Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Andreas' klumme
  • Nyt om optag og allokering på uddannelserne
    • Optag på masteruddannelserne
    • Optag på kandidatuddannelserne
    • Planlægning af efterårssemesteret – allokering
  • Bygningerne i pergolaen
  • Opfordring fra Institutrådet: Diskuter hjemmearbejde og ’nærvær’
  • 11th Conference of the European Society on Family Relations
  • IMT indgår samarbejdsaftale med Boligselskabet Sjælland
  • Gæstelærer på IMT
  • IMT Kort Nyt
    • Forlængelse af CeDif
    • Fejringsceremoni for afgangselever
    • IMT forsker optaget i Det Unge Akademi 
  • Ph.d. forsvar
    • Turið Hermannsdóttir
    • Gry Tybjerg
    • Katrine Weiland Willaa
  • IMT arrangementer
  • RUC arrangementer
  • News from RUC Library
  • News from EAE
  • IMT Publications
  • IMT presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Andreas' klumme

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Så summer campus igen af flag, champagneflasker og vildfarne forældre – et sikkert tegn på at sommeren er om hjørnet. Campus er allersmukkest når det er iklædt studerende og forskere, og når vi inviterer omverden indenfor. Derfor er de første og sidste uger i semesteret altid noget helt særligt på universitetet.
 
Det er naturligt at tage en indånding her hvor undervisningsopgaverne kortvarigt fordamper, og gøre status på foråret. Vi har været igennem en voldsom økonomisk tilpasning – nok mere omfattende end de fleste lige er opmærksomme på. IMT har allerede reduceret sit lønbudget med mere end 4,5 millioner kroner de sidste 2 år. Det er opnået gennem vakancer og reduktion i DVIP forbruget, og den økonomiske tilpasning i maj måned er på yderligere 4,4 millioner kr. Det har naturligvis konsekvenser for mange menneskers arbejdsliv, også de medarbejdere på IMT som skal fylde hullerne. Men jeg glæder mig alligevel over, at det er lykkes uden ufrivillige fratrædelser. Det har været muligt fordi en lang række medarbejdere har benyttet lejligheden til at pensionere sig, blive emeriteret, gå ned i tid, eller overgå til en anden finansiering. Tak til alle de der har bidraget. Selvom de fleste fratrædelser er kommet inden for områder hvor vi havde nedgang i undervisningsaktiviteterne, kommer der nu en forventet udfordring, med at dække undervisningen for en række af kollegerne. Instituttet har sørget for at have en buffer til ekstra DVIP eller medfinansiering af forskningsstillinger, så det ikke vil medføre en øgning af undervisningsbelastningen for den enkelte VIP. Men der er desværre nok en del som midlertidigt vil blive nød til at ”dække huller” i undervisningen, og dermed blive allokeret til nye opgaver. Til gengæld er det ledelsens forventning og forhåbning at vi med dette har balance i budgettet, og dermed kan lave rekrutteringer når vi får frie midler fra øgede aktiviteter eller fratrædelser. Modellen med samfinansierede tidsbegrænsede stillinger har foreløbigt vist sig som en god model, vi forventer at kunne opslå yderligere tre postdoc/adjunkturer på disse vilkår i de kommende måneder.
 
IMT huser tre fælles-indsatser på Roskilde Universitet: EAE, VEU og Thirdroom.
EAE fik med Birgitte Madelung en ny leder fra starten af året. Foruden den almindelige drift har Birgitte har arbejdet med at udvikle arbejdsformen for EAE’s nye ledelsesgruppe bestående af de fire prodekaner og uddannelseschefen. Birgitte arbejder også på at udvikle aktivitetsporteføljen, samt en model hvor EAE kan trække på flere ”non-EAE” VIP i deres aktiviteter. Det er glædeligt at se hvordan Birgitte hurtigt har formået at etablere et godt samarbejde med alle universitetets institutter, ledelsen og medarbejderne.
Med VEU indsatsen fik Roskilde Universitet et nyt gear på efteruddannelsesområdet. Som nabo til Christine Zacho kan jeg bevidne, at hun slider sine skosåler mere end sin kontorstol, og på den måde er kommet virkeligt godt rundt i organisationen. Men Christine har også med en stærk og professionel analyse peget på en række grundelementer vi skal have på plads, for at VEA maskinen kan rulle – det gælder administration, kommunikation og økonomisk model. Jeg er sikker på at der er meget godt i vente fra de aktiviteter.
Thirdroom har for nyligt lanceret deres nye platform, og samarbejder med en række studieledere om integration i uddannelserne og kurserne. Jeg vil gerne opfordre alle kursusansvarlige til overveje hvordan Thirdroom kan nyttiggøres i deres kurser, og tager kontakt for mere info eller inspiration.
 
