Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Andreas' klumme
  • Nye studienævn ved IMT
  • Arbejdet med at udvikle HUMTEK
  • Regionalt samarbejde og partnerskaber med uddannelserne                     
  • IMT kort nyt
  • Danmarks nationalleksikon lex.dk søger 1.000 forskere til at opdatere indholdet
  • Personalia - nyansættelser
  • Førstehjælpskursus
  • IMT arrangementer 
    • Eksterne IMT arrangementer
  • Eksterne RUC arrangementer
    • Call for Contribution to GRASP 2022
  • Nyt RUC bibliotek
  • EAE offers - Autumn 2022
  • Nye IMT publikationer
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Andreas' klumme

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Velkommen tilbage til et solsvedent campus efter en velfortjent og forhåbentlig dejlig sommer. Dejligt at der igen er liv på gangene og på arealerne, og man kan endda være så heldig at opleve en lille kø i kantinen. Campus er nu engang dejligst at dele med kolleger og studerende, og ikke kun med solsorte og harer. Mange har også benyttet lejligheden inden semesterstart til at deltage i konferencer – både i DK og internationalt. Det er skønt at høre historier om faglige og sociale møder, og de spirende eller genopdagede netværk, fra både yngre og etablerede forskere.
 
Vi får heldigvis rig lejlighed til at være sammen i denne tid, der er både jubilæer og afskedsreceptioner, kondiløb og semesterstart, og en rund fødselsdag at fejre. Et institut af vores størrelse står aldrig stille, vi siger hele tiden goddag til nye medarbejdere med de løfter og ambitioner de bringer med sig, og farvel til andre, som fremkalder minder og refleksion. Et fælles arbejdsliv fylder meget for langt de fleste af os, og vi skal værne om den kollegialitet og faglighed som er summen af os hver især, og især summen af vores fællesskab på instituttet. Det giver disse mærkedage os anledning til at huske på og fejre, men det er i det daglige arbejdsliv, at det opstår og næres. Jeg håber at vi i efteråret får sat spot på det gode arbejdsmiljø på universitetet, både i de enkelte enheder, på uddannelserne, og på instituttet som helhed.
 
Vi var nok nogle stykker der sad lidt spændte da årets optagelsestal kom ud, og udover det forventede fald i optaget efter ”corona-boblen”, så blev Roskilde Universitet – og i mindre grad SDU og Aalborg, ramt hårdest af en faldende søgning. Det er alvorligt for os – så alvorligt at vi må handle, men ikke så alvorligt at vi skal handle hovedløst. Roskilde Universitet har en strategi som satser på styrket forskning, styrket regionalt samarbejde og impact, og er netop ved at implementere en rost kandidatreform som styrker faglighed, progression og genkendelighed af vores uddannelser. Det arbejde skal fortsætte. Men jeg mener også der skal mere til, nu – og det er især projektarbejdet jeg tror vi skal arbejde med (og nok også strukturen på vores bacheloruddannelser).
 
Vi skal starte med at blive klogere, og det bliver vi i dialog med alumner, aftagere og nuværende og kommende studerende. Men jeg tør godt gætte på noget af feedbacken vil gå på nødvendigheden af en opdatering af projektarbejdets strukturering og sigte. Roskilde Universitet har et tydeligt brand, og alle forventer at vi har en stærk fortælling om hvad uddannelse til faglig udvikling og arbejdsmarkedskompetencer handler om. Vi er meget klar til en version 3.0 af Roskilde Universitets varemærke, og det er en version der handler om alt det projektarbejdet kan i dag, men som også handler om tydelig beskrevne og dokumenterbare kompetencer; diversitet og pluralisme i metoder, teori og samarbejdsformer; klar progression i projektarbejdet og sikkert meget andet. Universitetsledelsen er ved at lave en fælles plan for det kommende arbejde, og det er vigtigt for mig at sige, at en stor del af opgaven ligger på Universitets skuldre. Hårdtarbejdende studieledere, forskere og administrativt personale har allerede gjort hvad de skulle, for at udvikle vores uddannelser. Rekrutteringsudfordringen ligger – tror jeg – i mindre grad i den egentlige kvalitet af vores uddannelser, men i meget høj grad i, at det samlede uddannelsesbrand på Roskilde Universitet, ikke står tydeligt nok uden for campus. Det skal vi arbejde på – men ikke kun som en kommunikationsopgave, vi skal også genbesøge nogle af strukturerne, for at sikre et stærkt uddannelsesforløb for alle vores studerende.  
 
