Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

I dette nyhedsbrev kan du læse om:

  • Nyt fra Anders
    • RUC strategi 2030
  • Høringsproces for udkast til akkrediteringsrapport
  • RUCs uddannelsesrapport (RUR) 2019 og indsatser på uddannelsesområdet for 19/20
  • Besøg i Guldborgsund Kommune
  • Bygninger
  • Personalia
  • Nyt fra SIV projektet - Socialt Innovativt Vidensarbejde
  • IMT kort nyt
  • Debat
  • Ph.d.-forsvar november
  • IMT arrangementer i oktober-november
  • Eksterne arrangementer oktober
  • EAE arrangementer efterår 2019
  • IMT mødematerialer, publikationer og presseklip
  • Om IMT Nyhedsbrev

Kære alle i Institut for Mennesker og Teknologi

RUC strategi 2030

Den 16. september var rektor på besøg i instituttet for at indlede efterårets strategiarbejde i IMT ved at fremlægge RUC’s strategiske fortælling 2030. Hun beskrev baggrunden for strategiarbejdet og udlagde rationalerne bag, at strategiarbejdet denne gang har sit væsentligste fokus på forskningen (powerpoint vedlagt). Fredagen forinden havde vi drøftet strategien og udfordringerne i strategiarbejdet på et personalemøde i instituttet.
 
Strategien og udmøntningen af den vil have vigtige konsekvenser for hvilken retning, RUC bevæger sig de næste 10 år, og for den fremtidige tildeling af strategiske midler til specifikke forskningsformål og forskningsunderstøttelse. Hvis vi ønsker at gøre vores indflydelse gældende, er det helt afgørende, at vi i fællesskab forholder os til strategiens forskellige punkter.

Nøglebegreber i forhold til forskningen er bl.a. banebrydende tværfaglig forskning, excellent forskning, forskning der er orienteret mod store menneske- og samfundsskabte udfordringer og forskning med markant samfundsmæssigt gennemslag. I instituttets strategiproces vil vi definere vores forståelse af nøglebegreberne og sammenhængen mellem dem. Banebrydende tværfaglig forskning anskues her som overbegreb for excellent forskning og forskning med samfundsmæssigt gennemslag. Forskningen kan med andre ord være banebrydende i begge dimensioner, idet målet er at få de to ”ben” til at spille sammen både i forhold til publicering, forskningsansøgninger og forskningsformidling. Samtidig skal det være muligt for enkeltmiljøer i højere grad at prioritere det ene ben end det andet.

Den strategiske fortælling har syv punkter, som hver er underopdelt i to til fire underpunkter. Hovedpunkterne er:
  1. Forskningen bidrager til at løse menneske- og naturskabte udfordringer
  2. Forskningen er excellent, tværfaglig og nyskabende
  3. Markant international orientering
  4. Udtalt synergi mellem problemorienteret tværfaglig uddannelse og forskning
  5. Markant samfundsmæssigt gennemslag
  6. Udgangspunkt i kerneopgaverne
  7. Campus er åben, levende og grøn
Det er vores opgave i instituttet at bidrage til at udfylde punkterne. Vi vil arbejde med fire spørgsmål for hvert underpunkt: a) Hvordan definerer vi nøglebegreberne, b) What does good look like? Vi er lykkedes, når …., c) Hvilke barrierer er der for at nå målet? Det er vanskeligt at nå målet, fordi …. og d) Prioritering - Hvad kan IMT bidrage med? Som jeg skrev i sidste nyhedsbrev vil vi behandler strategien i instituttets råd og udvalg og på efterårets personalemøder. Vi vil desuden gennemføre et heldags strategiseminar for VIP på Comwell den 23. oktober og et TAP seminar onsdag den 30. oktober.  De studerende på RUC inddrages via en workshop den 1. november.

Rektor besøger os igen den 11. december for at høre om resultaterne af instituttets strategiarbejde. De forskellige input fra institutterne og universitetets administrative enheder vil danne grundlag for udarbejdelse af RUC strategi 2030, som skal forelægges og godkendes på bestyrelsesmøde den 6. februar 2020.

