Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Om kommissorium for Kandidatudvalg
  • Om ja-tak tal for kandidatuddannelserne
  • Nye lokaler i Roskilde centrum
  • Åbning af Kandidatuddannelse i Sygepleje i Roskilde
  • Pergolafornyelse - og genhusning
  • Tre store hjemtag hos IMT-forskningsgruppe
    • Forskningsprojektet Legendary
    • Forskningprojektet FoSSNet - European Food Systems Science Network
    • Forskningprojektet SIMPLY - Supporting Implementation of Pyrolysis via constructive alignment of Climate impact Assessment Methods, Goals, Frameworks and Incentives
  • Personalia
  • Ph.d. forsvar
  • RUC arrangementer
  • News from RUC Library
  • News from EAE
  • IMT Publications
  • IMT presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Jeg håber, at alle har nydt sommerferien og nu er klar til tage fat på endnu et studie og arbejdsår. Sommerens afslutning markerer også tidspunktet, hvor Andreas har sagt farvel til sit job som dekan ved Institut for Mennesker og Teknologi for at fortsætte sin karriere som prodekan for uddannelse ved SCIENCE på KU. Mens vi venter på, at en ny dekan overtager ansvaret for IMT’s videre fremtid, er jeg blevet konstitueret som dekan.  
 
Det er med en vis portion ydmyghed, at jeg overtager opgaver og ansvar som dekan. Jeg har imidlertid været meget tæt på Andreas’ arbejde og beslutningsrum gennem den tid han har været på IMT, og er derfor også ret godt inde i opgaven. Jeg vil som udgangspunkt i perioden arbejde videre med de ting, som er sat i gang under Andreas’ ledelse, men vurderer løbende i samarbejde med universitetsledelsen, om der er initiativer, som sættes i bero i perioden.  
 
Medens jeg varetager opgaver og ansvar som konstitueret dekan, har Hans Sønderstrup-Andersen heldigvis sagt ja til at varetage en stor del af opgaverne som prodekan for uddannelsen som konstitueret prodekan. Hans har overtaget alle udviklingsprojekter på uddannelsesområdet og vil føre dialog med både studieledere og uddannelsesmedarbejdere. Hans og jeg er også løbende i dialog om retning og prioriteringer.  
 
Den daglige ledelse vil fortsat være varetaget af den samlede institutledelse ved Hermod, Hans og jeg.  
 
Stillingen som dekan ved IMT har været slået op i en periode hen over sommeren med ansøgningsfrist 20. august. 1. runde samtaler gennemføres d. 29. august og 2. runde samtaler d. 14. september. I ansættelsesudvalget sidder Hanne Leth Andersen (formand), Peter Kjær, Susanne Sørensen, Camilla Schmidt, Hermod Ringgaard, Janne Gleerup (TR), Trine Wulf-Andersen (IR-VIP), Bente Larsen (IR-TAP) og Mads Hansen Bager (studerende).  
 
Bedste hilsner
Camilla
 
 

Om kommissorium for Kandidatudvalg

Fredag d. 24. august udsendte UFM kommissorium for det udvalg, som skal omsætte det politiske forlig vedrørende omlægning af kandidatuddannelserne til konkrete tiltag. Kommissoriet giver et godt indtryk af, hvad forligskredsen ønsker skal ske og et klart signal om prioritering mellem områder. Kommissoriet også udgør forligstillægget.  
 
Kandidatudvalgets opgave har 6 store spor, som udvalget skal give konkrete bud på:  
  1. Nyt kandidatlandskab
  2. Kvalitetsløft af kandidatuddannelserne
  3. Administration og undervisningstilrettelæggelse
  4. Videreuddannelse og livslang læring
  5. Mulighed for forskerspor for dimittender fra kandidatuddannelser på 75 ECTS
  6. Sektordimensionering.  
Udvalget skal tage udgangspunkt i, at 35 %af HUM, 40% af SAMF, 30% af NAT, 10% af SUND og 15% af TEK pladserne omlægges – og der skal ses på BA området. Universiteterne forventes at arbejde parallelt med KA-udvalgets arbejde. De skal aflevere rapport i oktober 2024, men forventes at udarbejde delrapporter for de enkelte spor undervejs. Første BA studerende forventes optagede i 2025, og de skal allerede der kunne få et godt blik på kommende KA uddannelser. Det betyder, at vi kan forvente at skulle arbejde med udmøntning af tiltag løbende.  
 
I kommissoriet fremgår det bl.a., at kandidatudvalget består af:
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet: Departementschef (formand), direktør, styrelsesdirektør og vicedirektør
  • Universiteterne: Rektorerne fra de otte universiteter
  • Danske Universiteters direktør (bisidder)
  • Studerende: 2 studenterrepræsentanter udpeget af Danske Studerendes Fællesråd.  
Ved ULF’s møde i september vil vi tage første skridt til at drøfte, hvordan rektor bedst understøttes i sit arbejde i udvalget.
 