Velkommen tilbage på campus, jeg ser frem til et spændende efterår med alle de gode kolleger.   
 Andreas
 
 

Nye studienævn ved IMT

Før sommerferien fremsendte ledelsen en indstilling til rektor for en ny studienævnsstruktur. Som følge af ændringer i uddannelsesudbuddet, har der også været behov for at ændre repræsentationsområder. I forlængelse af tilpasningen af repræsentationsområder er der også sket ændringer i sammensætningen og antallet af fremtidige studienævn ved IMT. Vi har reduceret med ét studienævn ved IMT – se oversigt over fremtidige studienævn på Roskilde Universitet her. Der vil bliver udskrevet valg til studienævnene i efteråret og de nye studienævn træder i kraft d. 1. februar 2023.
 
Studienævnets opgave er at kvalitetssikre undervisningsudbuddet, sikre at studieordningens faglige formål og læringsmål opfyldes, tage stilling til merit og dispensationer, samt ikke mindst at inspirere og sætte retning for studieledernes arbejde. Kvaliteten af studienævnets arbejde bygger på gode indspil fra studieledere, gennemarbejdede indstillinger fra administrationen og et godt samarbejde mellem studerende og undervisere om den løbende udvikling og kvalificering af udbuddet. For at understøtte studerende og undervisere i deres arbejde i studienævnene, vil vi fortsat invitere studerende og VIP-medlemmer til kvalificerende workshops. Den præcise dato for valgets udskrivelse vil fremgå af universitetets nyhedsbrev. 
 
 
 

Arbejdet med at udvikle HUMTEK

Årets optagelsestal til HUMTEK er nedslående og skaber grundlag for at genbesøge HUMTEKs faglige indhold, struktur og tydelighed af hvordan uddannelsen forbinder sig til de samfundsmæssige udfordringer, som den skal være et svar på. Allerede sidste år tog vi fat på arbejdet med at videreudvikle HUMTEK. Allerede sidste år var optagelsestallene for HUMTEK nedadgående og flere initiativer blev sat i værk i den forbindelse. Instituttets indsats ifht den udadrettede kommunikation om HUMTEK blev styrket og FABLAB har styrket sine aktiviteter rettet mod gymnasieuddannelser. I september sidste år, var alle medarbejdere ved IMT inviteret til workshop mhp at identificere udfordringerne og pege på løsninger. Mange gode forslag kom frem, som er taget med i det videre arbejde.
 
I forsommeren 2021 afholdtes intern uddannelsesevaluering med eksterne eksperter, som pegede på et behov for at skærpe den faglige profil på HUMTEK og genoverveje opbygningen af uddannelsen. I foråret blev en arbejdsgruppe nedsat med repræsentanter fra alle de relevante fagmiljøer mhp at komme med konkrete forslag til en gentænkning af uddannelsen. Arbejdsgruppen mødtes første gang medio august og har medtaget forslag fra sidste års workshop og fra eksperterne. De mødes endnu en gang og vil derefter videregive deres forslag til ledelsen og til studienævnet. 
 
 
 

Regionalt samarbejde og partnerskaber med uddannelserne

Arbejdet med at forme samarbejder med kommuner i regionen og at cementere Roskilde Universitet som regionens universitet er godt i gang. Der er indgået partnerskabsaftaler mellem universitetet og en række kommuner i Region Sjælland (Guldborgsund, Næstved, Holbæk, Roskilde, Køge, Kalundborg…). I efteråret 2022 udmøntes de partnerskabsaftaler, som universitetet har indgået. Aftalerne er indtil videre ret overordnede, men skal konkretiseres i efteråret gennem endnu en besøgsrunde. Studielederne er væsentlige bidragsydere i konkretiseringsfasen og bliver helt centrale i den endelige indgåelse af aftaler, samt implementering af aftalerne. Deres bidrag er foreløbigt at give indspil til en oversigt over studieelementer med mulighed for samarbejde med eksterne partnere.
 
Formålet med at skabe oversigt over de enkelte uddannelsers behov og mulighed for at etablere aftaler om samarbejde med eksterne partnere er at danne grundlag for at etablere gensidigt forpligtende partnerskaber, som kan styrke uddannelsernes praksisnærhed, de studerendes ’workability’, og hæve vidensniveauet i de sjællandske kommuner og arbejdspladser.
 
For at være godt klædt på og ikke mindst at sikre, at vi får sporet os ind på aftaler som er gavnlige for uddannelserne, har vi brug for indblik i, hvilke studieelementer og læringsaktiviteter på de enkelte uddannelser, som har behov for og gavn af at inddrage konkrete arbejdspladser, institutioner, videnspersoner eller andet. Alle undervisere, som indgår i kurser eller andre aktiviteter, som kunne have gavn af sådanne samarbejder, kan hjælpe studieledere med at konkretisere mulighederne og behovene.
 
Det er et ekspliciteret mål, at alle uddannelser på sigt skal indgå forpligtende partnerskaber med en (eller flere) kommuner. Men vi starter med at tage fat, der hvor det giver mening og er umiddelbart nyttigt for uddannelserne. 
 
