Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
  • Personaleseminar på Comwell d. 22. august 2017
  • Opfølgning på spørgsmål fra personaleseminar ved personalemøde d. 8. september
  • Guider med bæredygtigt blik på bynær naturturisme
  • Kort nyt fra IMT
  • Præsentation af nye adjunkter på IMT
  • Ph.d.-forsvar i august og september
  • Kommende arrangementer på IMT
  • IMT mødematerialer
  • Nyeste publikationer og presseklip på IMT
  • Om IMT Nyhedsbrev
 

Kære alle

Jeg ønsker jer hjertelig velkommen tilbage fra sommerferien til starten på efterårssemesteret 2017 i Institut for Mennesker og Teknologi.

I august måned har 200 studerende på instituttets suppleringskurser bestået deres eksamen. Alle vores bachelor-, kandidat- og masterstuderende er nu i fuld gang med deres studier.

Som I ved, er det mere besværligt end sædvanligt at gennemføre undervisningen. Vi er udfordret både i forhold til studieadministration, it og lokalelogistik. I det lokale samarbejdsudvalg har vi aftalt en procedure, der skal bidrage til, at udfordringerne bliver benævnt, systematiseret og bragt videre. Alle på universitetet har interesse i, at problemerne bliver løst. De studerende kan ikke undgå at mærke, hvis kommunikationen halter, it ikke virker til tiden, to hold møder op til undervisning i samme lokale, ellerde oplever vanskeligheder med at finde vej i det administrative system. På trods af dette er det vores fælles interesse og ansvar at medvirke til, at de studerende får den bedst mulige oplevelse af deres uddannelse på de studievilkår, der tilbydes.   

Allokeringen til efterårssemesteret har båret præg af, at vi endnu ikke fundet den helt rigtige model for allokeringsprocessen. I uddannelsesudvalgene arbejder vi derfor med en procesplan, som skal sikre, at allokeringen til forårssemesteret afsluttes inden jul. Samtidig arbejder vi med, at alle skal have adgang til detailoplysningerne i Ressourcebasen vedr. fordelingen af deres arbejdstid på de forskellige typer af opgaver.

Den 22. august holdt vi vores årlige personaleseminar på Comwell i Roskilde. Seminaret havde to temaer: Institutionsakkreditering og studenterinddragende undervisning. Anders bød velkommen og indledte seminaret (powerpoint vedlagt). Derefter holdt Christian Moldt, Kvalitetschef ved Absalon (tidl. UCSJ), og Mikael Vetner, Institutleder ved Institut for Kommunikation og Psykologi ved AAU, oplæg om deres erfaringer med henholdsvis en positiv og en betinget institutionsakkreditering (powerpoint vedlagt). Oplæggene var både engagerede og tankevækkende. Charlotte Brammer, Teamleder for kvalitetsenheden ved RUC, og Geeske de Witte Vestergaard, Specialkonsulent ved RUC, var inviteret til at redegøre for arbejdet med institutionsakkreditering (powerpoint vedlagt). Der blev rejst en del spørgsmål på baggrund af oplæggene. Som om afslutning på denne del af programmet blev hver enkelt deltager bedt om at formulere ét spørgsmål til det videre arbejde (se Camillas indlæg i dette nummer af nyhedsbrevet). Om eftermiddagen var der oplæg om studenterinddragelse på Sociale Interventionsstudier, v. Trine Wulf-Andersen og nogle meget begejstrede studerende, om ’Peergrade’ som metode til feedback i GIS-kursus, v. Esbern Holmes (powerpoint vedlagt), og om Studenterdrevet tilrettelæggelse og gennemførsel af undervisning, v. Jan Kampmann (powerpoint vedlagt). I den efterfølgende fremlæggelse fra grupper og drøftelse blev der både lagt vægt på strukturelle hindringer for studenterinddragelse og på nye idéer til studenterinddragelse.

