Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære Læser

 
Sommeren er for længst forbi, og den kolde og mørke tid er over os. I centret benytter forskerne inde-tiden til at lægge sidste hånd på deres forskningsprojekter, og du kan derfor glæde dig til en masse ny forskning i 2018. Det nye år byder også på to større konferencer; i marts inviterer centret til årlig konference om kvalitet og styring, mens vi i efteråret er vært for den internationale RECE-konference, hvor forskere og praktikere fra hele verden mødes på DPU for at diskutere ulighed og politik på dagtilbudsområdet. Mens vi venter er det værd at læse centerforsker Niklas Chimirris tanker om det gode børneliv fra en konference i sommers.  
 
2018 er også året, hvor et nyt forslag til en ny dagtilbudslov – såfremt det vedtages – træder i kraft. Der lægges bl.a. op til en ændring af formålsparagraffen for dagtilbud samt reviderede læreplaner. Læs mere om lovforslaget i nyhedsbrevet og hør tre centerforskeres kommentarer.  
 
Slutteligt er der lidt ny spændende forskning, som passende kan læses og høres over en varm kop kaffe; Børn&Unge har lavet en række podcasts, hvor de to første om henholdsvis omsorg i vuggestuen og koncepter i arbejdet er klar, derudover har folkene bag forskningsprojektet ”Viden i spil” skrevet en appetitlig pjece om pædagogers fortællinger om ’den gode pædagogik’, og endeligt er der nyt tidsskrift på gaden om pædagogik, magt og myndiggørelse.  
 
Godt efterår,  
 
Center for Daginstitutionsforskning 
 
 

Forskere om ny dagtilbudslov: vigtige skridt

 
Mens du læser dette er et forslag til en ny dagtilbudslov i høring. Forslaget indeholder bl.a. en ny formulering af formålsparagraffen, hvor leg, børneperspektiv og dannelse kommer til at stå centralt. Samtidig står de pædagogiske læreplaner til at blive ændret så læringsmålene bliver bredere og kommunerne ikke længere skal godkende planen.
 
 

CeDif vært for to store konferencer i 2018

Den store internationale børneforskningskonference RECE kommer til Danmark i efteråret 2018. Center for Daginstitutionsforskning (CeDif) er vært for konferencen, som bliver afholdt på DPU i Emdrup fra d. 14.-18. oktober.  Til foråret byder CeDif desuden til årlig nordisk konference om kvalitet og styring i daginstitutioner. 
 
 

Hør om omsorg og koncepter i nye podcasts

I en række podcasts sætter fagbladet Børn&Unge spot på nye forskningsprojekter og giver mikrofonen til forskere og pædagoger i søgen efter at vide mere. Den første af slagsen fokuserer på omsorgsarbejdet i vuggestuen, hvor forsker Thomas Gitz-Johansen gennem et år har tilbragt sin tid med småbørn og pædagoger. Han fortæller bl.a. om, hvorfor læringsdagsordenen er absurd for de mindste og beder pædagoger drikke mere kaffe. Hør podcasten om omsorg samt den næste i rækken; om pædagogiske koncepter og programmer.
 
 
 

Forsker på konference: det gode børneliv?

Centerforsker Niklas A. Chimirri var i sommers på konference i Tokyo, hvor han sammen med andre forskere diskuterede, hvad forskningens rolle er i at fremme det gode børneliv. Samtidig blev det diskuteret, hvad man overhovedet kan forstå ved et godt børneliv, og hvordan man kan begrebsliggøre 'velvære'. 
 
 

Ny pjece med fortællinger om 'god pædagogik'

 
Hvad er god pædagogik? Det kan være meget svært at svare på, men én måde at arbejde med pædagogik er ved at fortælle, hvad man gør. I denne pjece, som bygger på forskningsrapporten fra Viden i spil-projektet, har forskere fra UC VIA fået pædagoger til, gennem fortællinger, at berette, hvad de gør i deres pædagogiske praksis. Resultatet fortæller både noget om den praksisviden, pædagoger bruger i daglige situationer, samt hvad de forstår ved 'god pædagogik'.
 
 

Nyt tidsskrift: magt og myndiggørelse

I anden udgave af tidsskriftet "Forskning i pædagogers profession og uddannelse" er temaet: Pædagogik, magt og myndiggørelse. Du kan bl.a. læse Line Togsverd m.fl. udfolde begrebet 'modstand', som et centralt anliggende for pædagoger, når de arbejder med børn. Artiklen bygger på en undersøgelse af 'god pædagogik' fra et praksisperspektiv.