 

IMT kort nyt

Til orientering:
Thomas Skou Grindsted afløser Mikkel Bille som leder af forskningsgruppen MOSPUS
 
 

Danmarks nationalleksikon lex.dk søger 1.000 forskere til at opdatere indholdet

De 1.000 forskere vi søger, skal tilknyttes som fagansvarlige. En fagansvarlig er en anerkendt fagperson, der forvalter en lille del af leksikonet. Det er et betalt tillidshverv, og den fagansvarlige bidrager med sin ekspertise og sit faglige overblik til leksikonets troværdighed og autoritet. Det er langtfra et fuldtidsarbejde at være fagansvarlig, men typisk et hverv, man fint kan klare sideløbende med en fuldtidsansættelse.
 
Det er de fagansvarlige, der står for den faglige kvalitetskontrol af stoffet i Den Store Danske. De fagansvarlige skriver også en stor del af indholdet.  
 
lex.dk er frit tilgængeligt for alle og uden reklamer. Med mere end 1 million brugere og flere end 3 millioner læste artikler om måneden er lex.dk et af Danmarks største sites for forskningsformidling, og det bruges ikke mindst af unge, folkeskolens store klasser og på ungdomsuddannelserne, og er således en rygrad i infrastrukturen for viden i det danske samfund. Lex.dk indeholder mere end 225.000 artikler, baseret på Den Store Danske Encyklopædi, Trap Danmark og 10 andre opslagsværker, skrevet af forskere og eksperter. Ambitionen er at gøre det lettere at finde en vej til viden, der i et letforståeligt sprog giver klar og troværdig besked og en nøgtern redegørelse for hver enkelt vidensfelt. Pålidelig, aktuel og tilgængelig, skrevet af danske fagfolk og forskere, samlet og søgbart på én adresse, lex.dk.  
 
Lex.dk er organiseret som en non-profit forening, stiftet af Danske Universiteter, Gyldendal, G.E.C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og litteraturselskab. Lex.dk finansieres af en bevilling på Finansloven og særbevillinger fra Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden. 
 
Har du til ovenstående, er I selvsagt meget velkomne til at kontakt undertegnede, eller redaktionschef Erik Henz Kjeldsen på ehk@lex.dk.  
 
Bedste hilsner  
Niels Elers Koch Professor,
dr.agro., dr.h.c., Sekretariatschef, chefredaktør
Se opslaget her...
 
 

Personalia - nyansættelser

Adam Baden, specialkonsulent
My name is Adam Baden, and I work in the team for External Collaboration (sitting in Building 3) where my focus is on supporting mutually beneficial collaborations between RUC researchers and the private sector. A central vehicle for driving that is the cluster engagement, which I am responsible for together with the VIP-coordinators like Tobias Pape Thomsen, Henrik Haugaard-Nielsen, Line Reinhardt and Thomas Theis Nielsen. I am also sparring with the new “cluster recruitments” (At IMT those are Simon Bolwig, Andreas Aagaard Christensen, Brit Ross Winthereik and Morten Hertzum) but I am working to support all researchers’ efforts to engage with the private sector.  
 
I work in three ways: either I try to find avenues for collaborations based on ideas from RUC researchers; or I am contacted by a consortium/company that has an interest in collaborating with RUC; or I drive RUCs proactive involvement in a specific call. An example of the second type is the current project that Jesper Simonsen and Christopher Gyldenkærne are involved in together with BioLean, Chr. Hansen and CP Kelco concerning implementation of AI decision support tools in bioproduction.  
 
Please contact me abaden@ruc.dk if you are interested in collaborating with industry, and then we take an initial talk about how that might be achieved.
 
Morten Hertzum, professor
Efter otte år som professor i informationsvidenskab på Københavns Universitet vender Morten Hertzum tilbage til RUC. Hans overordnede forskningsinteresse er, hvordan teknologi støtter - og på anden vis påvirker - menneskers aktiviteter. Denne interesse retter sig særligt mod sundhedsvæsenets IT og har fokus på de psykologiske, sociale, organisatoriske og andre kontektuelle aspekter af indførelse og brug af informationsteknologi. Blandt hans seneste publikationer er bøgerne "Usability testing: A practitioner's guide to evaluating the user experience" og "Organizational implementation: The design in use of information systems", begge udgivet på forlaget Morgan & Claypool.
 