Læs hele kommissoriet her...
 
Læs pressemeddelelsen her...
 
Læs de endelig aftaletekst her...
 
 

Om ja-tak tal for kandidatuddannelserne

Der er i år 635, der har sagt ja tak til tilbud om en plads på en kandidatuddannelse på IMT. Det er 61 flere end sidste år. På Sygepleje har i alt 91 takket ja til en plads, heraf 29 på erhvervskandidatuddannelsen.
 
Tallene sidste år inkluderede også allerede indskrevne studerende, der flyttede fra gamle kombi-studieordninger til de nye kandidatuddannelser, så der er tale om en lille fremgang.
 
Der er også fremgang på RUC som helhed og de andre institutter:
 
 
 Foto: Kim Fomsgaard

Nye lokaler i Roskilde centrum

Roskilde Universitet har fået nye undervisningslokaler i Roskilde Centrum – umiddelbart ved Roskilde Station – Jernbanegade 3B.
 
Anledningen er, at Roskilde Universitet har fået overdraget ansvaret for at udbyde Kandidatuddannelsen i Sygepleje (cand.cur.) – som en del af den politiske aftale om udflytning af uddannelser fra de fore store universitetsbyer og Roskilde Universitets campus.
 
Der er tale om et helt nyindrettet lejemål på ca. 1000m2 – med plads til ca. 200 samtidige studerende. Der er 5 gode undervisningslokaler med plads til 80/40/40/30/30 studerende – samt et antal gruppe-/møderum og kontorer – og fællesarealer.
 
Lokalerne er meget velegnede til alle typer undervisningsaktiviteter, seminarer, workshops, personalemøder, m.v. Booking gennem OUTLOOK-kalender – i nummerrækken 60.
 
Vil du høre mere om lokalerne – tal med Niels-Erik Parbst eller Hermod Ringgaard.
 
 

Åbning af Kandidatuddannelse i Sygepleje i Roskilde

Kandidatuddannelse i Sygepleje er nu rykket til Roskilde. Roskilde Universitet overtog ansvaret for uddannelsen 1. februar 2023, og uddannelsen blev i forårssemesteret gennemført i AU/Emdrup – medens de nye lokaler i Roskilde blev istandsat.
 
91 nye studerende har takket JA til at begynde uddannelsen fra 1. september 2023. Herudover har uddannelsen studerende på 2., 3. og 4. studieår – idet uddannelsen kan gennemføres som både ordinær 2-årig kandidatuddannelse – og som 4-årig erhvervskandidatuddannelse.
 
Uddannelsens forskere og undervisere er dels VIP og DVIP, som på øvrige uddannelser – men også lektorer og professorer ansat i stillingsfællesskaber med de store sygehuse i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
 
Medens undervisningen finder sted i Roskilde Centrum (Jernbanegade 3B) har forskerne kontorer på RUC CAMPUS i bygning 44.  
 
Lektor Bente Martinsen er uddannelsens studieleder. 
 
Indvigelse af Jernbanegade, Roskilde
Foto: Kim Fomsgaard
 

Pergolafornyelse – og genhusning

Det har været længe undervejs – men nu kommer projekt FUNKTIONEL FORNYELSE AF PERGOLABYGNINGERNE: Bygningerne 04, 05, 06, 08 og 10.
 
Det var oprindeligt planen, at projektet skulle være faseopdelt – så arbejdet med bygning 08 og 10 først skulle sættes i gang efter færdiggørelsen af 04, 05 og 06. Men det er nu besluttet at projektet gennemføres i én fase. Med start på flytning og genhusning i slutningen af 2023. Byggeprojektet forventes af vare 2+ år.
 
IMT får stillet bygning 44.2 og 44.3 til rådighed til genhusning (ISE får to bygninger i ”Sumpen” som erstatning for bygning 04, 05 og 06).   IMT har netop modtaget indretningsforslag fra OEC (Økonomi og Campus). Forslagene drøftes med studieledere, forskningsgruppeledere og de faglige miljøer. Det kan blive udfordrende at skabe gode løsninger på de begrænsede arealer – og behovet for at dele kontorer i genhusningsperioden er åbenlyst. Der er dog tale om ret store kontorer i bygning 44.
 
Men fortvivl nu ikke – vi ser på mulighederne i fællesskab i de kommende uger.
 
Har du spørgsmål – kontakt Hermod Ringgaard.
 