Den 28. august havde vi møde i instituttets aftagerpanel. Temaerne var bedømmelsesformer med fokus på læring og employability og på genakkreditering af Sundhedsfremme. Mødet blev indledt med en status over universitetets og instituttets udfordringer og glædelige nyheder samt en opsamling vedr. opfølgning på det foregående møde i aftagerpanelet (powerpoint vedlagt). Derefter var der oplæg om Autentiske bedømmelsesformer med internationalt udsyn, v. Eva Bendix Petersen, leder af EAE (powerpoint vedlagt), og om Aftagernes rolle i udvikling af bedømmelsesformer, v. Camilla Schmidt . Punktet blev afsluttet med en workshop om paneldeltagerne idéer til indhold og praksis i nye prøveformer. Til mødets andet hovedpunkt om genakkreditering af Sundhedsfremme var der oplæg v. Birgit Land (powerpoint vedlagt). Fra instituttets side oplever vi møderne i aftagerpanelet som meget velfungerende, og der er et fint fremmøde blandt medlemmerne. Vi har stor gavn af vores formøder med Helle Ørsted, Administrerende direktør i Change/Group.
 
Den 8. september havde vi personalemøde i instituttet med drøftelse af bl.a. uddannelsespolitiske spørgsmål, sommeruniversitet 2018 samt studiestart, logistik og opfølgning (powerpoint vedlagt)

Umiddelbart før sommerferien havde vi den glæde at kunne ansatte fem meget velkvalificerede adjunkter. Det drejer sig om Sofie Pedersen, Psykologi, Nina Boulus-Rødje, Informatik, Mads Hobye, Datalogi, Martin Severin Frandsen, Plan-, By-, Proces og Thomas Skou Grindsted, Geografi. I løbet af det tidlige efterår kommer et genopslag af stilling inden for Sundhedsfremme. Vi er samtidig i gang med at udarbejde grundlag for en professoratsplan, som skal vedtages af Institutrådet i løbet af efteråret.

Afslutningsvis er det værd at fremhæve et par gode nyheder på uddannelsesområdet:
  • Uddannelsen Nordic Urban Planning Studies (NUPS) er indstillet til positiv akkreditering. Vi krydser fingre for endelig godkendelse.
  • FabLab har gennemført et tre ugers sommerkursus: “Making Things” for Deakin Universitetet i Australien. Deakin skriver: “On behalf of everyone at Deakin, I want to thank you for providing an academically enriching, life-changing experience for our students! The feedback has been AMAZING and FABLAB/RUC/Roskilde is certainly getting some seriously good exposure in Australia now! Thank you, thank you.” Det lover godt for et fremtidigt samarbejde
 
De bedste hilsner
Anders
 
 

Personaleseminar på Comwell d. 22. august

Tak for engageret deltagelse i vores personaleseminar d. 22. august.  (Se programmet her >)
 
Dette års seminar stod i uddannelsernes tegn. Den første del af seminaret handlede om kvalitetsarbejde og den nært forestående institutionsakkreditering med oplæg fra mennesker med erfaring med processen (se Anders’ indlæg for link til slides). En væsentlig pointe i alle fremstillinger var, at det er væsentligt at finde en balance mellem intentionen i akkrediteringssystemet om at udvikle uddannelser og pædagogik med fokus på læring og kravet om at udvikle gennemsigtigt dokumentationssystem, som fokuserer på udvikling af målbare kriterier og opfølgning. Det rejser mange spørgsmål fra gode og engagerede forskere og undervisere om hvad det betyder for deres arbejde og for deres møde med de studerende og hinanden. Ved afslutningen af formiddagens program sendte vi en skål rundt i salen med opfordringen til at nedfælde det mest brændende spørgsmål vedrørende kvalitetsarbejdet og institutionsakkrediteringen. Det er blevet til mange gode spørgsmål – især spørgsmål om hvad min rolle er! Disse spørgsmål blev samlet op på personalemødet d. 8. september - se nedenfor.
 