Fra den 1. september er Morten Hertzum professor i digitale teknologier og velfærd i forskningsgruppen Sustainable Digitalization på IMT
 
Nikolaj Bläser, ph.d.-studerende
Hello everyone!
My name is Nikolaj Bläser and I will be joining RUC as an industrial PhD fellow in September. I am originally from Austria but have lived in Denmark for quite some years now. During the summer of 2021, I got my master's degree in computer science from the IT-University of Copenhagen with a specialization in Machine Learning. Prior to this, I got my bachelor's degree in software development from the IT-University of Copenhagen as well. My PhD is titled "Predicting Shipping Market Dynamics: A Big Data Approach" and will be under the supervision of Professor Hua Lu. The main objective of my work is to analyze heterogeneous data sources related to tanker shipping, and to develop forecasting models for predicting tanker market dynamics. During my PhD, I will be employed by TORM A/S, a shipping company located in Hellerup, Copenhagen.
 
Nikolaj Fasmer Blomberg, chefkonsulent
Jeg er kandidat fra RUC samfundsvidenskabelige institut, og har arbejdet i sundhedsvæsenet siden jeg blev kandidat i 1998. Senere har jeg haft en klinisk forskningskarriere, hvor jeg har skrevet Ph.D. om at bruge kunstig intelligens til at analysere samtaler til 1-1-2 med henblik på at identificere hjertestop ved samtaler til 1-1-2. På baggrund af min forskning blev der udviklet et system, som nu er i drift, og analyserer alle samtaler der bliver besvaret i Region Hovedstadens Akutberedskab. Jeg har efterfølgende prøvet at fokusere på området explainable AI og human-computer interdace. Jeg er ansat i en delt stilling mellem RUC og Region Sjælland. Samarbejdet mellem regionen og universitetet styrkes og udvikles gennem deling af erfaringer og fælles projekter, og skal her kombinere min viden om forskning, praksis og sundhedsvæsenet. Udfordringen er ikke blot at finde de gode kliniske problemstillinger vi kan hjælpe med, men også sørge for at den forskning vi leverer, kan blive omsat til klinisk praksis.
 
Stine Rosenlund fra adjunkt til lektor
My primary field of research is in sustainable and healthy agrifood systems, primarily based on ethnographic and practice theoretical approaches, with a theoretical foundation in STS and systems perspectives. My research thus covers food studies in many different contexts, spanning for example children and food education, food systems and sustainable transition, education for sustainable development, public food procurement and municipal food policies and strategies, on local, national and international levels. Complimentary to this, I have a general interest and experience in development of methods and methodology, especially in the intersection between ethnography and participatory methods, and theory within STS, post-structuralism, sustainable transition and health promotion. 
 
 
 

Førstehjælpskursus

Kære kollega,  
er du rusten i livreddende 1. hjælp?
 
Fortvivl ej 😊 Du har nu mulighed for at få (gen)opfrisket din 1. hjælp.    
 
IKH og IMT inviterer til 4 timers 1. hjælpskursus med Johan fra abfu.dk (Johan er RUCs faste 1.hjælps instruktør). 
 
Det er først til mølle-princip og bindende tilmelding. Der kan maks.være 16 deltagere på hvert hold.  
 
Fredag d. 28. oktober
Hold 1 - formiddag: kl. 8.00 – 12.00
Hold 2 - eftermiddag: kl. 12.30 - 16.30 (eventuelt efterfølgende øl på Trekroners lokale ølbar Snipnif)  
 
Fredag d. 25. november
Hold 3 - formiddag: kl. 8.00 - 12.00
Hold 4 - eftermiddag: kl. 12.30 - 16.30 (eventuelt efterfølgende øl på Trekroners lokale ølbar Snipnif)  
 
På vegne af arbejdsmiljørepræsentanterne,
Søren Fransén (IKH) & Ulla Topp (IMT)    
                                        
Tilmeld dig her...
 
 

IMT arrangementer

29. august kl. 12.30 i køkkenet i 02: IMT afholder reception for Niels-Erik Parbst, som har været i Statens tjeneste i +25 år.
Se indbydelse her...
 
2. september kl. 14.30-17: Fælles grillarrangement for studerende, Vip'er og Tap'er  
 
5. september at 13.00 - Building 02.1-95: Danish Data Science Academy visits RUC/IMT   
The newly established Danish Data Science Academy (DDSA) emphasizes on training young experts and boosting interdisciplinary collaborations within data science. Funded by the Novo Nordisk Foundation and the VILLUM FOUNDATION, DDSA offers financial supports for PhD projects, postdoc projects, courses, travels and events.
 
On Sept. 5, Sofie Inari Castella, the DDSA managing director and a RUC alumna, will visit RUC (the Department of People and Technology) to present the extensive funding opportunities with DDSA.
 
The presentation is relevant to all teachers, researchers and students (at all stages) who’re interested in data science. Come and hear what grant you may apply for and have your questions answered by Sofie!
 