 

Tre nye store hjemtag hos IMT-forskningsgruppe

Forskningsgruppen METRIK har fået tre store nye projekter hjem hen over sommeren. Thomas Budde Christensen der er forskningsgruppeleder fortæller om projekterne:  
 
"Projekterne kobler samfundsvidenskabelige perspektiver på planlægning, regulering og værdikæder med teknisk-naturvidenskabelige perspektiver på økologi, dyrkningssystemer i landbruget, GIS, miljøeffekter, klimaberegninger og livscyklusvurderinger. Det er især glædeligt at se, at vores yngre forskere, og relativt nyansatte lektorer, er lykkes med at hjemtage store projekter fra Innovations Fonden og Horizon Europa. FoSSNet er tilmed et af RUC’s eneste Horizon Europe projekter, hvor RUC er leadpartner – og med en yngre kvindelig forsker (Stine Rosenlund Hansen) i spidsen. Vi glæder os til at komme i gang med projekterne, og ser frem til at kunne producere en masse interessante forskningsresultater over de næste par år, i samarbejde med stærke projektpartnere i Danmark og Europa."  
 
De 3 projekter er beskrevet kort nedenfor og har et samlet budget på 18.5 mio dkk allokeret til forskning, udvikling og projektledelse på RUC IMT over de kommende år.
 
 Forskningprojektet Legendary 
Bevillingen: RUC’s projektbudget er 3.2 mio.
Bevillingsgiver: Europa Kommissionen, Horizon Europe
Bevillingsmodtager: Andreas Aagaard Christensen, i samarb. m. Henrik Hauggaard, RUC IMT
 
Beskrivelse til projektet: 
Projektet udforsker veje til grøn omstilling af landbruget, med fokus på bæredygtige valg af afgrøder i den landbrugsmæssige arealanvendelse. I projeket undersøges det hvilke potentialer og barrierer der har indflydelse på dyrkning af bælgfrugter som proteinkilde i Europæiske dyrkningssystemer. Projektet er tværvidenskabeligt funderet og omfatter stærke agronomiske, biologiske og socialvidenskabelige forskningscentre på tværs af Europa. RUC er ansvarlig for at undersøge hvordan beslutningstagere i landbruget evaluerer, disponerer og udvikler afgrødevalg, samt hvordan man i landbruget arbejder med bæredygtighed i relation til afgrøder og arealanvendelse. Dette omfatter en række grundvidenskabelige spørgsmål om hvordan biofysiske, kulturelle og sociale faktorer spiller sammen i landbrugeres situerede beslutningsprocesser, hvilket vi håber vil føre til teoretiske nybrud og indsigter. Projektet vil på den baggrund bidrage med nye viden om landbruget som social-økologisk system, og vil munde ud i en kortlægning af omstillingspotentialer i Danske og Europæiske dyrkningssystemer.
 
 Forskningprojektet FoSSNet - European Food Systems Science Network  
Bevillingen: RUC’s projektbudget er 9.7 mio ud af et samlet projektbudget på 44.7 mio. RUC er Lead på projektet.
Bevillingsgiver: Europa Kommissionen, Horizon Europe
Bevillingsmodtager: Stine Rosenlund Hansen, RUC IMT
 
Beskrivelse til projektet:
FoSSNet er et Horizon REA project, der ledes af RUC IMT i samarbejde med en række europæiske universiteter og vidensorganisationer. Projektet skal styrke og udvikle Europæisk inter- og transdisciplinær forskning inden for Bæredygtige Fødevaresystemer gennem et styrket ’Knowledge and Innovation system’. Et væsentligt fokuspunkt i projektet er inklusivitet i videns og innovationsystemer på tværs af køn, karriererstadier, discipliner og akademia/praksis.  Konkret skal projektet udvikle et interdisciplinært akademisk netværk for forskning i Fødevaresystemer, uddannelsesforløb og indsatser for early career, samt udføre konkrete transdisciplinære forskningsindsatser gennem regionale Knowledge Hubs for akademikere og praksisaktører i relation til bæredygtige fødevaresystemer. 
 
 Forskningprojektet SIMPLY - Supporting Implementation of Pyrolysis via constructive alignment of Climate impact Assessment Methods, Goals, Frameworks and Incentives
Bevillingen: RUC’s projektbudget er 5.6 mio ud af et samlet projektbudget på 8.3 mio. Projektet har fået 6 mio i tilskud fra bevillingsgiver.
Bevillingsgiver: INNO-CCUS partnerskabet med midler fra Innovationsfonden
Bevillingsmodtager: Tobias Pape Thomsen, RUC IMT
 
