Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Bjarkes klumme
  • Den lokale understøttelse af forskningsansøgninger er lige nu underbemandet
  • Nye forskningsprojekter
    • Housing as a digitalized service
    • RUC X Arla: Et samarbejde omkring fremtidens hybride arbejdsplads
    • Skilsmisse i senlivet - et kvalitativt studie af nye familietraditioner
  • IMT forskere i Brinkmanns briks
  • Nye forskningsprojekter
  • Reportage fra konferencen "Digital Life & Innovation i Palæstina i oktober
  • Ph.d. forsvar
  • Bogreceptioner i januar 2024
  • IMT arrangementer
  • News from RUC Library
  • News from EAE
  • IMT Publications
  • IMT presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Tusind tak skal lyde til arrangørerne af den flotte IMT-julefrokost, som også trak deltagere fra de øvrige julefrokoster på campus til langt ud på natten. IMT skal være stolt af at have den sjoveste fest. Til gengæld skal vi huske at bestille oprydning og rengøring til et senere tidspunkt som en konsekvens heraf.  
 
Desværre er vi endnu ikke i mål med ansættelse af en ny sekretariatsleder, men arbejder fortsat ihærdigt på sagen. Rekrutteringen er selvsagt opgave nr. 1 på min opgaveliste, for hele sekretariatet længes efter, at en ny sekretariatsleder kommer på plads og drager omsorg for såvel opgaver som medarbejdere. Camilla og Hans kunne også godt tænke sig at falde tilbage i deres vante roller, så alt vi ønsker os til jul i år er, at rekrutteringen går godt.  
 
Jeg håber, at I alle har lagt i kakkelovnen til en god ferieperiode med tid til familie og venner. Husk at der traditionen tro er Nytårskur på IMT d. 8. januar kl. 13 i det sædvanlige auditorie i bygning 3.  
 
Mange gode julehilsener til jer alle
Bjarke
 
 

Den lokale understøttelse af forskningsansøgninger er lige nu underbemandet

Grundet to ledige stillinger i IMT’s forskningsunderstøttelse løber Christine Mulvad ekstraordinært stærkt i denne tid. Det er derfor vigtigt, at alle ansøgninger om eksterne forskningsmidler indsendes i god tid.
 
IMT’s retningslinjer tilsiger, at alle ansøgninger som minimum varsles til to måneder inden ansøgningsdeadline. I den nuværende situation er der ikke plads til ad hoc støtte.
 
Først i det nye år vil forskningsunderstøttelsen igen være fuldt bemandet, og alle processer vil i den forbindelse blive strømlinet med fokus på rettidig forberedelse og indsendelse samt grundige interne reviews med høje succesrater for øje. 
 
 

Nye forskningsprojekter

Housing as a digitalized service
Digitalization is today an integral part of how we dwell, not only because of new smart home technologies, but also because new housing developments are built with digital infrastructures and/or based on digital platform services.
 
This project addresses the societal consequences of this type of digitalisation and explores how it is redefining how we dwell and turning housing into a digitized service. Previous research focuses on digitalisation in relation to platforms for temporary occupancy, housing management, and user experiences in relation to energy saving technologies. While it suggests that digitalisation causes changes to the way people inhabit and occupy their dwelling, it does not engage with substantial theorisation of the emerging dwelling practices, nor do they seek to provide broader systemic explanations of the changes taking place. Also, existing research is separated between systemic and lifeworld studies.Through combining systemic and lifeworld research, this project fills a significant knowledge gap. Among the changes caused by digitalisation is an increased formalization and commodification of the social, material, and technological orchestration that inhabitation involves.
 
The project explores novel cases of digitalised dwelling, such as the Kaktus Towers in Copenhagen, and develops a relational perspective that combines theory of practice with political economy and integrates the analysis of the systemic and the lifeworld perspective.  
 
Project team: Guy Baeten (PI) and Carina Listerborn from Malmö University, Fredrik Torisson and Pablo Miranda from Lund University, Maja de Neergaard from Roskilde University, Maria Kaika from the University of Amsterdam and Inge Goudsmit from the Chinese University of Hong Kong.
 
The Swedish Research Council. Research environment grant on the social consequences of digitalization.
 
The Danish WP is led by Maja de Neergaard.  
 
