Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Andreas' klumme
  • APV – husk deadline/opfordring
  • Kandidatuddannelse i sygepleje overdrages til Roskilde Universitet
  • Nyt fra sekretariatet
  • Danmarks nationalleksikon lex.dk søger 1.000 forskere til at opdatere indholdet
  • IMT arrangementer 
    • Eksterne IMT arrangementer
  • Eksterne RUC arrangementer
  • News from RUC Libary
  • News from EAE
  • IMT mødematerialer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Andreas' klumme

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Efteråret melder sin ankomst på campus, og vi er faldet ind i arbejdsrutinen, efter de første hektiske uger omkring semesterstart. Vores nye kandidatuddannelser er i gang, og selvom der er meget arbejde i at udrulle de nye kurser, oplever jeg også en glæde og energi omkring uddannelserne i fagmiljøerne, og opmærksomhed på de muligheder de sammenhængende 2-årige forløb giver. Tilsvarende summer huset af liv på de mest uventede tidspunkter, når masteruddannelserne afholder deres undervisning på campus.  
 
Universitetsledelsen besluttede lige inden sommerferien at der skulle igangsættes en styrkelse af den decentrale (forsknings)ledelse på institutterne, med henblik på at mindste ledelsesspændet. Der arbejdes lige nu på et udkast som skal drøftes og kvalificeres på institutterne i løbet af november måned. Jeg håber vi kan have en åben diskussion som tager udgangspunkt i hvordan vi bedst skaber gode forskningsmiljøer på instituttet. Der kan naturligvis være forskel på behovene hos PhD studerende og professorer, og derfor er det vigtigt at vi alle bidrager til diskussionen om den bedste model for IMT.  
 
Her lidt om ledelsens tanker om den styrkede decentrale ledelse. Først lidt om hvad det ikke er: Der er ikke ønske om at indføre endnu et ledelseslag mellem forskergrupperne og institutledelsen. Hvis det besluttes at indføre sektioner, kommer disse i vid udstrækning til at varetage de funktioner som i dag ligger i forskergrupperne. Det er heller ikke tanken at indføre en gruppe fuldtidsledere. Sektionslederne kommer fortsat til at have undervisnings- og forskningsopgaver, men til gengæld en bedre timenormering til ledelsesopgaven end de har nu. Det er fortsat institutledelsen som har personaleansvar, og dermed også sidste ord ved rekrutteringer af fast-VIP, samt de svære samtaler – som vi heldigvis har få af. Endelig er det ikke tanken at der skal rekrutteres eksternt til disse positioner, men at sektionslederne udpeges fra instituttets ansatte.
 
Så lidt om hvad det skal kunne: Ledelsen ønsker at styrke den decentrale forsknings- og personaleledelse – det er efter min mening fagligt utilstrækkeligt at det er institutlederen som holder MUS samtaler med alle videnskabelige medarbejdere. Og dermed er der lagt op til at MUS flytter ud i sektionerne. Alle medarbejdere vil fortsat have mulighed for at mødes med institutlederen for at drøfte ambitioner, udviklingsmål, samarbejder og alle andre spørgsmål. Men der er brug for at sikre en fagligt bedre kvalificeret sparring for alle medarbejdere, end den institutledelsen kan levere. De kommende sektioner kommer i vid udstrækning til at varetage de opgaver som i dag på forskellig vis varetages af forskergrupperne. Dvs. at være fagligt hjem for medarbejdere, og den primære enhed vi er organiseret omkring. Sektionerne bliver dermed ansvarlige for sparring, inspiration og vidensdeling omkring publikationer, projektudvikling, netværk, forskningsmetode, til dels undervisningen og alle andre aspekter af livet som forsker. Sektionerne har en særlig opgave i forhold til mentoring, udvikling og understøttelse af yngre og/eller projektansatte medarbejdere inkl. PhD studerende. Vigtigst af alt skal sektionerne (også fremover) være et kollegialt og solidarisk fællesskab hvor man støtter og stimulerer hinanden gensidigt.
 
