Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

IMT Nyhedsbrev

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
    • 2% besparelsen i uddannelsessektoren
    • Ændringer i Danmarks Erhvervsfremmesystem
    • Uddannelsesarrangement med fokus på beskæftigelse
    • Forskningsarrangement med fokus på temaet: Mennesker, Teknologi og Arbejde
    • Personalemøde den 8. juni
    • Instituttets sommerfest
  • Intra-side særligt for DVIP
  • Sommersupplering starter onsdag d. 4. juli
  • IMT kort nyt
  • Personalia
  • Konference-deltagelse: RUC med på Fehmarnbelt Days
  • IMT kort nyt
  • IMT ph.d.-forsvar juni
  • IMT arrangementer juni-august
  • Eksterne IMT arrangementer
  • EAE arrangementer efteråret 2018
  • IMT mødematerialer, publikationer og presseklip

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

Roskilde Universitet har udsigt til en fornuftig egenkapital og et 2020 budget i balance på trods af, at det nye uddannelsesbevillingssystem formodentlig vil medføre en indtægtsnedgang på ca. 3 millioner kr.  I Institut for Mennesker og Teknologi havde vi overskud i 2017 regnskabet og budgettet for 2018 ser ud til at holde. Vi er netop ved at ansætte 8 nye adjunkter/lektorer, og vi er blevet enige om at fremsende en professoratsplan til rektors godkendelse, som rækker frem til udgangen af 2021.

I dette sommernummer af instituttets nyhedsbrev skriver jeg lidt om nye politiske signaler i forhold til 2% besparelsen i uddannelsessektoren, ændringer i erhvervsfremmesystemet og om en række arrangementer, der har været holdt i instituttet om bl.a. beskæftigelsesindsatsen i uddannelserne, dialog om tværgående forskningsperspektiver, persondataforordningens udmøntning på forskningsområdet samt rådgivningsmæssig og administrativ understøttelse af forskningsaktiviteter.
 

2% besparelsen i uddannelsessektoren

Med Socialdemokratiets tilkendegivelse af, at man ønsker at fjerne den årlige 2% besparelse i uddannelsessektoren, er vi rykket et lille skridt nærmere en lempelse af det årlige besparelsespres. Dansk Folkeparti er villig til at tage spørgsmålet op i efterårets finanslovsforhandlinger, men anser det ikke for at være et ultimativt krav. Uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, udtaler til Altinget: ”Vi kan ikke hive penge ud af uddannelsessektoren for evigt. Det siger sig selv. Men hvor længe besparelserne vil løbe, kan jeg ikke sige noget om på nuværende tidspunkt. Vi fremlægger et forslag til næste års finanslov til august, hvor regeringens samlede prioriteringer vil indgå", (Altinget den 5. juni 2018). Det er ikke en meget klar udmelding, men det regeringsledende parti anerkender dog, at besparelsen ikke kan fortsætte ’for evigt’. Vi vil følge den politiske udvikling i spørgsmålet om uddannelsesbesparelser med store interesse.  
 

Ændringer i Danmarks Erhvervsfremmesystem

Der er indgået en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om Forenkling af Erhvervsfremmesystemet. Erhvervsfremmesystemet omfatter en lang række institutioner, rådgivningstilbud og støttemuligheder, som skal styrke erhvervsfremme i Danmark. Set med universitetets briller er den vigtigste ændringer i den ny udformning af erhvervsfremmesystemet nok, at det regionale niveau fjernes. I aftaleteksten formuleres det meget direkte: ”Som konsekvens afskæres Regionerne ved lov fra egen erhvervsfremmeindsats, herunder også inden for turisme”.

Roskilde Universitet har indtil nu haft mulighed for at søge og opnå tilskud til regionalt orienterede miljø-, uddannelses- og beskæftigelsesorienterede aktiviteter via midler fra det regionale vækstråd/vækstforum. I institut for Mennesker og Teknologi har en række forskningsprojekter modtaget bevillinger, som har været finansieret i kombinationer mellem EU struktur- og socialfondsmidler og midler fra det regionale vækstråd/ vækstforum. Forskere fra instituttet har desuden været aktivt involveret i at bidrage til udviklingen af regionale vækststrategier både for Hovedstadsregionen og Region Sjælland. Greater Copenhagen samarbejdet har ligeledes i høj grad væres finansieret af regionale vækstfremmemidler.