Det er for tidligt at gisne om årets hjemtag af forskningsmidler. Foreløbigt ligger vi lige under 12 millioner, men det er ikke første gang vi går spændte til sommerferien, og så får et stort hjemtag i efteråret. Aktiviteten i forskningsunderstøttelsen er i alle tilfælde høj – fordi aktiviteten ude i VIP-kontorerne er høj. Jeg bemærker dog, at vi ikke havde held med efterårets DFF ansøgninger, og det på trods af en meget stor indsats og mange ansøgninger. Det indikerer for mig et behov for strategisk sparring om hvor forskergrupperne skal hente forskningsmidler og hvem der kan søge hvor. Forskningsunderstøttelsen står til rådighed når man henvender sig rettidigt, og der er ikke mindst brug for at udvikle den lokale kapacitet i forskergrupperne, til at tage disse diskussioner kvalificeret og gensidigt tillidsfuldt. Det er en af de vigtigste potentialer ved styrket lokal forskningsledelse i sektionerne. Men selv da er der et element af tilfældighed, og vi får alle brug for godt mod, strategisk sans og en lille smule held for at få finansieret vores forskningsideer.
 
Med sommeren kommer vi til afslutningen af første år med vores nye kandidatuddannelser – inklusiv vores ”efternøler” cand.cur. som kom ind i familien i februar. Trods de mange opgaver der følger med denne udvikling i vores uddannelsesudbud, så fornemmer jeg glæde og stolthed over vores nye programmer. Vores ansøgningstal ser også fornuftige ud, både på bachelor og kandidat. Især er det en stor glæde at cand.cur. oplevede samme – eller endda lidt større – søgning, allerede første år på Roskilde Universitet. Det tegner godt for fremtiden.
 
Og fremtiden – ja, IMT skal have ny institutleder. Jeg stopper på Roskilde Universitet d. 15. august for at blive prodekan på SCIENCE, KU. Camilla Schmidt bliver konstitueret dekan, indtil der er fundet en ny, opslaget er på vej i trykken. Institutledelsen og rektoratet er i dialog om alle de verserende sager, og laver en plan for hvad jeg afslutter inden 15. august, hvad der videreføres under skiftet, og hvad der udskydes til der er udpeget en ny dekan. Vi søger dermed at sikre, at skiftet ikke giver udfordringer som ikke kan løses, eller forsinker afgørende processer. For yderligere at styrke kontinuiteten, og i anerkendelse af Camilla Schmidts store og kvalificerede indsats som prodekan på IMT, har jeg i samråd med rektor besluttet at forlænge Camillas ansættelse som prodekan i tre år. Jeg synes det har været en fantastisk tid på Roskilde Universitet og IMT. Instituttet har et fantastisk potentiale i forhold til alle de væsentlige dagsordener i den nære fremtid – bæredygtighed og byer, digitalisering og sundhed, velfærd og trivsel, læring og organisering. Det var derfor jeg i sin tid søgte til Roskilde Universitet, og jeg er glad over at have fået lejlighed til at præge instituttet – selvom det blev i meget kortere tid end jeg oprindeligt havde forestillet mig.
 
Bedste hilsner
Andreas
 
 

Nyt om optag og allokering på uddannelserne

  Optag på masteruddannelserne  
IMT har 5 masteruddannelser:
  • Master i organisationspsykologi
  • MPO Master i uddannelse og læring
  • MUL Master i projekt- og forandringsledelse
  • MPF Master i sundhedsfremme
  • MSF Master i social bæredygtighed
  • MSB (Tidligere Master i socialt entreprenørskab  
I lyset af beskedent ansøgertal – herunder at en del ansøgere kun har søgt om at gennemføre 1. modul er de besluttet udskyde studiestart for MSF til 1. februar. Øvrige uddannelser igangsættes som planlagt.
 
  Optag på kandidatuddannelserne  
Ansøgninger til og optag på kandidatuddannelserne er fortsat i proces – idet der mangler tilbagemeldinger fra en del ansøgere, der har fået tilbudt plads – ligesom mange er betinget optaget f.eks. i lyset af, at de sal have deres bacheloruddannelse afsluttet, før der kan ske optagelse på kandidatuddannelse.  
 
Samlet set ligger antallet af optagne på IMT’s uddannelser på niveau med 2022. Også den nye uddannelse på RUC: Kandidat i sygepleje har god søgning – der forventes ca. 80 nye studerende på 1. år.
 