 
9. september kl 14.30: Boglancering: Racism in Danish Welfare Work with Refugees – Troubled by Difference, Docility and Dignity  Marta Padovan-Özdemir er i samarbejde med Trine Øland (KU) netop udkommet med bogen, Racism in Danish Welfare Work with Refugees – Troubled by Difference, Docility and Dignity på Routledge. 
 
Bogen tager fat på den sejlivede myte om velfærdsarbejdets raceneutrale universalisme, hvilket har gjort det svært at tale om racisme og racialisering i det velmenende velfærdsarbejde med flygtninge og indvandrere i Danmark. Med rekursive historisk-sociologiske analyser af velfærdsarbejderes standardfortællinger om deres arbejde med flygtninge fra slutningen af 1970erne til midten af 2010erne i Denmark afdækker forfatterne racismens subtile fremtrædelsesformer i den gode sags tjeneste. Det er bogens pointe, at racismen i dansk velfærdsarbejde med flygtninge har sin rod i modernitetens og kolonialismens grundforståelser af udvikling, menneske, samfund og professionalisme, hvilket forhindrer velfærdsarbejdets universelle realisering.  
 
Institut for Mennesker og teknologi samt Center for køn, magt og mangfoldighed (CKMM) inviterer til bogreception i forbindelse udgivelse af bogen, hvor Julia Suarez-Krabbe vil kommentere og diskutere bogen med forfatterne.  
 
Alle er vel mødt – og tag gerne studerende med! 
 
22. september kl. 14-16 - lokale 02.1-005: Bogreception: Flere og flere overdiagnosticeres - snart er vi alle patienter
I anledning af, at Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, ph.d. og lektor ved Roskilde Universitet, Institut for Menneksker og Teknologi samt John Brandt Brodersen, ph.d. og professor ved Almen Medicin ved Kønehanvs Universitet har udgivet bogen: Flere og flere overdiagnosticeres - snart er vi alle patienter, afholdes der bogreception
Er det ikke altid bedst at ’vide besked’? Nej, siger forfatterne til ny bog: Snart er vi alle patienter. Med solidt afsæt i videnskabelige studier, viser forfatterne, hvordan vores samfund er ved at blive oversvømmet af en tsunami af overdiagnostik. Alt for mange bliver unødigt gjort til patienter, og det skader såvel samfundet som individet.
 
”Overdiagnostik er måske den største trussel mod vores offentlige sundhedssektor, fordi overdiagnostik i sig selv skaber sygdom og unødvendig følelsesmæssig lidelse, afsporer befolkningens forståelse af det gode liv […] overbelaster læger og andre faggrupper med opgaver og patientforløb, der tager fokus og penge fra sundhedsvæsenets reelle opgaver.”
 
Sådan skriver antropolog Alexandra Jønsson og læge John Brodersen i Snart er vi alle patienter – overdiagnostik i medicinske og sundhedsfaglige perspektiver. I bogen redegør de for, hvad overdiagnostik er, hvorfor det opstår, og hvordan det skader både individer og samfundet.
 
Læs mere og tilmeld dig senest 15. september her...
 
 

Eksterne IMT arrangementer

29. august: Open call: Research – external stakeholder collaboration 
If you or any of your colleagues are having an idea or an ongoing collaborative research project that we can learn from please do not hesitate to apply. It is for all levels of researchers and taking place in the fall 2022. The criteria for applying and further information can be consulted on the website.
 
Go the website...
 
28. september i København: Afslutningskonference for udviklings- og forskningsprojektet Future Work Lab 
Future Work Lab har haft til formål at skabe ny viden om og redskaber til at styrke den mentale sundhed og trivsel i fremtidens digitale arbejdsliv. Dette er blevet udfoldet ved at eksperimentere med håndteringen af problemstillinger med betydning for det psyko-sociale arbejdsmiljø, eksempelvis fællesskab og tilhørsforhold, virtuelt teamsamarbejde, indførsel af AI, pauser og fordybelse/fragmentering. Alle eksperimenter er gennemført i samarbejde med arbejdspladser i den finansielle sektor og de problemer de har oplevet, men har relevans for mange andre typer af arbejdspladser. Eksperimenterne har resulteret i en række værktøjer som andre kan lade sig inspirere af. Projektets resultater vil blive præsenteret på afslutningskonferencen, der primært er rettet mod praktikere, der foregår i København.
 
Deltagelse er gratis; udeblivelse efter tilmelding koster 800 kr.
 
Projektet er initieret i samarbejde mellem Finansforbundet, Forsikringsforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening og støttet af Velliv-fonden. Sidsel Lond Grosen har været følgeforsker på projektet
Du kan tilmelde dig konferencen og læse mere her...
 
8. november i Paris: ERUA summit
The programme will be announced shortly at ERUAs website and it would be great having colleagues from RUC participating. 
 