Den anden del af personaleseminaret handlede om udvikling af uddannelser gennem anvendelse af studenterinddragende undervisningsmetoder. Efter inspirerende oplæg fra gode kolleger (se Anders’ indlæg for slides) fandt deltagerne sammen i grupper for at drøfte, hvordan de selv kan udvikle deres undervisning i den retning. Grupperne kom med forskellige bud på, hvordan de konkret kunne arbejde videre med inspiration fra oplægsholderne og pegede på følgende pointer og udfordringer:
  • Inddragende undervisning udfordrer vanetænkning og stiller krav til præcisering af mål og bedømmelseskriterier
  • Studerende kan også inddrages i arbejdet med at udvælge tekster til undervisning – der skal være fokus på faglige begrundelser
  • Inddragende metoder sætter ideerne fri, men kræver klare argumenter for vidensgrundlaget
  • Studenterinddragende undervisning betyder ikke at underviserne ikke skal deltage eller have ansvar!
  • Husk at spørg – hvad skal de studerende få ud af det?
  • Konkrete uddannelsers indhold og formål kalder mere på involverende undervisningsformer end andre
Dette arbejde vil blive løbende samlet op og adresseret i IMT’s Uddannelsesudvalg, studienævn og faggrupper.
Mødet blev også benyttet som platform til at opsamle gode eksempler på progressiv pædagogik og deltagerstyret undervisning ved IMT’s uddannelser med henblik på at indstille underviserne ved IMT til RUC’s nye underviserpris – Det gyldne grupperum. Katia Dupret har samlet de gode eksempler og formuleret en samlet indstilling, som er et opløftende indblik i vores daglige maskinrum. Det tegner godt for den videre udvikling af deltagerstyret undervisning ved IMT. I kan se indstillingen her >

Opfølgning på spørgsmål fra personaleseminar ved personalemøde d. 8. september

Fredag d. 8 september afholdtes personaleseminar, hvor Camilla samlede op på centrale spørgsmål vedrørende kvalitetsarbejde og institutionsakkreditering. Spørgsmålene blev besvaret under oplægget ”Hvad skal jeg gøre? – Roller og ansvar i uddannelseskvalitet” (se vedhæftede slides >).

Under oplægget blev der refereret til det nyligt udsendte notat fra Rektor: Projektvejledning på RUC: rammer og praksis. Notatet kan ses her >

Guider med bæredygtigt blik på bynær naturturisme

v/ Uddannelsesleder Susanne Haraszuk
 
Det nye hold studerende på Turistføreruddannelsen kick-startede den 11. august og kan nu se frem til et særligt tilrettelagt studieår. De kommer til at tage aktiv del i det treårige tværfaglige forsknings- og udviklingsprojekt ”Innovation og udvikling af bæredygtig bynær naturturisme” (INUT). I løbet af studieåret skal vi udvikle og udbyde undervisningsmoduler med reference til projekttitlen. Læs mere om hele projektet på INUTs hjemmeside >

Det ene valgfrie modul skal udbydes i foråret 2018 i et fagligt samspil med både bacheloruddannelsen i Natur- og Kulturformidling på Skovskolen/KU og et særskilt udviklingsprojekt. Her skal en gruppe på 20 entreprenante turistførere, naturvejledere og lokale aktører udvikle innovative turprodukter i de to bynære naturområder: Narturpark Amager og Nationalpark Skjoldungernes Land. Der bliver dynamiske møder mellem forskellige fagligheder i spændet mellem to stereotype, men udbredte forestillinger: naturformidleren har gummistøvlerne på og kulturformidleren er på stenbroen i det højhælede!

