Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære læser

Så er det igen blevet tid til et nyhedsbrev fra Center for Daginstitutionsforskning. Vi er meget glade for, at du følger med i centerets aktiviteter og bidrager til vores arrangementer. Det er berigende at dele indsigter og mødes på tværs af fagligheder, viden og interesser på daginstitutionsområdet – så tusind tak for det!
 
At mødes på tværs var netop dét, vi gjorde i Silkeborg d. 23. februar. Her mødtes forskere, pædagoger, ledere og andre fagfolk fra det pædagogiske område til en temadag om børns trivsel. Dagen blev afholdt af vores Viden på Tværs-netværk og bød på faglige oplæg og spændende diskussioner. Der skal lyde en stor tak til alle deltagerne! Du kan læse mere om arrangementet længere nede i nyhedsbrevet og følge med i CeDifs aktiviteter på vores hjemmeside.
 
Vi har også den store fornøjelse at kunne præsentere en stribe nye, spændende forskningsprojekter. Projekterne dækker en bred række af temaer som sprog, forældreskab, intensivering af barndommen, #hvorerderenvoksen, læring, ulighed, følelsesarbejde, æstetik og naturoplevelser. Projekterne er bl.a. støttet gennem den nye bevilling, som Center for Daginstitutionsforskning modtog fra BUPL for perioden 2023-2025. Læs mere om de nye projekter nedenfor.
 
Følg endelig med på vores facebookside og hjemmeside, hvor vi løbende bringer nyt om centerets udgivelser og aktiviteter!
 
De bedste hilsner og rigtig god påske,
 
Annegrethe Ahrenkiel
Centerleder for Center for Daginstitutionsforskning
 

Nye forskningsprojekter

I starten af 2023 har Center for Daginstitutionsforskning den kæmpestore fornøjelse at præsentere en lang række nye, spændende forskningsprojekter. Forskningsprojekterne er blevet mulige bl.a. gennem bevillingen, som CeDif har modtaget fra BUPL. Glæd dig til at læse udgivelser og høre nyt fra praksisnær og -relevant forskning på 0-6 årsområdet!
Læs om alle de nye forskningsprojekter her
Projekterne er organiseret i samarbejder mellem forskere fra både RUC og DPU og arbejder under fire overordnede tematikker:
Glæd dig desuden til at vi på vores hjemmeside og sociale medier kommer til at bringe en artikelserie om de nye CeDif-projekter. Her går vi tæt på projekternes formål, metoder og forskernes motivation for at beskæftige sig med netop deres emne. Den første artikel om familieforståelser og forældresamarbejde er allerede ude nu.
Anden ny og spændende forskning på småbørnsområdet
Udover de ovennævnte projekter fra Center for Daginstitutionsforskning har forskere tilknyttet CeDif også opnået bevillinger til andre projekter med relevans for småbørnsområdet. Det gælder f.eks. professor Eva Gulløvs projekt om social og etnisk opdeling og ulighed i uddannelsessystemet, som laves i samarbejde med lektor Laura Gilliam. Projektet udforsker de valg af skole og uddannelse, som børn, unge og forældre træffer hele vejen fra børnehave til videregående uddannelse. Læs mere om projektet Divergent Paths. Educational Choices and Social Divisions her.
 