2024-2029 (6 years) SEK 16 700 000 / RUC 2 500 000
 
 
RUC X Arla: Et samarbejde omkring fremtidens hybride arbejdsplads
 
I forbindelse med REWORK projektet inviterede lektor Nina Boulus-Rødje og ph.d.-studerende Juliane Busboom Arlas medarbejdere til en co-kreativ udstilling om fremtidens hybride arbejdsplads. De to forskere opførte en ni meter lang udstillingsvæg på Arlas hovedkontor i Viby med fokus på, hvordan arbejdspladsen og de redskaber, der faciliterer samarbejde, har ændret sig over tid - fra 1980'erne til i dag - og frem i tid. Ved hjælp af refleksionskort, der blev udfyldt af Arlas medarbejder, men også fysiske artefakter som gamle kabeltelefoner, den første iPhone eller floppy discs blev ændringerne over tid kortlagt.
 
Udstillingen voksede for hver dag der gik og synliggjorde den hurtige teknologiske og kulturelle forandring på arbejdspladsen som var med til at inspirere ideer, tanker og refleksioner omkring fremtidens arbejdsplads og samarbejde. Placeringen af udstillingsvæggen i hjertet af Arlas hovedkontor var med til at engagere medarbejdere på alle organisatoriske niveauer og resulterede i 71 refleksionskort, 44 mini-interviews med medarbejdere og to fokusgrupper, hvor Arlas medarbejdere reflekterede sammen over fremtidens arbejdsplads og dens teknologiske hjælpere.
 
Alt data vil nu blive analyseret og skrevet om til en forskningsartikel omkring fremtidens hybride arbejdsplads og hvordan fremtidsvisioner kan bundes i praksis.    
 
REWORK projektet er finansieret af DIREC og undersøger fremtidens hybride arbejdsplads fra flere perspektiver - både teoretisk, etnografisk, teknisk og kunstnerisk. Projektet er et samarbejde mellem RUC, ITU, KU og AU samt ti virksomhedspartnere. 
 
 
Foto: Colourbox
Skilsmisse i senlivet - et kvalitativt studie af nye familietraditioner
Anne Leonora Blaakilde, IMT, har modtaget en bevilling til et mindre studie med titlen: Skilsmisse i senlivet. Forskningsprojekt støttet af Ældre Sagen    
 
Formålet er at få viden om, på hvilke måder skilsmisse i senlivet kan påvirke livet som ældre (60+) og hvis muligt, at lære om strategier til at bibeholde livskvalitet og mental sundhed som sen-skilt.  
 
Flere over 60 år bliver skilt i Danmark. Efter mange års samliv kan en skilsmisse være tiltrængt for at styrke frihed og individualisme. Men en skilsmisse kan også være et alvorligt brud på det levede liv, på vaner og følelser, og det kan give efterdønninger i de sociale relationer. Måske bliver familiekonstellationer og vennerelationer omformet i forbindelse med skilsmisse i senlivet. Det kan give udfordringer for det mentale helbred; identitet og livskvalitet, og det kan skabe ændringer i en mulig pårørendekreds i tilfælde af behov for pleje og omsorg. "Hvem skal så passe mig, hvis jeg bliver syg?"
 
"Familien" indgår i Ældre Sagens Fremtidsstudier i generaliseret form som et lykkegivende element i mange ældre menneskers liv, så hvad betyder det, hvis den nære familie bliver opløst?   
 
 

IMT forskere i Brinkmanns briks

Efterhånden har der været en række IMT forskere forbi Svend Brinkmann og deltaget i "Brinkmanns briks". Jeg har herunder samlet de afsnit af Brinkmanns briks, som IMT forskere har deltaget i, som du så kan hygge dig med i den søde juletid eller på en af de lange mørke vinterdage, som venter på os!
 
 Alle vil leve længere, men ingen vil være gammel 
Bente Martinsens bidrag i november var at tale om det, som vi meget sjældent taler om: At vi en dag skal tørres bagi af en fremmed, at vi bliver afhængig af gangstativ og ikke kan læse på skærmen længere.
 
Det sker for de fleste, om vi vil det eller ej. En november dag løftede Bente sammen med Svend sløret for det lange, gamle liv. Alderdommen er der ingen, der kommer styrket ud af, men måske er den noget værd alligevel. 
 
Lyt til "Alle vil leve længere, men ingen vil være gammel"...
 
 Du bliver syg at gå til lægen 
Alexandra Brandt Jønsson (IMT) talte sammen med John Brandt Brodersen (KU) om, at hvis lægerne leder længe nok, skal man nok finde en sygdom. Men er det den rigtige måde at hjælpe patienten? Vi er blevet så dygtige til at finde sygdomme, at flere bliver kaldt syge end det er nødvendigt. Det skader endda mere end det gavner, er Alexandra og Johns pointe.
 
Lyt til "Du bliver syg af at gå til lægen"...
 
