Denne tekst er en preheader, som uddyber indholdet af nyhedsbrevet. Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære læser

I dette nyhedsbrev kan du læse om:
 
  • Nyt fra Anders    (erstattes med overskrifter fra indlæg)
  • Nyt fra Camilla   (erstattes med overskrifter fra indlæg)
  • Nyt fra Hermod   (erstattes med overskrifter fra indlæg)
  • Guider med bæredygtigt blik på bynær naturturisme
  • Turisme skal skabe steder – og bidrage til regio-naludvikling i Rødby
  • Præsentation af forskningsgruppen Barndom, ungdom og familieliv
  • Kort nyt fra IMT  (herunder at Katia er blevet studieleder på MSE)
  • Ph.d-forsvar i august og september
  • Arrangementer på IMT i august og september
  • EAE aktiviteter
  • IMT mødematerialer
  • Nyeste publikationer og presseklip på IMT
  • Om IMT Nyhedsbrev
 

Guider med bæredygtigt blik på bynær naturturisme

v/ Uddannelsesleder Susanne Haraszuk
 
Det nye hold studerende på Turistføreruddannelsen kick-startede den 11. august og kan nu se frem til et særligt tilrettelagt studieår. De kommer til at tage aktiv del i det treårige tværfaglige forsknings- og udviklingsprojekt ”Innovation og udvikling af bæredygtig bynær naturturisme”. I løbet af studieåret skal vi udvikle og udbyde undervisningsmoduler med reference til projekttitlen. Læs mere om hele projektet (forkortes INUT) på www.ruc.dk/inut

Det ene valgfrie modul skal udbydes i foråret 2018 i et fagligt samspil med både bacheloruddannelsen i Natur- og Kulturformidling på Skovskolen/KU og et særskilt udviklingsprojekt. Her skal en gruppe på 20 entreprenante turistførere, naturvejledere og lokale aktører udvikle innovative turprodukter i de to bynære naturområder: Narturpark Amager og Nationalpark Skjoldungernes Land. Der bliver dynamiske møder mellem forskellige fagligheder i spændet mellem to stereotype, men udbredte forestillinger: naturformidleren har gummistøvlerne på og kulturformidleren er på stenbroen i det højhælede!

Et andet nyt modul bliver mere praksisorienteret og får fokus på entreprenørskab og produktudvikling. Dette modul skal forankres i uddannelsen og kan senere udbydes, som et efteruddannelsesmodul for de uddannede guider. Nutidens turistførere skal være klædt på til begå sig på et marked under stadig hastigere forandring. De har brug for løbesko, skiftetøj og mobilen i hånden. Fremover skal de også formidle om bæredygtighed - eksemplarisk og lærende.

Projektpartnerne fra RUC, KU og arkitektfirmaet Norrøn har været i gang siden årsskiftet, så de første milepæle i udredningsarbejdet nærmer sig - blandt andet skabelsen af en definitionsramme for bæredygtig bynær økoturisme v. Jesper Holm og Berit Kaae/KU. Dette metodiske skriv med konceptudvikling har relevans for studerende i andre faglige miljøer på IMT/RUC.

Turisme skal skabe steder – og bidrage til regionaludvikling i Rødby

v/ Thomas Skou Grindsted og Jørgen Ole Bærenholdt, RUC

I Rødby ligger et smukt købstadshotel og et lige så smukt pakhus. I dag synes Rødby ikke af meget med sine 16 aktive butikker i ho-vedgaden, men de historiske bygninger vidner om købstadens storhedstid. Det er her grundlæggeren af Magasin du Nord er født, og det er her børnebogsfiguren Cirkeline er fra.

Forskere fra Roskilde Universitet er ved at etablere et forskningsprojekt i Rødby, hvor de gamle bygninger og særlig købstadshotellet danner rammen for at genskabe liv i de tomme lejemål og boliger. Projektet er i opstart og samler Pakhusforeningen, Knuthenlund, Lalandia, Norrøn arkitetker, UCSJ og en ræk-ke andre lokale aktører.

Rødby er i dag en hensunken by på det syd-lige Lolland. Op mod en trejdeel af butiksare-alet står øde hen, og samtidig er hovedgaden i Rødby fantastisk smuk med prægtige bygninger der vidner om fortidens rige handelsliv. Når man vandrer gennem byen en solkinsdag først i juni, er det denne dobbelthed der gør Rødby interessant. Og det er denne dobbelthed, der danner ramme for projektet. Kan der pustes liv i Rødby og kan byen genskabes, med turismen som generator for lokale erhverv?

I Italien har difuse hoteller vundet udbredelse, bl.a. som eksperimenter der skal imødekomme regionalgeografiske udfordringer. Et dif-fust hotel er et koncept, hvor de ellers tomme bygninger i bymiljøet mobiliseres ved at lave et funktionelt ”købstadshotel” som center, men hvor hotellets værelser er spredt over hele byen. Hotelværelserne places i de ellers tomme bygninger. Hovedgaden i Rødby består i dag af flere tomme bygninger, inklusiv det historiske varehus (hvor grundlæggeren af Magasin efter sigende skulle have grundlagt sit handelstalent), Rådhuset (med en smukt bevaret rådmandssal) og den gamle kolonialhandel (der minder dig om Matador, når du træder ind).  