I det nye system centraliseres en række beslutninger vedr. strategiformulering og bevillingsfordeling til den Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som placeres i Silkeborg. Bestyrelsen skal udarbejde en strategi for både den centrale og den decentrale indsats på det kommunale og tværkommunale niveau. Erhvervsfremmebestyrelsen skal stille forslag om hvilke erhvervs- og teknologiområder, der bør prioriteres i 10-12 nationale vækstklynger og 1-2 opstarts-/spireklynger samt udarbejde strategi for den decentrale indsats.

Decentralt flyttes ansvaret fra regionerne til det kommunale og det tværkommunale niveau i kommunekontaktrådene (KKR). Der etableres 7 erhvervsfora med tilknyttede tværkommunale erhvervshuse, som skal udgøre bindeled mellem det lokale niveau og nationale ordninger (internationalt/eksportråd, kapitalformidling/vækstfond og innovation/innovationsfond). I Region Sjælland placeres to tværkommunale væksthuse i henholdsvis Sorø og Vordingborg.

Med en centralisering af den strategiske planlægning og udmøntning af bevillinger etableres et nyt landskab i forhold til vigtige forsknings- og udviklingsbevillinger. Dette stiller både RUC og IMT over for nye udfordringer. Vi vil følge udviklingen og den konkrete udmøntning af det nye vækstfremmesystem for at kunne navigere i forhold til fremtidige projekt- og tilskudsmuligheder.
 

Uddannelsesarrangement med fokus på beskæftigelse

Kandidaternes beskæftigelse har høj prioriteret på RUC. I Institut for Mennesker og Teknologi har vi mange dimensionerede kandidatuddannelser. Nogle af dem har gradvist forbedrede beskæftigelsestal, andre har stadig ledighedstal, der ligger betydeligt over det nationale gennemsnit og de nationale grænseværdier for ledighed. I forbindelse med institutionsakkrediteringen er det blevet klart, at RUC ikke kan nøjes med at se på, om uddannelserne samlet set ligger under dimensioneringsloftet. Vi er nødt til at handle i forhold til enkeltuddannelser, hvis de fortsat har høje ledighedstal.

På baggrund af universitetets ledighedsudfordringer er der taget en række initiativer både centralt og lokalt i institutterne. Et af de nye initiativer i Institut for Mennesker og Teknologi er en seminarrække for alle interesserede. Sigtet med seminarrækken er at etablere et dialog- og inspirationsforum, hvor indsatser og aktiviteter i studienævn og uddannelser formidles og drøftes på tværs.

Det første seminar blev afholdt mandag d. 28. maj. Temaet var semesterintro og projektdannelse med inddragelse eksterne samarbejdspartnere. Thomas Skou Grindsted holdt oplæg om introugen på Plan, By, Proces og Geografi (Se Power Point her>).
 
Hovedformålene med introduktionsugen på Plan, By, Proces og Geografi er at vise ’hvor fantastiske vores fag er’, ’at forme projekter, som er relateret til praksis’ og ’at give de studerende en fornemmelse for arbejdsmarkedet’. Tilrettelæggelsen af introugen bygger på nogle dogmer, der er udviklet gennem flere års intensivt arbejde med at forfine og forbedre konceptet. Dogmerne er bl.a., at der skal være en projektbørs, tematiserede inspirationsoplæg, oplæg af repræsentanter fra aftagerpanelet, en ping eller to, bidrag fra studie- og karrierevejledningen og en ekskursion. Gennem semestret følges forløbet i introugen op gennem torsdagstaler, hvor der er oplæg fra forskere og inviterede gæster ude fra.
 
Oplægget inspirerede til drøftelser om introduktionsugen og metoder til at styrke samarbejdet med omverden. Vi ser frem til efterårets arrangementer med uddannelse og beskæftigelse i fokus.
 

Forskningsarrangement med fokus på temaet: Mennesker, Teknologi og Arbejde

Instituttets forskningsstrategi og handlingsplan for forskning lægger op til, at vi løbende drøfter tværgående forskningsperspektiver med relation til de forskningsmæssige hovedområder i strategien. Vi planlægger på denne baggrund en række møder under temaet ”Mennesker, Teknologi og …”.  I overensstemmelse med forskningsstrategien kan det f.eks. være Mennesker, Teknologi og Bæredygtighed/ Byudvikling/ Sundhedsfremme/Uddannelse/Hverdagsliv/Migration mm.

På det første møde den 9. juni var temaet Mennesker, Teknologi og Arbejdsliv. Formålet var at lægge op til en fælles refleksion af, hvad teknologi betyder i samspillet med mennesker og arbejde, samt hvordan vi arbejder med og kunne tænke os arbejde med dette felt. Annette Kamp fra Arbejdsliv og Jesper Simonsen fra Informatik havde tilrettelagt mødet og inviteret.
 