  Planlægning af efterårssemesteret – allokering  
Arbejdet med planlægning af efterårets undervisning og vejledningsaktiviteter er nu ved at falde på plads – og i henhold til tidsplanen vil plangrundlaget blive sendt til alle involverede VIP inden månedsskiftet. Der sendes oversigter, der viser planlagte timetal for semesteret – og den residual, der aktuelt er kendt (den kan være timer fra forårssemesteret, der endnu ikke er oplyst/registreret.
 
Spørgsmål omkring planlægningen bedes sendt til imt-allokering@ruc.dk
 
 

Bygningerne i pergolaen

Pergolabygningerne skal igennem en funktionel fornyelse i perioden 2024-2026 (1. halvår). Det indebærer, at der i denne periode skal ske genhusning af undervisning og personale, der aktuelt benytter bygningerne.
 
Fornyelsen vedrører ikke bygning 9 – hvor bl.a. FABLAB og EAE har hjemsted.
 
Bygningsarbejderne indebærer, at der skal findes anden midlertidig placering af HUMTEK, Thirdroom  og forskningsmiljøer og undervisning vedr. Bæredygtig digitalisering og Computer Science.
 
Der forventes at bygning 44 vil blive stillet til rådighed. Fraflytning fra pergolabygningerne forventes at ske i december 2023. Vi vender tilbage herom.
 
 

Opfordring fra Institutrådet: Diskuter hjemmearbejde og ’nærvær’

I nogle perioder og i nogle bygninger kan der forekomme noget tomt i kontorer, køkkener og gange. Vi vil fra Institutrådet derfor opfordre til, at alle drøfter i forsker-/underviser-/sekretariatsgrupperne, i kontorerne, over frokosten, med de andre på gangen osv., hvordan dét kan være, hvad det betyder det for vores fælles arbejds- og studiemiljø, og om der er noget, der skal gøres i den anledning.
 
Tomme kontorer og gange kan vidne om forskellige ting: At mange har skruet op for brugen af hjemmearbejde, at mange har møder ude af huset eller undervisning andre steder på campus, at en del er på nedsat tid. Omvendt er der også kontorer med stor trængsel, hvilket i sig selv kan skubbe på behovet for at arbejde hjemmefra.
 
Hjemmearbejde, for eksempel, kan tilgodese vigtige hensyn som arbejdsro og fleksibilitet, men samtidig give vanskelige betingelser for studiemiljøet og for koordination af alle de små og store opgaver vi er involveret i på tværs – og måske give andre kolleger en følelse af at være taget til RUC uden grund, hvilket kan forstærke deres lyst til at sidde hjemme.
 
Vi hører flere medarbejdere og studerende der siger, at de savner liv i huset. Vi tænker, at dette kalder på en god dialog bredt i instituttet om hensyn og betingelser, nærvær og sammenhæng i vores fælles arbejdshverdag. Miljøerne opfordres derfor til at drøfte for eksempel:
  • Hvad det betyder (noget for), når her er få hhv. mange kolleger fysisk til stede i nærkontormiljøet?
  • Hvad der gør det attraktivt eller uattraktivt at tage på RUC?
  • Er der brug for en synliggørelse af, hvor vi er henne, og hvornår vi kommer igen – en besked på døren eller i kalenderen?
  • Er der brug for at genstarte og/eller nytænke de måder, vi skaber nærvær og sammenhæng på – f.eks. de måder vi bruger og deler lokalerne på, de måder vi koordinerer og giver hurtige småbeskeder i hverdagen på o.l., hvis mønstrene for den fysiske tilstedeværelse forandrer sig? 
 

11th Conference of the European Society on Family Relations

Foto: Kim Fomsgaard
 
Family Life – Troubling Family Relations and Practice
The 11th conference of the European Society on Family Relations (ESFR) took place at Roskilde University, June 14-16. The ESFR was created as an international and interdisciplinary platform for expert knowledge concerning family relations including the interface between research and policy on the local, national, and international levels. The ambition of the society is bringing together different kinds of family researchers in the spirit of collaboration and to develop research.
 
The department of People and Technology was an obvious host for the ESFR conference. Using problems in everyday family life as experienced by living persons as its prism, the conference theme was Family Life – Troubling Family Relations and Practices. This framing emphasized an aim to examine contemporary family life without becoming confined by disciplinary boundaries or enmeshed in the normative blind spots of conventional research. The conference was attended by over 200 scholars mainly from Europe but also Africa, Asia, and the Americas.
 
Read more about the conference’s theme, keynotes, and content here...
 