For Institut for Mennesker og Teknologi kan strategiarbejdet være en god anledning til både at drøfte fælles visioner, dvs. hvad karakteriserer instituttets særlige bidrag til RUC i 2030 (vi ved, hvor vi vil hen), forskelligartede barrierer, som må bearbejdes for at realisere visionerne (vi ved, hvad der forhindrer os i at nå derhen), og konkrete forestillinger om hvilke aspekter af vores virksomhed, vi især ønsker at styrke i perioden fra 2020 til 2030 (vi ved, hvordan vi kommer derhen).
 
De bedste hilsner
Anders Siig Andersen
 
Institutleder
Institut for Mennesker og Teknologi
 
 

Høringsproces for udkast til akkrediteringsrapport

16. september modtog RUC et udkast til en akkrediteringsrapport på baggrund af panelets samlede indtryk af universitetet. Panelet har indstillet RUC til en betinget positiv akkreditering. Panelet fremhæver at RUC har konkrete og ambitiøse mål for kvalitetssikringen, en tydelig ansvarsplacering og en velintegreret kvalitetskultur.
De bærende og centrale elementer i et godt kvalitetssikringssystem mener panelet således er på plads på RUC. Panelet peger dog også på, at de har identificeret problemer med opfølgninger på registrerede kvalitetsudfordringer. Problemerne findes især ved opfølgninger på handleplaner og den kvantitative monitorering af forskningsbasering (nøgletal). Dertil peger panelet på at kvalitetssikringen af helhed i kombiuddannelserne (fag 1-fag 2) ikke er fuldt etableret, der er problemer med retningslinjer for arbejdet med tværfaglighed i IUE, samt utilstrækkelig kontakt til dimittender. De identificerede problemer indebærer, at RUC fremover skærper fokus på stringens i opfølgninger og at der udarbejdes grænseværdier og mål for, hvilke typer af problemer, der fordrer hvilken type opfølgning og af hvem.

I høringsfasen udarbejdes et høringssvar, som dels fokuserer på at rette faktuelle fejl, beskrive etablerede handlinger og praksisser, som svarer på nogle af de påpegede udfordringer, samt refleksioner over bevidste dispositioner fra RUC’s side. Der er en god og konstruktiv dialog med akkrediteringsinstitutionen, som grundlæggende synes at tage godt imod RUC’s kvalitetsarbejde.

Panelet vil efter høringsfasen tilpasse akkrediteringsrapporten og fremsende sin indstilling til afgørelse i Akkrediteringsrådet d. 5. december.
 
Læs akkrediteringsrapporten her...
 
 

RUCs uddannelsesrapport (RUR) 2019 og indsatser på uddannelsesområdet for 19/20

RUC ’s uddannelsesrapport 2019 er godkendt af Bestyrelsen. Det efterfølgende udviklingsarbejde på baggrund af rapporten vil nu blive sat i gang. Rapporten peger på følgende 4 indsatsområder, som universitetet skal arbejde med frem til og med 2020):  
  1. De studerendes kompetence- og arbejdsmarkedsbevidsthed/Employability
  2. Mindskelse af frafald
  3. Synliggørelse af evalueringskulturen
  4. Uddannelsesvalg og det gode match  
Disse fire indsatsområder vil præge de indsatser på uddannelsesområdet, som vil blive prioriteret af universitetet. Vi vil fastholde fokus på at udvikle vores kandidaters arbejdsmarkedsparathed og evne til at formidle egne kompetencer. Fokus på frafald indebærer udarbejdelse af analyser af årsagen til frafald, samt at styrke praksis omkring de indledende aktiviteter ved semesterstart, især projektdannelsen, hvor studerende kan opleve et særligt pres, som kan føre til mistrivsel. Det tredje punkt handler især om tydelighed i vores dialog med de studerende om, hvad vi forventer af dem, hvordan vi arbejder med deres tilbagemeldinger vedrørende undervisningsaktiviteter og ikke mindst at forbedre omfanget af de studerendes tilbagemeldinger til uddannelserne (svar på evalueringer). Dialogen mellem studerende og undervisere står i centrum her. Det sidste punkt handler i bund og grund om at styrke rekrutteringen til universitets uddannelser, som ikke er dimensionerede. Således er der fokus på rekruttering til NAT og til HUMTEK. Punktet handler imidlertid også om at øge overgangen fra en bacheloruddannelse på RUC til en kandidatuddannelse på RUC.  Første skridt til operationalisering af punkterne blev taget på RUC-studieledermødet 18. sept., hvor ideer til aktiviteter og virkemidler blev drøftet. Herefter indlemmes indsatserne som punkter i de relevante årshjul. Studielederne forventes at rapportere om deres foreløbige aktiviteter ifbm ved næste års studielederrapport.
 