Beskrivelse til projektet:
SIMPLY er et SSA (Society & Systems Analysis) projekt som ledes af RUC IMT og udføres i samarbejde med Stiesdal SkyClean, CLEAN, Region Midt og Ringkøbing-Skjern Kommune samt en stor sparrings- /følgegruppe med repræsentanter fra 15 både private og offentlige organisationer. Projektet er missionsdrevet og skal støtte den danske regering og INNO-CCUS-partnerskabet i bestræbelserne på at opnå en række ambitiøse klimamål hvor den teknologiske platform ”biomassepyrolyse” er det primære virkemiddel. Projektleder Tobias Pape Thomsen har arbejdet med udvikling og implementering af teknologi til biomassepyrolyse i 15 år på DTU Kemiteknik og senere på RUC IMT. SIMPLY-projektet fokuserer på implementering og har aktiviteter indenfor 1) ressource-, markeds- og potentialeopgørelser, 2) kvantitative opgørelser af miljø- og klimaeffekter, 3) udvikling og optimering af planlægningsprocesser og regulatoriske rammer samt 4) analyse af muligheder for at udvikle og understøtte incitamentstrukturer i centrale værdikæder.
 
 

Personalia

Anette Stenslund
- adjunkt i Social Bæredygtighed pr. 1.september:
Anette bliver en del af OrgESS og vil til at starte med involvere sig i det europæiske alliance-projekt re:ERUA som har til formål at fremme et bredt tværsektorielt engagement og samarbejde omkring etisk ansvarlig forskning og innovation. Ud fra en sociologisk, æstetisk og interventionistisk tilgang vil Anette forske i social innovation, samskabelsesprocesser og bæredygtig nyskabelse på tværs af sektorer, hvilket indebærer samarbejder mellem statens institutioner, det private erhvervsliv og civilsamfundsdrevne initiativer.
Anette Stenslund er sociolog fra Københavns Universitet med en tværvidenskabelig ph.d. ligeledes fra KU. Hun var sidst tilknyttet IMT på RUC med en post.doc. fra det Velux-finansierede projekt Living with Nordic Lighting og har også sit CUTL-certifikat fra EAE på RUC. Hun kommer til RUC efter et år på SDU som adjunkt i sociologi og fortsætter samarbejder med et bredt netværk i og udenfor universitetet.
Ud over sit engagement i re:ERUA vil Anette genoptage sin metier om designteoriens bidrag til samfundsvidenskaberne, herunder til tværsektorielle samarbejder rettet mod social bæredygtighed ligesom hun i sin forskning også interesserer sig for byggebranchens adressering og implementering af bæredygtighedscertificeringer.
 
Jocelyn Cranefield - gæsteprofessor august-oktober
Jocelyn er på besøg på RUC i tre måneder fra den 9. august og kommer fra Victoria University i Wellington, New Zealand. Jocelyn har arbejdet sammen med Jan Pries-Heje om et studie af smarte byer, og hvordan byens ledere kan bruge forskellige håndteringsstrategier (”boundary strategies”) i relation til forskellige menneskelige, organisatoriske og tekniske barrierer. Jocelyn studerer for tiden hvordan udviklere ’indskriver’ deres normative forventninger til samarbejde i f.eks. Office 365, Teams eller Zoom, og hvordan det påvirker det faktiske samarbejde.
 
Laura Scheele - PhD Fellow in Working Life Studies  
Hi! I am a new PhD of the Working Life studies research group. I am Belgian-German, studied in the Netherlands (Maastricht) and Denmark (CBS), and have a background in political science.  
My PhD project aims to look into changes in job quality at the interface of the green and digital transition. The focus will be on changes in work environment, work organisation and working conditions as tasks of jobs are ‘greened’/optimised through digital technologies (e.g. automation processes, managed through algorithms, or offered through digital labour platforms).  
Previously, my research focused on platform work and EU labour and social policies surrounding it. I worked with these topics at CBS (Dep. of Management, Society & Communication) as a research assistant in the Horizon 2020 project EuSocialCit which studies the state of social rights in Europe. The work package I was part of, studied the state of fair working conditions for ‘most flexible non-standard workers’ across the EU. In this context, I wrote case studies on the level of transparency and predictability of working conditions for food delivery platform workers in Germany, Denmark, Netherlands, Spain, France and Poland.
I look forward to meeting you all!
 
Lisbeth Nielsen
- medarbejder i IMT-service pr. 1 august :
Jeg hedder Lisbeth Nielsen, og er er ansat i 15 timer om ugen. Jeg har min daglige gang sammen med Anne-Mette og Lisa, som I kender i forvejen. Med nu 3 på holdet bliver det muligt at udvide tidsrummet, hvor I kan få fat på os. Vi vil bestræbe os på at være her fra 8-15 de fleste af ugens dage. Jeg er blevet taget rigtigt godt imod, og ser frem til at møde jer alle, enten pr. mail eller på min tur rundt i husene.
 