Det er også ambitionen at alle medarbejdere fremover er knyttet til en sektion, og forpligtet i forhold til den. Det er muligt at en erfaren lektor kan navigere i sine netværk i og udenfor Roskilde Universitet, uden stærk forankring i en sektion. Men vi er alle ressourcepersoner for hinanden, og især yngre medarbejdere har brug for et fagligt fællesskab som er bredere end en enkelt vejleder.
 
Jeg mener også det vil være værdifuldt hvis sektionerne udvikler egne forsknings- og uddannelsesstrategier. Ikke som glittede ark, men en fælles forståelse, som kan være retningsgivende for medlemmerne i forhold til publicering, projektansøgninger og samarbejder - naturligvis med fuld forskningsfrihed og fortsat pluralisme. Institutledelsen ønsker også at styrke dialogen omkring rekrutteringsstrategier med sektionerne, så vi i fællesskab kan identificere muligheder og behov for de næste opslag – både hvad angår typer af stilling, faglig profil etc. Jeg ser frem til at drøfte både opgavernes varetagelse og den formelle organisering med alle på instituttet i de kommende måneder, så vi sammen finder frem til den model, som passer bedst til instituttets behov.
 
Og så lige på falderebet – årets vigtigste beslutning blev taget forleden – vi mødes for første gang i 3 år til julefrokost Fredag d. 9. december kl 14 – og i år afviklet decentralt på institutterne.
Vi glæder os til at samles igen.
 
Bedste hilsner
Andreas
 
 

APV – husk deadline/opfordring

APV 2022 er nu godt i gang. Over 300 medarbejdere på RUC har allerede besvaret spørgeskemaet, som blev sendt ud den 3. oktober. Hvis du endnu ikke har deltaget, kan du stadig nå det - spørgeskemaet lukker først den 16. oktober. Benyt linket i den mail, du modtog den 3. oktober.  
 
Vi håber, at mange vil besvare spørgeskemaet og deltage i den øvrige kortlægning af arbejdsmiljøet - så vi har et så godt og bredt grundlag som muligt i arbejdet med at sikre en god arbejdsplads.  
 
Informationer om APV2022 er samlet på intranettet her...
 
 

Kandidatuddannelse i sygepleje overdrages til Roskilde Universitet

Umiddelbart før udskrivelsen af folketingsvalget godkendte Uddannelses- og forskningsministeren, at Kandidatuddannelse i Sygepleje (Emdrup) overdrages til Roskilde Universitet. Overdragelsen sker 1. februar 2023.  
Igangværende studerende, der afslutter deres uddannelse efter denne dato, indskrives på Roskilde Universitet og gennemfører uddannelse og eksamen her.  
 
1. marts 2023 er ansøgningsfrist for optagelse på Kandidatuddannelse i sygepleje på Roskilde Universitet med studiestart 1. september 2023.  
 
Kandidatuddannelse i sygepleje kan gennemføres som såvel fuldtidsuddannelse som erhvervskandidatuddannelse. 
 
Ansatte forskere og undervisere på Aarhus Universitet (Emdrup), der overvejende underviser på uddannelsen virksomhedsoverdrages til Roskilde Universitet pr. 1. februar 2023. 
 
Forskere knyttes til forskningsmiljøet Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier – med kontorarbejdspladser på RUC.  
 
Uddannelsen planlægges udbudt i Roskilde centrum. Med placering i det centrale Roskilde vil det østdanske udbud af Kandidatuddannelsen i sygepleje have de bedste muligheder for reelt at stå til rådighed for studerende fra Sjælland som helhed.  
 
Kandidatuddannelsen i sygepleje (Emdrup) har aktuelt godt 170 studerende og en årlig STÅ-produktion på ca. 100.  
 