Peter Hagedorn til at deltage som professionel facilitator. Peter indledte og styrede slagets gang med oplæg, gruppearbejde og fernisering. Jesper holdt oplæg om Teknologistøttet samarbejde og Annette holdt oplæg om Ny teknologi i samspillet mellem professionelle og borgere. På baggrund af de inspirerende oplæg var der gode drøftelser på tværs af instituttets faglige miljøer, som lover godt for kommende arrangementer. Mødet blev afsluttet med et fint traktement.
 

Personalemøde den 8. juni

Fredag den 8. juni afholdt instituttet et velbesøgt personalemøde. RUC’s sikkerhedskonsulent Mads Tolderlund holdt oplæg om opbevaring og deling af forskningsdata. Der var mange spørgsmål fra forskerne i IMT. Mads besvarede de fleste, men noterede også spørgsmål ned til videre afklaring. Vi blev enige om at invitere Mads til et nyt personalemøde efter sommerferien, som primært skal handle om, hvordan vi kan håndtere e-mails og forskningsdata fremadrettet.
 
Personalemødet havde desuden besøg af Jens Kofod, der er ny teamleder i RUC forskningsservice. Jens redegjorde for sin baggrund og organiseringen af forskningsservice. Han understregede, at han er ny i jobbet, og at han derfor endnu ikke har kunnet formulere en samlet strategi og handlingsplan for arbejdet. Der er ved at blive ansat nye medarbejdere i enheden, som skal bistå forskerne på RUC med forskningsansøgninger af enhver art.
 
Hermod gjorde status over indtægterne fra eksternt finansierede forskningsprojekter i IMT og redegjorde for instituttets forskningsunderstøttende tilbud.
 
Endelig havde vi besøg af Mette Rolan-Kjærsgaard, redaktør af RUC’s uafhængige universitetsavis RUC Paper. Mette opfordrede alle til at sende bidrag til avisen og til at deltage i debatterne. Debatindlæg har indtil nu været bragt på avisens Facebook side, men vil fremover blive integreret i RUC Paper. Næste udgave af RUC Paper vil også udkomme i en papirudgave.
 

Instituttets sommerfest

Fredag den 15. juni afholdt instituttet en velbesøgt sommerfest med tour-de-chambre hos en del af pædagogmiljøet i 08.1 og hos psykologi i 06.2. På Pædagogik blev der udskænkedt en kraftigt krydret og højt procentbelagt sydamerikansk drik, der var arrangeret gallerirundtur med fotografier taget af børn under temaet ’at have det godt’, og vi blev udsat for en test i folkeskolens naturfag (det var ikke så nemt). Psykologi udskænkede øl og Gajol-shots, og vi deltog i introforløbet på en Masteruddannelse i kollektiv intelligens med individuelle og kollektive intelligensprøver og træning i kollektiv intelligens via dans. Lærerteamet på uddannelsen var klædt/afklædt i diverse fantasifulde kreationer. Sommerfesten blev afsluttet med den traditionsrige grill-menu.

Og med disse (sikkert lidt for mange) ord vil jeg ønske jer alle en rigtig god sommer.
 
De bedste hilsner
Anders Siig Andersen
Institutleder
 
Foto: Kim Fomsgaard og Niels Hilfling
 

Intraside særligt for DVIP

Der er blevet oprettet en intraside særligt henvendt til DVIP, hvor de kan finde nyttig information om rammerne for deres arbejde og hvilke tilbud instituttet stiller til rådighed for DVIP. Siden rummer oplysninger om, hvordan man som underviser bidrager til uddannelsernes udvikling og kvalitetssikring og hvilke muligheder der er for at deltage i forskningsudvikling.
 
Jeg har desuden indledt den første runde MUS med DVIP. Det giver en fantastisk mulighed for at møde de mange DVIP og få indblik i deres faglighed, erfaringer og interesse. DVIP med varige ansættelser er prioriteret først, dernæst kommer de med længst ansættelse og så fremdeles. Første runde forventes at kunne afsluttes primo 2019.
 

Sommersupplering starter onsdag d. 4. juli

I år skal vi byde velkommen til i alt 180 deltagere i de tre forskellige sommersuppleringskurser. Forløbet indledes med tre dages indføring i RUC’s arbejdsformer, videnskabsteori og metode, inden deltagerne i 5 uger selv skal læse op og besvare forskellige individuelle opgaver. De vender tilbage til instituttet igen i uge 33 og 34, hvor de er her hver dag hele dagen. Antal studerende som har sagt ja ta til deltagelse i sommersupplering som forudsætning for at blive endeligt optaget på en kandidatuddannelse:
 
Videnskabsteori og kvalitativ metode: 73
Videnskabsteori og kvantitativ metode: 78
Videnskabsteori og kvalitativ metode (ENG): 30
 
Tag godt i mod deltagerne.
 