Ph.d. forsvar

Den 1 september forsvarer Kasper Anthon Sørensen sin ph.d.-afhandling
‘Problem-oriented Project-based Learning’ (PPL) is said to originate in the educational models of the post-1968 reform universities of Roskilde and Aalborg in Denmark, and is hailed as the best bid for interdisciplinary research-based higher education providing students with the skills they need to succeed in the 21st century. While much has been written to advocate PPL, little research critically and openly addresses the question: ‘what is the educational purpose of PPL?’ While important in itself, this question is even more pertinent at a time when the purposes of higher education have become difficult to imagine and articulate beyond employability and economic utility discourses.
 
To destabilise and open up the present forms of PPL, this study employs a Foucaultian genealogically inspired discourse analysis, through which it reads and rereads the educational purpose of PPL in key text introductions from the 1970s until today. Such an analysis enables a detailed view of the texts’ discursive construction of the aims and purposes of PPL and lays out how they emerge and transform over time.
 
The study shows that while ‘qualification’ has been a continuously formulated purpose for PPL, former justifications in Marxism and Humanist psychology are abruptly overtaken and transformed by a strong learnification and competency discourse in the 1990s. This happens in a contingent discursive struggle for truth in which PPL, its ‘history’, theoretical inheritances and purposes are (dis)articulated in certain ways.
 
The insights of the analysis can help to move more deliberately and knowingly into future (re)formulations of problem-oriented project-based learning (PPL) and its possibilities as an ‘educational’ university pedagogy.
 
Read abstract here/ læs resumé her...
 
 
 
22. september kl. 13 i 41.1-14 biografen: Nynne Barchager forsvarer sin ph.d.-afhandling
med titlen ”Men jeg er jo en helhed – Meningsskabelse, perspektiver og patientinddragelse i hjerterehabilitering”
 
 

RUC arrangementer

13th September  12.30-14: Citizen Science Seminar
As an extension of RUC's citizen science efforts an introductory seminar on citizen science will be held September 13th at RUC. Room location is provided at signup.
 
The course is aimed at all staff members , researchers, managers, and administrative personnel, with an interest in citizen science.
Sign up by emailing citizen science consultant Amanda Wittwer at amwi@kb.dk 
 
Registration is open until September 7th.   
 
Programme:  
  1. Welcome by Pro-rector Peter Kjær and Citizen Science Consultant Amanda Wittwer
  2. Introduction to citizen science in a university context by Thomas Kaarsted, Director of the SDU Citizen Science Knowledge Center and Anne Katrine Overgaard, Head of External Projects, The Faculty of Health Sciences, SDU
  3. The citizen science project “Mass Experiment” by Postdoc Nikoline Garner Oturai, INM, RUC
  4. Questions and discussion 

 

News from RUC Library

E-resources
Journals, databases and news sites suggested by the library's users are purchased every year following a set procedure. The process includes an assessment of the current portfolio. In this process the library staff will assess the current portfolio to find possible cancellations. Analyses is based on use; number of articles downloaded, held up against price, expected usage and compliance with budget.  
 
This year, the following titles are proposed to be signed/cancelled as of January 2024:  
 
Signed for RUC
  • Blackwell Encyclopedia of Sociology
  • Social kritik
  • Covidence (Manual signup at the library and a small limited use)  
 
Suggested cancellations for RUC
  • Africa confidential
  • Journal of Literary Semantics
  • Journal of African elections
  • Retriever 

 

News from EAE

Since 2019, the book 'The project group - how do we do it?' has been distributed to all new students and teachers at RUC, as a common introduction to how we work with Problem-oriented Project Learning at RUC. - It will continue to be that way, but the book is now also available in an online version on moodle/’How to RUC’ (Danish or English) or via direct link. Access requires RUC login. Everyone is very welcome to copy the link and use it in other relevant contexts.
Read the book online here...
 
The Unit for Academic development, EAE, offers competence development for VIP within university teaching and learning, dissemination, research tools and leadership. All offers can be found at study.ruc.dk/eae.   This autumn, we are offering:   University teaching and learning:
  Digitally enhanced teaching and learning:
  Dissemination:
   Research tools:
  Leadership:
  • Project management for researchers: EAE collaborates with SDU on courses in project management for researchers, including project management for PhD students.
  • Studielederuddannelsen
  • Sparringsnetværk for studieledere – alle på studielederlisten inviteres i outlook
EAE blog:
Another form of academic development is available at the EAE blog. Approx. every 14 days, we bring new posts for inspiration, reflection and knowledge sharing across RUC - see more and subscribe here  
 
Ad hoc courses and consultations:
EAE also offers ad hoc courses and consultations. We encourage departments, groups of teachers/supervisors or researchers to contact us.    
 
