Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære Læser

Efteråret er sat ind, bladene falder så småt af træerne og i næste uge har børnene efterårsferie. I centret er der dog ingen ferie næste uge - for der er vi vært for konferencen "Reconceptualizing Early Childhood Education and Care" (#RECE2018), hvor omkring 300 danske og internationale gæster kommer til DPU i Emdrup til fire dages tæt program for at diskutere ulighed på dagtilbudsområdet. Du kan følge fede oplæg fra konferencen på vores nye Twitter-profil, hvor vi lægger de bedste guldkorn op.
 
På forskningsfronten har forskningsprojektet 'Passende parathed' smidt to podcasts af sig; den ene med DPU-forskeren Dil Bach i Radio 24/7 om moderne forældreskab og den anden med Tomas Ellegaard (RUC), der fortæller om skoleparathed i en spændende podcast fra Børn&Unge. Og når vi nu er ved podcasts, så medvirker RUC-forsker Kim Rasmussen også i en podcast, hvor han fortæller om sit feltarbejde og sin søgen efter svar på det essentielle spørgsmål 'hvornår har børn det godt i børnehaven?'. Lyt med og bliv inspireret.
 
Slutteligt kan du i nyhedsbrevet læse om to politiske sager. Henover sommeren har der været en heftig debat blandt danske forskere om, hvad kriterierne for 'god' dagtilbudsforskning skal være. Debatten startede, da en stor mængde forskning blev sorteret fra og vurderet for ringe til at indgå i forskningsdatabasen NB-ECEC.org. Det kan du læse mere om. 
Så er den nye dagtilbudslov trådt i kraft, så nu skal den styrkede læreplan og det pædagogiske grundlag have ben at gå på. En række forskere udtrykker dog bekymring for, at de gode intentioner i loven - om bl.a. mindre dokumentation og mere børneperspektiv - risikerer at gå tabt, når kommunerne - der har stærk tradition for målstyring - skal implementere lovens foreskrifter i praksis.
 
Vi ønsker jer alle god læsning og et godt efterår!
 
Bedste hilsner
 
Center for Daginstitutionsforskning
/Kasper Sørensen
 

Podcast: Her har børnene det godt

 
Hvornår har børn det godt i børnehaven? Og hvilke steder har de det godt? Det har forsker Kim Rasmussen undersøgt i et visuelt etnografisk projekt sammen med tre andre forskere fra Roskilde Universitet. Rasmussen bruger med vilje ikke trivselsbegrebet, da han ser 'at have det godt', som noget mere almenmemmeskeligt for børn og voksne. I Podcasten fra Børn&Unge kan du komme med til en børnehave i Roskilde, hvor Kim Rasmussen fortæller om mønstre i børnenes følelse af at have det godt. 
Hør podcast om at have det godt
 

Ny børnelov i praksis: Reelt mindre dokumentation og mere børneperspektiv?

Den nye dagtilbudslov trådte delvist i kraft 1. juli 2018. Loven indebærer en styrket pædagogisk læreplan og et 'pædagogisk grundlag', institutioner skal arbejde ud fra. En række forskere advarer nu om, at de gode intentioner i loven risikerer at gå tabt, når den skal implementeres i kommuner med stærk tradition for målstyring og dataindsamling. Læs fx debatindlæg af Jan Jaap Rothuitzen og lektor Line Togsverd (VIA UC). Sidstnævnte udtaler sig også med centerleder Annegrethe Ahrenkiel (RUC) i følgende artikel.
Læs interview med forskerne
 

Ny forskning: Skoleparathed dominerer børnehavepædagogikken i dag

Der er kommet langt større fokus på skoleparathed de sidste 20 år - helt ned i vuggestuen. Det konkluderer en række forskere fra DPU og RUC i forskningsprojektet 'Passende parathed'. Forskerne har lavet etnografisk feltarbejde i danske daginstitutioner og institutioner i Singapore. En af forskerne, lektor Dil Bach (DPU), taler i en podcast på 24syv om forældres fokus på 'at blive parat'. Hendes medforsker, Tomas Ellegaard (RUC), udtaler sig ligeledes i en spændende podcast fra Børn&Unge, som du kan høre her.
Hør podcast om skoleparathed
 

Følg CeDif på Twitter og LinkedIn

Center for Daginstitutionsforskning er nu kommet på Twitter og LinkedIn. Ligesom på vores Facebook-side, kan du på LinkedIn og Twitter følge regelmæssige updates om ny forskning, arrangementer og hvad der ellers rør sig i centret. Fx kan du læse om børns usynlige venner eller se vores to nye ph.d.-opslag.
Se CeDifs profil på Twitter
 

Skandinaviske forskere i debat: Dagtilbudsfeltet går glip af vigtig viden

Mere end 30 nordiske dagtilbudsforskere greb til tasterne, da det kom frem, at det såkaldte 'Dansk clearinghouse for Uddannelsesforskning' havde frasorteret mere end halvdelen af de danske studier til dette års officielle oversigt af 'god' dagtilbudsforskning. De udvalgte studier ender i den skandinaviske database NB-ECEC.org. Forskerne skrev i et debatindlæg på Altinget.dk, at kriterierne for forskningen var blevet for snævre og uigennemsigtige. Lederen af Clearinghouse, Lars Qvortrup, tog til genmæle, men efter et dialogmøde har Clearing House og Danmarks Evalueringsinstitut - som står bag NB-ECEC.org - nu sagt, at de vil kigge en ekstra gang på kriterierne med deres skandinaviske partnere.
Få overblikket i sagen her