Medarbejdere og studerende på uddannelsen blev orienteret om ministerens godkendelse mandag 10. oktober. De nye kolleger vil snarest blive budt velkommen til Roskilde Universitet gennem information, onlinemøder og fysiske møder. Der pågår sideløbende en stor indsats med forberedelse af det administrative arbejde omkring uddannelsen, forberedelse af informationsindsatsen til kommende studerende, samarbejde med sundhedssektoren i Region Sjælland, klargøring af lokaler og indgåelse af lejemål, m.v..  
 
Med placering i det centrale Roskilde vil det østdanske udbud af Kandidatuddannelsen i sygepleje have de bedste muligheder for reelt at stå til rådighed for studerende fra Sjælland som helhed.  
 
Uddannelsen vil afsøge mulighederne for integration med kliniske miljøer i både Region Sjælland og Region Hovedstaden – e.g. ved specialer eller andre projektforløb. Derudover afsøges muligheden for forlagt gruppearbejde i en række sjællandske byer, således at studerende bosat lokalt vil kunne mødes i projektgrupper på udvalgte dage – evt. med lokal understøttelse. Dette kunne være i forbindelse med sygehusmiljøer, andre uddannelsesudbud såsom professionshøjskoler, eller dedikerede undervisnings-hubs.  
 
IMT og universitetet som helhed ser meget frem til arbejdet med den nye uddannelse. 
 
 

Nyt fra sekretariatet

Instituttets sekretariat har aktuelt mange store og presserende opgaver: mange nye forskningsansøgninger, forskningsevaluering, forberedelse af overdragelse af kandidatuddannelse i sygepleje, implementering af kandidatreform med nye kursusmoduler, introduktion af nye studieledere, o.m.a. Samtidig har sekretariatet været ramt af flere sygdomsforløb – herunder knyttet til Corona.  
 
Kirsten Suhr Skovse ansættes tidsbegrænset fra 1. oktober (forskningsteam) Vi er glade for, at det har været muligt at knytte Kirsten Suhr Skovse til sekretariatet fra 1. oktober i en 5-måneders periode. Kirsten skal arbejde med forskningsunderstøttelse – sammen med Bente Larsen og Christine Mulvad. Kirsten har tidligere arbejdet på bl.a. CBS, Københavns Universitet og Professionshøjskolen UCC.   
 
 

Danmarks nationalleksikon lex.dk søger 1.000 forskere til at opdatere indholdet

De 1.000 forskere vi søger, skal tilknyttes som fagansvarlige. En fagansvarlig er en anerkendt fagperson, der forvalter en lille del af leksikonet. Det er et betalt tillidshverv, og den fagansvarlige bidrager med sin ekspertise og sit faglige overblik til leksikonets troværdighed og autoritet. Det er langtfra et fuldtidsarbejde at være fagansvarlig, men typisk et hverv, man fint kan klare sideløbende med en fuldtidsansættelse.
 
Det er de fagansvarlige, der står for den faglige kvalitetskontrol af stoffet i Den Store Danske. De fagansvarlige skriver også en stor del af indholdet.  
 
lex.dk er frit tilgængeligt for alle og uden reklamer. Med mere end 1 million brugere og flere end 3 millioner læste artikler om måneden er lex.dk et af Danmarks største sites for forskningsformidling, og det bruges ikke mindst af unge, folkeskolens store klasser og på ungdomsuddannelserne, og er således en rygrad i infrastrukturen for viden i det danske samfund. Lex.dk indeholder mere end 225.000 artikler, baseret på Den Store Danske Encyklopædi, Trap Danmark og 10 andre opslagsværker, skrevet af forskere og eksperter. Ambitionen er at gøre det lettere at finde en vej til viden, der i et letforståeligt sprog giver klar og troværdig besked og en nøgtern redegørelse for hver enkelt vidensfelt. Pålidelig, aktuel og tilgængelig, skrevet af danske fagfolk og forskere, samlet og søgbart på én adresse, lex.dk.  
 