We look forward to working with you
 
 

IMT Publications

Dækker perioden fra den 16. juni til den 24. august 2023
 
Journal Article - Peer-reviewed
Storm, H. ; Nielsen, N. O. ; Andersen, J. ; Præstegaard, J. ; Kjærsgaard, H. ; Petersen, B. ; Sønderskov, A. J. ; Rafn, J. ; Lindahl, M. / Community garden developed by refugees from Syria—A sanctuary and a space for learning and empowerment / Wellbeing, Space and Society, 2023, vol. 5, DOI: 10.1016/j.wss.2023.100162.  
 
Lybæk, R. ; Kjær, T. / Study of cast seaweed harvesting technologies used in the bay of Køge and their implications for effective biogas production: Applying a circular bio-economy approach / Sustainable Chemistry and Pharmacy, 2023, vol. 35, DOI: 10.1016/j.scp.2023.101169.  
 
Bang, J. / Lad os udvikle en psykologisk udviklingsvidenskab / Psyke & Logos, 2023, vol. 43, no. 2, pp. 12-36.  
 
Westerling, A. / Individualization and contemporary fatherhood / Journal of Family Research, 2023, vol. 35, pp. 357-371, DOI: 10.20377/jfr-823  
 
Warren, S. / Tensions between research performativity and higher education as a nationalist public good: The case of Denmark, welfare chauvinism, and status competition / Scandinavian Journal of Educational Research, 2023, vol. Latest articles, DOI: 10.1080/00313831.2023.2230233  
 
Thualagant, N. ; Tillgren, P. ; Simonsen-Rehn, N. ; Sarvimäki, A. ; Stenbock-Hult, B. ; Olafsdottir, H. S. ; Fosse, E. ; Torp, S. ; Ringsberg, K. ; Forrinder, U. / Nordic responses to covid-19 from a health promotion perspective / Health Promotion International, 2023, DOI: 10.1093/heapro/daab211  
 
Hansen, M. F. ; Sørensen, P. K. ; Sørensen, A. E. ; Krogfelt, K. A. / Can protection motivation theory predict protective behavior against ticks? / BMC Public Health, 2023, vol. 23, no. 1, DOI: 10.1186/s12889-023-16125-5  
 
Gram, E. G. ; Brodersen, J. B. ; Hansen, C. ; Pickles, K. ; Smith, J. ; Jønsson, A. B. R. / Fictitious cases as a methodology to discuss sensitive health topics in focus groups / International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being, 2023, vol. 18, no. 1, DOI: 10.1080/17482631.2023.2233253  
 
Hvid, H. ; Jensen, T. B. / Demokrati gennem sociokrati? / Tidsskrift for Arbejdsliv, 2023, vol. 25, no. 1, pp. 90-99  
 
Pihl, E. V. K. ; Hansen, L. S. ; Bjerregaard, A. ; Iversen, P. B. ; Thualagant, N. / Men’s Experiences With Managing Type 2 Diabetes and Their Encounters With Health Professionals: A Scoping Review / American Journal of Men’s Health, 2023, vol. 17, no. 3, DOI: 10.1177/15579883231178753  
 
Hansen, M. P. ; Pultz, S. ; Jepsen, H. / Planer om et job?: Et studie af arbejdsløshedsoplevelsen under coronakrisen i Danmark / Tidsskriftet Antropologi, 2023, vol. 85, pp. 83-110  
 
Boldsen, S. ; Chimirri, N. A. / Subjectivity as critique: Methodological collectivism in Phenomenology and Critical Psychology / Journal fuer Psychologie, 2023, vol. 31, no. 1, pp. 194-220, DOI: 10.30820/0942-2285-2023-1-194  
 
Rasmussen, I. L. ; Halberg, N. ; Jensen, P. S. / ‘Why doesn’t anyone ask me’? Patients’ experiences of receiving, performing and practices of oral care in an acute Orthopaedic Department / Scandinavian Journal of Caring Sciences, 2023, vol. Early View, DOI: 10.1111/scs.13182  
 
Frøiland, C. T. ; Akerjordet, K. ; Aase, I. ; Husebø, A. M. L. ; Andersen, L. L. ; Laugaland, K. / Registered nurse mentors’ experiences from co-creation in higher education targeting enhancement of mentorship practices in nursing homes: A qualitative study / Journal of Advanced Nursing, 2023, vol. 79, no. 7, pp. 2525-2538, DOI: 10.1111/jan.15602  
 
Aamann, I. C. ; Erlik, M. / ‘Am I that bad?’: Middle-class moralism and weight stigma towards parents of children with higher weight / Children & Society, 2023, vol. Early view, DOI: 10.1111/chso.12779  
 