Læs RUC Uddannelsesrapport 2019 her...
 
 

Besøg i Guldborgsund Kommune

Tirsdag d. 3. september deltog omkring 50 studerende fra IMT (hovedsageligt fra SUND, GEO og PBP) i et semesterstartsarrangement på Rådhuset i Nykøbing F.
Kommunen bød studerende og undervisere velkommen med præsentation af et helt katalog af gode projektideer, som kommunen afsætter ressourcer til at støtte. Efter pitch af de mange ideer, fik de studerende lejlighed til at gå i dialog med kommunens medarbejdere om uddybninger og tilpasninger til deres interesser og uddannelsesrammer. Det var en gruppe meget åbne og imødekommende medarbejdere fra en række forvaltninger, som er klar til at udbrede initiativet til flere. Vi vil arbejde videre med ideen mhp at invitere flere faggrupper.

Forvaltningen var meget optaget at udvide arrangementet til flere fagområder. Det kunne f.eks. organiseres i grupper af fag ved de(n) kommende semesterstart. Kommunen er meget interesseret i alle former for samarbejde med alle typer af fagligheder. Thomas Theis Nielsen og John Andersen har gjort en stor indsats for at udvikle samarbejdet. Instituttet vil fortsætte udviklingen af samarbejdet sammen med de allerede aktive samt karriereenheden. Vi håber at kunne udvide arrangementet med mere afgrænsede faglige spor, som kan understøtte samarbejdet mellem beslægtede fag og ditto forvaltninger.
 
 

Bygninger

Som led i besparelserne i RUC’s genopretningsplan er bygning 19-24 nu opsagt. Opsigelsen indebærer, at bl.a. SAMBACH skal have andre lokaler – og derfor flytter til bygning 05-06-07.
 
IMT får herefter bygninger 08, 09, 10 i pergolaen – samt bygning 44.1. Bygning 02 og 3.1 fastholdes.
 
IMT søger herudover at aftale, at en del af bygning 37 stilles til rådighed for de mest pladskrævende dele af FABLABS virksomhed – bl.a. til store maskiner, modelbygning, m.v.
 
Institutledelsen er i dialog med faglige miljøer og RUC CAMPUS om placering og indretning af de tildelte bygninger.
 
 

Personalia

Ulla Madsen Topp er ansat som AC-fuldmægtig i IMT-uddannelsessekretariat (vikaransættelse).
 

Nyt fra SIV projektet - Socialt Innovativt Vidensarbejde

Så er der nyt igen fra SIV – Socialt Innovativt Vidensarbejde. Vores projekt, der er støttet af Innovationsfonden. Læs mere om projektet her: www.futureofwork.squarespace.com
 
Gåhjemmøde
Vi har afholdt gå-hjemmøde i SIV regi, hvor vores partner Teknologisk Institut var vært for faglig debat med afsæt i projektets netop udkomne  arbejdskraftsrapport der redegør for vilkår og arbejdsmiljø for vidensarbejdere i Danmark siden 2006. Den teknologiske udvikling og den øgede akademisering af blandt andet service og velfærdsindsatser gør, at der kommer flere videnstunge og analytisk komplekse opgaver, som professionsbachelorer, såsom sygeplejersker og pædagoger, skal varetage. I SIV defineres vidensarbejde overordnet som arbejde, der varetages af medarbejdere, der minimum har en bachelor, og i deres fag arbejder med abstrakt viden og symboler, og med en høj grad af autonomi. Den definition præger selvfølgelig de resultater, både hvad angår ansættelsesforhold og jobkvalitet, der analyseres frem i arbejdskraftsrapporten, udtaler Katia Dupret, projektleder for SIV, RUC.
 