Et andet nyt modul bliver mere praksisorienteret og får fokus på entreprenørskab og produktudvikling. Dette modul skal forankres i uddannelsen og kan senere udbydes, som et efteruddannelsesmodul for de uddannede guider. Nutidens turistførere skal være klædt på til begå sig på et marked under stadig hastigere forandring. De har brug for løbesko, skiftetøj og mobilen ved hånden. Fremover skal de også formidle om bæredygtighed - eksemplarisk og lærende.

Projektpartnerne fra RUC, KU og arkitektfirmaet Norrøn har været i gang siden årsskiftet, så de første milepæle i udredningsarbejdet nærmer sig - blandt andet skabelsen af en definitionsramme for bæredygtig bynær økoturisme v. Jesper Holm og Berit Kaae/KU. Dette metodiske skriv med konceptudvikling har relevans for studerende i andre faglige miljøer på IMT/RUC.

Kort nyt fra IMT

Hjælp til med at holde orden i IMTs lokaler
Efter flytningen kan det tydeligt mærkes, at IMT er blevet en stor arbejdsplads med mange studerende. Vores lokaler udnyttes maksimalt, og derfor er det særligt vigtigt, at vi får skabt en kultur, hvor lokalet efterlades rydeligt efter brug. Borde og stole sættes på plads i standardopstillingen, og service, plancher m.m. fjernes, når aktiviteten er slut.
Husk, det er underviseren og den mødeansvarlige, som i sidste ende har ansvaret for at lokalet afleveres rydeligt.
 
Ny studieleder på Master i Socialt Entreprenørskab
Katia Dupret har officielt overtaget studielederposten på MSE pr. 1. august 2017
 
Turisme skal skabe steder – og bidrage til regionaludvikling i Rødby
Forskere fra IMT og INVIO er ved at etablere et forskningsprojekt i Rødby, hvor de gamle bygninger og særlig købstadshotellet danner rammen for at genskabe liv i de tomme lejemål og boliger.
 

Præsentation af nye adjunkter på IMT

Mads Hobye
Mads (1980) holds a PhD in interaction design from Medea, Malmø University and is co-founder of illutron collaborative interactive art studio. For the past three years, he has been developing Fablab RUC, focussing on the burgeoning Maker movement, empowering creative use of technology and democratising easier access to modern digital manufacturing. In his new position at Computer Science, he will be conducting research into the potential of digital material exploration. This will be a designerly exploration into tools creative practitioners need; methodological consequences, how to empower non-technical users, and novel human-technology interactions.
 
Martin Severin Frandsen                    
Jeg har været tilknyttet RUC siden 2005 først som underviser og siden som videnskabelig assistent og phd-studerende. Med udgangspunkt i planlægning og urbane spørgsmål har min forskning været bredtfavnende rækkende fra aktionsforskning til rent teoretiske undersøgelser på tværs af planlægningsteori, bygeografi og  bysociologi. Som aktionsforsker har jeg været involveret i adskillige praktiske planlægningseksperimenter med workshops, debatter og samskabelsesprocesser. I mit phd-projekt, Samskabelse som læreproces, fulgte jeg over flere år på meget nært hold arbejdet med en eksperimentel boligsocial helhedsplan i et udsat boligområde vest for København.
På undervisningssiden har jeg været aktiv i udviklingen og opstarten af Plan, By & Proces og har desuden været fast tilknyttet HumTek i en årrække, de seneste 3 år som som huskoordinator.
 