  Velfærdsdanmark knager 
Susanne Ekmann (IMT) og Leif Kongsgaard (Faglig chef i Væksthuse) gav et bud på i denne dags afsnit, hvad man kan gøre ved, at sygeplejersker er pressede, pædagogerne mangler overskud, jobcentrene halter, psykiatriens ventelister vokser og så videre. 
 
Lyt til "Velfærdsdanmark knager"...
 
  Det store farvel til arbejdslivet 
Sabina Pultz (IMT) Dorte Caswell (AAU) talte om det at være arbejdsløs i Danmark. Er det som mange går og tror, at arbejdsløshed altid har været noget, man helst ville undgå? Er mange af de ledige skamfulde over at være ledige? Og er 'endestationen' jobcentret et skrækkeligt sted?
 
Lyt til "Det store farvel til arbejdslivet"...
 
 Giver dit arbejde mening? 
Helge Hvid (IMT) og Emilia van Hauen (kultursociolog) taler om arbejdslivet som en kilde til både stress og succes. For nogle er arbejdet selve livet og for andre noget, der skal overstås. Uanset hvad, er arbejdet en del af menneskelivet, men passer det moderne arbejdsmarked egentlig til os mennesker? Giver det mening at gå på arbejde?
 
Lyt til "Giver dit arbejde mening"...
 
 

Reportage fra konferencen "Digital Life & Innovation" i Palæstina i oktober

v. Nina Boulus-Rødje
 
Den 4. oktober 2023 blev Nina Boulus-Rødje, lektor ved Bæredygtig Digitalisering Forskningsgruppe, inviteret til at deltage i et panel om digital transformation i Palæstina på det 8. Nationale Forum. Dette arrangement, med titlen 'Digitalt Liv og Innovation', blev organiseret af det Palæstinensiske Higher Council for Innovation og Excellence (HCIE). Forummet blev besøgt af indflydelsesrige personer, herunder præsidenten for Palæstina og formand for HCIE, Mahmoud Abbas, og samlede førende aktører fra landet og teknologisektoren.
 
Siden 2014 har Nina deltaget i tre forskellige forskningsprojekter, der undersøger, hvordan de unikke sociopolitiske forhold påvirker tech-iværksætteri og innovation i Palæstina. Projekterne bygger på tæt samarbejde mellem europæiske og palæstinenske universiteter, inklusive palæstinensiske beslutningstagere, samt repræsentanter fra universiteter og den private og offentlige sektor.  
 
Gennem alle sine projekter har Nina fremhævet behovet for at fokusere på at adressere lokale udfordringer med løsninger, der er skræddersyet til det palæstinensiske digitalt økosystem, snarere end at replikere vestlige modeller og it-løsninger. Digital transformation i Palæstina indebærer at navigere i et komplekst landskab præget af besættelse, en skrøbelig økonomi, begrænset adgang til globale digitale platforme og menneskelig kapital, skarp konkurrence fra nabolande og det globale marked samt en stærk afhængighed af donorstyrede agendaer. På trods af disse udfordringer tilbyder det palæstinensiske økosystem unikke muligheder, takket være en højtuddannede og mangfoldig demografi af iværksættere, som besidder iværksætterånd og modstandsdygtighed. Med blikket rettet fremad er der et presserende behov for en robust national strategi, der fremmer samarbejde, strategiske offentligt-private partnerskaber og et fokus på bæredygtige digitalisering for at fremme innovation og vækst i digital transformation i Palæstina.  
 
Det er dog, uklart, i hvilket omfang disse anbefalinger stadig er relevant i lyset af den nye status quo efter krigen i Palæstina. Desuden er det igangværende forskningsprojekt, med titlen ’TRANSFER’, i øjeblikket sat i bero, da den politiske situation er blevet alvorligt forværret. Projektet har modtaget en bevilling på 1 million EURO (60.367 EURO for RUC) fra ERASMUS+ og har fokuseret på at opbygge kompetencer til det fremtidige arbejde (https://transfer.ps/). Det skulle afholdes et afsluttende møde i Nederlandene for projektet, men det blev udsat allerede to gange, da de palæstinensiske partnere er forhindret i at forlade Palæstina, og deres fokus har naturligvis skiftet fra tech-iværksætteri og innovation til overlevelse og politisk modstandskraft. Selvom dette ikke er den første krig, der bryder ud i Palæstina, vil dens omfang og alvorlighed uden tvivl gøre det endnu mere udfordrende at etablere forskningssamarbejde med palæstinensere, både i en praktisk forstand med hensyn til en mere begrænset adgang til forskningsmidler og basal adgang til landet, og på et mere fundamentalt plan i forhold til at publicere videnskabelige artikler om Palæstina. Vi er utvivlsomt vidner til et radikalt mere polariseret samfund og diverse tavshedstiltag af akademikere og forskere.
 
