of African Languages and Linguistics
Journal of Historical Sociolinguistics
Linguistics (Open access fra 2022)  
 
Semesterlitteratur
Hvert semester gennemgår biblioteket litteraturlister i Moodle, og sørger for at anskaffe eksemplarer af bøgerne der undervises i til biblioteket. Dette gælder trykte bøger og e-bøger. Vi anbefaler at underviserne som supplement udfylder forslagsformularen i god tid, så bøgerne kan nå at bestilles og være klar til semesterstart. Skriv gerne hvis der anbefales at supplere med et håndbogs/præsenseksemplar.  
 
Trykte bøger og e-bøger
Købes løbende via forslagsformularen.  
 
Forslagsformular
Forslag til semesterbøger, nye bøger, e-bøger, tidsskrifter, nyhedssites og databaser kan gives til biblioteket ved at udfylde denne formular.
Nye forslag til løbende e-ressourcer kommer med til mulig anskaffelse per januar 2024.
 
Further information...
 
 
 

EAE offers - 2022 Autumn

Unit of Academic Development (EAE) has now published our programme for autumn 2022 at study.ruc.dk/eae (you can change semester at the top of the page).  
 
EAE offers courses for academic staff within university teaching and learning, including digitally enhanced learning, management, dissemination and research tools. This spring, we are offering:
 
University teaching and learning:
  • Introduction to Roskilde University’s pedagogical approach, DK/ENG (compulsory)
  • Introduction til project supervision, DK/ENG (compulsory)
  • PPL in course design and teaching
  • Increasing student engagement with peer-feedback
  • Universitetsstuderendes skriftlige engagement og problemorienteret skrivning (new)
  • Supervising the master’s thesis
  • Masterclass for PhD supervisors (compulsory)
  • How to make the best of PhD supervisory teams? (new)
  • Making group-work work
  • Kollegial intervision for vejledere (new)
  • Individual pegadogical supervision (new)  
 Digitally enhanced teaching and learning:
  • Using the basic features of Moodle
  • Engaging your students in face-to-face teaching with Poll Everywhere and Padlet
  • Using blended learning in your teaching practice  
 Leadership:
  • Projektstyring og projektledelse for ph.d.-studerende
  • Sparringsnetværk for studieledere – alle på studielederlisten indbydes  
Dissemination:
  • Oplysning, debat og netværk: Forskeres brug af sociale medier (new)
  • How to give a great scientific talk?  
Research:
  • Writing retreat for researchers
  • Introduction to research integrity and research ethics
  • Research data management and the FAIR principles in Open Science
  • Systematic literature search
  • Qualitative data analysis with NVivo
  • Introduction to Data Science in R  
 
Another form of academic development is available at the EAE blog. Approx. every 14 days, we bring new posts for inspiration, reflection and knowledge sharing across RUC - see more and subscribe at https://eae-blog.ruc.dk/ 
 
And as usual, EAE also offers ad hoc courses and consultation. We encourage departments, groups of teachers/supervisors or researchers to contact us.
 
Eksternt kursus
 
I&E på tværs - et kursus i innovation og entreprenørskab i universitetsundervisning
- start 26. september
'I&E på tværs' er et forskningsbaseret kursus i undervisning og planlægning af innovation og entreprenørskab ved universiteterne i Danmark. Kurset er et tværuniversitært samarbejde med AEU som udbyder.  
 
Igennem faglige oplæg, opgaver, diskussioner og refleksioner arbejder du med I&E i relation til din egen praksis på kursus- og uddannelsesniveau.  
 
Indholdsmæssigt runder man relevante definitioner, nuancer i I&E-undervisningens mindset, I&E i lyset af universiteternes rolle før og nu, I&E-didaktik, konkrete undervisningsprocesser og -metoder samt studenter- og underviserroller.
 
Bemærk ansøgningsfrist: 15. august
Læs mere og tilmeld dig her...
 
 

Nye IMT publikationer

Vi kan desværre ikke vise listen over valideret publikationer siden sidste nummer af IMT Nyhedsbrev. Biblioteket har fået nogle systemudfordringer, som de ikke kan løse før udsendelsen af dette nyhedsbrev.
 
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: mandag 8. august 2022
Udkommer: fredag d. 26. august 2022