Nina Boulus-Rødje
Gennem hendes karriere har Nina lavet undersøgelser av forskellige teknologier samt arbejdes praksisser. Dette omfatter anvendelsen af sagsbehandlings systemer i Danmark, Start-ups i Palæstina, implementering af e-valgteknologier i Danmark, samt udvikling og brug af elektroniske patientjournaler i Canada og i Norge. Jeg har tidligere arbejdet i København Universitet, og i IT Universitetet.
Sofie Pedersen
Jeg er uddannet cand.psych. i 2008 (fra KU), og phd fra samme sted fra 2015. Derudover er jeg autoriseret psykolog, hvilket afspejler, at jeg har bevæget mig lidt frem og tilbage mellem praksis og akademia. Den gennemgående interesse for mig har været - og er fortsat - hvordan vi kan forstå samt arbejde med udviklingsprocesser i forskellige institutionelle sammenhænge. I praksis har jeg arbejdet indgående med udviklingsprojekter i socialpsykiatrien, og i min phd undersøgte jeg standardiserings- og subjektiveringsprocesser blandt unge i gymnasiet. Forskningsmæssigt er jeg meget optaget af den økologiske psykologi og dens potentiale for at udvikle et teoretisk blik på en person-omverdens reciprocitet, hvilket for mit vedkommende ofte kobles til et konkret studie af udviklingsdynamikker i unges hverdagsliv i forskellige sammenhænge.  Jeg lander direkte til semesterstart (skal bl.a. være klyngevejleder på BA fagmodulkursus i hverdagslivets psykologi) fra en måneds gæsteforsker-ophold i Japan, så jeg beklager på forhånd hvis jeg fremstår mere end almindeligt forvirret (billedet er i øvrigt fra indgangen til Miho museet, dybt i de japanske bjerge, og jeg kan til de arkitekturinteresserede oplyse, at det er tegnet af I.M.Pei - en klar anbefaling herfra!) - glæder mig meget til at møde jer alle sammen!
 
Thomas Skou Grindsted
Thomas er netop tiltrådt som adjunkt ved Plan, By, Proces og Geografi, hvor han særligt vil dække regional- og landdistriktsudviklingen, samt lokal og områdebaseret planlægning. Thomas har en baggrund ved Geografi og Teksam, indenfor bypolitik, byteori og strategisk planlægning, orienteret mod det tekniske og miljøorienterede område. Thomas er desuden engageret i planlægning og byudvikling i forbindelse med klimaforandringer
 

Ph.d- forsvar august og september

Mandag d. 21. august kl. 13: Arne Roar Lier forsvarer sin ph.d.-afhandling
»Fra arbeidsoppgave til læringsoppgave« – En studie av yrkesfaglærernes arbeid med faget
Prosjekt til fordypning – PTF innenfor programområdet Teknologi og Industriell Produksjon (TIP)
Sted: 02.1-031 - Geofagsal
 
Fredag d. 25. august kl. 13: Tania Mushtaque forsvarer sin ph.d.-afhandling
»The Human Resource Management Policy and Practice in Public Sector of Pakistan« – A case study of Pakistan State Oil (PSO)
Sted: 11.1-047 - Studiesal
 
Fredag d. 8. september kl. 13: Anne Ranek forsvarer sin ph.d.-afhandling
 »Paradoxical Spaces: Identity and Everyday Spatial Practice Among Muslim Youth in Copenhagen, Denmark«
Sted: 02.1-031 (Geofagsal)
 
Onsdag d. 20. september kl. 13: Christian Gadgaard forsvarer sin ph.d.-afhandling
»Små skridt væk fra den forkerte retning« – En kritisk teoretisk og eksemplarisk analyse af de bagvedliggende
moralske- og adfærdsmæssige rationaler i den kommunale indsats med KRAM og individrettet sundhedsfremme
Sted: 46.1-049 - Auditorie
 
 

Kommende arrangementer på IMT

Fredag d. 15. september kl. 18.30:  Årsfest for studerende og ansatte ved IMT
Medbring godt humør, egne drikkevarer og en ret mad til en fællesbuffet.
Vi arrangerer fællesbord, buffet og oprydning i fællesskab. Vel mødt til alle.
Sted: 02
 
Fredag d. 22. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Fredag d. 29. september kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 
Fredag d. 6. oktober kl. 12: Personalefrokost i bygning 02
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
Husk login...

Publikationer

Her kan du se de nyeste publikationer fra IMT

Læs mere...

Presseklip

Her kan du se presseklip fra IMTs forskere

Læs mere...