 
Læs mere..
 
SIV deltog med Agil trivsel /Thriving Agile spillet i DM i ledelse med finale den 2.oktober. 
Ledere rundt omkring i Danmark har dystet og spillet SIVs spil i den netop afholdte finale. Selvom der er mange dilemmaer ved agil omstilling i relation til medarbejdertrivsel, hvor der ikke er entydige rigtige og forkerte svar, så kan vi faktisk godt pege på, at der særlige forhold, man skal være opmærksom på:
  • En organisatorisk kultur der ikke blot har blik for implementeringen af  agile projektstyringsværktøjer (fx SCRUM), men også for de sociale dynamikker, der følger med forandringen.
  • Arbejde målrettet med, at nye krav om autonomi følges af en opmærksomhed på uformelle hierarkier, onboarding processer, og hvor man så får sin feedback fra (nye ansatte, løst ansattes integration).
  • Invitation til at arbejde med skitser/prototyper/sprints accelererer krav om hurtig beslutningsmyndighed og dygtighed. Det kræver opmærksomhed på om faglig stolthed/pyt-knappen stemmer overens med dette i organisationen.
 
Læs mere..
 
 

IMT kort nyt

KAB Fonden priskonkurrence for studerende
John Andersen er en af initiativtagerene bag KAB Fondens priskonkurrence, som netop er skudt i gang. Studerende kan lægge hovederne i blød og give sig i kast med KAB Fondens priskonkurrence. I alt 5 institutter fra Københavns, Roskilde og Aalborg universiteter deltager i priskonkurrencen.

Temaet, som de studerende skal kaste sig over, er ’Sociale fællesskaber i almene boligområder – på godt og ondt’.
 
Læs mere på KABs hjemmeside...
 
Daginstitutionsforskere fra IMT i Trollhättan
Svenske daginstitutioner betragtes som en del af uddannelsessystemet, og i lovgivningen nævnes begrebet ”uddannelse” 71 gange, mens ”undervisning” nævnes 14 gange – og ”leg” nævnes 0 gange. I Finland er der i øjeblikket fokus på kompetencerne hos de ansatte i daginstitutionerne, og der har været store demonstrationer for bedre normeringer under sloganet ”kun to hænder.” I Norge er den statslige styring af daginstitutionsområdet stigende, og det medfører en øget standardisering af området.
 
Det er bare nogle få af de mange interessante pointer, danske daginstitutionsforskere tager med sig hjem efter to dages netværksseminar i Trollhättan med daginstitutionsforskere fra hele Norden. Der var fokus på både forskelle og ligheder landene imellem – og de tankevækkende fællesnordiske tendenser fik forskerne til at aftale at arbejde videre sammen om at skabe ny, fælles viden om udviklingen på daginstitutionsområdet i hele Norden.
 
 

Debat

ved Jan Pries-Heje
 
Drop ”projektstyring” og tal om ”projektledelse” - for de studerendes fremtids skyld
Her er et lille diskussionsoplæg, som jeg håber vil kalde nogen frem til diskussion. Vi har alle fået den lille bog om projekter, en fantastisk god bog, som jeg tror vi vil få stor glæde af.
Den har dog en lille fejl. Den taler om ”projektstyring” og har oven i købet et kapitel med den titel. Nu er projekter og ”Project Management” netop mit forskningsområde gennem 25 år. Og jeg har ikke mødt en eneste privat eller offentlig virksomhed der tale om ”projektstyring”. De taler alle om enten ”Project Management” eller ”projektledelse”. Så hvis vi lærer vores studerende at de her på RUC har lært ”projektstyring”, og de går ud og siger det i en virksomhed, så aner ingen hvad de taler om. Hvis de derimod siger at de efter tre år på RUC har mindst 1,5 års erfaring med at arbejde i projekter og med ”projektledelse”, oven i købet i selvstyrende grupper, hvilket netop vinder frem i disse år som en del af det agile (2/3 af alle projekter inden for alle brancher kører helt eller delvist agilt i dag), så forstår virksomheden hvad det er de kan og værdsætter det. Så af hensyn til de studerendes ”Employability” foreslår jeg at vi dropper den selvopfundne term ”projektstyring” og kalder det ”projektledelse” som alle praktikerne og virksomhederne gør.
 