 
Rørmosen (BOSJ boligområde, Roskilde)
Foto: Asta-Fernanda Hilfling

IMT indgår samarbejdsaftale med BOSJ

Kvartérsudvikling, bæredygtig udvikling og sundhed og trivsel er blot nogle af de temaer, der vil være i fokus, når Boligselskabet Sjælland (BOSJ) og Roskilde Universitet fremover skal samarbejde i en række projekter i forbindelse med alment boligbyggeri.
 
På RUC er samarbejdet forankret på Institut for Mennesker og Teknologi. Vi har jo på instituttet en lang tradition for at arbejde med bl.a. by- og boligudvikling, sundhedsfremme, social innovation, og vedvarende energi og miljøløsninger.
 
Boligselskabet Sjælland udlejer almene boliger på det meste af Sjælland; bl.a. i Roskilde, Ringsted, Holbæk, Køge, Hvalsø, Viby, Næstved og Vordingborg. Boligselskabet arbejder for trivsel i selskabets by- og boligområder for at fremme trygheden. Det sker bl.a. med boligsociale helhedsplaner, samarbejde med psykiatri, kommuner og politi. De har også et stort fokus på at reducere boligers energibehov. Samarbejdsaftalen løber i første omgang i en 3-årig periode, som kan forlænges.
 
Fra IMT har Kristian Delica, Jesper Holm, Katia Dupret, Jesper Holm, Jørgen Ole Bærenholdt og Bente Larsen (som tovholder) indgået i proces og møder, som har ledt til denne rammeaftale med BOSJ.
Læs artikel i Byrummonitor...
 
Læs artikel i DB - Dansk Byudvikling...
 
Læs artikel i Dagens byggeri...
 
Læs artikel i EjendomsWatch...
 
 
 

Gæstelærer på IMT

Shangrila Joshi er gæstelærer på RUC i forbindelse med afholdelse af sommerskolen om FNs udviklingsmål d. 15-26. august: Summer course on the UN sustainability goals and global change. Joshi kommer fra RUC's partner i  Critical Edge Alliance The Evergreen State College i. USA.
 
Kontakt John Andersen, johna@ruc.dk, hvis du er interesseret i at møde hende I forbindelse med hendes besøg 
 
Dr. Shangrila Joshi is a Member of the Faculty in the Master of Environmental Studies program at The Evergreen State College. Her scholarship is focused on the human dimensions of global climate change, with particular emphases on environmental and climate justice, and institutions of commons governance. Her dissertation research examined North-South climate politics and negotiations over fair burden-sharing leading up to the 2009 UN Climate Conference in Copenhagen (COP-15).
 
Her post-Ph.D. research has critically examined the Clean Development Mechanism and REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) as they have been implemented within Nepal, with an eye towards understanding their implications for sustainable community forest governance. She published her first book Climate Change Justice and Global Resource Commons with Routledge in 2021. She is currently working on her second book project examining Newa Indigenous knowledge, practices, and institutions pertaining to ecological and social sustainability in historical and contemporary contexts in Kathmandu, Nepal.
 
Dr. Joshi is native to Kathmandu, Nepal, where she completed her undergraduate education in Environmental Sciences (B.Sc.). She pursued her graduate education in International Affairs (M.A.) and Environmental Studies (Ph.D.) in the United States. She is an avid swimmer and practitioner of yoga.
 
Further information...
 
 

IMT Kort Nyt

 Forlængelse af CeDif  
Center for Daginstitutionsforskning er et forskningscenter etableret i samarbejde mellem BULP, RUC, Aarhus Universitet og professionshøjskolerne. Centeret støttes af BUPL med bevilling til centerledelse og forskning. Roskilde Universitet har netop modtaget forlængelse af bevillingen fra 2025 – med i alt 4.5 mio. kr.
 
 Fejringsceremoni for afgangselever 
I Studienævnet for Planlægning, By og Bæredygtig Omstilling har de studerende ønsket, at afgangseleverne får en lille fejringsceremoni. Så studienævnet har arrangeret deres egen ”ceremoni” sammen med ”de voksne” fra studienævnet og inviterer alle studerende fra NUPS, TekSam, Plan By & Proces, Geografi, By & Plan, Spatial Designs and Studies og Bæredygtig Omstilling til sommerafslutning i bygning 2 haven d. 26. august kl. 16.
 
Her gives klapsalver til alle som har afleveret fagmodulprojekt, bachelorprojekt, fagprojekt (KA) og speciale.
 
 
 IMT forsker optaget i Det Unge Akademi   
Det Unge Akademi er en uafhængig platform for unge forskere inden for alle videnskabsgrene og dermed en nyoprettet institution i dansk videnskab.  
 