 

Eksterne RUC arrangementer

Call for Contribution to GRASP 2022  
Deadline for submitting your abstract is August 28th
We invite you to submit your abstract for GRASP Festival 2022 As part of the programme, Roskilde University is facilitating a series of panel sessions, with the aim of gathering new perspectives and knowledge on current issues within sustainable development. We invite researchers, as well as students and practitioners, to share everything from practice-based knowledge to high-level theoretical and philosophical reflections. To ensure that the presentations complement, support and challenge each other in the best possible way, the presentations will be curated through the following thematics:  
  • Thursday: Engagement in sustainable community practices, city development etc., locally and globally.
  • Friday: Nature and biodiversity for transitions toward more sustainable and circular ways of using our resources in art, activism, culture, gastronomy etc.
  • Saturday: Opening up for new generations by listening to new voices and perspectives within sustainable transitions 
GRASP is a knowledge festival in Roskilde and takes place October 6-8th 2022.  You can read more about the festival and buy tickets via graspfestival.dk. Here you will also find the programme as it gradually will be announced throughout the summer.
 
Find further information and submit your abstract here...
 
 
 
 
 

Nyt fra RUC bibliotek

Fra den 1. september er det muligt at importere/inddatere metadata om forskningsdata i Pure og på den måde gøre oplysninger om dine forskningsdata synlige på forskning.ruc.dk. Dette kan hjælpe dig med at skabe mere synlighed og transparens i din forskning og er i stigende grad et krav fra fonde og videnskabelige forlag. Hvis du har tilknyttet et datasæt til en publikation eller har lagt datasættet i et repositorium, kan metadata nemt importeres via Data Monitor i Pure. Datasæt findes i menuen under ’Mere’ på forskning.ruc.dk. Du kan finde vejledninger i bibliotekets LibGuides eller kontakt os på rucforsk@kb.dk.  
 
News from RUC Library
From 1 September, you can import/create metadata records of your research data in Pure and in this way make information about your research data visible on the university’s research portal, forskning.ruc.dk. This can help you enhance the transparency and visibility of your research and is increasingly a requirement from funding bodies and publishers. If you have attached a dataset to a publication or stored the dataset in a repository, metadata can be easily imported via Data Monitor in Pure. Datasets are located in the section titled ‘More’ on forskning.ruc.dk. You can find instructions in the library's LibGuides or contact us at rucforsk@kb.dk.
 
 

EAE offers - 2022 Autumn

Welcome back from summer holidays!  
 
Unit of Academic Development (EAE) are ready with our Autumn 2022 programme. EAE offers courses for academic staff within university teaching and learning - including digital enhanced learning, management, dissemination and research tools. All our offering can be found at study.ruc.dk/eae
 
New offerings this semester:
We also invite everyone to follow EAE-blog where we share inspiration, reflection and knowledge as another kind of academic development.   And as usual, EAE also offers ad hoc courses and consultation. We encourage departments, groups of teachers/supervisors or researchers to contact us.
 
 
 

Nye IMT publikationer

Journal article - peer-reviewed
Bikova, M. ; Christensen, K. / Samproduksjon i mulighetsrommet for brukermedvirkning i norske helse- og omsorgstjenester / Tidsskrift for Omsorgsforskning, 2022, vol. 8, no. 1, DOI: 10.18261/tfo.8.1.9.
 
Bissenbakker, K. ; Møller, A. ; Brodersen, J. B. ; Jønsson, A. B. R. / Conceptualisation of a measurement framework for Needs-based Quality of Life among patients with multimorbidity / Journal of Patient-Reported Outcomes, 2022, vol. 6, no. 1, DOI: 10.1186/s41687-022-00489-0.
 
Bjørn, M. ; Asmussen, K. ; Dexters, P. / På sporet af læring i en fængselskontekst / Tidsskrift for Arbejdsliv, 2022, vol. 2022/1, pp. 55-69.
 
Christensen, T. B. ; Johansen, M. R. ; Buchard, M. V. ; Glarborg, C. N. / Closing the material loops for construction and demolition waste: The circular economy on the island Bornholm, Denmark / Resources, Conservation & Recycling Advances, 2022, vol. 15, no. 200104, DOI: 10.1016/j.rcradv.2022.200104.
 
Cohen, N. ; Fogelman, T. ; Lebuhn, H. / Making Cities through Migration Industries: Introduction to the Special Issue / Urban Studies, 2022, vol. 59, no. 11, pp. 2161-2178, DOI: 10.1177/00420980221094709.
 
Fogelman, T. ; Christensen, J. / Translating the nation through the sustainable, liveable city: The role of social media intermediaries in immigrant integration in Copenhagen / Urban Studies, 2022, vol. 59, no. 11, pp. 2388-2407, DOI: 10.1177/00420980221082922.
 