 

Ph.d. forsvar

Den 6. december forsvarede Ida Ebdrup sin ph.d.-afhandling
med titlen "Klassegørelsesprocesser og ulighedsdynamikker på universitetet: Velfærdsprofessionsbachelorers positioneringskampe for legitimt tilhør"
 
Med udgangspunkt i  et longitudinelt etnografisk feltarbejde sætter denne afhandling fokus på 14 (velfærds)professionsbachelorer og deres vej ind på universitetet på en række kandidatuddannelser på henholdsvis Roskilde Universitet og Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse. Der er tale professionsbachelorer med baggrunde som pædagoger, lærere, socialrådgivere, ergoterapeuter og sygeplejersker.
 
I afhandlingen undersøges, hvordan deres uddannelsesveje spiller sammen med social baggrund, familierelationer, tidligere uddannelseserfaringer og uddannelsesvalg. Og der kastes videre lys på nogle af de samfunds- og uddannelsesmæssige strukturer og  logikker, der har installeret sig kulturelt og fået betydning for, at nogle professionsbachelorer vælger at søge væk fra professionerne og videre i uddannelsessystemet på kandidatuddannelser. Afhandlingen er et analytisk og teoretisk indspark til diskussionen om, hvordan forskellige videregående uddannelser værdisættes samfundsmæssigt, og hvilke betydninger dette får for en gruppe professionsbachelorers uddannelsesvalg og deres videre muligheder inden for og uden for uddannelsessystemet.
 
På baggrund af den generede empiri vises det,  hvordan universiteterne ved indgangsdøren stiller spørgsmålstegn ved professionsbachelorernes legitimitet og plads på kandidatuddannelserne. Og hvordan der samfundsmæssigt, kulturelt og uddannelsesmæssigt reproduceres særlige videnshierarkier mellem praksis viden over for akademisk viden samt et uddannelseshierarki mellem professionsuddannelser over for universitetsuddannelser. Dette er alt sammen med til både at svække professionsbachelorernes muligheder for  at legitimere sig inden for universitetsfeltet, samt svække deres position inden for et større uddannelses- og samfundshierarki.
Læs resumé her/ read abstract here...
 
 
 
Den 13. december kl. 13 i bygning 00, Store Auditorium forsvarer Clara Ina Severin Steensens sin ph.d.-afhandling
med titlen ”Hvor solidaritet er længsel og inspiration utopi – En afhandling om læreres engagement og kritik i en målstyret skole”
Baseret på analyser af observation og interviews med lærere på to folkeskoler skaber afhandlingen viden om de konfliktsituationer og kritiske øjeblikke, der knytter sig til det levede liv som det sted, hvor læreres refleksioner tager sit afsæt, og hvor de formulerede kritikker henter sin udsigelseskraft. Samtidig danner Thévenots engagementssociologi, suppleret af Axel Honneths anerkendelsesteori, grundlag for analyser af lærernes bredere engagement i arbejdet. Analyserne fokuserer på dynamikker og udfordringer i spændingsfeltet mellem lærernes engagement og ansvar for eleverne i deres nære omverden samt arbejdet med at imødekomme de forskellige krav, der stilles til at måle elevernes og skolens indsats og præstationer.  
 
Samlet set leverer afhandlingen et indblik i de værdier, man sætter på spil, og de spændinger, der skabes, når målstyring får givet en central koordinerende plads i skolens organisering. Analyserne peger på, at et stærkt fokus på målbare resultater kan undertrykke og stille sig i vejen for læreres selvudfoldelse, som ellers kunne realiseres gennem et inspireret engagement i undervisningen, der både er i stand til at bevæge og inspirere elever og lærere selv. Samtidig viser afhandlingen, at skoler der er organiseret efter industrielle forskrifter med vægt på effektivisering og resultatoptimering, er med til at sætte fællesskabet og den mellemmenneskelige ansvarlighed under pres, forstået som en etisk forpligtigelse over for de konkrete elever i læreres nære omverden. Afhandlingen konkluderer, at de værdier, der knytter sig til den målbaserede styring såsom kontrol og effektivitet, er med til at undertrykke og udgrænse andre værdier i skolens fællesskab såsom solidaritet og inspiration.
 
Læs resumé her/ read abtract here...
 