Ph. d. forsvar november

1. november forsvarer Bettan Bagger sin ph.d.-afhandling
med titlen: Telemedicin og egenomsorgs-kompetence – en postfænomenologisk analyse af den KOL-syge borgers og sygeplejerskens relation medieret via telemedicinsk konsultation baseret på skærmopkald uden monitorering til støtte af egenomsorg
 
 

IMT arrangementer oktober-november

25. oktober kl. 14: Afskedsreception for Kirsten Bransholm i bygning 09.1

 
1. november kl. 11-13: Personalemøde Geofagsal 02 (02.1-031)
 
5. november kl. 12.30-13.15: SWING-dans i spejlsalen 46.1
Kære kollega,
nu er SWING-dansen omsider kommet til RUC. Kridt danseskoene og glem alt om GANTT-skemaer, komplekse teoretiske begreber og deadlines, der skulle være nået i går. Kom i din frokostpause udvalgte tirsdage (datoer nedenfor), og få dig en svingom. Musikken er swing, lindyhop, jazz, kort sagt, lækkert for krop og sjæl. Majken Toftager Larsen og Katia Dupret organiserer, og vil på bedste beskub vise nybegynderne de første spæde dansetrin, så alle kan være med, uanset alder eller ansættelsesforhold 😊.
 
Alt det kræver er indendørs sportssko, en flaske vand, måske en skiftetrøje og danseglæde.
Udover dans den 5. november er der også dans den 3.december (uge 49) kl.12.30-13.15

Send gerne en tilmeldingsmail til Katia Katia@ruc.dk  eller Majken matola@ruc.dk
 
Lidt inspiration...
 
Lidt mere inspiration...
 
18. november kl 15.30-17.30: Book Launch on Social Entreprise
I inviteres hermed til et bogseminar om solidaritetsøkonomi og social innovation, som forhåbentligt kan bidrage til at åbne nogle nye veje både for økonomikritik og bæredygtighed.
 
Nu skal man jo ikke love for meget; men i international forskning i socialøkonomi og social innovation er der et stigende fokus på, at vi må koble analysen af socialøkonomisk virksomhed til de større spørgsmål om hvilken form for makro økonomisk sammenhæng og hvilken form for demokrati virksomhederne indgår i – og fremfor alt bidrager til at skabe. Endnu væsentligere er kritikken af situationer, hvor socialøkonomisk virksomhed bliver en ny form for kolonisering, hvor en forening af kapital og velmenende eksperter ruller nye modeller, produkter og serviceydelser ud over undrende modtagere i Syd. Altså: hvordan inviterer vi til en genuin Syd-Nord dialog om socialøkonomisk virksomhed, solidaritetsøkonomi og social innovation. En af de mere spidsfindige problemstillinger er her, at Syd – Nord ikke alene er en geografisk målestok, men en sociologisk, hvor vi også finder ”the South in the North”. Dette bliver behandlet i åbningskapitlet til ”Theory of Social Enterprise”. Kapitlet har den markante titel: ”Social Enterprise: Is it Possible to Decolonise This Concept?”

Arrangementet foregår på engelsk og hovedindlægget leveres af professor Jean-Louis Laville fra Paris, som er co-editor på den ene bog. I diskussionen håber jeg, at vi kan tage fat i nogle meget væsentlige spørgsmål som kobler socialøkonomisk virksomhed og social innovation til de væsentlige spørgsmål om multi-dimensionel bæredygtighed.
 
 
Tilmelding...
 