Konference-deltagelse: RUC med på Fehmarnbelt Days

JUMP-projektet/Roskilde Universitet deltog i Fehmarnbelt Days i Malmø den 28.-29. maj. Fra institut for Mennesker og Teknologi deltog post.doc. Christine Revsbech-Jensen og lektor Finn M. Sommer.

JUMP-projektet/Roskilde Universitet deltog med en stand og gennemførte et dobbeltseminar på Fehmarnbelt Days med titlen: JUMP: Cross-border mobility and intercultural competence development.

JUMP-projektet er et samarbejde mellem RUC, Europa-Universität Flensburg samt produktionsskolerne Klemmenstrupgaard (Køge), MultiCenter Syd (Nykøbing F.), Berufsausbildungs- und Qualifizierungsagentur Lübeck og Bildungs- und Arbeitswerkstatt Südtondern (Niebüll).

JUMP-projektet/Roskilde Universitets deltagelse blev finansieret af instituttet og Rektorsekretariatet.
 
Du kan læse en omtale af deltagelsen i ZEALANDDENMARK’s EU-nyhedsbrev her >
 

IMT kort nyt

Anne Liveng har deltaget i “The International Seminar on ecosystems, scaling up and validation” 5. Juni i Krakow. Seminaret blev holdt  i regi af projektet ITHACA “InnovaTion in Health And Care for All”, der er finansieret af Interreg Europe Programme. Anne deltog som medlem af Region Sjællands delegation.
Seminaret havde fokus på, hvordan samarbejde og partnerskaber skaber merværdi for borgerne. Gensidig læring er et centralt element i ITHACA projektet, og partnere og repræsentanter for andre økosystemer diskuterede bedst praksis og metoder til at opbygge effektive innovationsøkosystemer inden for sundhed og pleje.
 
Dansk som nyt arbejdssprog for guider
Først lige nu er det blevet officielt, at ”Dansk” bliver et formelt arbejdssprog på diplomuddannelsen turistfører. Derfor forlænger vi ansøgningsfristen til 1. juli og holder et gåhjemmøde den 27. juni kl 15-17:30 i hus 02.  Se mere på Turistføreruddannelsens hjemmeside>

Indtil i år har adgangskravet til uddannelsen været, at ansøgerne skulle kunne tale et fremmedsprog flydende. Fremover kan ansøgere blive optaget alene på ”dansk”. Danskere udgør halvdelen af turisterne i Danmark og er derfor langt den største sproggruppe.  Målgrupper med særlige behov udgør 25% af en befolkning. Sammenlignet med andre lande er disse målgrupper oversete i dansk turisme - ifølge Visitdenmark. Det er derfor et vækstpotentiale inden for de danske målgrupper.
 
Jesper Simonsen deltager som Key-Note Speaker i Scandinavian Conference on Health Informatics (SHI 2018) konferencen d. 28-28 august.
 
Foto: Marie Brynskov 
 
Katia Dupret (studieleder på Master i Socialt Entreprenørskab) deltog i panel og spontansparring i det Socialøkonomiske Telt på Folkemødet i Allinge på Bornholm. Med udgangspunkt i en konkret problemstilling, som først blev afsløret på selve workshoppen,  lavede panelet med hjælp fra publikum et koncept til en socialøkonomisk virksomhed, der både kan tjene penge og løse det konkrete sociale problem.

Der blev brainstormet på livets lyst, og med afsæt i ligeværd, både blandt plejekrævende og ikke plejekrævende ældre og på tværs af generationer, formulerede panelet og deltagerne ideer til et socialt distributionsselskab, re-vitalisering af plejecenter til multifunktions/kulturel-velkomstreception og meget mere.
Se podcast fra debatten her...
 
MSUPE (Moscow State University for Psychology & Education) og Roskilde University 'Project for higher education  staff & student mobility’ påbegyndt i 2016 fortsætter, idet det har opnået delvis Erasmus+ økonomiske midler til oversøiske samarbejde i perioden 2018-2020.
Projektet er det eneste fra RUC der har opnået økonomiske støtte i denne runde i maj 2018.
Total bevilling er 25.245 euro.
Hans Sønderstrup Andersen, Niklas Alexander Chimirri, Margarita Popova er med i projektet, hvor Rashmi Singla er projektkoordinator.