 

Bogreceptioner i januar 2024

16. januar kl 15-17.30 i bygn. 03.1-S, Auditorium B: Bogreception: Sexisme på arbejde
Start det nye år uden sexisme!   2024 begynder godt: Den nye bog ’ Sexisme på arbejde’ rammer offentligheden. Forfatterne – bla. Jo Krøjer, lektor og leder af OrgESS – præsenterer bogen med et seminar om at genkende, forebygge og håndtere sexisme i arbejdslivet. Samtidig promoveres forfatternes podcast ’Do you know Sexism?’
 
Sexisme på arbejde er skrevet til ansatte og ledere på danske arbejdspladser, der ønsker at være en del af løsningen, men som samtidig er i tvivl om, hvordan vi kommer sexisme til livs. Bogen introducerer, definerer og demonstrerer, hvordan sexisme fungerer og kommer til udtryk. Hvad enten du er leder, HR-medarbejder eller ansat, får du redskaber og metoder til at forebygge og håndtere sexisme på arbejdspladsen. Bogen tager afsæt i over 800 vidnesbyrd, som er indsamlet, da #metoo-bølgen skyllede ind over det danske arbejdsmarked i 2020. Her dokumenterer hundredvis af akademikere på alle niveauer og fra samtlige danske universiteter, at sexismen trives i bedste velgående i akademia. Med dette stærke blik for sexisme, som den kan komme til udtryk og virke og opleves i alle mulige arbejdssituationer, præsenterer bogen ny viden om årsager til, effekter af og løsninger på sexisme. Både for den enkelte og for arbejdspladsen som helhed.
Sexisme på arbejde viser, hvordan vi alle er involveret, også uden at tænke over det – og samtidig giver den redskaber til at skabe et arbejdsklima med trygge, respektfulde rammer, der sikrer alle ansatte, uanset køn, alder, ansættelse og position.
 
Program
15.00  Velkomst ved  dekan Bjarke Oxholm
15.15  Forfatterne præsenterer den nye bog og podcast
15.35  Paneldebat om Sexisme i arbejdslivet og hvordan det kan modvirkes  
Panel: Henriette Laursen, Forperson i Kvinfo Camilla Gregersen, Forperson i DM Iram Khawaja, lektor, DPU Marta Padovan Özdemir, lektor, RUC Trine Askholm, podcastvært, InnovatorQ Og flere…
16.40 Åben debat i salen
17.00 Mingling med nytårsbobler
 
 
 
19. januar kl 13-15 03.1-s03 - Auditorium A: Boreception: ”Sustainable health and the COVID-19 crisis: interdiscplinary perspectives” 
Hvad lærte vi af Coronakrisen i Danmark? Interdisciplinær forskning giver svar i en ny international antologi spækket med danske forskere fra RUC. Og det skal fejres med book launch og et glas!  
 
Kom med til book launch, hvor vi deler vores refleksioner omkring det at samle forskere fra de fire institutter på RUC - og om at udgive i én samlet antologi. Vi deler små bidder af den aktuelle forskning fra antologien.
 
Coronakrisen var et ufrivilligt og udefrakommende ’eksperiment’, der testede alle verdens samfund. Via 13 forskellige kapitler giver bogen ’Sustainable Health and the COVID-19-crisis: Interdisciplinary perspectives’ forskningsbaserede indblik i, hvad moderne velfærdssamfund kan lære ved så gennemgribende en situation.
 
I et velfærdssamfund som det danske, blev sundhedskontrakten mellem borger og stat sat under pres. Vi skulle alle passe på de svage grupper og bidrage til, at den grønne - og ikke den røde – kurve blev en realitet. Den vej som ikke skabte et sundhedssystem i frit fald. Men hvem var dette ’vi’, hvordan blev nedlukninger og sundhedstiltag legitimeret, og hvilken rolle havde viden og videnskab i forhold til politikken?
 
Pandemien berørte alle grupper i samfundet på forskellig vis. I én samlet antologi giver mere end 25 forskere forskellige bud på, hvilke vigtige emner, der ændrede karakter på grund af krisen.
 
Tilmeld dig her...
 
 

IMT Arrangementer

8. januar kl. 13 - store auditorium i 03: IMT Nytårskur
Tilmelding og mere information følger
 
 

News from RUC Library

Research registration 2023 at IMT
Please remember to add all of your remaining publications published in 2023 to Pure no later than February 1st 2024.
In addition, please also consider:
  • Correct attribution to research groups
  • SDG attribution and keyword enrichment
  • And most importantly the possibility to create Open Access for research articles
At IMT, roughly 57% of the publications included in the Danish Open Access Indicator have been fulfilled as Open Access for the year 2022. For 2023 IMT has fulfilled 63% Open Access until now, the ministerial expectation is as near to a 100% as possible.
 