Eksterne arrangementer oktober

28th october at 13-16.30: Conference: The Challenges of Existence in Ignored Studies: The Kurdish Case
The conference is free for everyone and registration is not required. But the number of participants will help us with preparations. Feel free to send an email to pgs788@ku.dk if you consider joining.
The conference is organized by Özlem Has, Anne Sofie Schøtt and Mustafa Topal
Place: Copenhagen University, Karen Blixens Vej 4, 2300 Copenhagen S. Room: 15A.0.13

Læs mere...
 
 

Efterårsprogram fra Enheden for Akademisk Efteruddannelse, EAE

EAE udbyder aktiviteter indenfor universitetspædagogik, ledelse, formidling og forskningsredskaber.
 
EAE's program for efteråret 2019 kan ses her...
 
Working with international students in problem-oriented project groups, October 10, 09:00-12:00
This course will focus on pedagogic strategies for working with international students in problem-oriented project groups. The course will introduce a number of analytical and pedagogic tools for enhancing international student engagement with RUC’s pedagogic model and supporting project supervision. Participants will have an opportunity to analyse their own educational contexts and consider possible pedagogic strategies.
Read more here and sign up no later than October 03 >

Introduction to Roskilde University's pedagogical approach, October 24, 09:30-11:30
Mandatory for new teachers/supervisors. This course introduces the 7 underlying principles of Roskilde University’s pedagogical approach: project work, problem orientation, interdisciplinarity; participant control; exemplarity, group work and international insight and vision. The course briefly covers the rationale for each principle and provides examples of how they can play out in both project supervision and course teaching.
Read more here and sign up no later than October 23 >

Introduction to project supervision, October 24, 12:30-15:30
Mandatory for new teachers/supervisors. This course introduces principles for good supervision practice in accordance with Roskilde University’s pedagogical approach. Focus will be on the different roles of the project supervision (substantive expert, process facilitator, product supervisor, and assessor) and what they entail in practice. Central techniques are introduced including: clarifying expectations, scaffolding and feedback-for-learning. The group exam and the supervisor’s role as examiner will be briefly discussed.
Read more here and sign up no later than October 23 >

Introduction to research ethics and integrity, October 30, 09:00-16:00
This course introduces the PhD students at Roskilde University to central concepts, principles and guidelines of ethical research conduct. It aims to strengthen the participants’ understanding of the ethical standards laid out in the Danish Code of Conduct for Research Integrity, and raise awareness of other regulations and guidelines that may be relevant to them. The course will cover some of the historical events that led to present day principles and codes, and will introduce the notions of micro and macro perspectives on research ethics. It also introduces to the philosophical basis of research ethics. The participants will discuss and identify potential issues, and discuss appropriate responses relevant to their research projects.
Read more here and sign up no later than October 23 >

Data Management – basic, November 01, 09:00-13:00
The amount of research data in digital form is growing rapidly. This entails new challenges and new opportunities in terms of storage, organization, and (international) collaboration among other. The purpose of the data management basic course is to view a research project through the lens of research data. Participants gain insights into various data management policies, and the possibilities in Denmark and abroad that support storage and depositing of data in repositories. Furthermore, participants learn how to link their research data to a persistent identifier (DOI - Digital Object Identifier).
Read more here and sign up no later than October 25 >
 
 
 

Mødematerialer

Her kan du læse mødematerialer fra IMTs råd, nævn og udvalg
 
Husk login...

Publikationer

Nyeste publikationer fra Institut for Mennesker og Teknologi

Læs mere...

Presseklip

Presseklip fra Institut for Mennesker og Teknologis forskere

Læs mere...
 

Om IMT Nyhedsbrev

Redaktør/ fotograf
Niels Hilfling Nielsen
 
Indslag og billeder
Indslag og FOTOS sendes til hilfling@ruc.dkruc.dk
Husk at vedhæfte billedaftaler - retningslinjer og formular kan findes her >
 
Næste nummer af IMT Nyhedsbrev
Deadline: Fredag d. 28. oktober
Udkommer: Fredag d. 8. november