Chan, H. K. H. ; Liu, T. ; Li, H. ; Lu, H. / Time-constrained indoor keyword-aware routing: foundations and extensions / Geoinformatica, 2023, vol. 27, no. 3, pp. 375-426, DOI: 10.1007/s10707-023-00489-2  
 
Holm, L. ; Ahrenkiel, A. / Sprogforståelser og sproglig evaluering i daginstitutioner / Sprogforum, 2022, vol. 28, no. 75  
 
Spaniol, M. J. ; Rowland, N. J. / AI-assisted scenario generation for strategic planning / Futures and Foresight Science, 2023, vol. 5, no. 2, DOI: 10.1002/ffo2.148  
 
Martin, A. D. / Co-Development of a Tool to Aid the Assessment of Biomass Potential for Sustainable Resource Utilization: An Exploratory Study with Danish and Swedish Municipalities / Sustainability, 2023, vol. 15, no. 12, DOI: 10.3390/su15129772  
 
Buchard, M. V. ; Christensen, T. B. / Business models for the reuse of construction and demolition waste / Waste Management & Research: The Journal for a Sustainable Circular Economy, 2023, vol. Online first, DOI: 10.1177/0734242X231188023  
 
Nielsen, J. A. ; Mathiassen, L. ; Benfeldt, O. ; Madsen, S. ; Haslam, C. ; Penttinen, E. / Organizational resilience and digital resources: Evidence from responding to exogenous shock by going virtual / International Journal of Information Management, 2023, vol. 73, DOI: 10.1016/j.ijinfomgt.2023.102687  
 
Halberg, N. / Reflections of a white healthcare professional researching ethnicized and racialized minorities: Autoethnographically explored emotions revealing implicit advantages and consequences / Health, 2023, vol. Online First, DOI: 10.1177/1363459323118526  
 
Christiansen, M. G. ; Pappot, H. ; Jensen, P. T. ; Mirza, M. R. ; Jarden, M. ; Piil, K. / A multi-method approach to selecting PRO-CTCAE symptoms for patient-reported outcome in women with endometrial or ovarian cancer undergoing chemotherapy / Journal of Patient-Reported Outcomes, 2023, vol. 7, no. 1, DOI: 10.1186/s41687-023-00611-w  
 
Hertzum, M. ; Hornbæk, K. / Frustration: Still a Common User Experience / A C M Transactions on Computer - Human Interaction, 2023, vol. 30, no. 3, DOI: 10.1145/3582432
 
Møller, I. H. ; Hvid, H. / Unge kriminelles habitus og erfaringer med velfærdsinstitutioner / Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat, 2023, vol. 168, pp. 39-51  
 
Hornum, S. T. ; Bolwig, S. ; Trærup, S. L. M. / Enabling drip irrigation technology diffusion and adoption among African smallholders: A document analysis of climate action plans and donor projects / Climate and Development, 2023, vol. Latest articles, DOI: 10.1080/17565529.2023.2229268  
 
Wang, X. ; Liu, M. ; Xu, J. ; Lu, H. / NALMO: Transforming Queries in Natural Language for Moving Objects Databases / Geoinformatica, 2023, vol. 27, no. 3, pp. 427-460, DOI: 10.1007/s10707-023-00494-5  
 
Poulsen, A. H. ; Hauggaard-Nielsen, H. ; Heinze, W. M. ; Lyngsie, G. ; Ramos, T. M. ; Sandgaard, M. H. ; Vollertsen, J. ; Syberg, K. / Fate of microplastics in sewage sludge and in agricultural soils / Trends in Analytical Chemistry, 2023, vol. 166, DOI: 10.1016/j.trac.2023.117184  
 
Jørgensen, C. H. ; Warring, N. / Læringsmiljø som nøglebegreb i erhvervspædagogikken / Unge Pædagoger, 2023, vol. 2023, no. 1
 
Book/ Book chapter - Peer-reviewed
Tortzen, A. ; de Jongh, M. / Kort & Godt om Samskabelse i praksis / Dansk Psykologisk Forlag, 2021
 
Grindsted, T. S. / Practicing Students SDG Strategies Through Fieldwork: Exploring Student Perspectives on Green Urban Planning Models in a Nature Park / Understanding Sustainability with Pedagogical Practice: A Contribution from Geography Education, Springer, 2023, pp. 169-181, DOI: 10.1007/978-981-99-2687-9_14  
 
Padovan-Özdemir, M. / Selv i danske daginstitutioner: Normkritiske montager af racialiserende pædagogisk praksis / (Farve)blinde vinkler: Om racialisering, ulighed og andetgørelse i pædagogisk praksis, Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 2023, pp. 57-77  
 