 

IMT ph.d.-forsvar juni

18. juni kl. 13: Maja Hanne Kirkeby forsvarer sin ph.d-afhandling
med titlen: "Probabilistic Program Analysis"
Sted: Bygning 45, Auditorium 45 (45.1-011)
 
22. juni kl. 13: Tilde Mardahl-Hansen forsvarer sin ph.d.-afhandling
med titlen: "Et hverdagsperspektiv på folkeskolelæreres arbejde med at skabe betingelser for børns deltagelse og læring i folkeskolen"
Sted: Bygning 45, Auditorium 45 (45.1-011)
 
26. juni kl. 13: Karsten Mellon forsvarer sin ph.d.-afhandling
med titlen: "Mellem professionsidentiteter"
Sted: Bygning 45, Auditorium 45 (45.1-011)
 

IMT arrangementer juni - august

22. juni kl. 12-13: Personalefrokost i 02
 
29. juni kl. 12-13: Personalefrokost i 02
 
10. august kl. 12.30: Bog-event "Man synger da ikke på et universitet"
"Man synger da ikke på et universitet" er titlen på en ny bog, som ekstern lektor Charlotte Emmery står bag sammen med Nanna Balsby. Den er netop udkommet her i juni 2018.
Charlotte underviser på diplomuddannelse til turistfører, hvor vi både teoretisk og i praksis arbejder med design af oplevelser.
Ved studiestarten den 10. august vil Charlotte give smagsprøver på bogens faglige indhold. Det sker i frokostpausen kl. 12:30 i hus 02.
 
Kig gerne forbi. Det bliver ikke kedeligt.
 
14.-17. august: International PhD Summer
THEME: Lifelong Learning, Professional Development and Social Innovation
The Roskilde University International Summer School in Lifelong Learning has provided a decade-long tradition of interactive and dynamic doctoral training. This year’s theme explores research in lifelong learning, professional development and social innovation – within a variety of arenas like educational institutions, working life, health care and social service, civil society, public and private organizations. The overall theme of lifelong learning invites phd projects related to studies of learning, development and social innovation across different institutional settings, life worlds, subjective orientations and societal contexts....
Further information...
17. august kl. 12-13: Personalefrokost i 02
 
24. august kl. 12-13: Personalefrokost i 02 
 

EAE arrangementer i efteråret 2018

EAE udbyder som bekendt aktiviteter indenfor universitetspædagogik, forskning og forskningsformidling, samt ledelse.

Nye aktiviteter i efteråret 2018 vil være:
• Peer feedback og bedømmelse
• Krop og stemme i mundtlig formidling
• Introduktion til forskningsetik og integritet
• Ph.d.-vejledningskursus – (modul A vil være klar fra august)
 
Nu ligger EAE's program for efteråret 2018 klar. Vær opmærksom på at skifte semester i toppen af siden!
 
Som sædvanlig stiller vi også et vist antal timer til rådighed til rekvirerede aktiviteter fra institutter og fag, deriblandt institutorganiserede Writing Retreats.  Hvis I har spørgsmål eller kommentarer hører vi som altid meget gerne fra jer.
 
Desuden er der åben for tilmelding til henholdsvis Universitetspædagogikum 2019 og Studielederuddannelsen 2019:
 
Universitetspædagogikum/CUTL 2019, tilmeldingsfrist 8. dec. 2018
The Certificate of University Teaching and Learning (CUTL) is a program open to all teaching staff at Roskilde University.
The overall aim of CUTL is to strengthen and qualify the teaching endeavour at RUC. The program provides space and opportunity for educators, by themselves and together with others, to critically reflect on experiences with supervision and teaching, and to be introduced to concepts and practices from the field of university pedagogical theory and research.
 
Yderligere information og tilmelding >
 
Studielederuddannelse 2019, tilmeldingsfrist 21. jan. 2019
RUCs studielederuddannelse er udviklet særligt til RUC studie- og uddannelsesledere.
I uddannelsesforløbet er der fokus på udvikling af lederkompetencer i en uddannelseskontekst. Baggrunden er et ønske om at skabe en god og stærk ramme omkring vores uddannelser og pædagogiske arbejde samt at tydeliggøre studielederens rolle blandt mange andre aktører, mellem regler og faglig vision.
Yderligere information og tilmelding >
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
Husk login...

Publikationer

Nyeste publikationer fra Institut for Mennesker og Teknologi

Læs mere...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: Onsdag d. 15. august
Udkommer: D. 24. august
 
Du kan læse tidligere IMT Nyhedsbreve på intranettet >