Contact the Library for changes and additions that are not possible for you to make in Pure; rucforsk@kb.dk  
 
See the preliminary program and register for one or more webinars here...
 
News regarding the Open Access agreement with Cambridge University Press.
The Royal Danish Library's agreement with Cambridge, valid for 2023-2025, contains that each year there is a national cap on the number of publications that can be published APC-free as Open Access within the agreement.
 
The Library hereby informs that the cap for Cambridge is about to be reached, and that we cannot therefore guarantee that articles submitted for the rest of 2023 can be published free of charge in the journals included in the agreement.
 
Authors who have articles accepted after the cap is reached will be offered an APC with a 10% discount. For this, a promotion code must be used, which can be requested from Roskilde University Library at the email below. The cap for 2024 is reset at January 1st.
 
The MDPI discount agreement terminates on January 1, 2024  
For a number of years, the Royal Danish Library has managed a joint agreement on behalf of the Danish universities with MDPI. MDPI is a golden Open Access publisher, which, based on free membership, gives a 10% discount on their APCs (Article Processing Charge) to corresponding authors from the institutions.
 
Over the years, the publisher has been exposed to more and more criticism in relation to behavior that is perceived as predatory. The Royal Danish Library has assessed the increased criticism, and has chosen to terminate the overall discount agreement at the end of 2023, as there are signs of questionable publishing behavior. We have assessed that MDPI as a publisher cannot be supported.
 
Since MDPI covers a large number of journals, of which not all necessarily show predatory behavior, the Royal Danish Library leaves it up to the individual institution and researcher to assess whether they want to continue an agreement themselves and whether they want to continue publishing at MDPI.
 
If the above gives rise to any questions, you are very welcome to contact either Head of Department for Licensing Lise Baltzer (lbal@kb.dk) or Head of Department for Research Services Michael Svendsen (misv@kb.dk).  
 
An updated list of the discount and publishing agreements that researchers can make use of at RUC can be found here
 
 

News from EAE

Academic development for VIP spring 2024 by EAE
Unit for Academic Development/Enheden for Akademisk Efteruddannelse, EAE, offers academic development for VIP within university teaching and learning, including digitally enhanced learning, research tools, dissemination, and leadership.
 
We offer both planned activities (see the list below for Spring 2024 or study.ruc.dk and consultations and activities on request, planned in cooperation with individual VIP or groups. So don’t hesitate to contact us with your questions, thoughts, and ideas. Write us an email, book a meeting, or drop by us in our new location in 03.1 -W (just below the rectorate).  
 
We look forward to continued cooperation with you.  
EAE    
 
Planned activities in Spring 2024:
University teaching and learning:
Digitally enhanced teaching and learning:
Dissemination:
Research tools
Leadership: 
 

IMT Publications

Dækker perioden fra den 6. oktober til  den 1. december 2023
 
Journal Article - Peer-reviewed
Graversgaard, M. ; Piil, K. ; Olesen, J. E. ; Dalgaard, T. ; Christensen, A. A. ; Thorsøe, M. H. ; Vejre, H. ; Andersen, P. S. ; Brock, S. ; Kjeldsen, C. ; Andersen, E. ; Hansen, L. B. / What does framing theory add to our understanding of collective decision making in nitrogen management? / Landscape Ecology, 2022, no. Special Issue: Social Theory and Landscape Ecology, DOI: 10.1007/s10980-021-01265-z.  
 
Tranberg, K. ; Due, T. D. ; Rozing, M. ; Jønsson, A. B. R. ; Kousgaard, M. B. ; Møller, A. / Challenges in reaching patients with severe mental illness for trials in general practice—a convergent mixed methods study based on the SOFIA pilot trial / Pilot and Feasibility Studies, 2023, vol. 9, no. 1, DOI: 10.1186/s40814-023-01395-y.  
 
Holm, L. ; Pia Laursen, H. ; Ahrenkiel, A. / ‘I’m rewriting the law’: When children bring literacy into nursery school / Lietracy, 2023, vol. Early view, pp. 1, DOI: https://doi.org/10.1111/lit.12353.  
 