Andersen, J. ; Larsen, J. E. / Striden om fattigdom og social eksklusion / Socialpolitik, Hans Reitzels Forlag, 2023
 
Report - Peer-reviewed 
Dupret, K. ; Umantseva, A. ; Lazoroska, D. ; Eschweiler, J. / Research collaboration for societal engagement and social innovation: Guidelines and reflections for best practices / Roskilde Universitet, 2023  
 
Jensen, A. A. ; Krogh, L. ; Stigemo, A. / Styrkelse af studerendes fagligt-sociale fællesskaber og trivsel: Inspirationskatalog til arbejdet i og omkring videregående uddannelser / Roskilde Universitet, 2021
 
Article in Proceedings - Peer-reviewed 
Miyata, T. ; Taoka, Y. ; Nakatani, M. ; Yasuoka, M. ; Hamaguchi, N. ; Saito, S. / The Effect of Series Workshops on Ownership of Societal Issues: Case Study on Designing Food for the Future / Design, User Experience, and Usability: Usability Book Subtitle12th International Conference, DUXU 2023, Held as Part of the 25th HCI International Conference, HCII 2023, Copenhagen, Denmark, July 23–28, 2023, Proceedings, Part I, Springer, 2023, pp. 240-253, DOI: 10.1007/978-3-031-35699-5_18  
 
Ellingsen, G. ; Hertzum, M. ; Anthun, K. S. ; Melby, L. / Configuring Secretarial Workflows in the Epic EHR Suite / Context Sensitive Health Informatics and the Pandemic Boost: [Proceedings of the CSHI2023 Conference on Context Sensitive Health Informatics], IOS Press, 2023, pp. 47-51, DOI: 10.3233/SHTI230367
 
Conference article - Peer-reviewed 
Rayhan, Y. ; Hashem, T. ; Cheema, M. A. ; Lu, H. ; Ali, M. E. / An Efficient Approach for Indoor Facility Location Selection / Advances in Database Technology - EDBT, 2023, vol. 26, no. 3, pp. 632-644, DOI: 10.48786/edbt.2023.53
 
Comment, debate and contribution to newspaper
Rowland, N. J. ; Spaniol, M. J. / On replication in science: Commentary on Derbyshire et al. (2022) / Futures and Foresight Science, 2023, vol. 5, no. 2, DOI: 10.1002/ffo2.147  
 
Jønsson, A. B. R. ; Brodersen, J. B. / Analyse: Nej, mere data kan ikke redde sundhedsvæsenet. Men det kan gøre os alle til patienter / Kristeligt Dagblad, 19/06/2023, pp. 4.
 
Jønsson, A. B. R. ; Brodersen, J. B. / Rygning er farligt. Men løsningen er næppe at screene alle storrygere / Kristeligt Dagblad, 11/08/2023, pp. 9  
 
Ren, C. B. ; Hansen, A. S. ; Kaae, B. C. ; Halkier, H. ; Hjalager, A. ; Sundbo, D. ; Meged, J. W. ; Josiassen, A. ; Szilvia , G. ; Munar, A. M. ; Cooper, E. / 11 turismeforskere: Stop uddannelsesfjendsk retorik – turismen har brug for viden / Turistmonitor, 17/07/2023  
 
Topal, M. K. / Er der også plads til mig i jeres danske klassekamp? / Politiken, 30/06/2023, pp. 6  
 
Topal, M. K. / Forsker af kurdisk afstamning: »I modsætning til mange andre danskere er jeg ikke altid sygeligt optaget, hvad jeg mærker eller ikke mærker« / Politiken, 30/06/2023  
 
Waleng, S. / Syge forhold for ph.d.-studerende / Forskerforum, 09/05/2023  
 
Jensen, H. T. / På jobfronten er Storebælt stadig en barriere / Sjaellandske, 14/06/2023, pp. 11  
 
Gleerup, J. ; Arly Jacobsen, B. / Forskere: Vilkårene for akademisk frihed er ved at kortslutte / Altinget | Forskning, 04/02/2021  
 
Feature article - newspaper
Nielsen, S. B. ; Lehn, S. / Kronik: Rekrutteringskrisen i sygeplejen løses ikke i Filippinerne: Det er dybt bekymrende, at Moderaternes forslag ses som et muligt svar på kæmpe udfordring. / Politiken, 30/07/2023, pp. 5  
 
Busch-Jensen, P. / ”Uanset om vi bryder os om at erkende det eller ej, er vi ikke vores egen lykkes smed” / Kristeligt Dagblad, 12/06/2023
 
 
 

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: fredag 29. september 2023
Udkommer: mandag 16. oktober 2023