Formålet med Det Unge Akademi er at styrke grundforskning og den tværfaglige udveksling, bygge bro mellem videnskab og samfund - og give nogle af landets dygtigste unge forskere en stemme i offentligheden.  
 
Medlemmerne er alle markante profiler med stærke internationale erfaringer og interessante syn på forskning og samfund. 
 
Sabina Pultz fra Institut for Mennesker og Teknologi er blevet optaget i Det Unge Akademi. Tillykke fra redaktionen.
 
 

Ph.d. forsvar

Den 15. juni forsvarede Turið Hermannsdóttir sin ph.d.-afhandling
The PhD thesis grapples with what in the Faroese society largely has been unheard voices and untold experiences and contributes to research on the contours of welfare societies and anthropological research on silences broadly speaking. The PhD project is inspired by critical ethnographic methodology. In the relevant PhD thesis, it folds out by turning the research gaze to the less advantaged groups, exploring what is not always visible or dominant in society. Abortion has been a politically hot topic in the Faroese society in recent years and widely debated in media, society and politically regulated, but less attention has been shed on the group that is mostly and directly affected by the political regulation. This PhD thesis zooms in on women’s reproductive experiences circulated around abortion.  
 
One of the main analytical contributions is that women turn to various strategies and practices in a highly restrictive reproductive landscape, continuously considering what is at stake while also managing one’s own reproductive necessities. With the proposed concept of reproductive manoeuvring the study argues for a conceptual framework that goes beyond matters of ‘choice’, in order to better understand the contingencies and complexities of reproductive lives. Taking such an approach, the study illustrates, can analytically approach silences, ambivalences, interrelations and imaginations.  
 
The thesis discusses women’s reproductive experiences in a Nordic welfare society but also in many ways a traditional society and how this creates a conflict for women perceptions. This discussion places itself at the contours of the Nordic welfare societies. To conclude, the thesis identifies the reproductive landscape to be in a time of turbulence and discusses how this affects women’s abortion experiences, meaning-making of their reproductive citizenship, and even their understandings of selfhoods. 
Summary, samandráttur og resumé ...
 
Den 16. juni forsvarede Gry Tybjerg sin ph.d.-afhandling
Afhandlingen udgør et praksisforskningsprojekt med unge som medforskere og undersøger med kritisk-psykologiske begreber, hvordan vi kan forstå og udforske unges deltagerbetingelser i udskolingen fra et ungeperspektiv.
 
Afhandlingen viser, hvordan udskolingen udmønter sig som en parathedsopgave med fokus på individuel dygtighed, der tilspidses og gennemsyrer de unges skoleliv. Her arbejder de unge hele tiden på at blive unge sammen ved at samarbejde om at forene et sammensat ungeliv, hvorfor det også er afgørende at kunne deltage i udskolingens fællesskaber for at kunne lykkes med at klare udskolingens parathedsopgave.
 
Når udskolingens historisk udviklede parathedsopgave tilspidses og stiller sig i vejen for at forene deltagelse i fællesskaber med individuel parat- og dygtiggørelse, kan det skabe uoverskuelige livsførelsesdilemmaer for unge, når også fastlåste konflikter, afmagt, gensidige opgivelser og kategoriseringsprocesser samtidig udvikles. Utilsigtet kan et fokus på paratgørelse derfor være med til at bidrage til udvikling af ulige deltagerbetingelser for unge i udskolingen og kan forstås som et hjælpsomhedsparadoks, hvor det ind i mellem kan blive svært at udvikle tro på fremtiden.
 
Afhandlingen bidrager til at forstå både udviklingen af ungeliv som en fællesskabsanliggende og ulighedsskabende deltagerbetingelser som knyttet til skolens historiske samfundsmæssige praksis samt til konkret situeret samspil og samarbejdsprocesser i de unges hverdagsliv. I en sådan optik er ulighed i deltagelse både strukturelt betinget og bevægeligt gennem de unges kollektive handlinger og samarbejde. Det betyder, at unge og professionelle sammen kan bidrage til at modvirke udviklingen af ulige betingelser ved at samarbejde om at skabe adgang til sociale ressourcer gennem deltagelsesmuligheder i udskolingens fællesskaber, hvilket professionelle i udskolingen aktuelt har trange kår for.
 
Alt dette kalder både på at gentænke, hvad formålet med parathed skal handle om og skabe bedre samarbejdsbetingelser mellem de professionelle og mellem professionelle og unge i en mere fællesskabende udskoling, der i højere grad åbner sig mod den verden, unge lever i.   
 
Resumé og abstract...
 