Tranberg, K. ; Doherty, K. ; Mercer, S. W. ; Nielsen, M. H. ; Reventlow, S. ; Møller, A. ; Rozing, M. ; Jønsson, A. ; Due, T. ; Siersma, V. ; Brodersen, J. B. ; Bissenbakker, K. ; Martiny, F. ; Davidsen, A. ; Kjellberg, P. K. / The SOFIA pilot study: assessing feasibility and fidelity of coordinated care to reduce excess mortality and increase quality of life in patients with severe mental illness in a general practice setting; a cluster-randomised pilot trial / BMC Primary Care, 2023, vol. 24, no. 1, DOI: 10.1186/s12875-023-02141-2  
 
Thorhauge Frederiksen , J. ; Sarauw, L. L. / Universitetet som plan B: Studietvivl som copingstrategi blandt universitetsstuderende / Dansk Pædagogisk Tidsskrift, 2020, vol. 1, no. 2020, pp. 23-34, DOI: https://dpt.dk/temanumre/2020-1/universitetet-som-plan-b  
 
Pultz, S. ; Dupret, K. / Emotional status and emotional labour: exploring the emotional labour among casualised and tenured knowledge workers / Culture and Organization, 2023, vol. Latest articles, DOI: 10.1080/14759551.2023.2258433.
 
Bissenbakker, K. ; Siersma, V. ; Jønsson, A. B. R. ; Møller, A. ; Christensen, K. B. ; Brodersen, J. B. / Measuring needs-based quality of life and self-perceived health inequity in patients with multimorbidity: investigating psychometric measurement properties of the MultiMorbidity Questionnaire (MMQ) using primarily Rasch models / Journal of Patient-Reported Outcomes, 2023, vol. 7, no. 1, DOI: 10.1186/s41687-023-00633-4. RUC
 
Stage, J. T. / Exploring the hidden demands for patients’ resources: how health researchers risk excluding patients from patient and public involvement in health research during recruitment / SSM - Qualitative Research in Health, 2023, vol. 4, DOI: 10.1016/j.ssmqr.2023.100341.  
 
Li, L. ; Cheema, M. A. ; Ali, M. E. ; Lu, H. ; Li, H. / Efficiently computing alternative paths in game maps / World Wide Web, 2023, vol. 26, no. 5, pp. 3321-3345, DOI: 10.1007/s11280-023-01188-6.
 
Liu, T. ; Li, H. ; Lu, H. ; Cheema, M. A. ; Chan, H. K. H. / Contact Tracing over Uncertain Indoor Positioning Data / IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering, 2023, vol. 35, no. 10, pp. 10324-10338, DOI: 10.1109/TKDE.2023.3270031.  
 
Rønne, P. F. ; Esbensen, B. A. ; Brødsgaard, A. ; Biering-Sørensen, B. ; Hansen, C. A. / Patients’ and Family Members’ Experiences of a Novel Nurse-Led Intervention Using Family Conversations Targeting Families Afflicted by Chronic Non-Cancer Pain / Journal of Pain Research, 2023, vol. 16, pp. 3029-3043, DOI: 10.2147/JPR.S412721.  
 
Lapiņa , L. ; Singla, R. ; Suárez-Krabbe, J. ; Tornius, K. ; Horn, L. / How is the anti/not/un-racist university a radical idea?: Experiences from the Solidarity Initiative at Roskilde University / Kvinder, Køn & Forskning, 2023, vol. 2, pp. 168- 177, DOI: 10.7146/kkf.v36i2.132553.  
 
Holen, M. ; Lehn, S. / Meta preceptorship and situated preceptorship: A conceptual proposal. Metavejledning og situationel vejledning; Forslag til begrebssætning af vejledning i sygepleje / Klinisk Sygepleje, 2023, vol. 37, no. 3, pp. 193-204, DOI: 10.18261/ks.37.3.6.  
 
Hansen, J. U. ; Zambach, S. / Student and teacher performance during COVID-19 lockdown: An investigation of associated features and complex interactions using multiple data sources / P L o S One, 2023, vol. 18, no. 10 October, pp. 1-29, DOI: 10.1371/journal.pone.0291689.  
 
Lybæk, R. ; Kjær, T. / Valorizing the Input and Output Waste Streams from Three PtX Case Studies in Denmark: Adapting a Symbiotic Approach / Waste, 2023, vol. 1, no. 4, pp. 884-900, DOI: 10.3390/waste1040051.
 
Aamann, I. C. ; Dybbroe, B. / Inequity in palliative care: class and active ageing when dying / Social Theory & Health, 2023, vol. Online First, DOI: 10.1057/s41285-023-00196-w.  
 
Arnfjord, S. ; Andersen, J. / Kapacitetsopbygning og empowerment i Grønland / Social Kritik:Tidsskrift for social analyse & debat, 2023, no. 169, pp. 5-8.
 
Grindsted, T. S. ; Holm, J. ; Sørensen, F. ; Nielsen, T. T. ; Byrnak-Storm, N. ; Jensen, J. F. / Conflicting landscapes – integrating sustainable tourism in nature park developments / Geografiska Annaler. Series B. Human Geography, 2023, vol. Latest articles, DOI: 10.1080/04353684.2023.2280262.  
 