En række lokale aktører, herunder den lokale kulturforening har siden 2016 arbejdet på at udvikle hovedgaden i Rødby, og RUC har studeret ideudviklingsarbejdet hos Norrøn arkitekter siden foråret 2016.

Foruden opbygning af kulturhuset i det gamle pakhus arbejdes der på at åbne et købs-stadshotel med værelser i forskellige huse rundt omkring i hovedgaden, og med reception i det gamle rådhus. Der arbejdes også på at genåbne den gamle kolonialhandel, at samle lokale kræfter og at finde alternative forretningsmodeller sammen med stærke turismepartnere i området, e.g Knuthenlund og Lalandia. Projektet orienterer sig også mod flere perspektiver i den kommende Fehmern Bælt forbindelse, hvor formålet er at skabe og udvikle oplevelsesdesign med attraktioner, der har et regionaløkonomisk sigte.

Projektet afprøver og udvikler nye typer af bottom up innovationsudvikling, herunder at udvikle innovationsplatforme for nye typer af aktører. Aktører, der som oftest opererer på kanten af værdikæden, sådan at der kan opnås meget med små investeringer og en lille ekstra indsats af mange aktører.

Som med Camønoen, et innovationsprojekt der etablerer en vandrerute på Møn, et innovationsprojekt, der kom til at involvere mere en 140 lokale aktører, og genererer en om-sætning på ca. 12 mio.kr. blot 3 måneder efter sin åbning, er det håbet, at innovationsprojektet kan skabe en lignende succes i Rødby. Camønoen er et eksempel på, hvor-dan turismen udvikler sig på nye måder, hvor mange forskellige aktører bliver sat sammen og giver ny energi til Danmarks yderområder. Projektparterne kommer til RUC i september. Med et langt sejt træk og et studie af nye tilgange til oplevelsesøkonomisk byudvikling, er det håbet at endnu en succes bliver til i Rødby.

Kort nyt fra IMT

Ny studieleder på Master i Socialt Entreprenørskab
Katia Dupret har officielt overtaget studielederposten på MSE pr. 1. august 2017

Præsentation af forskningsgruppen Barndom, ungdom og familieliv

Forskningsgruppen om barndom, ungdom og familieliv forsker tværfagligt i børns og unges hverdagsliv på tværs af institutioner og familieliv. Den samlede forskningsindsats afdækker konsekvenserne af vedvarende samfundsmæssige moderniseringsprocesser for børn og unge samt for institutioner og familieliv.
 

Ph.d- forsvar august og september

Mandag d. 21. august kl 13: Arne Roar Lier forsvarer sin ph.d.-afhandling
»Fra arbeidsoppgave til læringsoppgave« – En studie av yrkesfaglærernes arbeid med faget
Prosjekt til fordypning – PTF innenfor programområdet Teknologi og Industriell Produksjon (TIP)
Sted: 02.1-031 - Geofagsal
 
Fredag d. 25. august kl. 13: Tania Mushtaque forsvarer sin ph.d.-afhandling
»The Human Resource Management Policy and Practice in Public Sector of Pakistan« – A case study of Pakistan State Oil (PSO)
Sted: 11.1-047 - Studiesal
 
Fredag d. 8. september kl 13: Anne Ranek forsvarer sin ph.d.-afhandling
 
Sted: 46.1-049
 
 

Kommende arrangementer på IMT

Fredag d. 25. august kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Mandag 28. august kl. 15: Bogreception
"Græsrod i magtsystemet" en erindringsbog om Kai Lemberg skrevet af Martin Lemberg-Pedersen
Instituttet vil være vært med lidt til ganen og halsen ved receptionen.
Sted: 02 - kantinen
 
Fredag d. 1. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Fredag d. 8. september kl. 11- 13: Personalemøde
Sted: 08.-032 - Teorilokale (80)
 
Fredag d. 15. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Fredag d. 15. september Årsfest
......    MERE INFO FØLGER........
 
Fredag d. 22. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Fredag d. 29. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 

EAE aktiviter

29. august kl. 13 -15: Moodle inspiration

Introduktion og inspiration til at bruge flere af Moodles muligheder og funktioner. Eksempler på Moodle-sider, litteratur i Moodle (Mendeley), video i Moodle (video.ruc.dk).
Læs mere og tilmeld dig her...

31. august kl. 10 - 15.30: Kend dine forskningsredskaber

Grundlæggende præsentation af en række værktøjer, der understøtter forskningsprocessen fra indhentning af data, over håndtering og analyse af data til publicering. Introduktion til referencehåndtering med Mendeley, introduktion til og diskussion af forskellige værktøjer til dataindsamling, produktion og formidling, som på forskellig vis kan understøtte forskningsprocessen, samt etiske og juridiske aspekter.
Læs mere og tilmeld dig her...
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
Husk login...

Publikationer

Her kan du se de nyeste publikationer fra IMT

Læs mere...

Presseklip

Her kan du se presseklip fra IMTs forskere

Læs mere...