Lex.dk er organiseret som en non-profit forening, stiftet af Danske Universiteter, Gyldendal, G.E.C. Gads Fond og Det Danske Sprog- og litteraturselskab. Lex.dk finansieres af en bevilling på Finansloven og særbevillinger fra Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden. 
 
Har du til ovenstående, er I selvsagt meget velkomne til at kontakt undertegnede, eller redaktionschef Erik Henz Kjeldsen på ehk@lex.dk.  
 
Bedste hilsner  
Niels Elers Koch Professor,
dr.agro., dr.h.c., Sekretariatschef, chefredaktør
Se opslaget her...
 
 

IMT arrangementer

12. oktober kl. 14.30 - 16.00, Aud. B: Afskedsreception for Troels Kure
I anledning af at Troels Kure har valgt at søge nye udfordringer, vil IMT være vært ved en reception den 12. oktober 2022.
 
 
Yderligere information...
 
 
13. oktober 2022  kl. 14.30 -17.00, Byg. 03 - Aud. C: Afskedsreception for Jørgen Rafn
I anledning af, at lektor Jørgen Rafn er gået på pension efter 37 års tilknytning på RUC men fortsætter som emeritus, ønsker Institut for Mennesker og Teknologi, at være vært ved et afskedsarrangement.
 
Yderligere information...
 
14. oktober kl. 13.00 i auditorium 45.1-011: Sofie Boldsen forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen:
"Autistic Intersubjectivity - a phenomenological study of the experience and practice of social interaction in autism”
 
 
Yderligere information...
26. oktober kl 10-16, Store auditorie 01: CeDif årskonference: Det sanselige daginstitutionsliv
Center for Daginstitutionsforskning (CeDif) inviterer for 6. gang pædagoger, ledere, konsulenter, politikere, forskere og studerende til årskonference om daginstitutionspædagogik.
Årets tema – det sanselige daginstitutionsliv – kredser om børns og pædagogers sanselige erfaringer. Om erfaringer der har stor betydning for børns oplevelse af sig selv og tilstedeværelse i verden, men som er vanskeligt at beskrive eller ’måle’, da det i høj grad er sanserne, kroppen og følelserne, der er involverede. Konferencen vil bl.a. byde på oplæg om køn og kropslighed (Jo Krøjer), børns æstetiske erfaringer med eventyr (Thomas Gitz-Johansen), samt pædagogers arbejde med natur og materialitet (Niklas Chimirri).
 
Læs mere om årskonferencens program og tilmelding her...
 
Følg med i CeDifs aktiviteter på FaceBook...
 
Følg med i CeDifs aktiviteter på LinkedIn...
 
27. oktober kl. 15.00: Jeremy Payne-Frank forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen:
" The Aesthetics of Participation: A Study of the Oslo Opera House ”
3. november: Kija Lin Østergaard forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen:
"Intensive Care Unit Follow-up Participatory Design of the ICU Follow-Up when Patients Transfer from the ICU to a General Ward ”
 
 
 
3. november i Auditorium bygning 00: Konference: "Psykologi, konflikt og aktivisme i hverdagen"
Konferencen Psykologi, Konflikt og Aktivisme i hverdagen er arrangeret i et samarbejde mellem tidsskriftet Nordiske Udkast og studerende, tap og vejledere fra psykologi på RUC. Vi inviterer til aktuelle oplæg og debatter på tværs af forskning og praksis og herefter til en let middag og uformel udveksling
 
 
Yderligere information og tilmelding...
 