Holen, M. ; Strand, D. L. / Patientinvolvering og patientaktivisme i medicinsk forskning: Om autoritet, kredibilitet og forudsætninger for samskabelse / Akademisk kvarter, 2022, vol. 24, pp. 57-70, DOI: 10.54337/academicquarter.vi24.7251.
 
Høgsbro Lading, Å. ; Olesen, H. S. / Pandemic, Politics and People: A Psychosocial Analysis of the first month of COVID-19 in Denmark / Journal of Psycho-Social Studies, 2022, vol. 15, no. 1, pp. 52-65, DOI: 10.1332/147867321X16437150222666.
 
Juul, K. / Welcoming the unwelcome: Migration industries and border control for homeless job-seeking migrants in central Copenhagen / Urban Studies, 2022, vol. 59, no. 11, pp. 2369-2387, DOI: 10.1177/00420980221094399.
 
Jønsson, A. B. R. ; Møller Kristensen, B. ; Brodersen, J. B. / Informationens ironi: Patienters frie adgang til sundhedsdata. / Tidsskrift for forskning i sygdom og samfund, 2022, vol. 19, no. 36, pp. 39-57, DOI: 10.7146/tfss.v19i36.133049.
 
Jønsson, A. B. R. ; Christensen, I. ; Reventlow, S. ; Risør, M. B. / Responsibilities of Risk: Living with Mental Illness During COVID-19 / Medical Anthropology, 2022, vol. 41, no. 3, pp. 302-314, DOI: 10.1080/01459740.2022.2045288.
 
Jørgensen, C. H. ; Warring, N. / Arbejdslivets læringsmiljøer / Tidsskrift for Arbejdsliv, 2022, vol. 24, no. 1, pp. 25-38
 
Langergaard, L. L. ; Eschweiler, J. / The Role of Social Dreaming: Utopia as the Unknown Variable in Social Innovation? / Journal of Social Entrepreneurship, 2022, vol. Latest articles, DOI: 10.1080/19420676.2022.2094990
 
Li, X. ; Chen, J. ; Liu, Y. ; Wu, K. ; Gallagher, J. P. / Combatting Energy Issues for Mobile Applications / ACM Transactions on Software Engineering and Methodology, 2022, vol. online, DOI: 10.1145/3527851.
 
Nielsen, M. E. B. / Identifying Challenges and Drivers for Deployment of Centralized Biogas Plants in Denmark / Sustainability, 2022, vol. 14, no. 13, DOI: 10.3390/su14138021.
 
Nielsen, M. E. B. ; Lybæk, R. ; Kjær, T. / Successfully Navigating the Project Lifecycle for Deployment of Centralized Biogas Projects: The Case of Solrød Biogas / Energies, 2022, vol. 15, no. 16 (forthcoming), DOI: 10.3390/en15165879
 
Pedersen, S. ; Knudsen, R. / Peerstøtte: mellem abstrakte forventninger og konkret praksis / Nordisk Välfärdsforskning, 2022, vol. 7, no. 1, pp. 36-51, DOI: 10.18261/nwr.7.1.3.
 
Rosendal, K. A. ; Lehn, S. ; Overgaard, D. / Body care of older people in different institutionalized settings: A systematic mapping review of international nursing research from a Scandinavian perspective / Nursing Inquiry, 2022, vol. Early View, DOI: 10.1111/nin.12503
 
Schoenau, M. N. / Dominant restitution narratives of ‘being lucky’: An ethnographic exploration of narratives about operable lung cancer / European Journal of Cancer Care, 2022, vol. Early View, DOI: 10.1111/ecc.13633
 
Seddighi, G. ; Chimirri, N. A. ; Brites, M. J. / Emotions in the mediated civic context of the family: Understanding children's and parents' mutually constitutive mediation environment / Children & Society, 2022, vol. Online First, DOI: 10.1111/chso.12582.
 
Simonsen, J. ; Hertzum, M. / Effects-Driven IT Improvement: Pursuing Local Post-Implementation Opportunities / Scandinavian Journal of Information Systems, 2022, vol. 34, no. 1, pp. 37-70.
 
Stage, J. T. / Business as usual?: Inequalities in patient and public involvement in health research / Akademisk Kvarter, 2022, vol. 24, pp. 71-85, DOI: 10.54337/academicquarter.vi24.7252.
 
Book chapter Peer-reviewed
Bille, M. / Material Culture Studies: Objectification, agency and intangibility / Palgrave Handbook of the Anthropology of Technology, Palgrave Macmillan, 2022, pp. 85-103, DOI: 10.1007/978-981-16-7084-8_4.
 
Bille, M. ; Jørgensen, O. N. / At the Margins of Attention: Security Lighting and Luminous Art Interventions in Copenhagen / Lighting Design in Shared Public Spaces, Routledge, 2022, pp. 125-150, DOI: 10.4324/9781003182610-7.
 