Den 22. juni forsvarede Katrine Weiland Willaa sin ph.d.-afhandling
Afhandlingen ”Vi vil kun have glade børn med” studerer børns oplevelser og håndteringer af de følelsesmæssige krav i overgangen fra børnehave til SFO og skole.  Afhandlingen arbejder med udvikling af metoder, som kan anvendes til at få viden om børns perspektiver på oplevelser og håndteringer af de følelsesmæssige krav. Afhandlingens empiriske grundlag bygger på etnografisk feltarbejde over en periode på 2 år, hvor 16 børn følges i overgangen fra børnehave til SFO/skole.
 
Afhandlingen har en klar emotionssociologisk indramning og tilføjer til forskning om følelsesregler og følelsesarbejde på arbejdspladser ved at undersøge børns følelsesarbejde i forhold til de institutionelle og situationsbestemte regler for følelser og udtryk, der hersker i børnehaver og SFO/skoler. Dette er et værdifuldt bidrag, da undersøgelser af børns følelsesarbejde og børns opfattelser af de herskende følelsesregler er sjældne i tidligere forskning inden for feltet. Desuden viser afhandlingens konklusioner, at børn både opfatter og forsøger at tilpasse sig regler for følelser og udtryk, og at de krav til følelsesarbejde, som børn udsættes for, er mindst lige så høje som kravene til voksne.  Den samlede bedømmelse af afhandlingens emotionssociologisk indramning er derfor, at den er et kærkomment og værdifuldt bidrag til børne- og skoleforskningsfeltet.
 
Afhandlingen bidrager ligeledes til børne- og skoleforskningsfeltet ved sine rige analyser af følelsesarbejde set fra et børneperspektiv og kan berige dette felt betydeligt ved at pege på det skjulte, følelsesmæssige curriculum i børnehaver og SFO/skoler og den måde, børn bliver ansvarliggjort for at administrere især negative følelser. Der peges navnlig på, hvordan børnene reagerer på og administrerer børnehavers og SFO/skolers særlige følelsesmæssige krav om at være glade og undertrykke negative følelser. Desuden bidrager afhandlingen til psykologien ved at anvende psykosocial forskningsmetode på studiet af børn. Metodisk bidrager afhandlingen især med sine modige valg om eksplicit at inddrage forskerens egne følelser i empiriindsamlingen i sammenhæng med aflæsning af børnenes mimik og kropssprog. 
 
Resumé og abstract...
 
 

IMT arrangementer

18. august kl. 15, Bygning 02 - Kort og stensalen: Afskedsreception - Professor Lars Hulgård
I anledning af, at professor Lars Hulgård har valgt at gå på pension pr. 1. september, vil Institut for Mennesker og Teknologi gerne invitere til en afskedsreception
 
 
Læs mere og tilmelding senest 11/8...
24. august kl. 14-16 - lokale 10.1-025: Book Launch

We invite all colleagues to the launch of our new book "Interdisciplinary Perspectives on Socioecological Challenges – Sustainable Transformation Globally and in the EU".

RUC's vice-rector, Peter Kjær will give feedback on the book from his research strategic perspective, and there will be an opportunity to ask questions to the vice-rector and the author team.

Registration no later than August 17.

Program and registration...
 
 

News from RUC Library

E-resources
Journals, databases and news sites suggested by the library's users are purchased every year following a set procedure. The process includes an assessment of the current portfolio. In this process the library staff will assess the current portfolio to find possible cancellations. Analyses is based on use; number of articles downloaded, held up against price, expected usage and compliance with budget.  
 
This year, the following titles are proposed to be signed/cancelled as of January 2024:  
 
Signed for RUC
  • Blackwell Encyclopedia of Sociology
  • Social kritik
  • Covidence (Manual signup at the library and a small limited use)  
 
Suggested cancellations for RUC
  • Africa confidential
  • Journal of Literary Semantics
  • Journal of African elections
  • Retriever 

 

IMT Publications

Dækker perioden fra den 5. maj til 16. juni 2023
 
Journal Article - Peer-reviewed
Peer-reviewed Sandholdt, C. T. ; Jønsson, A. B. R. ; Reventlow, S. ; Bach Holm, D. ; Kessel, L. ; Kolko, M. ; Jacobsen, M. H. ; Mathisen, O. H. ; Waldorff, F. B. / DETECT: DEveloping and testing a model to identify preventive vision loss among older paTients in gEneral praCTice: Protocol for a complex intervention in Denmark / BMJ Open, 2023, vol. 13, no. 5, DOI: 10.1136/bmjopen-2022-069974  
 