Børns trivsel - Viden på Tværs i Silkeborg

Den 23. februar mødtes CeDifs Viden på Tværs-netværk til en spændende temadag om børns trivsel på VIAs campus i Silkeborg.
Her havde vi rig lejlighed til at diskutere på tværs af pædagoger, lektorer, familievejledere, dagtilbudsledere og mange flere. Netop dét illustrerer formålet med Viden på Tværs netværket – nemlig gensidig sparring og netværksdannelse forskere og pædagogiske fagfolk i mellem.
Dagen bød også på spændende oplæg fra Anette Boye Koch, Kim Rasmussen og Hanne Hede Jørgensen. Anette Boye Koch bød på perspektiver om, hvilke forskellige forståelser af trivsel, der ’er ude at gå’ i både forskning og praksis, og på hvordan man kan etablere et godt samarbejde om børns trivsel mellem pædagoger og familie. Kim Rasmussen delte pointer fra ét af sine tidligere forskningsprojekter: ’Om at have det godt i børnehaven’. Her præsenterede han en masse eksempler fra sit feltarbejde i en børnehave, hvor børnene viste og fortalte ham, hvad det betyder for børnene selv ’at have det godt’. Endelig præsenterede Hanne Hede Jørgensen også perspektiver på børns frie leg som et vigtigt element ift. børns trivsel. Her tog hun temperaturen på den frie leg i daginstitutionerne og diskuterede perspektiver på, hvordan pædagoger kan understøtte ’det frie’ i børns leg.
Grundet det store fokus, der ofte er på børns mistrivsel, var det berigende og interessant at vende blikket mod børns trivsel – og på hvad der skal til for, at børn har det godt.
 
Vi vil gerne sende en stor tak til alle deltagerne, der berigede dagen med skarpe pointer og gode spørgsmål!
Vi glæder os til at afholde flere arrangementer som disse, så diskussionerne kan fortsætte. Læs om Viden på Tværs netværket og følg med i kommende arrangementer på vores hjemmeside.
 

Seneste udgivelser

 
BUPL’s forskningskavalkade samler væsentlige artikler fra 2022 og her har flere CeDif-tilknyttede forskere været bidragende. Læs f.eks. om:

Jan Kampmann og Eva Gulløvs forskning om etniske minoritetsfamiliers møde med danske daginstitutioner
- Normkritik og det pædagogiske arbejde med mangfoldighed og ligestilling i Marta Padovan-Özdemirs forskningsarbejde
Lars Holms forskning om børns sprogleg og eksperimenteren med sproget
- Legefællesskaber og børns selvorganiserede leg i Benedicte Bernstorffs forskning
 I BUPL’s Børn&Unge fra januar (s. 40-) kan du læse om Niklas A. Chimirris projekt om det sanselige møde med naturen. Gennem et halvt år har han fulgt børn og pædagoger i projektet 'Skovbanden' for at blive klogere på relationerne mellem børn, pædagoger og naturen i skoven, og hvordan vi kan hjælpe børn til en forståelse af naturen som noget, vi skal drage omsorg for.
 
I den nyeste udgave af 'Det gode børneliv' har CeDif forsker Pernille Juhl bidraget med en artikel om børneperspektiver på ’tidlig indsats’. Det er et krav i Barnets Reform, at pædagoger skal søge at hindre problemer i at udvikle sig gennem tidlig opsporing og indsats. Pernille Juhl har fulgt seks småbørn (0-4 år) og forsøger derigennem at sætte fokus på, hvilke situationer, der fremstår som problematiske - men set fra børnenes perspektiv.
Helle Pia Laursen, Lars Holm og Annegrethe Ahrenkiel har skrevet artiklen 'Skriften på væggen' i Dansk Pædagogisk Tidsskrift. Her ser de på børns literacy, og på hvordan skrift allerede er en del af børns dagligdag – også før de kan navne på bogstaver.
 
Endelig har Annegrethe Ahrenkiel og Lars Holm ligeledes begået artiklen: ’Sprogforståelser og sproglig evaluering i daginstitutioner’, hvor de ser nærmere på sprogevalueringsredskaber og de forståelser af sprog, der ligger bag den sproglige evaluering i udviklingsprogrammet “Fremtidens dagtilbud”. Adgangen til denne artikel kræver betaling, men kan findes i tidsskriftet Sprogforum 75.
 

Følg Center for Daginstitutionsforskning på sociale medier

Du kan også følge CeDif på de sociale medier, hvor vi løbende lægger nyheder op om arrangementer og om centerets forskningsprojekter og -udgivelser!
Facebook
LinkedIn
 

Varme forårshilsner og god påske fra CeDif!