Jønsson, A. B. R. ; Christensen, I. ; Doherty, K. ; Kjellberg, P. ; Mercer, S. W. ; Reventlow, S. ; Rozing, M. P. ; Møller, A. ; Martiny, F. H. J. ; Søndergaard, M. K. ; Brodersen, J. B. ; Due, T. D. ; Nielsen, M. H. ; Bakkedal, C. ; Bardram, J. E. ; Bissenbakker, K. / Introducing extended consultations for patients with severe mental illness in general practice: Results from the SOFIA feasibility study / BMC Primary Care, 2023, vol. 24, no. 1, DOI: 10.1186/s12875-023-02152-z  
 
Ravenni, G. ; Thomsen, T. P. ; Smith, A. M. ; Ambye-Jensen, M. ; Rohde-Nielsen, K. T. ; Henriksen, U. B. / Integration of a drying and pyrolysis system in a green biorefinery: biochar product quality and impacts on the overall energy balance and climate footprint / Biomass Conversion and Biorefinery, 2023, vol. Early access, DOI: 10.1007/s13399-023-04877-4.
 
Book/ Book chapter - Peer-reviewed
Schraube, E. / Tecnologia / Dicionário de Psicologia Política Latino-Americana, Alínea, 2023, pp. 400–404  
 
Flensborg Jensen, M. C. ; Jensen, P. H. ; Von Nordheim, F. / Ældepolitikken i det aktive samfund / Socialpolitik, Hans Reitzels Forlag, 2023, pp. 345-369  
 
Umantseva, A. ; Hulgård, L. ; Hauggaard-Nielsen, H. / A passion for soil: Solidarity economy and regenerative agriculture / Solidarity Economy: Alternative Spaces, Power and Politics, Taylor & Francis, 2023, pp. 102-115, DOI: 10.4324/9781003306344-8  
 
Spaniol, M. J. ; Rowland, N. J. / Scenarios as cognitive aids: The necessary role of emotional labor in the cognition management of clients / Cognitive Aids in Strategy, Emerald Group Publishing, 2023, pp. 65-86, DOI: 10.1108/S2397-521020230000006005.  
 
Report - Peer-reviewed 
Kvist, A. T. / Fra klumpspil til samspil: Midtvejsevaluering af Broboldprojektets metoder, udfordringer og potentialer som organisering af foreningsidræt på lokalsamfundets præmisser / Brobold, 2023
 
Hansen, M. P. ; Pultz, S. ; Müller, M. / Report on data collected during and after pilot including benchmarking- Sociological Report: D5.3 / HECAT, 2023
 
Article in Proceedings - Peer-reviewed 
Gallagher, J. P. ; Hermenegildo, M. V. ; Morales, J. F. ; López-García, P. / Transforming Big-Step to Small-Step Semantics Using Interpreter Specialisation / Logic-Based Program Synthesis and Transformation: 33rd International Symposium, LOPSTR 2023, Cascais, Portugal, October 23-24, 2023, Proceedings, Springer, 2023, pp. 28-38, DOI: 10.1007/978-3-031-45784-53.
 
Andreasen, T. ; Bulskov, H. ; Nilsson, J. F. / On Reducing Reasoning and Querying in Natural Logic to Database Querying / Flexible Query Answering Systems - 15th International Conference, FQAS 2023, Proceedings, Springer, 2023, pp. 3-14, DOI: 10.1007/978-3-031-42935-4_1
 
Blackburn, P. ; Braüner, T. ; Kofod, J. L. / An Axiom System for Basic Hybrid Logic with Propositional Quantifiers / Logic, Language, Information, and Computation - 29th International Workshop, WoLLIC 2023, Proceedings, Springer, 2023, pp. 118-134, DOI: 10.1007/978-3-031-39784-4_8
 
Comment, debate and contribution to newspaper
Gleerup, J. / Forsker kalder udspil “dybt foruroligende”: Regeringens regnearkslogik gambler med uddannelsers økonomi / Altinget | Forskning, 08/06/2021
 
Grindsted, T. S. / “Samfundet har brug for visionære univer¬si¬teter, Dansk Erhverv” / Boersen, 07/11/2023
 
Grosen, S. L. / Indflydelse på teknologi forudsætter kvalificeret fantasi / Tidsskrift for Arbejdsliv, 2021, vol. 23, no. 2, pp. 56-61, DOI: 10.7146/tfa.v23i2.128243.
 
 

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: onsdag 10. januar 2024
Udkommer: fredag 26. januar 2024