Læs om et eventet på FaceBook...
1. december kl 10-17, Geo-fagsal, 02: Seminar Nordic Psychosocial Network: Psychosocial Studies in Nordic Welfare Contexts
The space for critical knowledge – in – and about transformations in the welfare states and their influence on everyday life, work and services, has become more limited, whereas the need to present critical knowledge has grown. This current state of affair presents an important and significant dilemma both for practice and research. We are a group of researchers from Roskilde University who in collaboration with researchers at Stavanger University have worked with psychosocial theories and research for many years. We are interested in engaging in dialogues on how psychosocial interpretive frameworks and ideas can provide specific understandings and analysis of how current forms of governance, standardization and neoliberal policies transform into psychosocial contexts for everyday life and interact with subjective and intersubjective processes
 
Deadline: November 8
 
Further information and sign up...
 
 

Eksterne IMT arrangementer

 
8. november i Paris: ERUA summit
On November 7-9, 2022, Université Paris 8 (Saint Denis, France) will host the 2nd ERUA Summit, bringing together students, teachers, researchers, administrative staff, external stakeholders and policymakers to debate on innovation in Higher Education, share experience and find new ideas to shape the future of our Allianc.
 
Further information...
 
17-18. november: 13. nationale konference i Dansk Aktionsforsknings Netværk 
Konferencen inviterer til fælles forandringsorienterede undersøgelser af krise, udfordringer og potentialer i relation til aktuelle tendenser i velfærdsstatens institutioner, opgaver og betydning. Vi inviterer til et tværdisciplinært og mangfoldigt forum, der samler aktører, der arbejder med eller er optaget af forskellige forandringsorienterede og/eller participatoriske traditioner, f.eks. aktionsforskning, Participatory Action Research, Design-Based Research, Community-Research.
 
Konferencen afholdes på Københavns Professionshøjskole og arrangeres af Københavns Professionshøjskole i samarbejde med Aalborg Universitet og Roskilde Universitet.
 
Vigtig dato d. 1. november:
  • Tilmelding til konferencen – det angives om man deltager i middag (+ evt. kostønsker).
  • Indsending af full paper (max 10 sider) eller udvidet abstract (2-5 sider) til projektmedarbejder Signe Kierkegaard Cain, sica@kp.dk
Læse mere...
 
 

News from RUC Library

Danish Open Access Week 2022, 24-28 October
The Danish Network for Open Access is proud to invite academic staff and students to join a number of webinars on Open Access during the week of 24-28 October. There are many terms in play when one talks about Open Access to research publications and teaching materials, The Danish Network for Open Access has therefore organized a number of webinars that aim to demystify and explain the meaning of Open Access. This is the Danish contribution to the annual international Open Access Week, and is coarranged together with Roskilde University Library. All the webinars are free of charge and anyone can sign up. All webinars are held in English.
 
Visit the programme...
 
 
 

News from EAE

In collaboration with SDU, EAE offers various courses within design and management of research projects for researcher - PhD's, Postdocs, Assistants Professors, Associate Professors and Professors:       
  • Projektledelse for forskere på RUC og SDU – start 07. feb. 2023:
    I samarbejde med SDU udbyder EAE dette kursus med fokus på at give forskere viden og værktøjer til at styre og lede forskningsprojekter effektivt, samt facilitere mødeledelse, gruppers udvikling og styregruppemøder. Kurset svarer til 5 ECTS og udgøres af et første modul, der bliver afholdt online og et andet modul med fysisk fremmøde på SDU. I kurset er indlagt en introduktion til RUCs ressourcer ift. administrativ understøttelse af forskningsprojekter. Efter kurset modtager deltagerne et certifikat, der kan bruges ift. store forskningsansøgninger som fx ERC, ligesom kurset kvalificerer til at kunne tage en international certificering i projektledelse. Kurset afholdes på dansk.    
RUC's researchers also have the opportunity to register for SDU's other courses in research project design and management at SDU's internal prices      
You can find descriptions of all the courses here...
 
Work hours and payment:
  • PhD: All expenses must be covered by you own annuum.
  • Senior researchers: You can use your competence development hours. Participation must be approved by your dean. RUC / EAE covers course fee to SDU. Transport and stays should be covered by own institute.
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: mandag d. 28.november 2022
Udkommer: tirsdag 13. december 2022