Hertzum, M. / A summary of the workshop on pilot implementation for testing human-work interaction designs / Sense, Feel, Design: INTERACT 2021 IFIP TC 13 Workshops, Bari, Italy, August 30 – September 3, 2021, Revised Selected Papers, Springer, 2022, pp. 371-375, DOI: 10.1007/978-3-030-98388-8_32
 
Klerides, E. ; Carney, S. / Educated identity, crisis and comparative education / Identities and Education: Comparative Perspectives in Times of Crisis, Bloomsbury Academic, 2021, pp. 1-26.
 
Levin, K. / Chiharu Shiota and the inner landscape of sensing / Chiharu Shiota: Multiple Realities, Frederiksberg Museerne, 2022, pp. 18 – 57.
 
Simonsen, K. / Urban Space and everyday life:: A Personal Theoretical Trajectory Within Nordic Social and Cultural Geography / Socio-Spatial Theory in Nordic Geography: Intellectual Histories and Critical Interventions, Springer, 2022, pp. 253-273, DOI: 10.1007/978-3-031-04234-8_15.
 
Article in proceedings - peer-reviewed
Hosseini, E. ; Reinhardt, L. ; Ghafoor, K. Z. ; Rawat, D. B. / Implementation and Comparison of Four Algorithms on Transportation Problem / Science and Technologies for Smart Cities - 7th EAI International Conference, SmartCity360°, 2021, Proceedings, Springer, 2022, pp. 422-433, DOI: 10.1007/978-3-031-06371-8_28.
 
Li, H. ; Tang, B. ; Lu, H. ; Cheema, M. A. ; Jensen, C. S. / Spatial Data Quality in the IoT Era: Management and Exploitation / SIGMOD 2022 - Proceedings of the 2022 International Conference on Management of Data, Association for Computing Machinery, Inc., 2022, pp. 2474-2482, DOI: 10.1145/3514221.3522568.
 
Li, H. ; Yi, L. ; Tang, B. ; Lu, H. ; Jensen, C. S. / Efficient and Error-bounded Spatiotemporal Quantile Monitoring in Edge Computing Environments / Proceedings of the VLDB Endowment, Association for Computing Machinery, 2022, pp. 1753-1765, DOI: 10.14778/3538598.3538600.
 
Conference article – peer reviewed
Kirkeby, M. H. ; Gallagher, J. P. ; Thomsen, B. / An Approach to Estimating Energy Consumption of Web-based IT Systems / CEUR Workshop Proceedings, 2021, vol. 3145.
 
Comment/debate - peer-reviewed
Hartmann-Petersen, K. ; Bennetsen, N. M. / Mobilitet på tværs: Svenske og danske kommuner arbejder sammen om grønne mobilitetsløsninger / Byplan Nyt, 2022, vol. 20, no. 2/2022, pp. 11-13.
 
Contribution to newspaper - Comment/debate
Ekman, S. / Vores velfærdssystem minder om finanssektoren, lige før finanskrisen ramte: Vi må i gang med den svære samtale om realistisk velfærd. / Politiken, 25/06/2022.
 
Grindsted, T. S. / Ph.d. og lektor: Greenwashing er udbredt blandt arkitekter og developere, og det ændres ikke nødvendigvis af, at klima skrives ind i planlovens formålsbestemmelse / Byrummonitor, 17/06/2022.
 
Høgsbro Lading, Å. / Ingeborg Appel var meget mere end en højskolemoder / Hoejskolebladet, 14/06/2022.
 
Jensen, H. T. ; Rasmussen, J. ; Jensen, S. / Mere affald hældes i "kloakken" Agersø Sund / Sjaellandske, 12/07/2022.
 
Contribution to newspaper - Newspaper article
Holm, J. / Mod en økologisk stat? / Samfundsoekonomen, 07/06/2022, pp. 44.
 
Topal, M. K. / Det er Vestens sammenhold, der bekymrer Erdogan, ikke deres støtte til kurdere / Jyllands-Posten, 31/05/2022
 
Ph.D. thesis Krab, J. / Det følsomme og slidsomme skole-hjem-(sam)arbejde: En institutionel etnografi om forældres arbejde, når børn har det svært i skolen / Roskilde Universitet, 2021.
 
Kristiansen, M. H. / 'Hører jeg så ikke til her?': En institutionel etnografi for studerende i psykosociale vanskeligheder i videregående uddannelse / Roskilde Universitet, 2022.
 
Trojaborg, R. S. / En pakke, der kan passe?: Forståelse og praktiseringer af behandlingspakker i den ambulante voksenpsykiatri i Danmark / Roskilde Universitet, 2022  
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: torsdag d. 29. september 2022
Udkommer: onsdag 12. oktober 2022