Kamp, A. ; Dybbroe, B. / Training the Ageing Bodies: New knowledge paradigms and professional practices in elderly care / Sociology of Health and Illness, 2023, vol. Early view, DOI: 10.1111/1467-9566.13675  
 
Engelsen, S. / The Epistemic Role of Emotions in Value Sensitivity: A Phenomenological Analysis / Perspectiva Filosófica, 2022, vol. 49, no. 5, pp. 153-175  
 
Weiland Willaa, K. / Emotional demands in children’s transition from kindergarten to school / Journal of Psycho-Social Studies, 2023, vol. 16, no. 1, pp. 49-62, DOI: 10.1332/147867321X16769223695654  
 
Salmonsen, O. D. ; Frandsen, M. S. ; Soskic, K. / Fristeder mellem kritik, kompromisser og kooptering: Et studie af Bolsjefabrikken i København / Nordiske Udkast, 2022, vol. 2022, no. 2, pp. 81-101  
 
Larsen, L. ; Stigemo, A. ; Wulf-Andersen, T. Ø. ; Krogh, L. ; Jensen, A. A. / Tilhør og anerkendelse - studenterperspektiver på psykosociale problemer i videregående uddannelse / Dansk Universitetspædagogisk Tidsskrift, 2023, vol. 18, no. 34, pp. 41-58, DOI: 10.7146/dut.v18i34.133901  
 
Jensen, H. T. ; Plum, V. ; Skriver, P. H. / Regionalpolitik og statslige overførsler til kommunerne: Er landdistrikterne i fokus for de statslige regionalpolitikker og overførsler? / Oekonomi og Politik, 2023, vol. 96, no. 1, pp. 81-94, DOI: 10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136933  
 
Gram, E. G. ; Knudsen, S. W. ; Brodersen, J. B. ; Jønsson, A. B. R. / Women’s experiences of age-related discontinuation from mammography screening: A qualitative interview study / Health Expectations, 2023, vol. 26, no. 3, pp. 1096-1106, DOI: 10.1111/hex.13723  
 
Noe, E. B. ; Thorsøe, M. H. ; Pedersen, N. J. M. ; Jensen, H. T. ; Nørgaard, H. ; Hansen, H. K. / Nye perspektiver på udvikling i og af landdistrikterne: Temaredaktørernes forord / Oekonomi og Politik, 2023, vol. 96, no. 1, pp. 5-12, DOI: 10.7146/okonomi-og-politik.v96i1.136927  
 
Gitz-Johansen, T. / Eventyr og børns emotionelle udvikling: En undersøgelse af eventyrfortællingens intersubjektive og interaffektive felt / Psyke & Logos, 2022, vol. 43, no. 2, pp. 83-103  
 
Kvist, A. T. / Kampen om Nørrebroparken: Om lokalsamfundskonflikter, styrkeforhold og betingelser for fællesskab i den tætte by / Nordiske Udkast, 2022, vol. 2022, no. 2, pp. 42-63  
 
Rasmussen, K. / Småbørns ytringer og deltagelse / Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat, 2022, vol. 34, no. 166, pp. 21-27  
 
Villadsen, H. ; Lanng, D. B. ; Hougaard, I. / Automated shuttles and ‘negotiation in motion’ – A qualitative meta-synthesis of spatial interactions with human road users / Transport Policy, 2023, vol. 137, pp. 23-31, DOI: 10.1016/j.tranpol.2023.04.007  
 
Jacobsen, B. / Kierkegaard: Udviklingens veje / Psyke & Logos, 2023, vol. 43, no. 2, pp. 118-137  
 
Grindsted, T. S. / Seeing the sustainable Value of Wetlands / NatureVolve, 2022, no. 11, pp. 21-25.
 
Book/ Book chapter - Peer-reviewed
Jønsson, A. B. R. ; Høstrup, H. / Livet med multisygdom / Patient: Grundbog i sygepleje, Munksgaard, 2023, pp. 431-441  
 
Allard, A. ; Aagaard Christensen, A. ; Brown, A. ; Van Eetvelde, V. / Managing hybrid methods for integration and combination of data / Monitoring biodiversity: Combining environmental and social data, Routledge, 2023, pp. 174-201, DOI: 10.4324/9781003179245-9  
 
Rasmussen, K. / At være ældst og “at have det godt” i børnehaven / Eldst, Cappelen Damm Akademisk, 2023, pp. 51-86  
 
Allard, A. ; Wood, C. ; Norton, L. ; Aagard Christensen, A. ; Van Eetvelde, V. ; Brown, A. ; Persson, H. ; Eriksson, L. / Monitoring as a field / Monitoring biodiversity: Combining environmental and social data, Routledge, 2023, pp. 9-33, DOI: 10.4324/9781003179245-2  
 
Warren, S. / A Transnational Historical Approach to Researching Global Higher Education Policy / Theory and Method in Higher Education Research, Emerald Group Publishing, 2023, pp. 41-60, DOI: 10.1108/S2056-375220220000008003 
 
Klausen, S. H. ; Emiliussen, J. ; Christiansen, R. ; Engelsen, S. ; Nielsen, A. S. / Dimensions of Older Male Existence Seen Through The Prism of Alcohol Use / The Old Man, Aarhus Universitetsforlag, 2023, pp. 223-246
 
Report - Peer-reviewed 
Hamilton, S. D. P. ; Nemeth, S. ; Padovan-Özdemir, M. ; Buch-Jensen, P. L. ; Iversen, S. N. ; Krøyer, P. R. ; Madsen, K. N. / Normkritiske udfordringer og muligheder i fritidspædagogikken: En analyse af forståelser, handlinger, værdier og erkendelser i arbejdet med normkritik blandt pædagoger i ungdomsklubben. Delrapport 3 / Roskilde Universitet, 2023  
 
Krøyer, P. R. ; Iversen, S. N. ; Buch-Jensen, P. L. ; Madsen, K. N. ; Padovan-Özdemir, M. ; Hamilton, S. D. P. ; Nemeth, S. / Fortællinger om normstød i klubben: En normkritisk analyse af fortællinger om køn og mangfoldighed blandt unge og pædagoger i ungdomsklubben. Delrapport 2 / Roskilde Universitet, 2023  
 
Højbjerg, K. ; Sand Andersen, C. ; Engelsen, S. ; Lehn, S. ; Bukhave, E. B. / Idéer på tværs: Gode eksempler på fokuseret praktikuddannelse i otte sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser / VIA University College, 2023.
 
Article in Proceedings - Peer-reviewed 
Hertzum, M. ; Yasuoka, M. / Me-to-We Design: A Blueprint for Enriching Welfare Technologies / Caring is Sharing – Exploiting the Value in Data for Health and Innovation: Proceedings of MIE 2023, IOS Press, 2023, pp. 621-625, DOI: 10.3233/SHTI230223  
 
Hertzum, M. ; Randell, R. ; Ellingsen, G. ; Grisot, M. / Implementing Electronic Health Records – Cases, Concepts, Questions / ECSCW2023: Proceedings of the 21st European Conference on Computer Supported Cooperative Work: The International Venue on Practice-centered Computing on the Design of Cooperation Technologies - Workshops, Reports of the European Society for Socially Embedded Tecnhologies, European Society for Socially Embedded Technologies (EUSSET), 2023, DOI: 10.48340/ecscw2023_ws01
 
Conference article - Peer-reviewed 
Fleron, B. ; Pries-Heje, J. ; Hansen, M. R. P. / Understanding Resistance to IS-Related Change / Proceedings of the European Conference on Information Systems, 2023, vol. 2023
 
Comment, debate and contribution to newspaper
Autzen, A. ; Høyland-Kroghsbo, N. M. ; Eriksen, J. J. ; Kruse Jensen, L. ; Bjørk, A. A. ; Busk Damgaard, R. ; Clemmensen, C. ; Danbolt, M. ; Sylow, L. ; Andersen, L. M. ; Kristensen, L. B. ; Vallgårda, K. ; Pristed, B. B. ; Kropp, K. ; Jønsson, A. B. R. ; Hansen, N. C. ; Kristensen, P. M. ; Laustsen, A. H. ; Ebert Andersen, P. / Justitsministeren behandler forskere som politiske modstandere / Uniavisen, 08/05/2023  
 
Pedersen, B. M. / Forskningsverdenen er på en seriøs deroute / Politiken, 17/02/2022, pp. Sektion 2, s. 6.
 
Feature article - newspaper
Pedersen, B. M. ; Poole, C. / Forsimplet opfattelse af at “fryse” bliver til endnu et overgreb / POV International, 06/12/2021
 
Jensen, P. H. / Gråt guld på gaden / Weekendavisen, 02/06/2023, pp. Sektion 4, s.10  
 
Kalkan, H. / Sociolog: Igennem de senere årtier er der sket en forråelse af gadekulturen / Politiken, 13/12/2021  
 
Christensen, K. ; Blaakilde, A. L. / Sådan fremmer vi ikkevestlige kvinders integration / Politiken, 08/06/2023, pp. Sektion 2, s. 5.
 
 
 

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline:fredag 11. august 2023
Udkommer: fredag den 25. august 2023